Låna pengar till utbildning

Låna pengar till utbildning:
Privat- & yrkesutbildning

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
10 000
600 000
Vill du ansöka med en medsökande?

Ett urval av våra partners

Svea BankBank NorwegianCoop MedMera BankBrixoBankyMarginalen BankThorn PrivatFinansMoankAvida

Jämför lån till utbildning

Vi hjälper dig att snabbt jämföra lån till utbildning så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 22 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
5,20 -
33,99%
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
40
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Nominell ränta5,20% - 33,99%
Effektiv ränta5,30% - 33,99%
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 40 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 10 000 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa lånen för att betala för en privat-/yrkesutbildning 2024

Vår metod

Vi utvärderade 46 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för lån till utbildning.

Här är vår topplista över de bästa lånen för att betala för en privat-/yrkesutbildning 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • AdvisaBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • BankyBäst för Låg Kreditvärdighet
 • SamblaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • BrixoBäst för Snabb Utbetalning

Översikt över lån till utbildning i Sverige

I Sverige är det vanligaste sättet att finansiera högre utbildning genom Centrala Studiestödsnämnden (CSN), som erbjuder både bidrag och lån. CSN-lån är subventionerade av staten och har låga räntor jämfört med privatlån. De är tillgängliga för både universitetsstudier och vissa godkända yrkesutbildningar.

För de som inte kvalificerar sig för CSN, eller som studerar program som inte stöds av CSN, finns privatlån från banker och andra finansinstitut. Dessa lån har vanligtvis högre räntor och striktare återbetalningsvillkor. Det är även möjligt att erhålla utbildningslån från fackförbund eller via stipendier och bidrag som inte behöver återbetalas.

Dessutom erbjuder vissa arbetsgivare hjälp med finansiering eller fullständig betalning av kurser och program som kan gynna både individens och företagets utveckling. Detta är ofta fallet inom branscher där kontinuerlig vidareutbildning är nödvändig för att hålla sig ajour med branschstandarder och teknologiska framsteg.

Genom att förstå och jämföra dessa olika finansieringsalternativ kan studenter och yrkesverksamma planera sin utbildningsresa på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Varför låna pengar till utbildning?

Att finansiera sin utbildning genom lån kan verka avskräckande för många, men det finns flera anledningar till varför det kan vara en god investering i framtiden. Med de stigande kostnaderna för högre utbildning, särskilt för privat- och yrkesutbildningar som inte alltid täcks av traditionella studiestöd, kan lån erbjuda nödvändiga resurser för att möjliggöra fortsatt lärande och personlig utveckling.

Vikten av investering i utbildning

Utbildning är en av de effektivaste vägarna till bättre jobbmöjligheter och ökad inkomst över tid. En högre utbildningsnivå korrelerar ofta med högre inkomster, bättre anställningsvillkor och en starkare position på arbetsmarknaden. Att investera i utbildning är därför inte bara en personlig utveckling utan också en ekonomisk strategi. Lån kan fungera som en bro som hjälper individer att övervinna ekonomiska hinder som kan stå i vägen för denna viktiga investering.

Långsiktiga fördelar med högre utbildning

De långsiktiga fördelarna med en högre utbildning sträcker sig bortom den omedelbara effekten på inkomst. Högre utbildning ger även följande fördelar:

 • Jobbsäkerhet: Högre utbildningsnivåer är ofta kopplade till lägre arbetslöshet. Kunskaper och färdigheter som förvärvas genom högre utbildning gör individer mer attraktiva på arbetsmarknaden.
 • Karriärmöjligheter: Utbildning öppnar dörrar till karriärmöjligheter som kanske inte är tillgängliga för de med lägre utbildningsnivåer. Många yrkesvägar kräver specifika examina eller certifikat.
 • Personlig utveckling: Utbildning bidrar till personlig tillväxt genom att utveckla kritiskt tänkande, problemlösningsförmåga och självständighet.
 • Nätverkande: Att studera ger tillgång till ett nätverk av likasinnade professionella kontakter, vilket kan vara ovärderligt i karriärutvecklingen.
 • Bidrag till samhället: Högre utbildningsnivåer är också kopplade till högre grad av medborgerligt engagemang och förmåga att bidra positivt till samhället genom välgrundade beslut och innovationer.

Trots den initiala skuldbördan som kan följa med att ta ett utbildningslån, visar långsiktiga studier att de ekonomiska, professionella och personliga fördelarna kan överväga de initiala kostnaderna. Lån för utbildning kan ses som en investering inte bara i den egna framtiden utan även i samhällets utveckling och välfärd.

Typer av utbildningslån i Sverige

För att finansiera studier i Sverige finns det flera olika typer av utbildningslån tillgängliga. Dessa lån kan variera beroende på behovet, utbildningstypen och den enskilda studentens situation. Nedan beskrivs de vanligaste formerna av utbildningslån: studielån via CSN, privatlån för utbildning samt lån från fackförbund och branschorganisationer.

Studielån via CSN

Centrala Studiestödsnämnden (CSN) är den primära källan för statligt stödda studielån i Sverige. CSN erbjuder både studiebidrag och studielån för att hjälpa studenter att finansiera både studieavgifter och levnadskostnader under utbildningen. Studielån från CSN kännetecknas av låga räntor och förmånliga återbetalningsvillkor. Återbetalningen av lånet börjar vanligtvis sex månader efter studiernas avslutande och kan sträckas över flera år, beroende på lånebeloppet.

Privatlån för utbildning

För studenter som inte kvalificerar sig för CSN-lån, eller som behöver ytterligare finansiering, finns alternativet att ta privatlån från banker och andra finansiella institutioner. Dessa lån kan vara nödvändiga för att täcka högre studieavgifter, särskilt för privat och internationell utbildning. Privatlån har oftast högre räntor än CSN-lån och kan kräva att låntagaren börjar återbetala under studietiden. Det är viktigt att noga överväga de ekonomiska villkoren och jämföra olika långivare innan man tecknar ett privatlån.

Lån från fackförbund och branschorganisationer

Fackförbund och branschorganisationer i Sverige erbjuder ibland specialiserade utbildningslån eller stipendier som är avsedda för medlemmar som vill vidareutbilda sig inom sina yrkesområden. Dessa lån kan ha mycket förmånliga villkor, inklusive lägre räntor eller till och med räntefria perioder. För att ansöka om dessa lån krävs oftast att man är medlem i organisationen och att utbildningen är relevant för medlemmens yrkesutveckling.

Varje typ av lån har sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt för studenter att göra en grundlig behovsanalys och ekonomisk planering innan de beslutar sig för ett lån. Genom att förstå skillnaderna mellan olika typer av utbildningslån kan studenter bättre navigera i sitt beslutsfattande och välja det alternativ som bäst passar deras personliga och ekonomiska situation.

Processen att ansöka om utbildningslån

Att ansöka om ett utbildningslån kan vara en utmanande process, men att förstå de olika stegen och vilka dokument som krävs gör det hela mycket mer hanterbart. Nedan följer en steg-för-steg guide för att ansöka om utbildningslån i Sverige, samt information om nödvändig dokumentation och tips för en framgångsrik ansökan.

Steg-för-steg guide

Att navigera i processen för att ansöka om utbildningslån kan verka komplicerat. Här är en konkret guide som steg för steg går igenom hur du framgångsrikt kan ansöka om ett utbildningslån.

 1. Bedöm ditt finansieringsbehov: Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att du noggrant bedömer hur mycket pengar du faktiskt behöver för dina studier. Ta hänsyn till studieavgifter, böcker, material och levnadskostnader.
 2. Välj rätt lånetyp: Beroende på din utbildningstyp och behov, välj mellan CSN-lån, privatlån, eller lån från fackförbund. Varje alternativ har sina fördelar och nackdelar.
 3. Informera dig om villkoren: Förstå de fullständiga villkoren för lånet, inklusive räntor, återbetalningstid, och eventuella avgifter.
 4. Ansök online: De flesta låneansökningar kan göras online via långivarens webbplats. Följ instruktionerna noggrant och fyll i alla nödvändiga fält.
 5. Invänta beslut: Efter att din ansökan är inskickad kommer den att bearbetas av långivaren. Detta kan ta allt från några dagar till veckor, beroende på långivaren.
 6. Granska och acceptera låneerbjudandet: Om din ansökan godkänns kommer du att få ett låneerbjudande. Granska detta noggrant innan du accepterar.
 7. Mottagande av lånet: Efter att du accepterat låneerbjudandet kommer pengarna vanligtvis att betalas ut direkt till din bank eller till utbildningsinstitutionen.

Tips för en lyckad låneansökan

För att öka chanserna för att få ditt utbildningslån godkänt finns det flera viktiga saker att tänka på. Här är några praktiska tips som kan hjälpa dig att förbereda en stark låneansökan.

 • Förbered alla dokument i förväg: Se till att ha alla nödvändiga dokument tillgängliga innan du börjar ansökningsprocessen.
 • Var noggrann och ärlig: Felaktigheter i din ansökan kan försena processen eller leda till att din ansökan avslås.
 • Överväg din återbetalningskapacitet: Låna inte mer än vad du realistiskt kan återbetala efter att dina studier är avslutade.
 • Fråga om hjälp: Om du är osäker på något i ansökningsprocessen, tveka inte att kontakta långivaren för rådgivning eller ytterligare information.

Att följa dessa steg och förbereda sig väl kan öka chanserna för att få ett utbildningslån och underlätta finansieringen av dina studier.

Ekonomiska aspekter av utbildningslån

När man överväger att ta ett utbildningslån är det avgörande att förstå de ekonomiska konsekvenserna, inklusive lånebelopp, återbetalningsperioder, räntor, avgifter och de månatliga kostnaderna efter studierna. Dessa faktorer påverkar inte bara din omedelbara ekonomiska situation utan även din finansiella framtid.

Lånebelopp och återbetalningsperioder

Lånebeloppet för utbildningslån kan variera beroende på flera faktorer, inklusive utbildningstyp, utbildningslängd och den enskilda studentens behov. För statliga lån via CSN beräknas lånebeloppet baserat på en fastställd budget som ska täcka levnadskostnader och studieavgifter, medan privatlån kan erbjuda mer flexibilitet i lånebeloppen, där vanliga belopp för att finansiera utbildningar kan uppgå till 600 000 kr, beroende på bank och individuella förhållanden.

Återbetalningsperioden för utbildningslån är också en viktig faktor att överväga. För CSN-lån börjar återbetalningen normalt sex månader efter avslutade studier och kan sträcka sig över flera år, ibland upp till 25 år beroende på lånebeloppet och återbetalningsförmågan. Privatlån kan ha kortare återbetalningsperioder och oftast krävs att återbetalningen startar omedelbart efter att lånet utbetalats.

Räntor och avgifter

Räntan på ett utbildningslån kan variera markant mellan olika långivare. CSN-lån har ofta en mycket låg ränta, vilken är subventionerad av staten, och denna ränta är oftast betydligt lägre än de som erbjuds av privata banker. Privatlån kan ha räntor som baseras på marknadsräntor och den låntagandes kreditvärdighet, vilket kan leda till högre kostnader över tid.

Förutom räntor kan det även tillkomma olika avgifter såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter, vilket är vanligare hos privata långivare. Dessa avgifter bör inkluderas i den totala kostnadsberäkningen för lånet.

Exempel på månadskostnader

För att ge en uppfattning om de månatliga kostnaderna för ett utbildningslån, låt oss anta att en student lånar 100 000 kr med en ränta på 1% från CSN, återbetalningsperioden är 10 år:

 • Månadskostnad (utan ränta): 100 000 / 120 månader = ca 833 kr per månad.
 • Månadskostnad (med ränta): Denna beräkning kräver en mer detaljerad amorteringsplan, men räntan lägger till en ytterligare kostnad som kan variera beroende på räntesatsens fluktuationer över tiden.

För ett privatlån, säg på samma belopp men med en högre ränta på 5%, skulle månadskostnaderna bli högre på grund av den högre räntan.

Det är viktigt att noggrant överväga dessa faktorer och potentiellt söka rådgivning för att förstå de fullständiga konsekvenserna av att ta ett utbildningslån. En välplanerad låneansökan och en realistisk återbetalningsplan kan hjälpa till att minimera den finansiella belastningen efter dina studier.

Alternativ till utbildningslån

Att finansiera sin utbildning behöver inte nödvändigtvis innebära att ta ett lån. Det finns flera alternativa finansieringsmöjligheter som kan minska eller helt eliminera behovet av att låna. Dessa inkluderar stipendier och bidrag, utbildning finansierad av arbetsgivaren, samt sparande och familjebidrag. Varje alternativ har sina egna fördelar och kan vara en värdefull del av din finansieringsstrategi.

Stipendier och bidrag

Stipendier och bidrag är en av de attraktivaste formerna av utbildningsfinansiering eftersom de inte behöver återbetalas. Dessa kan erbjudas av statliga institutioner, utbildningsinstitutioner, privata företag, och icke-vinstdrivande organisationer. Stipendier kan tilldelas baserat på akademiska meriter, ekonomiskt behov, eller andra kriterier såsom forskningsinriktning eller kreativa prestationer.

 • Sökningsprocess: Att hitta stipendier kräver research och tid. Använd databaser och resurser som finns tillgängliga genom skolor, regeringar och privat sektor.
 • Ansökning: Var beredd på att skriva ansökningsbrev, presentera akademiska rekord och ibland genomföra intervjuer.

Relaterat: Payup-stipendiet om 5000 SEK tilldelas svenska studenter två gånger per år

Utbildning finansierad av arbetsgivaren

Många arbetsgivare erbjuder finansieringsprogram för utbildning som en del av sina anställningsförmåner. Dessa program är designade för att utveckla kompetens som är värdefull för både anställda och organisationen. Förmåner kan inkludera fullständig eller delvis betalning av kurser, seminarier, certifikatprogram eller högre utbildning.

 • Riktlinjer hos arbetsgivaren: Kontrollera vilka riktlinjer ditt företag har för stöd till utbildning.
 • Engagemang: Vissa program kan kräva att du förbinder dig att arbeta för företaget under en viss tid efter att utbildningen är avslutad.

Sparande och familjebidrag

Att spara i förväg för utbildning är en annan metod för att finansiera studier utan att ta lån. Föräldrar kan börja spara i barnens namn från tidig ålder genom sparkonton eller andra investeringsplaner.

 • Sparplaner: Upprätta en sparplan baserad på beräknade framtida utbildningskostnader.
 • Familjebidrag: Familjemedlemmar kan också välja att bidra ekonomiskt. Detta kan samordnas genom gåvor eller låg-räntelån inom familjen.

Varje finansieringsalternativ kräver noggrann planering och förberedelser. Genom att utforska dessa alternativ kan du potentiellt minska din beroende av utbildningslån och minska den finansiella bördan efter dina studier. Genom att kombinera flera av dessa metoder kan du skapa en diversifierad och hållbar finansieringsstrategi för din utbildning.

Fallstudier och exempel

Att titta på verkliga exempel och fallstudier kan ge en djupare förståelse för hur utbildningslån fungerar i praktiken, samt vilka strategier som leder till framgång eller svårigheter. Nedan följer några exempel på personer som finansierat sina utbildningar genom lån, samt analys av deras lånestrategier.

Fallstudie 1: Anna – Statligt studielån via CSN

 • Bakgrund: Anna, en student från Göteborg, valde att finansiera sin femåriga masterexamen i maskinteknik med hjälp av CSN. Hennes totala lånebelopp uppgick till 400 000 kr för att täcka både studieavgifter och levnadskostnader.
 • Strategi: Anna planerade noggrant sin ekonomi genom att leva sparsamt under studietiden och arbeta deltid för att minimera det belopp hon behövde låna.
 • Utfall: Efter examen fick Anna anställning hos ett välkänt ingenjörsföretag. Hennes inkomst tillät henne att påbörja återbetalningen av lånet utan ekonomisk stress, och hon beräknar att vara skuldfri inom tio år efter sin examen.
 • Analys: Anna använde en framgångsrik strategi genom att kombinera lån med deltidsarbete, vilket minskade hennes totala skuldbörda och förbättrade hennes återbetalningsförmåga efter studierna.

Fallstudie 2: Erik – Privatlån för utbildning

 • Bakgrund: Erik från Stockholm tog ett privatlån för att finansiera en tvåårig MBA-utbildning i USA. Det totala lånebeloppet var 600 000 kr. Erik räknade med att en MBA skulle öka hans karriärmöjligheter markant.
 • Strategi: Erik tog maximalt lån med förhoppningen att snabbt få en högavlönad tjänst efter sina studier.
 • Utfall: Trots att Erik fick en bra position, var lönen lägre än förväntat och levnadskostnaderna i Stockholm högre än han räknat med. Detta ledde till ekonomisk press och svårigheter med att hantera lånebetalningarna.
 • Analys: Eriks fall illustrerar riskerna med att överskatta framtida inkomst och underskatta levnadskostnader. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och en flexibel återbetalningsplan, särskilt när man tar större privatlån.

Fallstudie 3: Sofia – Lån från fackförbund

 • Bakgrund: Sofia, en lärare i Malmö, tog ett mindre lån från sitt fackförbund för att finansiera en specialiserad utbildning inom särskilt stöd i skolan.
 • Strategi: Sofia valde ett lån med låg ränta från sitt fackförbund och planerade att använda de nya färdigheterna för att avancera inom sin nuvarande arbetsplats.
 • Utfall: Utbildningen ledde till en befordran och högre lön, vilket möjliggjorde en snabb återbetalning av lånet.
 • Analys: Sofia valde ett målinriktat och strategiskt lån som direkt korrelerade med hennes karriärmål. Hennes framgång visar vikten av att välja rätt typ av lån för specifika utbildningsmål och karriärutveckling.

Dessa fallstudier belyser vikten av att noggrant överväga lånebelopp, återbetalningsstrategier, och den potentiella avkastningen på investeringen i utbildning. De illustrerar också hur olika lånetyper kan passa olika situationer och behov.

Vanliga frågor och svar

Om du står inför arbetslöshet efter dina studier och har svårt att börja återbetala ditt lån, kan du ansöka om anstånd hos CSN eller omstrukturering av din skuld hos privata långivare. Det är viktigt att du kontaktar din långivare så snart som möjligt för att diskutera din situation och tillgängliga alternativ.

Ja, i Sverige är det möjligt att betala tillbaka studielån i förtid utan extra kostnader, oavsett om det är CSN-lån eller privatlån. Det är en bra strategi om du har möjlighet att göra det, eftersom det minskar den totala räntekostnaden över tid.

I Sverige kan du göra ränteavdrag för räntan på ditt studielån på din deklaration, vilket kan sänka din skatt. Detta gäller både för lån från CSN och för privata studielån.

Om du flyttar utomlands efter dina studier måste du fortfarande återbetala ditt svenska studielån. CSN har rutiner för återbetalning från utlandet, och det är viktigt att du håller dem informerade om din adress och dina inkomstförhållanden.

Ja, du kan kombinera stipendier med studielån. Stipendier kan täcka en del av dina kostnader och minskar därmed det belopp du behöver låna. Det är en effektiv strategi för att minska din totala skuldbörda efter studierna.

Relaterad läsning