Spara Pengar

Spara Pengar: Jämför Bästa Sparplattformarna & Tips 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Saldo Bank

Bästa plattformen för att spara pengar 2024

Saldo Bank är den bästa plattformen för att spara pengar enligt Payup 2024. Saldo Bank erbjuder fasträntekonton med konkurrenskraftiga räntor mellan 3,00 - 4,30%. Kontona kommer med olika löptider, mellan 6 mån och 5 år, anpassade för både kort- och långsiktigt sparande. Insättningarna skyddas av den litauiska insättningsgarantin, vilket gör dem till ett säkert sparalternativ. Saldo riktar sig till kunder som uppskattar enkelhet och digital tillgänglighet, och erbjuder en modern plattform för de som värdesätter detta i sitt finansiella liv.

Vad söker du?

Jämför spartjänster 2024

 • En av Sveriges högsta sparräntor 2024
  Saldo Bank logo

  Saldo Bank

  Betyg: 4.5/5

  Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

  Rörlig
  -
  3 mån
  -
  6 mån
  4,30%
  1 år
  4,30%
  2 år
  4,30%
  3 år
  4,30%
  5 år
  3,00%
  Insättningsgaranti

  Ja

  Saldo Bank skyddas av den litauiska insättningsgarantin.

  Uttagsavgift
  Fria uttag
  Min. insättning
  10 000 kr
 • Hög sparränta
  Multitude Bank logo

  Multitude Bank

  Betyg: 4.5/5

  Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

  Rörlig
  4,30%
  3 mån
  4,40%
  6 mån
  4,40%
  1 år
  4,40%
  2 år
  4,30%
  3 år
  4,30%
  5 år
  -
  Insättningsgaranti

  Ja

  Multitude Bank skyddas av den maltesiska insättningsgarantin.

  Uttagsavgift
  Fria uttag
  Min. insättning
  1 kr
 • Spara i lån och krediter
  SaveLend logo

  SaveLend

  Betyg: 3.5/5

  Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

  Rörlig
  -
  3 mån
  -
  6 mån
  -
  1 år
  6,00%
  2 år
  6,00%
  3 år
  -
  5 år
  -
  Insättningsgaranti
  Nej
  Uttagsavgift
  Fria uttag
  Min. insättning
  10 000 kr
 • Använd kod PAYUP50 för 50% rabatt på Optis förvaltningsavgifter kommande kvartal
  Opti logo

  Opti

  Betyg: 4.5/5

  Payup baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av Payups redaktion.

  Opti är en svensk investeringstjänst som är gjord för att vara Sveriges enklaste tjänst för att spara och investera, där allt sköts åt dig som kund. Tjänsten är anpassad efter användarens ekonomiska mål och risktolerans, enkel att använda och säker med BankID, investerarskydd och insättningsgaranti. Opti passar både nybörjare och erfarna sparare och tillhandahåller breda investeringsalternativ samt kontinuerlig kundsupport.

Vad är sparande?

Sparande är processen där du avsätter en del av din inkomst eller tillgängliga medel för framtida användning istället för att konsumera dem omedelbart. Detta kan göras på en mängd olika sätt, från att helt enkelt lägga undan pengar i en spargris eller ett vanligt sparkonto, till mer komplexa former som att investera i aktier eller placera pengar i fonder. Målet med sparande är att skapa en ekonomisk buffert för framtida behov och mål, vilket kan inkludera allt från en nödfond för oförutsedda utgifter till att identifiera den bästa sparformen för långsiktiga mål som pension eller köp av bostad.

Skillnaden mellan sparande och investering

Många använder termerna sparande och investering omväxlande, men det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem:

 • Sparande: Här är fokus på säkerhet och likviditet. Pengarna sätts oftast på ett sparkonto, eller i andra lågriskprodukter, där de lätt kan tas ut när det behövs. Räntan är vanligtvis låg, men risken är också minimal.
 • Investering: Detta involverar att placera pengar i tillgångar som har potential att ge högre avkastning över tid, till exempel aktier, obligationer, eller fastigheter. Medan avkastningspotentialen är högre, kommer investeringar också med en högre risk och det är möjligt att förlora pengar.

Begrepp som ”budget”, ”inbetalning” och ”utbetalning”

 • Budget: En budget är en finansiell plan som ger en översikt över dina inkomster och utgifter under en given tidsperiod, vanligtvis en månad eller ett år. En välstrukturerad budget hjälper dig att se var pengarna går och identifierar områden där det är möjligt att spara.
 • Inbetalning: Detta refererar till pengar som kommer in, exempelvis i form av lön, bidrag, ränta på sparande, eller andra inkomstkällor. I budgetsammanhang är det viktigt att ha en tydlig bild av alla inbetalningar för att förstå din totala tillgängliga inkomst.
 • Utbetalning: Detta är de pengar som går ut för att täcka dina utgifter. Det inkluderar allt från fasta kostnader som hyra och räkningar till variabla utgifter som mat, transport och fritidsaktiviteter.

Förståelse för dessa grundläggande begrepp är viktigt för att effektivt kunna planera och genomföra en sparstrategi. Nästa avsnitt kommer att gå in på hur man kan börja spara genom att först skapa en budget.

Varför är det viktigt att spara pengar?

Att spara pengar är en grundläggande byggsten i personlig ekonomiskt välmående. Det ger dig möjlighet att förbereda dig för framtiden, minska stress och bekymmer kring oförutsedda utgifter, och ger dig friheten att göra val baserade på vad du faktiskt vill, snarare än vad du måste. I en osäker ekonomisk miljö ger ett stabilt sparande dig en buffert som kan vara till hjälp i svåra tider, till exempel om du förlorar ditt jobb eller ställs inför oväntade medicinska utgifter.

Varför folk inte sparar

Spara pengar verkar vara en enkel nog uppgift, men många finner det utmanande eller rentav överväldigande. Det finns flera skäl till varför människor har svårt att spara, och dessa kan ofta delas in i tre kategorier: vanliga ursäkter, psykologiska hinder och ekonomiska hinder.

Vanliga ursäkter

 1. ”Jag har inte tillräckligt med pengar för att spara.”: Många tror att de behöver en stor inkomst för att börja spara, men det är fullt möjligt att börja spara även med små belopp.
 2. ”Jag är för ung/gammal för att börja spara.”: Ålder används ofta som en ursäkt för att undvika sparande. Sanningen är att det aldrig är för tidigt eller för sent att börja.
 3. ”Jag kommer att börja spara senare.”: Procrastination är en vanlig ursäkt. Problemet är att ”senare” ofta blir aldrig, och varje dag som går är en förlorad möjlighet att dra nytta av ränta-på-ränta effekten.

Psykologiska hinder

 1. Omedelbar tillfredsställelse: Människans hjärna är programmerad att föredra omedelbar belöning framför långsiktig vinning. Detta kan göra det svårt att motstå impulsköp och leda till att sparande ses som en uppoffring.
 2. Beslutsförlamning: Det finns så många spar- och investeringsalternativ att det kan bli överväldigande. Detta kan leda till förlamning, där ingen åtgärd tas alls.
 3. Ekonomisk analfabetism: Brister i grundläggande ekonomisk kunskap kan göra sparande och investeringar skrämmande och oförståeligt, vilket leder till undvikande.

Ekonomiska hinder

 1. Låga inkomster: För de som har mycket låga inkomster kan det vara särskilt svårt att finna utrymme för sparande efter att grundläggande levnadskostnader har täckts.
 2. Skulder: Stora mängder skulder, särskilt högränteskulder som kreditkortsskulder, kan äta upp en stor del av inkomsten och göra det svårt att spara.
 3. Oväntade utgifter: Livet är fullt av oväntade händelser, och oväntade utgifter kan snabbt förgöra en sparbuffert.

Förståelsen för dessa hinder kan vara det första steget mot att överkomma dem. I kommande avsnitt kommer vi att utforska konkreta strategier och verktyg för att hjälpa dig att börja spara, oavsett vilka hinder du står inför.

Börja med en budget

En budget är fundamentet för alla framgångsrika sparstrategier. Den ger dig en översikt över dina inkomster och utgifter, vilket hjälper dig att identifiera var du kan göra besparingar. Genom att hålla koll på varje krona som kommer in och går ut, kan du undvika skuldsättning och samtidigt säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att nå dina finansiella mål. En budget gör också sparandet mer greppbart genom att bryta ner det i mindre, hanterliga steg.

Steg-för-steg guide till att skapa en budget

Att skapa en budget är inte en enstaka aktivitet utan en löpande process. Nedan följer en steg-för-steg-guide som belyser hur du går till väga från start till mål.

 1. Identifiera Inkomster: Notera alla dina inkomstkällor, inklusive lön, bidrag, och eventuella sidointäkter. Räkna samman dessa för att få din totala månadsinkomst.
 2. Lista utgifter: Skriv ner alla dina fasta utgifter som hyra, räkningar, och lån. Lägg även till variabla utgifter som mat, transport, och fritidsaktiviteter.
 3. Subtrahera utgifter från inkomster: När du har en fullständig lista över inkomster och utgifter, dra av de totala utgifterna från de totala inkomsterna för att se hur mycket du har kvar varje månad.
 4. Skapa sparmål: Baserat på det överskott du har, fastställ en realistisk summa som du kan spara varje månad. Försök att följa den allmänt rekommenderade regeln om att spara minst 20% av din inkomst.
 5. Följ upp: Se över din budget regelbundet och justera den efter behov. Lägg märke till var du lyckas och där du kan förbättra dig.

Verktyg och appar för budgetering i Sverige

För att effektivt kunna följa och justera din budget kan du dra nytta av en rad digitala verktyg och appar. Nedan följer några populära alternativ i Sverige.

 1. Excel eller Google Kalkylark: Dessa grundläggande verktyg är utmärkta för att skapa en enkel budgetöversikt.
 2. Sparappar: Med svenska sparappar kan du samla information från olika bankkonton och kreditkort, vilket gör det enklare att hålla koll på dina utgifter och inkomster.
 3. Sparmål: Många svenska banker erbjuder funktioner inom sina nätbanker där du kan sätta upp olika sparmål och se hur du ligger till i realtid.

Hur man följer en budget

Att följa en budget kräver disciplin och uppmärksamhet. Nedan följer några metoder och rutiner som kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.

 1. Kontinuerlig övervakning: Kontrollera regelbundet att du håller dig inom budgetens ramar. Detta blir enklare om du använder en budgeteringsapp som automatiskt kategoriserar dina utgifter.
 2. Månadsutvärdering: I slutet av varje månad, utvärdera hur väl du har följt din budget och var du kan göra förbättringar.
 3. Justeringar: Livet är föränderligt, och detsamma gäller din budget. Se till att uppdatera den om det sker stora förändringar i ditt liv, som en ny inkomstkälla eller stora, oväntade utgifter.
 4. Automatisering: För att göra sparandet enklare kan du ställa in automatiska överföringar till ditt sparkonto så snart lönen kommer in. På det sättet behandlas sparande som en ”icke-förhandlingsbar” utgift.

Genom att följa dessa steg och råd kan du skapa och upprätthålla en budget som inte bara hjälper dig att spara pengar, utan också att nå dina finansiella mål.

Sätt upp mål

Att ha tydliga finansiella mål är viktigt för att skapa motivation och riktning i ditt sparande. Mål fungerar som en fyr att styra efter och hjälper dig att prioritera hur du använder dina pengar. Dina mål kan delas upp i kortsiktiga mål, långsiktiga mål och mål för nödsituationer.

Kortsiktiga mål

Kortsiktiga mål är de som du planerar att uppnå inom ett år eller mindre. Det kan vara allt från att spara ihop till en semester, köpa en ny dator, eller att betala av en mindre skuld.

 • Semester: Säg att du planerar en resa om 6 månader och behöver 15 000 kr. Dela upp det totala beloppet med antalet månader för att veta hur mycket du behöver spara varje månad.
 • Skuldbetalning: Om du har en kreditkortsskuld på 10 000 kr kan du sätta upp ett kortsiktigt mål att bli av med den inom, till exempel, 8 månader.

Långsiktiga mål

Långsiktiga mål är de du planerar att uppnå inom en tidsram på över ett år. Det kan vara stora mål som att köpa en bostad, pensionssparande, eller att finansiera dina barns utbildning.

 • Bostad: Om ditt mål är att köpa en bostad inom 5 år, räkna ut hur mycket du behöver för kontantinsatsen och dela upp det med antalet månader för att få din månadssparbelopp.
 • Pension: Med tanke på ditt nuvarande livsstil, hur mycket tror du att du behöver för att leva komfortabelt under pension? Gör en beräkning och börja spara enligt det.

Mål för nödsituationer

Ett mål som ofta förbises men som är kritiskt är att ha en nödfond. Det rekommenderas att ha en nödfond som täcker minst 3–6 månaders levnadskostnader.

 • Medicinska nödsituationer: Sjukdomar och olyckor kan komma oväntat, och det är viktigt att ha en finansiell buffert för att klara av dessa situationer.
 • Arbetslöshet: Om du förlorar ditt jobb, kan en nödfond vara en livräddare medan du söker efter en ny anställning.

Att sätta upp SMARTa mål

SMART är en akronym som kommer från engelskans Specific, Measurable, Achievable, Relevant och Time-bound. I den svenska motsvarigheten står SMART för Specifika, Mätbara, Uppnåeliga, Relevanta och Tidsbestämda mål.

 • Specifika: Istället för att säga ”Jag vill spara pengar”, säg ”Jag vill spara 20 000 kr för en semester”.
 • Mätbara: Ha en tydlig indikator för framgång. I exemplet ovan är målet mätbart eftersom det har en specifik siffra, 20 000 kr.
 • Uppnåeliga: Målet bör vara realistiskt baserat på din inkomst och utgifter.
 • Relevanta: Målet bör vara relevant för dig och ditt liv.
 • Tidsbestämda: Sätt en tidsram för när du vill ha uppnått målet.

Genom att sätta upp SMARTa mål kan du effektivisera ditt sparande och göra det mycket mer hanterbart och mindre överväldigande.

Sparmetoder

Det finns flera olika sätt att spara pengar, och varje metod har sina egna för- och nackdelar. Nedan kommer vi att gå igenom olika sparmetoder för att ge dig en översikt över vilka alternativ som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Traditionellt sparande

Traditionellt sparande är den äldsta och enklaste formen av sparande. Det behöver inte innebära några komplicerade finansiella instrument eller strategier, utan det är bara att sätta undan en del av din inkomst i ett säkert sparande. Låt oss först titta på sparkonton och deras räntor.

Sparkonton och deras räntor

Ett av de enklaste sätten att börja spara pengar är genom att öppna ett sparkonto i en bank. Dessa konton är vanligtvis fria från avgifter och ger en liten ränta på de pengar du sparar.

 • Fast ränta: Vissa sparkonton, kända som fasträntekonton, erbjuder en fast ränta över en bestämd tidsperiod.
 • Rörlig ränta: Andra konton har en rörlig ränta som kan ändras över tid baserat på marknadsförhållandena.

På sparkonton kan räntan kapitaliseras på olika sätt beroende på kontotyp och villkor: månadsvis, årsvis eller vid bindningstidens slut. Detta påverkar hur snabbt ditt sparande växer, där kapitalisering månadsvis oftast erbjuder snabbare tillväxt tack vare ränta-på-ränta effekten.

Spargris och andra fysiska metoder

För de som föredrar en mer hands-on approach kan en spargris eller en liknande fysisk behållare vara ett enkelt sätt att börja spara.

 • Fördelar: Detta är en lättillgänglig och konkret metod.
 • Nackdelar: Pengarna växer inte med tiden och det är lättare att ta av dem.

Investeringar

Investeringar tar sparandet ett steg längre genom att erbjuda möjligheten till högre avkastning, men med detta kommer också en högre risk. Det finns flera olika sätt att investera dina pengar, från aktier och fonder till obligationer och fastigheter.

Aktier

Att investera i aktier innebär att du köper en liten andel av ett företag. Detta är en mer riskfylld form av sparande men har också potential för högre avkastning.

 • Handelsplattformar: Det finns flera online-plattformar där du kan handla aktier, till exempel Avanza och Nordnet.
 • Risk och avkastning: Aktier är riskfyllda och det är viktigt att göra en noggrann analys innan investering.

Fonder

En fond är en samling av flera olika investeringar, som aktier, obligationer eller fastigheter. Fonder ger en diversifiering och minskar därmed risken jämfört med att investera i enskilda aktier.

 • Fondtyper: Det finns olika typer av fonder, som indexfonder, aktivt förvaltade fonder och blandfonder.
 • Avgifter: Var medveten om de avgifter som kan tillkomma.

Obligationer

Obligationer är lån som du ger till antingen företag eller staten i utbyte mot en fast ränta över en viss tidsperiod.

 • Ränta: Obligationer har oftast en lägre avkastning än aktier men är också mindre riskfyllda.

Fastigheter

Investering i fastigheter kan vara ett bra sätt att diversifiera din portfölj och skapa en passiv inkomst.

 • Uthyrning: Ett vanligt sätt att investera i fastigheter är genom att köpa och hyra ut bostäder.
 • Köp och sälj: En annan strategi är att köpa fastigheter, renovera dem och sedan sälja med vinst.

Andra sparformer

Utöver traditionella sparformer och investeringar finns det också andra sätt att spara pengar som fokuserar på långsiktiga mål eller specifika finansiella behov. Dessa inkluderar pensionssparande, kapitalförsäkringar och investering i ädelmetaller.

Pensionssparande

Pensionssparande är viktigt för att säkerställa en trygg ekonomisk framtid. Det finns flera olika pensionsalternativ i Sverige, inklusive tjänstepension och privat pensionssparande.

 • Ålderspension: Statlig pension baserad på dina inkomster genom livet.
 • Tjänstepension: Pension som du får via din arbetsgivare.

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring är en form av sparande där dina pengar investeras i en portfölj av olika tillgångar. Detta kan inkludera aktier, fonder och obligationer.

 • Skatteeffektivitet: Kapitalförsäkringar är ofta mer skatteeffektiva än andra sparformer.

Investering i guld eller andra ädelmetaller

Investerar du i guld eller andra ädelmetaller ses det ofta som en stabil och trygg investering under ekonomiskt osäkra tider.

 • Fysiskt eller finansiellt: Du kan äga guld fysiskt eller via finansiella instrument som guld-ETF:er.

Genom att förstå de olika sparmetoderna och deras för- och nackdelar kan du göra ett mer informerat val och hitta den strategi som passar dig bäst för att spara pengar.

Spara på vardagsutgifter

Vardagsutgifter utgör en betydande del av månadskostnaderna för de flesta hushållen. Men med lite planering och smarta val kan du spara en hel del pengar. Nedan går vi igenom hur du kan spara på mat och livsmedel, transport, fritidsaktiviteter, samt abonnemang och tjänster.

Mat och livsmedel

En av de största utgiftsposterna för många hushåll är mat och livsmedel. Det finns flera sätt att minska dessa kostnader:

 • Planering är nyckeln. Genom att göra en inköpslista och planera dina måltider kan du undvika impulsköp och därmed spara pengar.
  • Inköpslista: Förbered en lista innan du går till affären.
  • Veckoplanering: Planera dina måltider för veckan och handla därefter.
 • Det finns ofta rabattkuponger och erbjudanden som kan användas för att spara pengar.
  • Appar och webbplatser: Sök efter aktuella rabatter på appar och webbplatser som Matpriskollen.

Transport

Transportkostnader kan också ätas upp en stor del av budgeten, men det finns sätt att minska dessa:

 • Om du ofta använder kollektivtrafik, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att köpa ett månadskort.
  • Månadskort: Oftast billigare om du reser regelbundet.
 • Samåkning är ett utmärkt sätt att dela bränslekostnader och minska enskilda utgifter.
  • Samåkning: Koordinera med vänner eller kollegor för att resa tillsammans.

Fritidsaktiviteter

Fritid behöver inte vara dyr. Det finns många kostnadseffektiva sätt att ha roligt:

 • Aktiviteter i naturen eller utomhusaktiviteter är ofta billigare och minst lika roliga som andra alternativ.
  • Utomhusaktiviteter: Till exempel utflykter, picknick i parken.
 • Gruppaktiviteter är ett bra sätt att dela kostnader och få ner pris per person.
  • Gruppaktiviteter: Kostnaderna delas mellan flera deltagare.

Abonnemang och tjänster

Abonnemang och tjänster som mobil, internet och streaming kan också dra iväg i kostnader om man inte är uppmärksam:

 • Det lönar sig att jämföra priser mellan olika leverantörer för att hitta det prisvärdaste alternativet.
  • Jämför priser: Använd jämförelsesidor eller gör egen research.
 • Om du har tjänster som du inte använder regelbundet, bör du överväga att säga upp dem.
  • Uppsägning eller byte: Undvik onödiga kostnader genom att avsluta oanvända abonnemang.

Genom att vara medveten om och aktivt jobba med dina vardagsutgifter kan du spara en ansenlig summa pengar som kan användas för andra sparmål.

Digitala hjälpmedel

I dagens digitala tidsålder finns det en rad olika digitala hjälpmedel som kan underlätta din ekonomiska planering och hjälpa dig att spara pengar. Dessa verktyg varierar från enkla budgeteringsappar till mer avancerade plattformar för investering och portföljhantering.

Sparappar och plattformar

För den som vill ha en överskådlig bild av sin ekonomi och enkel tillgång till investeringsmöjligheter kan sparappar och plattformar vara en utmärkt resurs.

 • Sparappar kan erbjuda en helhetsbild av din ekonomi och kan hjälpa dig att hålla koll på utgifter och inkomster.
 • Avanza och Nordnet är plattformar som förutom handel med aktier och fonder också erbjuder olika typer av sparplaner.

Fördelarna med att använda sådana appar inkluderar möjligheten att automatisera sparandet samt visualisering av ekonomiska data, vilket kan vara särskilt motiverande.

Digitala verktyg för budgetering och sparande

Om du letar efter metoder för att hålla ordning på dina utgifter eller skapa en sparplan, finns det digitala verktyg som kan hjälpa dig med just det.

För budgetering:

 • Du kan använda kalkylprogram som Excel eller Google Sheets för att själv sätta upp en budget.
 • Appar speciellt utformade för budgetplanering kan hjälpa dig med budgetering.

När det kommer till sparande:

 • Många digitala plattformar erbjuder automatiska sparplaner som överför en fast summa från ditt konto till en investering varje månad.
 • Mikrosparande är en annan populär metod, där appar som Dreams avrundar dina vardagsköp och placerar överskottet i en sparplånbok.

Genom att utnyttja dessa digitala hjälpmedel kan du förenkla och effektivisera din ekonomiska planering, vilket i sin tur kan hjälpa dig att nå dina spar- och investeringsmål.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

Sparande och ekonomisk planering kan vara komplicerat och det är lätt att göra misstag. Nedan går vi igenom några av de vanligaste felen folk gör, och hur du kan undvika dem.

Att inte ha en nödfond

Ett av de vanligaste misstagen är att inte ha en nödfond. En sådan fond är avsedd för oväntade utgifter som kan uppstå, som bilreparationer, sjukhusbesök eller arbetslöshet.

Hur man undviker det: Börja med att spara en liten summa varje månad tills du har en nödfond som motsvarar 3–6 månaders levnadskostnader. Ha dessa pengar på ett lättillgängligt konto med bra ränta, så att du snabbt kan komma åt dem vid behov.

Att inte diversifiera

Att inte diversifiera sina investeringar är ett annat vanligt misstag. Om du investerar alla dina pengar i en enda tillgång, som till exempel en aktie eller en fond, riskerar du att förlora mycket om denna tillgång går dåligt.

Hur man undviker det: Sprid dina investeringar över flera olika tillgångsslag, som aktier, fonder, obligationer och fastigheter. På så sätt minskar du risken och ökar chansen för en stabil avkastning över tid.

Att inte ha en klar strategi

Många börjar spara eller investera utan att ha en klar strategi, vilket kan göra det svårt att hålla fokus och uppnå sina ekonomiska mål.

Hur man undviker det: Sätt upp klara och realistiska mål för ditt sparande och din investering. Använd SMART-modellen för att formulera målen: Specifika, Mätbara, Uppnåbara (eller ’Åstadkomliga’ för att behålla akronymen), Relevanta och Tidsbundna. Ha sedan en tydlig plan för hur du ska nå dessa mål och följ upp regelbundet.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag och hur man kan undvika dem, har du större chans att lyckas med ditt sparande och din ekonomiska planering.

Tips för fortsatt framgång

När du har kommit igång med ditt sparande och ekonomiska planering, är det viktigt att inte tappa momentum. Nedan följer några tips för att säkerställa fortsatt framgång i din ekonomiska resa.

Hur man håller motivationen uppe

Motivation är en nyckelfaktor för att hålla igång ditt sparande och nå dina ekonomiska mål.

Tips:

 • Visualisera dina mål: Ha klara och tydliga bilder eller diagram som visar dina mål. Det kan vara allt från en semester du sparar till, eller en graf som visar tillväxten av ditt sparande.
 • Fira små segrar: Varje gång du når ett delmål eller lyckas med en besparing, ta dig tid att fira. Det kan vara så enkelt som en liten belöning eller att dela framgången med nära och kära.

Att regelbundet se över sin ekonomiska situation

Ett annat viktigt steg är att regelbundet granska din ekonomiska situation.

Tips:

 • Gör en årlig genomgång: En gång om året bör du gå igenom din ekonomi i detalj. Det inkluderar att uppdatera din budget, se över dina investeringar och utvärdera din skuldsituation.
 • Använd digitala verktyg: Använd sparappar och budgeteringsverktyg för att kontinuerligt hålla koll på dina ekonomiska förhållanden.

Spara pengar genom att skära ner på onödiga utgifter

Många gånger är det de små utgifterna som ackumuleras och gör stora hål i budgeten.

Tips:

 • Granska prenumerationer och medlemskap: Kanske har du prenumerationer som du inte längre använder? Det kan vara ett snabbt sätt att spara en slant.
 • Använd appar för prisjämförelse: Innan du gör större inköp, använd prisjämförelseappar för att se om du kan få varan eller tjänsten billigare någon annanstans.

Genom att hålla motivationen uppe, regelbundet granska din ekonomiska situation och vara uppmärksam på onödiga utgifter, kommer du att öka dina chanser för fortsatt framgång i ditt sparande och din ekonomiska planering.

Skatter och avgifter

När det kommer till sparande och investeringar är det inte bara viktigt att tänka på avkastningen, utan även på de skatter och avgifter som kan äta upp en del av din vinst. Nedan går vi igenom några av de viktigaste aspekterna av skatter och avgifter i relation till sparande i Sverige.

Kapitalskatt

I Sverige beskattas kapitalinkomster, vilket inkluderar intäkter från sparande och investeringar, med en kapitalskatt. För närvarande ligger kapitalskatten på 30 %. Det innebär att om du exempelvis säljer en aktie med vinst, kommer 30 % av vinsten att gå till skatt.

Skatt betalas endast när du realiserar en vinst, det vill säga säljer en investering med vinst. Du kan därför påverka skatten genom att välja när du säljer.

Avgifter vid olika sparformer

Olika sparformer har olika typer av avgifter. I fonder kan du till exempel stöta på förvaltningsavgifter och ibland även prestationsbaserade avgifter. Aktiehandel kan medföra courtagekostnader.

Det är viktigt att jämföra avgifter mellan olika sparformer och leverantörer. Använd tjänster för att jämföra avgifter och välj det kostnadseffektivaste alternativet.

Skatteplanering för sparande

Genom att förstå skatteregler kan du planera ditt sparande på ett sätt som minimerar skattebördan. Nedan följer några strategier som kan vara till hjälp:

 • Investeringssparkonto (ISK): Ett ISK beskattas enligt en schablonmetod och inte via kapitalskatt, vilket kan vara fördelaktigt beroende på din situation.
 • Skjuta upp realisationer: Om du har möjlighet, kan det vara fördelaktigt att skjuta upp realisationer av vinst till en tidpunkt då du har lägre inkomst och därmed en lägre skattesats.

Att ha en god förståelse för de skatter och avgifter som är förknippade med olika spar- och investeringsalternativ kan hjälpa dig att maximera din avkastning och minimera förluster. Detta är en kritisk del av en framgångsrik ekonomisk planering.

Vanliga frågor och svar

Huruvida det är bättre att betala av skulder eller spara beror på räntesatsen på dina skulder i förhållande till den förväntade avkastningen på ditt sparande eller investeringar. Generellt är det en bra idé att betala av högränteskulder först.

Hur mycket du bör spara är en individuell fråga och beror på dina inkomster, utgifter och ekonomiska mål. En allmän regel kan vara att spara minst 20 % av din nettoinkomst varje månad.

I Sverige finns det begränsade möjligheter att dra av kostnader för sparande på skatten. Dock kan vissa typer av pensionssparande ge skatteförmåner.

Som student kan du utnyttja studentrabatter, köpa begagnade läroböcker och undvika onödiga utgifter som snabbmat och kaffe på café.

Om det är säkert att spara pengar i utländska bankkonton kan variera, men kom ihåg att det i Sverige finns en insättningsgaranti som skyddar dina pengar upp till en viss summa. Utländska banker omfattas inte alltid av samma garantier.

Diversifiering av investeringar är en vanlig strategi som används för att skydda sparande mot inflation, inklusive investering i olika tillgångar som har olika korrelation med inflation. Exakt hur man skyddar sig mot inflation är en komplex fråga som beror på individuella förhållanden, och det kan vara lämpligt att konsultera finansiella rådgivare för personlig vägledning.

Det finns ingen garanti för vilken sparform som kommer att ge högst avkastning, då det beror på en mängd faktorer som risk, tidshorisont och marknadsförhållanden.

Om du har svårt att hålla dig till din budget kan det vara hjälpsamt att göra en mer detaljerad genomgång av dina utgifter och identifiera områden där du kan skära ner.