Sparappar

Bästa sparapparna 2024: Spara pengar direkt med mobilen

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Opti

Bästa sparappen 2024

Opti är den bästa sparappen 2024. Opti är en svensk investeringstjänst som är gjord för att vara Sveriges enklaste tjänst för att spara och investera, där allt sköts åt dig som kund. Tjänsten är anpassad efter användarens ekonomiska mål och risktolerans, enkel att använda och säker med BankID, investerarskydd och insättningsgaranti. Opti passar både nybörjare och erfarna sparare och tillhandahåller breda investeringsalternativ samt kontinuerlig kundsupport.

Jämför sparappar 2024

Använd kod PAYUP50 för 50% rabatt på Optis förvaltningsavgifter kommande kvartal
Opti logo

Opti

Betyg: 4.5/5

Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

Opti är en svensk investeringstjänst som är gjord för att vara Sveriges enklaste tjänst för att spara och investera, där allt sköts åt dig som kund. Tjänsten är anpassad efter användarens ekonomiska mål och risktolerans, enkel att använda och säker med BankID, investerarskydd och insättningsgaranti. Opti passar både nybörjare och erfarna sparare och tillhandahåller breda investeringsalternativ samt kontinuerlig kundsupport.

Nordnet logo

Nordnet

Betyg: 5.0/5

Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

Rörlig
3,35%
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
5 år
-
Insättningsgaranti

Ja

Nordnet skyddas av den svenska insättningsgarantin.

Uttagsavgift
Fria uttag
Min. insättning
1 kr
Aktiesparkonto
Sigmastocks logo

Sigmastocks

Betyg: 4.0/5

Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

Sigmastocks är en sparapp som underlättar för dig att spara pengar. Genom tjänstens aktierobot placeras dina pengar i en portfölj som skräddarsys efter dina önskemål. Du slipper hantera ditt sparande själv, eftersom roboten automatiskt sköter alla placeringar. Din avkastning kan du enkelt följa via Sigmastocks-appen.

Avanza logo

Avanza

Betyg: 5.0/5

Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

Rörlig
3,60%
3 mån
3,75%
6 mån
3,50%
1 år
3,40%
2 år
3,25%
3 år
-
5 år
-
Insättningsgaranti

Ja

Avanza skyddas av den svenska insättningsgarantin.

Uttagsavgift
Fria uttag
Min. insättning
1 kr

Vad är en sparapp?

En sparapp är en mobilapplikation (app) designad för att hjälpa användare att spara pengar på ett enkelt och effektivt sätt. Dessa appar utnyttjar modern teknologi för att automatisera sparandet, spåra utgifter och ge användarna en detaljerad översikt av deras ekonomiska hälsa. Genom intuitiva gränssnitt och anpassningsbara funktioner tillgodoser sparappar individens behov och sparande mål, vilket gör dem till ett populärt verktyg för personlig finansförvaltning.

Sparappar erbjuder en rad funktioner som är centrala för deras effektivitet:

 • Automatiserat sparande: Många sparappar tillåter användare att ställa in automatiska överföringar till ett sparkonto. Detta kan baseras på regelbundna intervall eller utlösas av specifika händelser, såsom varje gång du genomför ett köp.
 • Utgiftsspårning: För att ge en klar bild av ekonomiskt beteende, hjälper dessa appar användare att övervaka deras utgifter genom att kategorisera köp och visualisera handelsvanor.
 • Målsättning: Användare kan ställa in specifika sparmål, som en semesterresa eller en ny bil, och appen spårar framstegen mot dessa mål.
 • Insikter och rapporter: Genom att analysera inkomster och utgifter kan sparappar erbjuda värdefulla insikter och anpassade råd för bättre pengahantering.
 • Säkerhet: Säkra inloggningar, kryptering och andra säkerhetsåtgärder skyddar användarnas finansiella information.

Olika typer av sparappar

Sparappar finns i flera olika former, anpassade för olika användningsområden och sparbehov:

 • Traditionella sparappar: Dessa fokuserar på att hjälpa användare att sätta undan pengar i ett traditionellt sparkonto, ofta med konkurrenskraftiga räntor.
 • Investeringssparappar: För användare intresserade av att se sina besparingar växa över tid, erbjuder dessa appar möjligheten att investera i aktier, obligationer, eller fonder direkt från appen.
 • Skuldförvaltningsappar: Utformade för att hjälpa användare att betala av skulder effektivt, dessa appar fokuserar på att prioritera skuldbetalningar och skapa en hållbar plan för skuldminskning.
 • Budgeteringsappar: Dessa appar kombinerar sparande med detaljerad budgetering, där användaren kan sätta upp budgetar för olika utgiftskategorier och spåra deras spendering i realtid.

Genom denna mångsidighet kan sparappar vara ett värdefullt verktyg för en bred spektrum av användare, oavsett deras ekonomiska mål eller förkunskaper.

Historik och utveckling av sparappar i Sverige

Sveriges resa med sparappar började parallellt med den globala digitala revolutionen inom finanssektorn. De tidiga sparapparna introducerades i Sverige under 2000-talets första decennium, med enkla funktioner som digitala sparbössor. Dessa initiala versioner var grundläggande, ofta kopplade till användarens bankkonto, och erbjöd möjligheter för manuella överföringar till sparande.

Med tiden och teknologins framsteg blev dessa appar mer sofistikerade. De började inkludera funktioner som automatisk rundning av köp (där små belopp avrundas och skillnaden sparas), samt analytiska verktyg för att spåra och optimera användarnas sparande. En viktig utvecklingspunkt var integrationen av användargränssnitt som var mer användarvänliga och visuellt tilltalande, vilket gjorde det enklare för användare att förstå och hantera sina finanser.

I dagens Sverige drivs utvecklingen av sparappar av flera nyckeltrender:

 • Integration med investeringar: Moderna sparappar erbjuder inte bara traditionellt sparande utan även enklare tillgång till investeringsmarknaden. Användare kan enkelt investera i aktier, fonder och andra finansiella instrument direkt från appen.
 • Personalisering och AI: Det finns en växande trend mot mer personaliserade sparupplevelser, med appar som använder artificiell intelligens (AI) för att anpassa sparande och investeringsrekommendationer baserat på användarens ekonomiska beteende och mål.
 • Fokus på användarupplevelse och utbildning: Sparappar lägger alltmer vikt vid att förbättra användarupplevelsen genom intuitiva gränssnitt och utbildningsresurser. Detta inkluderar allt från interaktiva budgetverktyg till informativa artiklar och videor om personlig ekonomi.
 • Säkerhetsförbättringar: Med ökad medvetenhet om cybersäkerhet har sparappar förbättrat sina säkerhetsprotokoll, inklusive tvåfaktorsautentisering, kryptering och kontinuerlig övervakning för ovanliga transaktioner.
 • Hållbarhet och etiska investeringar: Det finns en växande medvetenhet och efterfrågan på hållbara och etiska investeringsalternativ. Många sparappar i Sverige har börjat erbjuda gröna fonder och andra miljövänliga investeringsalternativ.

Dessa trender speglar inte bara teknologins framsteg utan också en förändring i konsumenternas förväntningar och värderingar. I ett land som Sverige, känt för sin innovation och miljömedvetenhet, är sparapparna ett utmärkt exempel på hur finansiell teknik anpassar sig för att möta både nuvarande och framtida behov av dess användare.

Så fungerar sparappar

Sparappar har revolutionerat hur vi hanterar våra finanser, speciellt när det gäller att spara pengar. Dessa appar är designade för att vara användarvänliga, effektiva och anpassningsbara för att möta olika sparmål och behov. Här följer en steg-för-steg-guide för hur man använder en typisk sparapp, samt en översikt av viktiga funktioner som automatiserat sparande.

 1. Ladda ner och installera appen: Välj en sparapp som passar dina behov och ladda ner den från App Store eller Google Play.
 2. Registrera och skapa ett konto: Följ instruktionerna för att registrera dig. Detta kan inkludera att ange personlig information, såsom namn och e-postadress, och skapa ett lösenord.
 3. Koppla till bankkonto: För att möjliggöra transaktioner, måste du koppla appen till ditt bankkonto. Detta görs ofta genom att ange ditt bankkontonummer eller genom en säker BankID-verifiering.
 4. Ställa in sparmål: Ange dina sparmål. Detta kan vara allt från att spara en viss summa pengar till ett specifikt köp, till att bygga upp en nödfond.
 5. Konfigurera automatiserat sparande: Välj hur mycket och hur ofta du vill spara. Det kan vara en fast summa varje månad, en procentandel av din inkomst, eller en rundning av dina köp.
 6. Övervaka dina sparande och utgifter: Använd appen för att regelbundet kontrollera ditt sparande och utgiftsmönster. Många appar erbjuder detaljerade rapporter och analyser.
 7. Justera inställningar vid behov: Du kan när som helst ändra dina sparinställningar, sparmål eller kopplingar till bankkonton.
 8. Utvärdera framsteg: Se över dina framsteg mot dina sparmål regelbundet och justera dina strategier vid behov.

För att ge en mer detaljerad förståelse för hur sparappar kan underlätta och effektivisera ditt sparande, följer nedan några nyckelfunktioner som de flesta sparappar erbjuder:

 • Automatiserat sparande: Ett grundläggande koncept i många sparappar är möjligheten att automatiskt sätta undan en förutbestämd summa pengar vid regelbundna intervall. Detta kan vara dagligen, veckovis, eller månadsvis.
 • Rundning av transaktioner: För att underlätta småsparande, rundar vissa appar upp kostnaden för varje köp till närmaste krona och sätter undan skillnaden.
 • Budgetverktyg: Många sparappar inkluderar budgetverktyg som hjälper användare att skapa och hålla sig till en budget, vilket kan vara avgörande för ett effektivt sparande.
 • Investeringar: Vissa sparappar erbjuder möjligheten att investera dina besparingar i aktier, obligationer eller fonder, vilket kan ge en högre avkastning än ett traditionellt sparkonto.
 • Säkerhetsåtgärder: För att skydda användarnas finansiella information använder sparappar ofta avancerade säkerhetsåtgärder som kryptering och tvåfaktorsautentisering.

Säkerhetsaspekter

Säkerheten är en avgörande faktor när det gäller sparappar, särskilt eftersom de hanterar känslig ekonomisk information och transaktioner. För att garantera användarnas säkerhet, fokuserar sparappar på två huvudaspekter: data- och transaktionssäkerhet samt användarens ansvar och skydd.

Data- och transaktionssäkerhet

För att säkerställa en säker och trygg användning av sparappar, är det viktigt att förstå de säkerhetsåtgärder som implementerats av apparna och användarens roll i att upprätthålla dessa skydd. Nedan följer en översikt över de huvudsakliga säkerhetsfunktionerna inom data- och transaktionssäkerhet som sparappar erbjuder.

 • Kryptering: De flesta sparappar använder avancerad krypteringsteknik för att skydda användardata under överföring och lagring. Detta säkerställer att all personlig och finansiell information är skyddad mot obehörig åtkomst.
 • Säker autentisering: För att förhindra obehörig åtkomst till användarkonton, implementerar sparappar starka autentiseringsmetoder. Detta kan inkludera lösenord, biometrisk data som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, och tvåfaktorsautentisering.
 • Övervakning av transaktioner: För att upptäcka och förebygga bedrägerier övervakar sparappar kontinuerligt transaktionsmönster. Ovanliga eller misstänkta transaktioner flaggas och kan leda till ytterligare säkerhetskontroller.
 • Regelbunden säkerhetsgranskning: Sparappar genomgår regelbundna säkerhetsrevisioner och uppdateringar för att säkerställa att skyddsnivåerna är på topp och i linje med de senaste säkerhetsstandarderna.

Användarens ansvar och skydd

Förutom de inbyggda säkerhetsfunktionerna i sparapparna, spelar användarens eget ansvar en avgörande roll för att upprätthålla säkerheten. Nedan följer viktiga steg och rekommendationer som användare bör följa för att skydda sig själva och deras finansiella information.

 • Starka lösenord: Användare uppmanas att skapa starka och unika lösenord för sina sparappkonton och att regelbundet byta dem.
 • Uppmärksamhet på säkerhetsmeddelanden: Det är viktigt för användare att vara uppmärksamma på meddelanden från sin sparapp, speciellt de som rör säkerhetsuppdateringar eller misstänkta aktiviteter.
 • Skydd av personlig information: Användare bör vara försiktiga med att dela personlig information och se till att deras mobila enheter är säkert skyddade, inklusive att använda skärmlås och undvika att använda sparappar på osäkra offentliga nätverk.
 • Försiktighet med phishing och bedrägerier: Användare bör vara medvetna om risken för phishing och andra bedrägerier. Det är viktigt att inte klicka på misstänkta länkar eller dela känslig information via osäkra kanaler.

Genom att kombinera avancerade säkerhetstekniker med användarens medvetenhet och försiktighet, kan sparappar erbjuda en säker plattform för finansiell förvaltning och sparande. Det är viktigt att både apputvecklare och användare arbetar tillsammans för att upprätthålla högsta möjliga säkerhetsnivå.

Ekonomiska aspekter av sparappar

Att förstå de ekonomiska aspekterna av sparappar är avgörande för att effektivt navigera i världen av digitalt sparande. När du använder dessa appar är det viktigt att vara medveten om de avgifter och kostnader som kan tillkomma. Vissa appar tar ut en fast månads- eller årsavgift, medan andra kanske tar ut transaktionsavgifter, särskilt om de erbjuder investeringsalternativ. Det finns också appar som är helt kostnadsfria, vilka ofta genererar intäkter genom annonsering eller partnerskap istället för direkt från användarna.

Utöver avgifterna är det också viktigt att tänka på den potentiella avkastningen och de risker som finns med sparande och investeringar genom appar. Om appen tillåter investeringar, kan den potentiella avkastningen variera beroende på marknadens tillstånd och de valda investeringarna. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla investeringar innebär en viss risk och att tidigare avkastning inte är en garanti för framtida resultat. Vissa appar erbjuder ränta på sparade belopp, vilket kan vara ett säkrare men potentiellt mindre lönsamt alternativ.

Risken i investeringsbaserade sparappar kan ofta anpassas efter användarens risktolerans. Det är möjligt att välja mellan olika risknivåer, från lågriskinvesteringar som statsobligationer till högriskalternativ som aktier. En god strategi för att minska risk är att diversifiera investeringarna, vilket innebär att sprida dem över olika tillgångsslag, sektorer och geografiska områden.

För att säkerställa ytterligare säkerhet för sparade medel, är det också viktigt att överväga insättningsgarantin. I Sverige är sparade medel på bankkonton ofta skyddade av insättningsgarantin, som garanterar en viss summa pengar i händelse av en banks fallissemang. Det är viktigt att kontrollera om sparappen är kopplad till ett finansiellt institut som omfattas av denna garanti, särskilt om appen erbjuder tjänster för att sätta in pengar på ett sparkonto.

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga avgifter, potentiell avkastning och risknivåer när man använder sparappar. Genom att vara välinformerad kan användare göra kloka beslut som passar deras ekonomiska mål och risktolerans, vilket ökar chanserna för en framgångsrik finansiell framtid.

Juridiska aspekter och regelverk

När det kommer till juridiska aspekter och reglering av sparappar, är det viktigt att förstå både den svenska lagstiftningen och hur EU-lagstiftningen påverkar dessa applikationer.

I Sverige är sparappar reglerade av lagar och regelverk som syftar till att skydda användarnas finansiella intressen och säkerställa en transparent och rättvis marknadsföring. Dessa regleringar inkluderar krav på licensiering, rapportering och övervakning av finansiella tjänster. Dessutom måste sparappar följa specifika regler gällande dataskydd och användarsäkerhet, vilket är särskilt relevant i ljuset av GDPR (General Data Protection Regulation), en omfattande dataskyddsförordning inom EU.

EU-lagstiftningen har en betydande inverkan på hur sparappar fungerar i Sverige, då EU:s regler ofta sätter standarden för finansiella tjänster och konsumentskydd. Denna lagstiftning inkluderar direktiv och förordningar som reglerar finansiella instrument, investeringstjänster och digital handel. Dessa lagar syftar till att skapa en enhetlig och säker marknad för finansiella tjänster inom hela EU, vilket inkluderar onlinebaserade spar- och investeringstjänster.

För sparappar innebär detta att de måste navigera i en komplex juridisk miljö där de måste uppfylla både nationella och internationella lagkrav. Detta är avgörande för att upprätthålla användarnas förtroende och säkerställa att tjänsterna är säkra, rättvisa och i linje med gällande bestämmelser. Sammantaget är den juridiska ramen kring sparappar både omfattande och avgörande för deras drift, användarskydd och långsiktiga framgång på marknaden.

Tips för att välja rätt sparapp

Att välja rätt sparapp är en viktig del av din ekonomiska planering. Nedan följer några tips och viktiga faktorer att tänka på, samt hur du kan jämföra funktioner och tjänster för att hitta den app som bäst passar dina behov.

Viktiga faktorer att tänka på

När du står inför valet av en sparapp, är det viktigt att noggrant överväga dina specifika behov och mål. Att välja rätt app kan ha en stor påverkan på din förmåga att effektivt spara och hantera dina pengar. Nedan följer några nyckelfaktorer att tänka på innan du dyker in i de specifika funktionerna och tjänsterna som olika sparappar erbjuder:

 • Användarens ekonomiska mål: Identifiera dina ekonomiska mål och behov. Vill du fokusera på att bygga en nödfond, spara för en specifik utgift, eller investera för framtiden? Välj en app som är anpassad efter dessa mål.
 • Användarvänlighet: Gränssnittet bör vara intuitivt och enkelt att använda. En bra sparapp bör göra det enkelt för dig att spåra dina sparande och investeringar, sätta upp nya mål och justera inställningar.
 • Säkerhet: Kontrollera vilka säkerhetsåtgärder appen använder för att skydda dina data och finansiella information. Leta efter funktioner som stark kryptering, tvåfaktorsautentisering och regelbundna säkerhetsuppdateringar.
 • Avgifter och kostnader: Var medveten om eventuella avgifter som är förknippade med appen. Detta kan inkludera månadsavgifter, transaktionsavgifter, eller avgifter för extra tjänster.
 • Funktioner: Bedöm de funktioner som erbjuds av appen. Detta kan inkludera automatiserat sparande, budgetverktyg, investeringsalternativ, anpassningsbara sparplaner, och insikter om dina spenderingsvanor.
 • Kundsupport: En tillgänglig och hjälpsam kundsupport är viktig, särskilt om du stöter på problem eller har frågor om hur appen fungerar.
 • Recensioner och omdömen: Läs recensioner och omdömen från andra användare för att få en uppfattning om appens pålitlighet och användarvänlighet.

Jämförelse av funktioner och tjänster

När du jämför olika sparappar, fokusera på följande aspekter:

 • Funktionalitet: Jämför de grundläggande och avancerade funktionerna i olika appar. Vissa kan erbjuda unika funktioner som rundning av transaktioner för sparande eller integrerade investeringsplattformar.
 • Anpassningsbarhet: Se hur anpassningsbara apparna är i termer av att sätta upp personliga sparmål, välja investeringsalternativ och anpassa budgetinställningar.
 • Integration med andra tjänster: Kontrollera om appen kan integreras med dina befintliga bankkonton eller finansiella tjänster. Detta kan förenkla hanteringen av dina finanser.
 • Prestanda och stabilitet: Leta efter information om appens prestanda och stabilitet. En app som ofta kraschar eller har tekniska problem kan vara frustrerande att använda.
 • Utbildningsresurser: Vissa appar erbjuder utbildningsmaterial och resurser för att hjälpa dig att lära dig mer om sparande och investeringar.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer och jämföra de olika funktionerna och tjänsterna som erbjuds, kan du hitta en sparapp som bäst passar dina ekonomiska behov och hjälper dig att uppnå dina sparande mål.

Vanliga frågor och svar

Ja, de flesta sparappar använder avancerad kryptering och säkerhetsprotokoll för att skydda dina transaktioner och personliga uppgifter. Det är dock viktigt att alltid använda sparappar från pålitliga källor och hålla appen uppdaterad.

Ja, många sparappar tillåter dig att koppla flera bankkonton till din profil. Detta gör det möjligt att ha en sammanhållen översikt av din ekonomi och hantera ditt sparande på ett effektivare sätt.

Investeringssparappar erbjuder ofta detaljerade rapporter och realtidsdata för att spåra prestandan av dina investeringar. Du kan se aktuell värdeutveckling, historisk prestation och jämföra mot specifika marknadsindex.

Vissa sparappar erbjuder funktionen att ställa in automatiska betalningar för återkommande räkningar. Detta kan hjälpa till att automatisera din ekonomiska förvaltning och undvika försenade betalningar.

Ja, med en växande efterfrågan på hållbara investeringsalternativ erbjuder många sparappar nu möjligheten att investera i miljövänliga och socialt ansvarsfulla fonder och företag.

Ja, vissa sparappar erbjuder funktioner för att skapa gemensamma konton eller koppla flera användare till samma konto, vilket underlättar gemensamt sparande och budgetering.

De flesta sparappar uppdaterar informationen i realtid eller nära realtid. Det innebär att du kan få en aktuell översikt av dina finanser, inklusive transaktioner och investeringsvärden, när som helst.

Vissa sparappar erbjuder skatterapportering och hjälp med att förbereda information för din deklaration, särskilt de som involverar investeringar. Det är dock viktigt att dubbelkolla denna information med en skatteexpert.

Relaterad läsning