Börja här

Hitta Den Bästa Sparräntan 2023

Hitta den bästa sparräntan för ditt nya sparkonto.

Jämför nedanstående sparkonton och välj ett sparsätt som passar dina behov. Jämför villkor såsom sparräntor, förmåner, huruvida sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte, om kontot erbjuder en app eller inte, och mer. När du hittat ett sparkonto som kan passa dina behov, gå vidare med en eventuell ansökan.

För att komma igång, klicka här. För mer information om sparräntor och om hur de fungerar, klicka här.

Hur mycket planerar du att spara i månaden?

 • Populärast 2023
  Erbjudande: 6 månader nykundsrabatt på fondavgift
  Lysa
  • Sparränta:8,5 %
  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:1 000 kr - Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Med Lysa sparar du på två sätt: räntor eller värdepapper. Sparroboten sköter dina besparingar och du får en avkastning som reflekterar dina preferenser. Ditt sparande skyddas av den statliga insättningsgarantin. Lysa omdöme

  Sparränta
  8,5 %
  Till Lysa Lysa omdöme
 • Sigmastocks
  • Sparränta:8 %*

   Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Med Sigmastocks sparar du pengar i aktier. Sigmastocks ger dig möjligheten att välja bort oetiska branscher eller fokusera på specifika branscher. Med appen får du en överblick över ditt sparande. Sigmastocks omdöme

  Sparränta
  8 %*

  Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

  Till Sigmastocks Sigmastocks omdöme
 • Avanza
  • Sparränta:0,45 - 1 %
  • Bindningstid:Obundet - 24 mån
  • Sparkrav:Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Avanza erbjuder sparande i fem olika sparkonton. Du kan välja att spara i ett obundet sparkonto med 0,45 % i sparränta eller i ett bundet konto med högre sparränta. Avanza har även en app som är smidig att använda. Avanza omdöme

  Sparränta
  0,45 - 1 %
  Till Avanza Avanza omdöme
 • SAVR
  • Sparränta:8 %*

   Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:500 kr - Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  SAVR erbjuder sparande i fonder. En högteknologisk app gör det enkelt att hitta fonder att spara dina pengar i. Med appen får du även en överblick över din ekonomi och ditt sparande. SAVR omdöme

  Sparränta
  8 %*

  Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

  Till SAVR SAVR omdöme

Vad är sparränta?

Uppdaterad av Johan K.

När du sparar pengar på ett konto med ränta så sparar du inte bara genom att du låter pengarna sitta kvar på kontot, utan du får även sparränta som gör att dina pengar växer mer och mer för varje år.

Sparräntan är den ränta som du får på dina besparingar varje år.

Olika banker och sparinstitut har olika sparräntor, och olika institut skapar avkastningen på olika sätt. Genom att hitta de bästa sparkontona 2023 så kan du se till så att du får en så hög sparränta som möjligt.

Hur kan man hitta bra sparräntor?

När du vill spara pengar så är ett alternativ att vända sig till sparinstitut och smarta spartjänster som försöker maximera avkastningen på dina besparingar, samtidigt som ditt sparande skyddas av den statliga insättningsgarantin. Sparräntorna hos de traditionella storbankerna brukar som regel vara lägre än sparräntorna hos mer specialiserade spartjänster, varför det är bäst att hitta de bästa och högsta sparräntorna, se till så att spartjänsten följer svenska regelverk och så att spartjänsten omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Kolla upp spartjänstens villkor och se om det tillkommer avgifter, fria uttag, med mera, och ha, viktigast av allt, en lång sparhorisont. Besparingar kan användas vid akuta nödfall, dock så tjänar man i att alltid lägga undan åt sitt sparande, så att i det fall behovet skulle uppstå så har man besparingar som man kan använda sig utav.

P2P-företag: sparande eller investering?

P2P-tjänster är ett fenomen som blivit populärt på senare tid. P2P gör det möjligt att få större avkastning på kapital; men är P2P sparande eller är det investering?

P2P, som står för ”peer-to-peer” och betyder ”två parter sinsemellan”, är ett sätt privatpersoner och företag kan låna ut sina pengar till andra, på ett säkert sätt, och i gengäld få avkastning på sitt utlånade kapital. Eftersom lån är en relativt säker investering så kan det tyckas vara ett tryggt sätt att placera pengar, men det finns två viktiga aspekter som gör P2P-lån till inte världens säkraste placering för besparingar:

 1. Även om P2P-lån kan anses vara en relativt säker investering så finns det fortfarande risker med att investera i P2P-lån, och dessa risker ska man helst vilja undvika för sitt besparade kapital.
 2. Majoriteten av P2P-tjänster anses vara investeringsplattformer och det betyder att ens investerade kapital på plattformerna inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att om investeringsplattformen går i konkurs så kan du förlora hela ditt investerade kapital. Det gör P2P-tjänster till inte världens bästa sätt att spara pengar.

Med andra ord så kan P2P-lån vara ett alternativ för den som vill investera pengar, men för den som vill spara pengar så finns det mycket bättre alternativ. Avkastning är inte huvudfokus när man sparar pengar, utan säkerhet och långsiktig trygghet är minst lika viktigt för besparingarna som avkastningen på kapitalet är.

Läs mer: Hur kan jag spara pengar i vardagen?

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad är sparränta?

Sparräntan är den ränta som du får på ditt sparkonto. Räntan brukar anges i procent och visar på hur mycket du kan få i avkastning på ditt sparade kapital varje år.

Hur fungerar sparräntan på ett sparkonto?

Alla kan ha nytta av besparingar. Det kvittar om det är något specifikt man vill spara till eller endast vill ha en buf...

Vilken bank/sparkonto har bäst sparränta?

Hos PayUp hittar du några av marknadens bästa sparräntor. Se en lista.

Hur öppnar man ett sparkonto?

Det går vanligtvis enkelt till att öppna ett sparkonto. Du besöker ett sparkontos hemsida och går därefter vidare med att öppna ett konto. Oftast så behöver du bara verifiera dig med ditt BankID, varefter ditt konto direkt öppnas. Klicka här för att komma igång.