Barnsparkonto

Barnsparkonto – spara pengar i sparkonto till barnen

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du den bindningstid du önskar för ditt sparande samt dina preferenser. Vi matchar dig sedan med sparkonton som bäst uppfyller dina behov. Du slipper leta efter lämpliga alternativ och kan istället fokusera på att jämföra de bästa produkterna. Vår tjänst är helt kostnadsfri och flexibel, designad för att ge dig friheten att välja utan några förpliktelser.
Bindningstid för ditt sparande
Behöver du möjlighet att ta ut pengarna när som helst?

Ett urval av våra partners

Multitude BankSaldo BankNordnetAvanza

Jämför barnsparkonton

Hittade 52 st. erbjudanden
En av Sveriges högsta sparräntor 2024
Rörlig
4,30%
3 mån
4,15%
6 mån
4,15%
1 år
4,15%
2 år
3,80%
3 år
3,60%
5 år
-
Insättningsskydd

Ja

Multitude Bank skyddas av den maltesiska insättningsgarantin.

Uttagsavgift
Fria uttag
Min. insättning
1 kr

Vad är ett barnsparkonto?

Ett barnsparkonto är ett sparkonto som är avsett för minderåriga, vanligtvis öppnat av en förälder eller vårdnadshavare. Kontot är designat för att hjälpa till att spara pengar till barnets framtida behov, som utbildning, första bilköpet eller en bostadsinsats. Dessa konton erbjuder ofta fördelaktiga räntor och skatteförmåner, beroende på kontoformat och den bank som erbjuder tjänsten.

Varför är det viktigt att börja spara till sitt barn tidigt?

Att öppna ett sparkonto tidigt i barnets liv har flera fördelar. För det första, ju tidigare man börjar spara, desto mer tid har pengarna att växa genom ränta. Detta utnyttjar effekten av ränta-på-ränta, vilket kan leda till att små regelbundna insättningar över tid växer till en betydande summa. Dessutom ger det barnet en förståelse för vikten av sparande och ekonomiskt ansvar, vilket är ovärderliga kunskaper för framtiden.

Olika typer av barnsparkonton

När man vill börja spara för sitt barns framtid i Sverige finns det flera olika typer av konton att välja mellan. Varje konto har sina egna specifika fördelar, vilket gör det möjligt för föräldrar och vårdnadshavare att anpassa sparandet efter sina önskemål och barnets framtida behov. Nedan utforskar vi de mest populära typerna av barnsparkonton som finns tillgängliga.

Traditionella sparkonton för barn

Traditionella sparkonton är de mest grundläggande formerna av sparkonton och fungerar likt ett vanligt sparkonto men är avsett för barn. De erbjuder vanligtvis en fast eller rörlig ränta och är utformade för att ge en säker och stabil tillväxt av de insatta medlen. Fördelarna med traditionella sparkonton inkluderar enkelhet i hantering och en garanterad avkastning genom räntan. Det är viktigt att notera att räntan på dessa konton kan vara lägre jämfört med andra sparformer som erbjuder högre risk och potentiell avkastning.

Investeringssparkonton (ISK) för barn

Investeringssparkonton, eller ISK, är en relativt ny sparform i Sverige som också kan användas för barn. Ett ISK ger föräldrar möjlighet att investera i aktier, obligationer och andra värdepapper på barnets vägnar. Det unika med ISK är att skatten inte beräknas på varje transaktion eller utdelning utan är en schablonskatt baserad på kontots totala värde, vilket kan vara fördelaktigt i långa loppet om investeringarna går bra. ISK är lämpligt för de som söker högre avkastning och är bekväma med en högre risknivå.

Relaterat: Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

Utbildningskonton och framtidskonton

Utbildningskonton och framtidskonton är inriktade på att spara specifikt för barnets framtida utbildningskostnader eller andra stora livshändelser, som att köpa en första bostad. Dessa konton kan vara antingen traditionella sparkonton eller investeringskonton, men de är ofta kopplade till särskilda villkor eller förmåner som t.ex. bidrag från staten eller andra incitament. Dessa konton kan även innefatta en plan för regelbundna bidrag från föräldrar, släktingar eller vänner.

Varje typ av konto har sina fördelar och passar olika sparbehov. Det är viktigt att noggrant överväga vilka mål man har med barnets sparande för att välja den kontoform som bäst möter dessa mål och förväntningar. Att jämföra olika banker och finansinstituts erbjudanden kan också vara en god idé för att säkerställa att man får de bästa villkoren och räntorna för sitt barns sparande.

Att välja rätt barnsparkonto

När du väljer rätt sparkonto för ditt barn finns det flera faktorer att beakta för att säkerställa att du tar ett välgrundat beslut som passar både dina och ditt barns ekonomiska framtidsutsikter. Här går vi igenom vad man bör tänka på när man väljer sparkonto till barn, samt ger en översikt över hur man kan jämföra räntor, villkor, avgifter och andra kostnader associerade med olika konton.

Vad man bör tänka på när man väljer sparkonto till barn

När du står inför beslutet att välja ett sparkonto för ditt barn är det viktigt att noggrant överväga en rad faktorer för att säkerställa att kontot passar både dina och barnets framtida behov.

 1. Sparandets syfte: Definiera klart vad syftet med sparandet är. Är det för en framtida utbildning, första bilen, en bostadsinsats eller bara en generell ekonomisk säkerhet? Valet av konto kan variera beroende på dessa mål.
 2. Tillgång till pengarna: Överväg när du och ditt barn behöver ha tillgång till pengarna. Vissa konton har restriktioner och straffavgifter för tidiga uttag vilket kan påverka valet om du behöver flexibilitet.
 3. Räntor och avkastning: Jämför förväntad avkastning på olika konton. Högre räntor kan innebära högre risk, så det gäller att balansera risk och möjlig avkastning.
 4. Insättningsgaranti: Kontrollera om kontot omfattas av en insättningsgaranti, som skyddar dina insättningar upp till 1 050 000 kr per person och bank i händelse av bankens konkurs.
 5. Skatteeffekter: Vissa kontotyper kan ha skattefördelar som minskar den totala skattekostnaden för sparandet.
 6. Bankens rykte och service: Överväg bankens rykte, kundservice och den support de erbjuder för barnsparkonton. En bank med bra stöd och service kan underlätta mycket.

Jämförelse av räntor och villkor

Att jämföra räntor och villkor mellan olika banker och sparkonton är avgörande. Räntan bestämmer hur snabbt pengarna växer, medan villkoren kan påverka hur du kan använda kontot:

 • Fast eller rörlig ränta: Fast ränta ger en garanterad avkastning över tid, medan rörlig ränta kan öka eller minska beroende på ekonomiska förhållanden.
 • Insättningskrav och maxbelopp: Vissa konton har krav på minimi- eller maximibelopp för insättningar, vilket kan påverka hur flexibelt det är att spara.
 • Uttagsregler: Kontrollera reglerna för uttag, inklusive eventuella avgifter eller straff för att ta ut pengar innan ett visst datum.

Avgifter och kostnader associerade med olika konton

Att vara medveten om avgifter och kostnader är också viktigt:

 • Öppningsavgifter och underhållsavgifter: Vissa konton kan ha avgifter för att öppna kontot eller årliga underhållsavgifter.
 • Transaktionsavgifter: Avgifter för insättningar eller uttag kan tillkomma, särskilt om du överskrider ett tillåtet antal transaktioner per år.
 • Straffavgifter: För tidiga uttag eller brott mot kontots villkor kan straffavgifter tillkomma.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer och jämföra vad olika banker erbjuder kan du välja ett barnsparkonto som inte bara möter dina nuvarande behov utan också stödjer ditt barns långsiktiga ekonomiska tillväxt.

Öppna ett barnsparkonto

Att öppna ett barnsparkonto är ett viktigt steg för att börja spara till ditt barns framtid. Processen kan variera något mellan olika banker, men grundstegen är oftast liknande. Här går vi igenom hur och var du kan öppna ett barnsparkonto, vilka dokument och information som behövs, samt för- och nackdelar med att öppna kontot online jämfört med i ett bankkontor.

Hur och var kan man öppna ett barnsparkonto?

Du kan öppna ett barnsparkonto hos de flesta banker i Sverige, antingen genom att besöka ett bankkontor eller online via bankens webbplats eller app. Många banker erbjuder även möjligheten att starta processen online och slutföra den med ett besök i banken om så behövs.

 • Bankkontor: Att besöka en fysisk bankfilial ger dig möjlighet att personligen möta en banktjänsteman som kan svara på frågor och hjälpa till att välja rätt konto baserat på dina önskemål och behov.
 • Online: Många banker tillåter nu att man öppnar barnsparkonton direkt online, vilket kan vara mer bekvämt då det kan göras hemifrån vid vilken tid som helst.

Dokument och information som behövs för att öppna kontot

När du ska öppna ett barnsparkonto behöver du vanligtvis tillhandahålla viss grundläggande information och dokumentation:

 • Legitimation: Både förälderns/vårdnadshavarens och barnets giltiga identitetshandlingar, såsom pass eller nationellt ID-kort.
 • Personnummer: Både förälderns och barnets personnummer behövs för att öppna kontot.
 • Adressbevis: Ett dokument som bekräftar din nuvarande adress, som en nyligen utfärdad räkning eller ett utdrag från folkbokföringen.
 • Intyg om vårdnad: Om du är ensam vårdnadshavare kan du behöva tillhandahålla dokumentation som styrker detta.
 • Underskrifter: Både föräldrar (eller vårdnadshavare) kan behöva underteckna avtalet, beroende på bankens krav och kontotyp.

Online vs. bankkontor

Det finns både för- och nackdelar med att öppna ett barnsparkonto online jämfört med att göra det på ett bankkontor:

 • Online:
  • Fördelar: Bekvämlighet och tillgänglighet; du kan hantera öppnandet när som helst och ofta komplettera nödvändiga uppgifter digitalt.
  • Nackdelar: Mindre personlig rådgivning och stöd; svårare att få omedelbara svar på specifika frågor.
 • Bankkontor:
  • Fördelar: Personlig service och möjlighet att direkt få svar på frågor; lättare att diskutera olika alternativ och få skräddarsydda råd.
  • Nackdelar: Kräver att du besöker banken under dess öppettider, vilket kan vara mindre flexibelt.

Att välja mellan att öppna kontot online eller på ett bankkontor beror på dina personliga preferenser och hur bekväm du känner dig med att använda digitala banktjänster. Oavsett metod är det viktigt att du noggrant går igenom alla villkor och förstår alla aspekter av kontot innan du öppnar det.

Insättningar och hantering av barnsparkonto

Ett barnsparkonto är inte bara en plats för att förvara pengar; det är också ett verktyg för att regelbundet bygga upp en sparad summa över tid. Att förstå hur insättningar fungerar, vem som kan göra dem, samt hur du kan automatisera sparandet är viktiga steg i hanteringen av kontot.

Hur gör man insättningar på ett barnsparkonto?

Insättningar på ett barnsparkonto kan göras på flera olika sätt, beroende på bankens tjänster och de alternativ du har valt för kontot:

 • Direktöverföring från bankkonto: Det vanligaste sättet att göra insättningar är genom en direktöverföring från ditt eget bankkonto till barnets sparkonto. Detta kan vanligtvis göras via din internetbank eller bankapp.
 • Bankgiro eller Swish: Vissa banker tillåter insättningar via bankgiro eller Swish. Detta kan vara praktiskt när andra släktingar eller vänner vill bidra till barnets sparande.
 • Kontantinsättning på bankkontor: Om du föredrar att hantera kontanter, kan insättningar göras direkt på bankkontoret, där pengarna sedan förs över till barnets sparkonto.

Vem kan göra insättningar på kontot?

Många är nyfikna på vem som faktiskt har möjlighet att göra insättningar på ett barnsparkonto, och svaret är att det är fler än man kanske först tror.

 • Vårdnadshavare: Generellt sett kan vårdnadshavaren som öppnade kontot göra insättningar när som helst.
 • Övriga familjemedlemmar och vänner: Andra personer kan också göra insättningar om de har kontonummret. Detta kan vara speciellt uppskattat vid tillfällen som födelsedagar eller andra högtider.
 • Barnet själv: När barnet blir äldre och kanske börjar tjäna egna pengar genom till exempel veckopeng eller sommarjobb, kan det också göra insättningar på sitt sparkonto.

Automatiska överföringar och månadssparande

För att göra sparandet ännu enklare och mer konsekvent kan du sätta upp automatiska överföringar från ditt konto till barnets sparkonto. Detta kan ofta arrangeras genom din internetbank med följande steg:

 • Bestäm ett sparbelopp: Välj hur mycket pengar du vill spara varje månad.
 • Schemalägg överföringar: Ställ in en återkommande överföring på ett specifikt datum varje månad. Detta kan ofta göras så att det sammanfaller med din lön.
 • Flexibilitet: Du kan vanligtvis ändra eller avbryta de automatiska överföringarna när som helst om dina ekonomiska förhållanden förändras.

Att använda automatiska överföringar är ett effektivt sätt att se till att sparandet sker regelbundet och utan att du behöver tänka på att manuellt överföra pengar varje gång. Detta kan hjälpa till att bygga upp en betydande summa över tid, vilket ger ditt barn en god ekonomisk start i livet.

Räntor och avkastning på barnsparkonton

Ränta, eller sparränta, är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att välja ett barnsparkonto eftersom det påverkar hur snabbt pengarna på kontot växer över tid. Förståelsen av hur räntan beräknas, hur ränteförändringar kan påverka sparandet, och vad detta kan innebära i termer av avkastning över tid är grundläggande för att maximera det framtida värdet av barnets sparande.

Hur räntan beräknas på barnsparkonton

Räntan på barnsparkonton kan vara antingen fast eller rörlig:

 • Fast ränta innebär att räntan är fastställd på en viss nivå under en definierad period. Detta ger en förutsägbar avkastning och är ett bra val om du vill ha säkerhet i hur mycket pengarna kommer att växa.
 • Rörlig ränta varierar beroende på marknadens ränteläge och andra ekonomiska faktorer. Det innebär att räntan kan öka eller minska, vilket påverkar hur snabbt pengarna på kontot växer.

Räntan beräknas vanligtvis dagligen baserat på kontots saldo och kapitaliseras (läggs till kapitalet) månadsvis, kvartalsvis eller årligen, beroende på bankens villkor.

Påverkan av ränteförändringar på sparandet

Ränteförändringar kan ha en betydande inverkan på det långsiktiga sparandet. En ökning av räntan kan leda till en snabbare kapitaltillväxt, medan en minskning kan bromsa kapitalets tillväxt. Detta är särskilt relevant för konton med rörlig ränta:

 • Om räntan ökar tidigt i sparandeperioden, kan detta ha en exponentiell effekt på slutsumman tack vare ränta-på-ränta effekten.
 • En minskning av räntan innebär att det tar längre tid för sparandet att nå samma mål, vilket kan kräva antingen längre sparhorisont eller högre regelbundna insättningar.

Exempel på avkastning över tid

Låt oss titta på ett exempel där vi antar att du sparar 500 kr per månad på ett barnsparkonto med en årlig ränta på 2%. Här är hur kapitalet kan växa över olika tidsperioder:

 1. Efter 5 år: Med regelbundna insättningar och ränta-på-ränta-effekten kan kontot ha vuxit till ungefär 31 500 kr.
 2. Efter 10 år: Efter ett decennium av sparande, och fortsatt med samma ränta och insättningar, skulle saldot kunna vara ungefär 66 500 kr.
 3. Efter 15 år: På 15 år kan kapitalet ha växt till över 105 000 kr.

Dessa siffror är förenklade och tar inte hänsyn till eventuella avgifter eller skatter. De illustrerar dock kraften i regelbundet sparande och effekten av ränta över tid. Att använda en sparandekalkylator online kan hjälpa dig att göra mer specifika beräkningar baserade på dina insättningar och den aktuella räntan.

Skatter och regleringar

När man sparar till barn i Sverige finns det flera skatterelaterade aspekter och regelverk att ta hänsyn till. Dessa kan påverka både hur mycket pengar som kan sparas och hur dessa pengar kan användas i framtiden. I det här avsnittet tar vi upp skatteförmåner med barnsparkonton, lagar och regler som styr dessa konton, samt skattekonsekvenser av gåvor till barn.

Skatteförmåner med barnsparkonton

I Sverige är intäkter från sparkonton – inklusive barnsparkonton –skattepliktiga. Detta innebär att räntan som tjänas på kontot måste deklareras som en inkomst av kapital. Skatten på denna inkomst är för närvarande 30%. Det finns dock några specifika kontostrukturer, som investeringssparkonton (ISK), där skatten beräknas som en schablonskatt baserad på ett statslåneräntebaserat schablonbelopp snarare än den faktiska avkastningen. Denna modell kan ofta vara mer fördelaktig om investeringarna genererar högre avkastning.

Lagar och regler som påverkar barns sparkonton

De primära reglerna som styr barnsparkonton i Sverige är desamma som för alla bankkonton, men det finns särskilda överväganden för konton öppnade för minderåriga:

 • Vårdnadshavares godkännande: För att öppna ett barnsparkonto och göra uttag från detta krävs vanligtvis vårdnadshavares godkännande fram tills barnet når myndig ålder (18 år).
 • Insättningsregler: Det finns inga statliga begränsningar för hur mycket pengar som kan sättas in på ett barns sparkonto, men banken kan ha egna regler för insättningsgränser.
 • Gåvor och överföringar: När pengar överförs till barnets konto från en annan persons konto, inklusive föräldrar och andra släktingar, behandlas dessa normalt inte som skattepliktiga inkomster för barnet.

Gåvor till barn och skattekonsekvenser

Gåvor till barn i form av pengar till ett sparkonto ses i de flesta fall inte som en skattepliktig inkomst för mottagaren i Sverige. Det innebär att barnet inte behöver betala skatt för pengar som de mottar i gåva och sätter in på sitt sparkonto. Givaren, å andra sidan, har inte heller några skattemässiga avdragsgilla förmåner från att ge dessa gåvor. Om gåvorna är mycket stora kan dock andra regler och överväganden, som till exempel gåvoskatt i andra länder, komma in i bilden. Det är alltid klokt att rådgöra med en skatterådgivare för att förstå alla potentiella skatteimplikationer, särskilt vid stora gåvobelopp eller om gåvogivaren eller mottagaren inte är bosatta i Sverige.

Det är viktigt att ha en god förståelse för dessa regler när man planerar att spara för sitt barns framtid för att säkerställa att man optimerar de ekonomiska resurserna och undviker onödiga skattekostnader.

Utbildning och barnets ekonomiska lärande

Att lära barn om ekonomi är en viktig del av deras uppfostran och utveckling. Barnsparkonton erbjuder inte bara en finansiell plattform för sparande utan kan också användas som ett pedagogiskt verktyg. Genom att involvera barn i sparandeprocessen kan de lära sig värdefulla lektioner om pengar, sparande och ekonomisk planering.

Hur barnsparkonton kan användas för att undervisa barn om ekonomi

Barnsparkonton ger en praktisk grund för att lära barn om grundläggande ekonomiska koncept:

 • Förstå värdet av pengar: Genom att se hur pengarna växer på deras konto, lär sig barn vikten av sparande och hur pengar kan föröka sig över tid genom ränta.
 • Budgetering: Att regelbundet sätta undan pengar till sparkontot kan hjälpa barn att förstå budgetering och vikten av att prioritera utgifter.
 • Tålmodighet och långsiktighet: Att spara till något de verkligen vill ha kan lära barn tålmodighet och det långsiktiga värdet av att vänta på något gott.
 • Beslutsfattande: När barn får göra vissa beslut om hur och när de sparar sina pengar, utvecklar de färdigheter i kritiskt tänkande och beslutsfattande.

Åldersanpassade tips för att diskutera sparande med barn

Att prata om pengar och sparande med barn kan anpassas efter deras ålder för att göra informationen relevant och förståelig.

 • För yngre barn (3-6 år):
  • Konkretisera pengars värde: Använd fysiska mynt och sedlar för att visa hur transaktioner fungerar.
  • Spargrisar: En spargris är ett utmärkt sätt att introducera konceptet att spara. Låt barnet se när spargrisen fylls och förklara att pengarna kan växa om de sätts in på ett bankkonto.
 • För barn i skolåldern (7-12 år):
  • Sätt mål: Hjälp barnet att sätta upp ett sparmål, som ett nytt spel eller en leksak, och beräkna hur lång tid det kommer att ta att nå målet genom att spara en viss summa regelbundet.
  • Använda banktjänster: Introducera dem för grundläggande banktjänster som att göra insättningar eller kontrollera saldo online under övervakning.
 • För tonåringar (13 år och äldre):
  • Avancerad budgetering: Diskutera hur man gör en månadsbudget och håller koll på inkomster och utgifter.
  • Investeringar och räntor: Förklara mer komplexa ekonomiska begrepp som investeringar, ränta-på-ränta effekter och olika typer av spar- och investeringskonton.

Att regelbundet diskutera dessa ämnen och ge barnen praktisk erfarenhet av att hantera pengar kan bidra starkt till deras finansiella läskunnighet och förbereda dem för ekonomisk självständighet i vuxen ålder.

Vanliga frågor och svar

Ja, de flesta banker konverterar barnsparkonton till vanliga bankkonton när barnet når myndighetsåldern, vanligtvis vid 18 års ålder. Banken kommer oftast att informera både vårdnadshavare och barnet innan denna övergång sker och ge alternativ för hur kontot kan hanteras framåt.

För att stänga ett barnsparkonto innan barnet blir myndigt krävs vanligtvis samtycke från alla vårdnadshavare. Eventuella medel på kontot kan överföras till ett annat konto eller betalas ut, men det är viktigt att kontrollera om det finns några avgifter eller villkor kopplade till tidigt uttag.

I de flesta fall hanterar vårdnadshavarna barnets sparkonto tills barnet blir myndigt. När barnet närmar sig myndighetsåldern kan vissa banker tillåta begränsad tillgång till kontot för att främja ekonomisk självständighet under övervakning av en vårdnadshavare.

Ja, det är möjligt att öppna barnsparkonton i flera olika banker. Detta kan vara fördelaktigt för att dra nytta av olika räntor och villkor som olika banker erbjuder. Dock är det viktigt att noggrant övervaka och hantera dessa konton för att säkerställa att sparandet är effektivt.

Det är klokt att regelbundet granska barnets sparkonto, åtminstone en gång per år. Detta ger dig en möjlighet att se över avkastningen och kontrollera att sparandet är i linje med de långsiktiga målen. Vid behov kan du justera insättningarna eller förändra investeringsstrategin.

Relaterad läsning