Börja här

Hitta Den Bästa Sparräntan 2023

Öppna ett nytt sparkonto med en spartjänst som erbjuder en hög sparränta.

För att komma igång, gör så här:

  1. Skrolla ner till listan över sparkonton nedan.
  2. Jämför sparkontonas räntor och erbjudanden.
  3. Välj sparkontot som har den bästa sparräntan.

Kom igång

För information om hur du kommer igång med att börja spara, vilka alternativ som finns och hur du gör för att välja rätt, klicka här.

Lysa

Bästa kontot som har den bästa sparräntan för Juni 2023

Lysa är det bästa kontot som har den bästa sparräntan enligt Payup. Lysa erbjuder automatiskt sparande till låg avgift. Du anger preferenser, sparsätt, risktolerans, avkastning och därefter sätter sparroboten igång. Du ser din avkastning direkt på tjänsten och kan följa ditt sparande i realtid med Lysas app. Sparande i sparkonto med ränta skyddas av insättningsgarantin (gäller ej sparande i fonder med ISK).

Till Lysa Läs mer om varför Lysa är bäst

Jämför & Hitta

Nedan listar vi alla sparkonton i Sverige hos Payup 2023. Jämför alternativen och välj det som passar dina behov bäst.

Översikt över sparkonton i Sverige 2023
  • Populärast 2023
    Erbjudande: 3 månader nykundsrabatt på fondavgift

    Lysa

    • Sparränta:2,30 - 8,5 %
    • Bindningstid:Ingen bindningstid
    • Sparkrav:1 000 kr - Ingen gräns
    • Gratis uttag:
    • Insättningsgaranti

    Med Lysa sparar du på två sätt: räntor eller värdepapper. Sparroboten sköter dina besparingar och du får en avkastning som reflekterar dina preferenser. Sparande med räntor (ej värdepapper) omfattas av den statliga insättningsgarantin. Lysa omdöme

    Sparränta
    2,30 - 8,5 %
    Till Lysa Lysa omdöme
  • SAVR

    • Sparränta:8 %*

      Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

    • Bindningstid:Ingen bindningstid
    • Sparkrav:500 kr - Ingen gräns
    • Gratis uttag:
    • Insättningsgaranti

    SAVR erbjuder sparande i fonder. En högteknologisk app gör det enkelt att hitta fonder att spara dina pengar i. Med appen får du även en överblick över din ekonomi och ditt sparande. SAVR omdöme

    Sparränta
    8 %*

    Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

    Till SAVR SAVR omdöme
  • Sigmastocks

    • Sparränta:8 %*

      Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

    • Bindningstid:Ingen bindningstid
    • Sparkrav:Ingen gräns
    • Gratis uttag:
    • Insättningsgaranti

    Med Sigmastocks sparar du pengar i aktier. Sigmastocks ger dig möjligheten att välja bort oetiska branscher eller fokusera på specifika branscher. Med appen får du en överblick över ditt sparande. Sigmastocks omdöme

    Sparränta
    8 %*

    Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

    Till Sigmastocks Sigmastocks omdöme
  • Avanza

    • Sparränta:3,05 - 3,40 %
    • Bindningstid:Obundet - 24 mån
    • Sparkrav:Ingen gräns
    • Gratis uttag:
    • Insättningsgaranti

    Avanza erbjuder sparande i fem olika sparkonton. Du kan välja att spara i ett obundet sparkonto med 3,05 % i sparränta eller i ett bundet konto med högre sparränta. Avanza har även en app som är smidig att använda. Avanza omdöme

    Sparränta
    3,05 - 3,40 %
    Till Avanza Avanza omdöme
  • Lunar

    • Sparränta:3,25 %
    • Bindningstid:Ingen bindningstid
    • Sparkrav:1 000 kr - Ingen gräns
    • Gratis uttag:
    • Insättningsgaranti

    Lunar erbjuder två typer av sparande: manuell och automatisk. Du kommer snabbt igång med BankID och kan börja spara inom bara några minuter. Hela ditt sparande hos Lunar omfattas av insättningsgarantin. Lunar omdöme

    Sparränta
    3,25 %
    Till Lunar Lunar omdöme

Vad sparränta är

Sparränta är den ränta som en bank eller en spartjänst betalar ut till sina kunder på deras sparkonton, checkräkningskonton eller bankkonton som ett sätt att erbjuda en möjlighet för att spara pengar. Sparräntan är den ersättning som banken eller spartjänsten ger till kunderna för att använda deras pengar och för att kunna använda pengarna för utlåning till andra kunder.

Sparräntan kan variera mellan olika banker och olika typer av konton. Den kan vara fast eller rörlig, och den kan också variera beroende på hur mycket pengar som finns på kontot och hur länge pengarna ligger kvar på kontot.

För kunder som vill spara pengar kan sparräntan vara en viktig faktor att se över när man väljer en bank eller ett sparkonto, eftersom ju högre sparränta, desto mer pengar kan man tjäna på sina besparingar. Det är dock viktigt att komma ihåg att sparräntan också kan påverkas av andra faktorer, som avgifter och villkor för kontot.

Hur det fungerar

Sparräntan fungerar genom att banken eller spartjänsten betalar en viss procent av det belopp som finns på sparkontot till kunden som en ersättning för att ha tillgång till dessa pengar. Vanligtvis betalas sparränta ut på årsbasis och räknas ut som en procentandel av det belopp som finns på kontot.

Exempel: Om en bank eller en spartjänst erbjuder en sparränta på 1% och en kund har 10 000 kr på sitt sparkonto, skulle kunden tjäna 100 kr i sparränta under ett år (1% av 10 000 kr). Denna ränta skulle sedan läggas till på kundens konto som en extra summa pengar.

Sparräntan kan vara fast eller rörlig. En fast sparränta innebär att räntan förblir densamma under en viss tid, medan en rörlig sparränta kan förändras baserat på marknadsförändringar och andra faktorer. Det är viktigt att veta att räntan kan vara olika mellan olika banker och olika kontotyper, så det är alltid en god idé att jämföra olika erbjudanden innan man väljer ett sparkonto för att maximera avkastningen på sina besparingar.

Säkerhet genom insättningsgaranti

I Sverige omfattas de allra flesta sparkonton av den statliga insättningsgarantin, som garanterar och försäkrar insättningar på sparkonton upp till ett visst belopp. När man väljer sparkonto är det därför viktigt att se om det sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

När du sparar pengar i ett sparkonto med ränta som skyddas av den statliga insättningsgarantin så kan du inte förlora pengarna på kontot upp till det belopp som garantin skyddar. Om banken som erbjuder sparkontot till exempel går i konkurs så skyddar garantin dina pengar, så att du kan få tillbaka dem av staten.

Banken med högst sparränta

Banken och sparkontot som ger den högsta och bästa sparräntan hos Payup är Lysa. Ovan hittar du alla sparkonton och banker rangordnade efter bankerna och sparkontona som kan erbjuda de högsta sparräntorna först.

Hur man hittar bankernas sparräntor

Bankernas sparräntor, till exempel Swedbank, SEB, Nordea, SBAB, Länsförsäkringar och Danske Bank, skrivs alltid på en framträdande plats på bankerans hemsidor, så att du snabbt kan veta hur hög bankernas sparräntor är, om du väljer att öppna ett sparkonto med dem.

För att ta reda på exakt vad för ränta bankerna har så gör du så här:

  1. Besök bankens hemsida.
  2. Välj sparkonto.
  3. Se om sparräntan skrivs ut på hemsidan.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får man i sparränta?

Hur mycket man får i sparränta beror på vilket sparkonto man väljer, vilket sparkonto man väljer att öppna och hur de makroekonomiska förhållandena ser ut. Historiskt sett får man mellan 1% och 10% i sparränta, beroende på de faktorerna.

Är det är bra att spara med sparränta?

Ja, det är bra att spara pengar med sparränta, eftersom man får avkastning på sina pengar mot en låg risk och om man väljer att spara i ett sparkonto som skyddas av insättningsgarantin så är pengarna fullständigt försäkrade upp till ett visst belopp.

Varför får man ingen sparränta?

Varför man inte får en sparränta beror på vilka marknadsförhållanden som råder. Om Riksbanken vill stimulera ekonomin och sätter en styrränta på mellan 0% och 1%, så kommer bankerna att sätta en ränta som är lägre än det, och det gör att man inte får någon sparränta på sina bankkonton. Resultatet är att deltagare i ekonomin spenderar mer, istället för att spara, och det leder till en ekonomisk stimulering som kan leda till tillväxt.

Hur mycket kan sparräntan gå upp?

Det finns ingen gräns för hur mycket sparräntan kan gå upp, den kan gå upp hur mycket som helst, beroende på hur hög styrräntan är och vilka räntor banker är villiga att erbjuda. Historiskt sett har sparräntorna varit mellan 1% och 10%, beroende på marknadsförhållandena som råder.