Börja här

Bästa Sparapparna 2023

Sparappar gör det väldigt enkelt att komma igång med sparande. Du väljer en app som du tycker passar dig, jämför sparräntor, utbud och funktionalitet. När du hittat en sparapp som du tycker passar går du vidare och öppnar ett konto.

Att öppna ett konto krävs att du verifierar dig med BankID. Därefter sätts ditt konto upp och du kan överföra pengar för att börja spara.

Innan du bestämmer dig för en sparapp

Se till att jämföra de olika apparnas sparräntor och huruvida de omfattas av insättningsgarantin. För mer information om insättningsgarantin och vad den är samt hur den fungerar, klicka här. När du hittat en app som du tycker passar så är det bara att börja. Det finns inget bindande med att prova en sparapp ett tag medan du letar dig fram till sparappen som du tycker passar dig bäst.

För att se en översikt över sparappar att välja mellan, klicka här. För mer information om sparappar och hur de fungerar, klicka här.

Lysa

Bästa sparappen för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Lysa är den bästa sparappen enligt Payup. Lysa erbjuder automatiskt sparande till låg avgift. Du anger preferenser, sparsätt, risktolerans, avkastning och därefter sätter sparroboten igång. Du ser din avkastning direkt på tjänsten och kan följa ditt sparande i realtid med Lysas app. Alla besparingar skyddas av insättningsgarantin.

Hur mycket planerar du att spara i månaden?

 • Populärast 2023
  Erbjudande: 6 månader nykundsrabatt på fondavgift
  Lysa
  • Sparränta:8,5 %
  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:1 000 kr - Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Med Lysa sparar du på två sätt: räntor eller värdepapper. Sparroboten sköter dina besparingar och du får en avkastning som reflekterar dina preferenser. Ditt sparande skyddas av den statliga insättningsgarantin. Lysa omdöme

  Sparränta
  8,5 %
  Till Lysa Lysa omdöme
 • Sigmastocks
  • Sparränta:8 %*

   Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Med Sigmastocks sparar du pengar i aktier. Sigmastocks ger dig möjligheten att välja bort oetiska branscher eller fokusera på specifika branscher. Med appen får du en överblick över ditt sparande. Sigmastocks omdöme

  Sparränta
  8 %*

  Med Sigmastocks investerar du i fonder. Olika fonder har olika avkastning. Sigmastocks räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %

  Till Sigmastocks Sigmastocks omdöme
 • Avanza
  • Sparränta:0,45 - 1 %
  • Bindningstid:Obundet - 24 mån
  • Sparkrav:Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  Avanza erbjuder sparande i fem olika sparkonton. Du kan välja att spara i ett obundet sparkonto med 0,45 % i sparränta eller i ett bundet konto med högre sparränta. Avanza har även en app som är smidig att använda. Avanza omdöme

  Sparränta
  0,45 - 1 %
  Till Avanza Avanza omdöme
 • SAVR
  • Sparränta:8 %*

   Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

  • Bindningstid:Ingen bindningstid
  • Sparkrav:500 kr - Ingen gräns
  • Gratis uttag:
  • Insättningsgaranti

  SAVR erbjuder sparande i fonder. En högteknologisk app gör det enkelt att hitta fonder att spara dina pengar i. Med appen får du även en överblick över din ekonomi och ditt sparande. SAVR omdöme

  Sparränta
  8 %*

  Med SAVR sparar du i fonder. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Olika fonder har olika avkastning. SAVR räknar med en genomsnittlig avkastning på 8 %.

  Till SAVR SAVR omdöme

Hur du kommer igång med ditt sparande med en sparapp

Uppdaterad av Johan K.

Alla vet att det är bra att spara pengar; att ha en buffert som man kan ta av vid oväntade utgifter. Ändå så kan det vara svårt att komma igång och alltför många väljer bort att göra det.

Men nu finns det hjälpmedel för att du ska börja spara. Som en naturlig följd av att vi tillbringar alltmer tid med våra mobiltelefoner så hittar vi numera några av de bästa sätten att spara pengar i vår mobiltelefon.

Spara pengar med en app

Det finns flera olika appar på marknaden som hjälper dig att spara pengar.

En sparapp är samma sak som att ha ett sparkonto på en bank. Skillnaden är att det är lättare att komma åt sparkontot i appen och att sparräntorna kan variera beroende på olika innovationer som gjorts den senaste tiden. I många fall så har bankerna inte ännu hunnit ikapp med utvecklingen i sparande. Fler och fler sparappar dyker upp med goda sparräntor och med en enkelhet till att börja spara.

Sparappar omfattas av insättningsgarantin, precis som sparkontona hos de traditionella bankerna. Hos Payup kan du se om en sparapp omfattas av insättningsgarantin eller inte. Sparappar, lista 2023.

Olika sorters appar

Du kan spara pengar i en app och få ränta eller satsa pengarna i aktier eller fonder.

Några av finansapparna som satsar på sparande i fonder och aktier är Avanza, Savr och Opti.

Dreams är en finansapp där du även sätter upp mål för vad du vill spara till och pengarna investeras i aktier. ”Tink” hjälper dig att få översikt över din privatekonomi och sätta upp sparmål.

Att börja spara och ha koll på sparandet är numera nästan lika enkelt som att hålla koll på sociala medier. Det är bara att börja!

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad är en sparapp?

En sparapp är en app som du installerar i din mobiltelefon. Med appen kan du ha ett sparkonto i mobilen.

Vilken sparapp är bäst?

Ovan hittar du en lista över sparappar. Välj sparappen som passar dina behov bäst.

Vad är skillnaden mellan en sparapp och ett sparkonto?

Det finns ingen skillnad mellan en sparapp och ett sparkonto. Sparappar är sparkonton som du hanterar med din mobiltelefon.

Hur använder man en sparapp?

Olika sparappar funkar olika, dock är de oftast enkla att komma igång med. Appen guidar dig vanligtvis igenom processen.