Studentlån

Studentlån – låna som student

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
1 000
300 000
Är lånebehovet akut?

Ett urval av våra partners

SamblaAdvisaLendoToborrowEnkelfinansLikvidumFreedom FinanceZmartaCompricerLånekoll

Jämför studentlån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra studentlån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 15 st. erbjudanden
Nätlån

Nätlån

Betyg: 2.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
10 000 kr
Ränta
27,95%
Löptid
2 år -
10 år
Uppl.avgift
300 kr
Använder D&B
Studentlån
Detaljerad information om Nätlån
EgenskapInformation
Lånebelopp10 000 - 50 000 kr
Nominell ränta27,95%
Effektiv ränta31,82%
Löptid2 år - 10 år
KreditupplysningD&B
Uppläggningsavgift300 kr
Aviseringsavgift0 kr
Förseningsavgifter
 • Påminnelseavgift: 60 kr
 • Dröjsmålsränta: 33,40% per år
 • Inkassoavgift: 180 kr
UtbetalningstidNätlån genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällNätlån erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Nätlån accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Nätlån erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånNej, Nätlån erbjuder inte samlingslån.
MedsökandeNej, Nätlån tillåter inte medsökande.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 12 500 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Nätlån kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 10 000 kr, med en löptid på 2 år och en rörlig nominell ränta på 27,95% (effektiv ränta på 31,82%), resulterar i en total kostnad av 13 176 kr, fördelat på 24 månadsbetalningar om 549 kr vardera. Uppläggningsavgift: 300 kr. Aviseringsavgift: 0 kr.

Topplista: Bästa studentlånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 29 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för studentlån.

Här är vår topplista över de bästa studentlånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • BrixoBäst Överlag 2024
 • LikvidumBäst för Låg Ränta
 • ValdaNyast
 • SamblaBäst för Stora Belopp
 • AdvisaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • NorthmillBäst för Snabb Utbetalning
 • NätlånBäst för Kreditupplysning hos Dun & Bradstreet

Alla Studentlån 2024

Här hittar du en komplett översikt över 29 olika alternativ för studentlån på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig.

Vad är ett blancolån?

Blancolån, även känt som privatlån eller konsumtionslån, är en typ av lån där låntagaren inte behöver ställa någon form av säkerhet, såsom fastighet eller fordon, för att få lånet beviljat. Detta är den mest framträdande egenskapen som skiljer ett blancolån från andra typer av krediter. Lånebeloppen kan variera brett, ofta från några tusen upp till flera hundratusen kronor, och används för en rad olika ändamål, från större inköp till att samla befintliga skulder.

För studenter kan sådana blancolån vara en värdefull resurs vid större engångsutgifter såsom köp av dator eller bil, resor, eller kanske när de behöver samlingslån för att hantera tidigare skulder. På grund av dess egenskaper kan blancolån också användas för att hantera akuta ekonomiska situationer där snabba lösningar behövs, till exempel vid deposition för en lägenhet eller akuta tandläkarbesök.

Läs mer: Vad är blancolån?

Skillnad mellan studielån (CSN) och blancolån

Studielån från CSN och blancolån fyller liknande grundläggande syften i att de tillhandahåller ekonomiska medel, men de två låneformerna skiljer sig åt på några väsentliga punkter:

 • Räntesatser och villkor: Räntan på ett studielån från CSN är ofta betydligt lägre jämfört med räntan på blancolån. Detta är en direkt följd av statlig subvention och syftet att främja utbildning. CSN-lån har också mer förmånliga återbetalningsvillkor, som inkluderar möjligheter till uppskov och inkomstbaserad återbetalning.
 • Kreditbedömning: För att få ett blancolån görs en kreditbedömning av låntagaren, vilket kan innebära krav på visst kreditbetyg eller inkomst. CSN-lån kräver inte samma typ av kreditkontroll, vilket gör det mer tillgängligt för alla studenter som uppfyller grundläggande villkor för studiestöd.
 • Användningsområde: Även om CSN-lån inte är ändamålsbundna till specifika köp, förutsätter de att låntagaren är en aktiv student och använder pengarna för att stödja sin livssituation som student. Blancolån å andra sidan har ingen begränsning gällande användningsområdet, vilket ger låntagaren frihet att använda medlen för vilket ändamål som helst.

Dessa punkter illustrerar de grundläggande skillnaderna mellan studielån från CSN och blancolån och bidrar till att förstå när och varför en student kan överväga blancolån som ett alternativ eller komplement till CSN-lån.

När kan studenter behöva blancolån?

Studenter kan ibland finna sig i situationer där de traditionella studiestöden från CSN inte räcker till för att täcka alla nödvändiga utgifter. Blancolån kan erbjuda en lösning när andra finansiella medel är otillräckliga eller inte tillgängliga.

Exempel på situationer där studenter kan behöva extern finansiering

Några vanliga scenarier där ett blancolån kan erbjuda en välbehövlig ekonomisk hjälp inkluderar:

 • Större enkla inköp: När det finns behov av att köpa datorer eller annan teknik som är nödvändig för studierna, och de medel som studenten får från CSN inte täcker dessa kostnader.
 • Akut eller oväntad kostnad: Till exempel medicinska utgifter, olycksfall eller andra akuta händelser där snabba finansiella medel behövs.
 • Deposition för bostad: Den handpenning som krävs för att säkra en bostad kan vara högt, och ibland mer än vad en student kan hantera utan extra hjälp.
 • Utlandsstudier eller praktik: Kostnader förknippade med att studera eller genomföra praktik utomlands kan överstiga de ordinarie studiestöden.
 • Samling av skulder: Samla befintliga skulder under ett lån för att minska månadskostnaderna och hantera skulder mer effektivt.

Fördelar och nackdelar med att ta blancolån som student

Att överväga ett blancolån medför både potentiella fördelar och nackdelar för en student. Det är viktigt att noggrant väga dessa aspekter mot varandra för att fatta ett välgrundat beslut om lån.

Fördelar:

 • Flexibilitet: Blancolån kan användas för nästan vilket ändamål som helst, vilket ger studenten frihet att hantera pengarna efter behov.
 • Snabb tillgång till medel: Processen för att få ett blancolån är ofta snabb, vilket kan vara kritiskt i nödsituationer.
 • Möjlighet att investera i utbildningen: Lånet kan möjliggöra viktiga investeringar i personlig utveckling som CSN inte täcker, som dyr utrustning eller speciella kurser.

Nackdelar:

 • Högre räntor: Blancolån har oftast högre räntor jämfört med andra lånetyper, vilket kan leda till högre långsiktiga kostnader.
 • Skuldsättning: Att ta ett lån under studietiden ökar den ekonomiska bördan efter examen, speciellt när man lägger till den på befintliga studielån.
 • Kreditrisk: Misslyckande med att betala tillbaka lånet kan leda till allvarliga konsekvenser för en ung persons kreditvärdighet.
 • Ekonomisk stress: Börden av att hantera återbetalningar samtidigt som man är student kan leda till ökad ekonomisk och personlig stress.

Att överväga ett blancolån som student bör föregås av noggrann övervägelse av både de personliga och ekonomiska omständigheterna. Det är viktigt att noggrant undersöka alternativa finansieringskällor och bedöma sin återbetalningsförmåga innan man åtar sig ytterligare skulder.

Att ansöka om blancolån som student

Att ansöka om ett blancolån som student innebär några steg som är bra att känna till för att försäkra sig om en så smidig process som möjligt. Här följer en steg-för-steg guide för hur man ansöker om ett blancolån som student:

Steg 1: Förbered din ekonomiska översikt

För att kunna ansöka om ett blancolån behöver du ha en tydlig bild av din ekonomiska situation. Det innefär att sammanställa:

 • Information om din inkomst, inklusive eventuella deltidsjobb, stipendier eller andra inkomster.
 • En översikt över dina månatliga utgifter, såsom hyra, räkningar, och levnadskostnader.
 • Uppgifter om befintliga skulder eller åtaganden.

Steg 2: Jämför olika långivare

 • Undersök olika banker och kreditinstitut som erbjuder blancolån. Många långivare erbjuder särskilda villkor för studenter, så det är viktigt att jämföra:
  • Räntor
  • Återbetalningsperioder
  • Eventuella uppläggningsavgifter och andra kostnader

Steg 3: Ansök online eller i bankkontor

 • De flesta banker och kreditinstitut erbjuder möjligheten att ansöka om lån direkt på deras webbplats.
 • Fyll i ansökningsformuläret där du inkluderar all nödvändig personlig och ekonomisk information.
 • I vissa fall kan du behöva besöka ett bankkontor för att slutföra ansökan, speciellt om ytterligare dokumentation krävs.

Steg 4: Kreditbedömning

 • Långivaren kommer att genomföra en kreditbedömning, inklusive en kreditupplysning, för att utvärdera din kreditvärdighet. Detta steg är avgörande för beslutet om ditt lån blir godkänt eller inte.
 • Resultatet av kreditbedömningen, som ofta påverkas av din kreditpoäng och din ekonomiska historik, kommer att avgöra de villkor under vilka lånet erbjuds.

Steg 5: Lånebeslut och utbetalning

 • Om din ansökan godkänns kommer du få ett låneerbjudande som du behöver läsa igenom och godkänna.
 • När du accepterat lånevillkoren kommer lånet att betalas ut till ditt bankkonto, vanligtvis inom några dagar.

Steg 6: Starta återbetalningen

 • Efter att lånet har betalats ut, börjar återbetalningsperioden enligt de villkor som anges i låneavtalet.
 • Se till att hålla god kontakt med din långivare och informera om eventuella förändringar i din ekonomiska situation som kan påverka återbetalningen.

Att ansöka om och hantera ett blancolån kräver ansvar och noggrannhet. Som student är det viktigt att alltid överväga din långsiktiga ekonomiska hållbarhet innan du åtar dig sådana skulder.

Ekonomisk bedömning och kreditvärdighet

När du ansöker om ett blancolån, eller någon typ av lån, är din kreditvärdighet en avgörande faktor som påverkar både möjligheten att få lånet godkänt och villkoren under vilka lånet beviljas. Här utforskar vi vad kreditvärdighet innebär och varför en god ekonomisk historik och stabil inkomst är så viktig.

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av en individ eller en organisations förmåga att återbetala skulder. Långivare och kreditinstitut använder kreditvärdigheten för att avgöra risken att låna ut pengar till en person. Bedömningen baseras på tidigare beteenden kring krediter och skulder, samt nuvarande ekonomiska situation. Detta inkluderar faktorer som tidigare och nuvarande lån, kreditkortsanvändning, betalningsanmärkningar, och huruvida tidigare betalningar för krediter har skötts i tid.

I Sverige sammanställs kreditinformation vanligen av kreditupplysningsföretag som UC (Upplysningscentralen), vilka tillhandahåller rapporter baserade på din ekonomiska historik. En hög kreditvärdighet kan leda till bättre lånevillkor såsom lägre räntor och högre lånebelopp, medan en låg kreditvärdighet kan begränsa tillgången till lån eller föranleda högre räntor.

Hur påverkar kreditvärdigheten lånevillkoren?

Här följer några sätt på vilka din kreditvärdighet direkt kan påverka de villkor under vilka du erbjuds ett lån:

 1. Räntesatser: En god kreditvärdighet är ofta synonymt med lägre räntor eftersom långivaren ser låntagaren som en lägre risk. Omvänt kan en låg kreditvärdighet leda till högre räntor.
 2. Lånebelopp: Personer med hög kreditvärdighet kan ofta låna högre belopp, eftersom de anses vara mer betrodda att kunna återbetala sina skulder.
 3. Återbetalningsperiod: En stark kreditvärdighet kan också påverka återbetalningsvillkoren, där långivare kan vara mer flexibla med hur länge lånet löper.
 4. Ytterligare krav: Säkerheter och garantier kan eventuellt minskas eller tas bort helt för låntagare med hög kreditvärdighet.

Vikten av en god ekonomisk historik och stabil inkomst

En väl dokumenterad ekonomisk historik och en stabil, pålitlig inkomst är viktiga aspekter för att upprätthålla och förbättra din kreditvärdighet. En stabil inkomst indikerar att du troligen kommer att kunna hantera dina löpande betalningar, vilket minskar risken för långivaren.

 • Ekonomisk historik: Visa på en historik av ansvarsfullt kredithantering, till exempel genom att alltid betala räkningar i tid och undvika att maxa ut kreditgränser.
 • Stabil inkomst: Intäkter från ett fast jobb, långvariga deltidsjobb eller tillförlitliga frilansuppdrag ger säkerhet för långivaren om din förmåga att återbetala lånet.

Sammanfattningsvis är din ekonomiska pålitlighet direkt kopplad till villkoren för ditt lån. Genom att förvalta din ekonomi ansvarsfullt och se till att din inkomst är stabil och pålitlig, kan du förbättra din kreditvärdighet och därmed få tillgång till bättre lånevillkor. Det är därför viktigt att regelbundet övervaka din kreditrapport och arbeta för att rätta till eventuella felaktigheter som kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Räntor och kostnader förknippade med studentlån

Att förstå hur räntor och andra kostnader är uppbyggda är centralt när man överväger att ta ett blancolån som student. Dessa faktorer påverkar i hög grad den totala kostnaden för lånet över tid. Nedan belyses hur räntor bestäms och vilka ytterligare avgifter som kan tillkomma.

Hur räntor bestäms och vad de vanligtvis ligger på för studenter

Räntan på ett blancolån för studenter kan variera beroende på flera faktorer, såsom låntagarens kreditvärdighet, långivarens villkor, och den allmänna ekonomiska situationen i landet.

 1. Kreditvärdighet: Som tidigare nämnts spelar din kreditvärdighet en stor roll i hur låga räntor du kan erbjudas. En hög kreditvärdighet kan leda till lägre räntor eftersom långivaren ser dig som en lägre risk.
 2. Långivarens villkor: Räntan kan även variera mellan olika långivare baserat på deras egna prissättningsmodeller och konkurrenssituationen på marknaden.
 3. Marknadsräntor: Externa ekonomiska förhållanden, som Riksbankens reporänta, påverkar även vilken ränta långivarna kan erbjuda.

För studenter brukar räntan på blancolån ofta ligga högre jämfört med andra låntagargrupper, främst på grund av deras generellt sett lägre och mindre stabila inkomster samt begränsade kredithistorik. Räntesatserna kan ligga någonstans mellan 10% och upp till över 25% per år beroende på dessa faktorer.

Exempel på övriga kostnader såsom uppläggningsavgift och aviavgifter

Utöver räntekostnader tillkommer ofta ytterligare avgifter som kan påverka den totala kostnaden för ett lån:

 1. Uppläggningsavgift: En engångsavgift som tas ut vid lånets start för att täcka långivarens administrativa kostnader. Avgiften kan variera från ett par hundra till över tusen kronor.
 2. Aviavgifter: Kostnad för administration av varje betalningstillfälle. Många långivare tar ut en mindre avgift för varje månadsavi, ofta mellan 20 till 50 kronor.
 3. Förseningsavgifter: Om du inte kan betala ditt lån i tid, kan förseningsavgifter och förseningsränta tillkomme, vilka snabbt kan göra lånet mycket dyrare.
 4. Förtidsinlösenavgift: Vissa långivare tar även ut en avgift om du vill betala tillbaka lånet i förtid. Denna avgift är dock inte alltid närvarande och varierar stort mellan olika långivare.

Det är avgörande för studenter att noggrant jämföra olika låneerbjudanden, inte bara utifrån räntor utan också med hänsyn till övriga avgifter för att få en klar bild av den verkliga kostnaden för lånet. Genom att förstå dessa kostnader kan man som student göra mer informerade ekonomiska beslut och undvika oväntade utgifter.

Alternativ till blancolån för studenter

Blancolån kan vara en lösning i vissa situationer, men de bär ofta med sig höga kostnader. Det finns flera andra alternativ som studenter kan överväga när de behöver ekonomiskt stöd, som inte bara kan vara mer ekonomiskt hållbara utan också ofta skonsammare för deras framtida ekonomiska hälsa.

Familjelån och dess fördelar

Ett familjelån innebär att en familjemedlem eller närstående lånar ut pengar, vilket kan vara ett fördelaktigt alternativ till traditionella banklån eller blancolån.

Fördelar:

 • Lägre räntor eller ingen ränta alls: Familjemedlemmar kan erbjuda lån med mycket lägre räntor jämfört med banker, eller till och med helt räntefria lån.
 • Flexibla återbetalningsvillkor: Återbetalningsplanen kan anpassas efter studentens ekonomiska situation och framtida inkomstutsikter.
 • Ingen kreditprövning krävs: Att låna pengar från en familjemedlem kräver inte kreditkontroller, vilket kan vara gynnsamt för studenter som saknar kreditvärdighet.
 • Förstärker familjebanden: Ett familjelån kan också förstärka banden inom familjen genom ömsesidigt stöd.

Det är dock viktigt att hantera familjelån formellt, genom att upprätta ett lånekontrakt som tydligt dokumenterar lånebeloppet, återbetalningsvillkor och räntor, om sådana finns. Detta kan hjälpa till att undvika framtida missförstånd eller familjekonflikter.

Stipendier, bidrag och andra icke-återbetalningsskyldiga medel

Stipendier och bidrag är ideala källor till finansiering då de inte kräver återbetalning. De kan komma från olika källor, inklusive universitet, offentliga institutioner, privata företag och ideella organisationer.

Fördelar:

 • Ingen återbetalning krävs: Det främsta fördelaktiga med stipendier och bidrag är att de inte behöver återbetalas, vilket eliminerar den ekonomiska bördan som lån medför.
 • Uppmuntrar till akademisk excellens och engagemang: Många stipendier ges till studenter baserade på akademiska meriter, ledarskap, samhällsengagemang eller särskilda färdigheter.
 • Tillgängligt för många studieområden: Oavsett studieinriktning finns det ofta stipendier tillgängliga, vilket ger ett brett stöd för olika akademiska och professionella strävanden.

För att ta del av dessa möjligheter, bör studenter aktivt söka information om tillgängliga stipendier och bidrag från sina utbildningsinstitutioner, stipendiedatabaser och genom att direkt kontakta potentiella sponsorer. Det är också viktigt att noggrant förbereda ansökan och följa alla angivna riktlinjer och deadline-datum.

Sammanfattningsvis, även om blancolån kan ge en omedelbar ekonomisk hjälp, finns det många andra vägar att utforska som kan vara mer fördelaktiga för en students långsiktiga ekonomiska välstånd. Genom att undersöka och dra nytta av dessa alternativ kan studenter undvika onödig skuldsättning och stärka sina ekonomiska framtidsutsikter.

Fallstudier och exempel

För att bättre förstå när och varför studenter väljer att ta blancolån, kan följande fallstudier och verkliga exempel belysa olika scenarier och de överväganden som studenter gjort i samband med sina lån. Genom att titta på verkliga erfarenheter kan vi lära oss hur lån påverkar studenter och vilka tips de har för andra i liknande situationer.

Fallstudie 1: Akut behov av datoruppdatering

 • Situation: Emma, en grafisk designstudent, upptäckte mitt under terminen att hennes dator inte längre kunde hantera de programvaror som krävdes för hennes kurs. Med projekt-deadlines och presentationer som närmade sig behövde hon snabbt en ny dator.
 • Beslut: Eftersom Emmas sparmedel inte var tillräckliga och hon behövde datorn omgående, valde hon att ta ett blancolån.
 • Erfarenhet och lärdom: Emma fann att lånet gav henne möjligheten att fortsätta sina studier utan avbrott. Hon framhåller vikten av informerade beslut när man hanterar lån under studietiden.

Fallstudie 2: Bostadsdeposition vid flytt

 • Situation: Johan flyttade till en ny stad för sitt masterprogram och behövde betala en deposition för en hyreslägenhet. CSN-bidragen och studielånet skulle inte betalas ut i tid för att täcka kostnaderna.
 • Beslut: Johan tog ett blancolån för att betala depositionen och säkra sin bostad.
 • Erfarenhet och lärdom: Johan lyckades betala tillbaka lånet i förtid när hans studielån väl kom in. Hans erfarenheter bekräftar vikten av att utforska alla tillgängliga finansieringsalternativ och att vara förberedd för oförutsedda händelser.

Genom dessa exempel kan vi se hur och varför studenter kan komma att överväga blancolån som en finansiell lösning under sin studietid. Viktiga lärdomar inkluderar nödvändigheten av en genomtänkt återbetalningsstrategi och att man alltid bör söka den bästa informationen och rådgivningen tillgänglig innan man binder sig till ett lån.

Tips för studenter som överväger att ta ett lån

Att ta ett lån som student är ett stort beslut som kan påverka din ekonomiska framtid. Det är därför viktigt att noggrant överväga alla aspekter och möjligheter innan du fattar ett beslut. Här följer några viktiga punkter och råd för hur du kan planera och hantera ett lån på ett ansvarsfullt sätt.

Viktiga punkter att överväga innan man beslutar sig för ett lån

Att ta ett lån är ett stort beslut, speciellt för en student. Innan du går vidare, bör du noggrant överväga följande punkter för att säkerställa att du fattar ett välgrundat beslut.

 • Bedöm ditt verkliga behov: Fråga dig själv om lånet är nödvändigt för din utbildning eller om det finns andra sätt att täcka dina behov. Kan du kanske minska kostnader eller hitta andra inkomstkällor?
 • Förstå fullständigt alla villkor: Läs igenom lånevillkoren noggrant. Var medveten om räntor, avgifter, återbetalningsperiod och eventuella förtida inlösenavgifter.
 • Jämför olika lånealternativ: Ta inte det första bästa lånet du blir erbjuden. Jämför olika långivare och deras erbjudanden för att hitta den bästa möjliga räntan och de fördelaktigaste villkoren.
 • Kalkylera den totala kostnaden för lånet: Använd lånekalkylatorer för att beräkna den totala kostnaden för lånet inklusive räntor och alla avgifter över hela låneperioden.
 • Beakta din framtida inkomst: Överväg dina framtida jobbmöjligheter och potentiella inkomst. Kommer du att kunna hantera återbetalningen efter att du avslutat dina studier?

Hur man planerar sin återbetalning effektivt

När lånet väl är beviljat är nästa steg att säkerställa att du kan hantera återbetalningen på ett hållbart sätt. Här är några steg du kan följa för att effektivt planera din återbetalning och undvika ekonomisk stress.

 • Gör upp en detaljerad budget: Inkludera din låneåterbetalning i din månadsbudget. Se till att du kan täcka alla nödvändiga utgifter utan att hamna i ekonomiskt trångmål.
 • Prioritera högräntelån först: Om du har flera lån, fokusera på att återbetala de lån som har högst ränta först, eftersom detta på sikt kommer att minska den totala räntekostnaden.
 • Utnyttja återbetalningsfriheter: Om ditt lån erbjuder möjligheten till återbetalningsfria månader eller uppskov, kan dessa användas klokt under ekonomiskt svåra tider. Dock, kom ihåg att ränta oftast fortsätter att ackumuleras under dessa perioder.
 • Överväg automatiska betalningar: Genom att ställa in automatiska överföringar från ditt bankkonto till långivaren minskar du risken för försenade betalningar, vilket är bra för din kreditvärdighet.
 • Var förberedd på förändringar i din ekonomiska situation: Spara en buffert för oväntade utgifter så att du kan fortsätta att betala av på lånet även om du stöter på ekonomiska svårigheter.

Genom att följa dessa tips kan du som student känna dig säkrare i ditt beslut att ta ett lån och du kommer att vara bättre förberedd för att hantera återbetalningen på ett ansvarsfullt och effektivt sätt. Att låna pengar är ett stort åtagande, men med rätt förberedelser och inställning kan det vara ett värdefullt verktyg för att investera i din framtida karriär och livskvalitet.

5 populära långivare som erbjuder studentlån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Brixo 4,0/510 000 kr100 000 kr28,95%28,95%36 mån72 mån
Lendo 4,0/510 000 kr600 000 kr5,20%33,93%12 mån180 mån
Toborrow 4,0/55 000 kr600 000 kr5,95%29,50%12 mån240 mån
Northmill 4,5/51 000 kr50 000 kr7,90%25,90%LöpandeLöpande
Lånekoll 4,5/510 000 kr600 000 kr5,25%28%12 mån240 mån

Vanliga frågor och svar

Studenter bör överväga räntesatser, återbetalningsvillkor, möjliga avgifter och huruvida lånebeloppet och lånevillkoren stämmer överens med deras specifika behov och ekonomiska situation.

Om du missar en betalning kan detta leda till förseningsavgifter och en negativ påverkan på din kreditvärdighet. Det kan också resultera i att långivaren kräver tillbaka hela lånebeloppet omgående beroende på lånevillkoren.

Ja, blancolån kan användas för att finansiera utlandsstudier eftersom det inte finns några begränsningar på vad lånet kan användas till. Dock bör man noggrant överväga lånekostnaderna i relation till de förväntade utgifterna och studiestödet från CSN.

Din studietid i sig påverkar inte direkt dina chanser att få ett lån, men din inkomst och sysselsättning under studietiden spelar stor roll. Långivare bedömer din totala ekonomiska situation, inklusive huruvida du har en inkomst vid sidan av studierna.

Relaterad läsning