Börja här

Topplista över bästa sparkontot 2021

Med ett sparkonto kan man se sina pengar växa utan att aktivt behöva jobba på detta själv.

Nedan följer marknadens bästa sparkonton för 2021.

Välj det sparkonto som passar just dig bäst och gå därefter vidare för att komma igång med just ditt sparande på snabbast och bästa möjliga sätt.

Listan rangordnas efter populärast och bäst först. Välj sparkontot som erbjuder dig högst avkastning och vars villkor passar dig bäst nedan.

Vad är ett sparkonto och vem behöver dem?

Ett konto av den här typen är en form av bankkonto. Här kan du sätta in pengar som du inte vill använda just nu men du vill trots allt ha möjlighet att använda dem direkt om så krävs. På kontot kan pengarna också växa lite genom att det läggs ränta på det insatta beloppet. De här kontona finns hos olika storbanker, men också låneinstitut erbjuder konton där det går att spara pengar.

I stort sett alla behöver ett konto av den här typen. Alla kan råka ut för oförutsedda utgifter och att spara lite är inte fel. Om du vill låna pengar kan banken dessutom bli lite mer positiv till lånet om det visar sig att du faktiskt har en buffert, och kanske en större summa undansatt på ett annat konto. Ska du köpa hus och ansöka om ett huslån kan de insatta pengarna till exempel fungera som en del av handpenningen.

Hur fungerar sparkonton?

Kontona fungerar i princip som vilka andra bankkonton som helst. Du kan antingen manuellt sätta in pengar på dem varje månad, eller när du vill. Alternativt kan du också göra automatiska överföringar till kontot en gång i månaden, kanske i samband med att lönen kommer in. Pengarna som står på kontot kommer att växa när räntan läggs på. När du sedan behöver använda en del av eller hela den summa du fått ihop kan du snabbt ta ut pengarna.

Kontot kan ha en rörlig sparränta som sjunker eller växer. Det gör att pengarna kan bli värda mycket mer under en tid, så kan räntan sjunka och pengarna stiger inte lika mycket i värde. Dock kan summan inte bli lägre än den du satt in. Oftast har de här kontona ingen bindningstid och det gör att du kan ta ut dina pengar när du vill.

Har du ett konto med en fast sparränta kan det finnas en bindningstid på mellan tre månader och fem år. Det betyder att pengarna är låsta under den avtalade tiden. Om du trots allt måste ta ut pengar innan bindningstiden löpt ut kan du bli av med räntesumman, eller så får du betala en avgift.

Vad gör ett sparkonto bättre än ett annat?

Ett bra konto där du sätter undan pengar bör ha så hög sparränta och avkastning som möjligt, och finns det en bindningstid bör den vara så kort som möjligt. Kontot bör också falla under insättningsgarantin så att du får tillbaka dina pengar om något oförutsett skulle hända. Ett bra konto bör självklart också medge snabba uttag av pengarna och det skadar inte att få bra och snabb service av personalen i samband med insättningar, uttag eller andra ärenden.

Det grundläggande

Vem kan öppna ett sparkonto?

Alla kan öppna ett sparkonto. Det enda kravet företag brukar ha är att man fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige.

Varför ska man spara pengar?

Att ha pengar på bankkontot kan underlätta mycket då något oförutsett händer. Ändå har inte alla svenskar ett sparkapit...

Hur fungerar ränta på sparkonton?

Vill du gå plus på bankkontot varje månad? Kanske har du hört kollegorna prata om sina sparkonton på jobbet, och själv ...

Hur många sparkonton kan man ha?

Olika banker har olika gränser på antalet sparkonton som man kan ha hos dem, men man kan självklart öppna sparkonto hos hur många olika banker man vill.