Renoveringslån

Låna till att finansiera hemmarenoveringen

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
10 000
600 000
Har du andra lån du vill samla?
Vill du ansöka med en medsökande?

Ett urval av våra partners

AdvisaSamblaFreedom FinanceZmartaEnklareLendoLikvidumToborrowLånekollCompricer

Jämför renoveringslån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra renoveringslån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 22 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
5,20 -
33,99%
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
40
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Nominell ränta5,20% - 33,99%
Effektiv ränta5,30% - 33,99%
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 40 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 10 000 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa renoveringslånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 30 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för renoveringslån.

Här är vår topplista över de bästa renoveringslånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • AdvisaBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • BankyBäst för Låg Kreditvärdighet
 • SamblaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • BrixoBäst för Snabb Utbetalning

Alla Renoveringslån 2024

Här hittar du en komplett översikt över alla alternativ för renoveringslån på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig.

Vad är renoveringslån?

Renoveringslån är en typ av lån som individer eller företag kan använda för att finansiera renoveringar av sina bostäder, hem, fastigheter och lokaler. Dessa lån är ofta skräddarsydda för att möta de specifika behoven kring en renovering och kan variera i storlek beroende på projektets omfattning och låntagarens kreditvärdighet. Renoveringslån kan vara säkerställda, vilket betyder att de är knutna till någon form av säkerhet som oftast är bostaden som renoveras, eller osäkerställda, där lånet inte är knutet till någon specifik tillgång.

Syftet med ett renoveringslån är att tillhandahålla den finansiella resurs som behövs för att genomföra renoveringsprojekt. Renoveringar kan sträcka sig från mindre uppgraderingar som målning och nya golv, till större ombyggnationer som tillbyggnader eller fullständiga köks- och badrumsrenoveringar. Genom att låna pengar till renovering, kan fastighetsägare öka värdet på sin fastighet, förbättra boendekomforten eller anpassa utrymmet efter ändrade behov eller preferenser. Renoveringslån kan också användas av fastighetsägare eller fastighetsförvaltare för att förbättra en fastighets energieffektivitet, säkerhet eller för att uppfylla aktuella byggkoder och regelverk.

Läs mer: 7 sätt en renovering kan öka din bostads värde

Typer av renoveringslån

Att finansiera en renovering kan ske genom olika typer av lån, och det är viktigt att välja rätt typ baserat på dina personliga omständigheter och projektets omfattning. Nedan följer en översikt över de vanligaste typerna av renoveringslån.

 • Traditionella banklån: Traditionella banklån är en vanlig finansieringsmetod för renoveringar. Banker och kreditinstitut erbjuder lån med olika räntor och villkor baserat på låntagarens kreditvärdighet och den önskade lånesumman. Dessa lån kan vara säkerställda, vilket oftast kräver någon form av säkerhet som en fastighet, eller osäkerställda, vilket inte kräver någon säkerhet men kan ha högre räntor. Lånen kan erbjudas av stora banker som Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank men även mer nischade banker som ICA Banken, Skandiabanken, Marginalen Bank och Länsförsäkringar Bank.
 • Bostadsrättslån: Bostadsrättslån är speciellt utformade för individer som äger en bostadsrätt och behöver finansiera renoveringar. Dessa lån baseras ofta på fastighetens värde och kan erbjuda fördelaktiga räntor och villkor. Det är vanligt att bostadsrättslån används för större renoveringar som kan öka värdet på bostaden. På den svenska lånemarknaden är bostadsrättslån ovanliga och andra typer av renoveringslån som traditionella banklån, byggkrediter och privatlån är vanligare.
 • Byggkredit: Byggkrediter är en flexibel finansieringslösning som fungerar som en kreditlina under renoveringsprocessen. Låntagare kan dra nytta av byggkrediter genom att endast betala ränta på det belopp som utnyttjas, vilket kan vara fördelaktigt under längre renoveringsprojekt där kostnaderna uppstår över tid. Dessa typer av lån erbjuds oftast av de banker som också erbjuder bolån.
 • Privatlån eller blancolån: Privatlån, även kända som blancolån, är osäkerställda lån som inte kräver någon form av säkerhet. Dessa lån kan vara ett bra alternativ för mindre renoveringsprojekt eller för låntagare som inte har möjlighet att erbjuda någon säkerhet. Räntorna på privatlån eller blancolån kan vara högre jämfört med säkerställda lån, och det är viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta de fördelaktigaste villkoren. Lånen erbjuds oftast av långivare som specialiserar sig på privatlån. Du kan hitta alla som erbjuder dessa i vår lista över renoveringslån ovan.

Processen att låna pengar till renovering via Payup

Att låna pengar till renovering via Payup förenklar processen genom en jämförelseplattform där du kan jämföra olika lånealternativ. Följande är stegen involverade i processen hos Payup:

 1. Bedömning av renoveringskostnader: Börja med att uppskatta kostnaderna för ditt renoveringsprojekt. Detta inkluderar material, arbetskraft och andra relaterade kostnader.
 2. Jämförelse av olika lånealternativ: Använd vårt jämförelseverktyg ovan för att jämföra olika lånealternativ. Ange de nödvändiga uppgifterna för att få en lista över möjliga lån med information om räntor, avgifter och villkor.
 3. Ansökningsprocessen: Välj det lånealternativ som passar dig bäst och fortsätt vidare till långivarens webbplats via Payup för att genomföra ansökningsprocessen.
 4. Utbetalning och återbetalning av lån: Efter godkännande kommer pengarna att lånas ut till dig och återbetalningen av lånet sker enligt den plan som avtalats med långivaren.

Genom vår jämförelseplattform kan du enkelt navigera genom processen att låna pengar till renovering, från att jämföra olika lån till att ansöka och hantera din återbetalning.

Räntor och villkor

Att förstå räntor och villkor är kritiskt när man överväger att låna pengar till renovering. Nedan följer de olika aspekterna som påverkar räntan, exempel på räntor och avgifter, samt låneperiod och amortering.

Faktorer som påverkar räntan

Räntan på ett renoveringslån kan påverkas av flera faktorer, inklusive:

 • Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet eller kreditbetyg spelar en stor roll i bestämningen av räntan. Låntagare med högre kreditbetyg tenderar att få lägre räntor.
 • Lånets storlek och löptid: Större lån och längre löptider kan ibland resultera i högre räntor.
 • Typ av lån: Säkerställda lån, som har någon form av säkerhet (till exempel din fastighet), tenderar att ha lägre räntor jämfört med osäkerställda lån.
 • Långivare: Olika långivare kan erbjuda olika räntor, så det lönar sig att jämföra erbjudanden från olika banker och finansinstitut.

Exempel på räntor och avgifter

Räntor och avgifter kan variera kraftigt beroende på långivare och typ av lån. Det är vanligt med räntor mellan 7.75% och 14.75% för säkerställda lån, medan osäkerställda lån eller blancolån kan ha räntor som sträcker sig från 9.75% till 33.75% eller mer. Det kan också tillkomma uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och andra kostnader som bör beaktas när man jämför lån.

Låneperiod och amortering

Låneperioden är den tid det tar att betala tillbaka lånet i sin helhet, och den kan variera från några år till flera decennier. Amortering är processen att betala av lånet över tid, vanligtvis genom månatliga betalningar som består av både ränta och kapital. Det är viktigt att välja en låneperiod och en amorteringsplan som passar din ekonomiska situation och som tillåter dig att hantera dina betalningar bekvämt över tid. En kortare låneperiod resulterar i högre månatliga betalningar, men minskar den totala mängden ränta du betalar över lånets löptid.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar till renovering

Att låna pengar till renovering kan ha både fördelar och nackdelar. Det är viktigt att väga dessa mot varandra för att fatta välgrundade finansiella beslut.

Ekonomisk flexibilitet

En av de största fördelarna med att låna pengar till renovering är den ekonomiska flexibiliteten det erbjuder. Med rätt typ av lån kan du finansiera ditt renoveringsprojekt utan att tömma dina besparingar eller påverka din nuvarande livsstil negativt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om renoveringen är nödvändig eller om den förbättrar din livskvalitet avsevärt.

Potentiell värdeökning av bostaden

En väl genomförd renovering kan öka värdet på din bostad betydligt. Om du planerar att sälja fastigheten i framtiden, kan en renovering hjälpa till att attrahera köpare och få ett högre försäljningspris. Det kan också vara fördelaktigt om du planerar att hyra ut fastigheten, då en moderniserad och attraktiv bostad kan medföra högre hyror.

Risker och kostnader

Å andra sidan finns det risker och kostnader förknippade med att låna pengar till renovering. Räntor och avgifter kan addera upp över tiden, och om din ekonomiska situation ändras (till exempel om du förlorar ditt jobb eller har andra oväntade utgifter), kan återbetalningen av lånet bli en börda. Dessutom finns det risk för att renoveringsprojektet kan gå över budget eller inte slutföras enligt plan, vilket kan leda till ytterligare ekonomisk stress. Det är viktigt att noggrant överväga din förmåga att betala tillbaka lånet och att ha en solid plan och budget för renoveringsprojektet.

Alternativa finansieringsmetoder

Det finns flera alternativ till att ta ut ett renoveringslån för att finansiera renoveringsprojekt. Nedan utforskas några av dessa alternativa finansieringsmetoder.

 • Spara pengar i förväg: Ett av de riskfriaste sätten att finansiera en renovering är att spara pengar i förväg. Detta eliminerar behovet av att låna pengar och betala räntor eller avgifter. Genom att ha en dedikerad sparplan och budget för renoveringen kan du samla de nödvändiga medlen över tid och undvika skuldsättning.
 • Statsbidrag och stöd: I Sverige finns det olika statsbidrag och stödprogram som kan hjälpa till att finansiera vissa typer av renoveringar, särskilt de som förbättrar energieffektiviteten eller tillgängligheten i din bostad. Till exempel, statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande kan användas för ombyggnad av bostäder under vissa villkor, med stödbelopp upp till 7 100 kr/m² boarea i Stockholmsregionen​ (information på Boverkets hemsida). Det är värt att undersöka vilka bidrag eller stöd som kan vara tillgängliga för ditt specifika renoveringsprojekt, och hur man ansöker om dem.
 • Crowdfunding och andra online-finansieringsalternativ: Crowdfunding är en annan metod för att samla in pengar till renoveringsprojekt, särskilt om projektet har en unik eller kreativ aspekt som kan attrahera potentiella givare. Plattformar som Kickstarter eller GoFundMe kan användas för att presentera ditt projekt och samla in pengar från vänner, familj och allmänheten. Det finns också andra online-finansieringsalternativ som peer-to-peer-lån, där du kan låna pengar direkt från individer istället för traditionella finansinstitut. Dessa alternativ kan erbjuda mer flexibla villkor eller lägre räntor, men det är viktigt att noggrant undersöka och förstå villkoren innan du engagerar dig i en sådan finansieringsmetod.

Tips för en lyckad renovering med lån

Att låna pengar för att genomföra en renovering innebär ett ansvar att använda de lånebeloppet på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Nedan följer några tips för att säkerställa en lyckad renovering med lån.

Att ha en tydlig renoveringsplan

En tydlig och väl genomtänkt renoveringsplan är grunden för ett framgångsrikt projekt. Planen bör inkludera en detaljerad beskrivning av de arbeten som ska utföras, en tidsplan för projektet, och en uppskattning av de förväntade kostnaderna. Det kan också vara hjälpsamt att inkludera eventuella potentiella problem och hur man planerar att hantera dem. En solid plan hjälper dig att hålla projektet på rätt spår och inom budget.

Hålla en strikt budget

Det är av yttersta vikt att hålla sig inom budgeten när du lånar pengar till renovering. Detta innebär att noggrant övervaka utgifterna och se till att de ligger inom de uppskattade kostnaderna. Det kan vara frestande att göra extra förbättringar längs vägen, men det är viktigt att vara disciplinerad och undvika onödiga utgifter som kan öka skulden och förlänga återbetalningstiden.

Samarbete med pålitliga entreprenörer och hantverkare

Att välja rätt entreprenörer och hantverkare är avgörande för projektets framgång. Det är viktigt att arbeta med professionella och pålitliga individer eller företag som har en bevisad erfarenhet och kunskap inom renoveringsområdet. Begär referenser, granska tidigare projekt och försäkra dig om att du har tydliga kontrakt som definierar arbetsomfattningen, kostnaderna och tidsramarna. God kommunikation med ditt byggteam hjälper till att identifiera och lösa eventuella problem snabbt och håller projektet rör sig smidigt mot slutförandet.

Fallstudier och exempel

Att undersöka tidigare fall och exempel kan ge insikter och vägledning för ditt eget renoveringsprojekt. Nedan presenteras några fallstudier och exempel.

Exempel på lyckade renoveringsprojekt finansierade med lån

Det finns många exempel på lyckade renoveringsprojekt som har finansierats med hjälp av lån. Följande är några specifika exempel:

 • Exempel 1: En familj i Stockholm tog ett renoveringslån för att uppdatera sitt kök och badrum. Med en välstrukturerad budget och genom att anlita erfarna hantverkare, kunde de slutföra projektet inom den fastställda tidsramen och budgeten. Renoveringen resulterade i en betydande värdeökning av deras bostad.
 • Exempel 2: Ett par i Göteborg använde ett renoveringslån för att förbättra energieffektiviteten i sitt hem genom att installera nya fönster och en mer energieffektiv värmepump. De hade en tydlig återbetalningsplan för lånet och kunde dra nytta av lägre energikostnader som hjälpte dem att betala av lånet snabbare.
 • Exempel 3: En fastighetsägare i Malmö tog ett renoveringslån för att omvandla en äldre fastighet till flera lägenheter med moderna bekvämligheter. Genom god planering och val av en pålitlig entreprenör, kunde projektet slutföras framgångsrikt och fastigheten hyrdes ut till högre hyror, vilket möjliggjorde en snabbare återbetalning av lånet.

Dessa exempel visar hur låntagarna använde renoveringslån effektivt för att förbättra sina bostäder och öka fastighetens värde. Genom noggrann planering, realistisk budgetering och samarbete med erfarna entreprenörer och hantverkare, kunde de minimera finansiell stress och uppnå sina renoveringsmål.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

 • Otillräcklig planering: Många renoveringsprojekt stöter på problem på grund av bristfällig eller otillräcklig planering. Det är viktigt att spendera tillräckligt med tid på planeringsstadiet för att undvika oväntade problem längs vägen.
 • Dålig kommunikation: Dålig kommunikation med entreprenörer och hantverkare kan leda till missförstånd och fel som kan vara kostsamma att rätta till. Var tydlig med dina förväntningar och håll regelbundna möten för att diskutera projektets framsteg.
 • Överskridande budget: Det är lätt att överstiga budgeten om du inte övervakar utgifterna noggrant. Ha en strikt budget och undvik frestelsen att göra extra förbättringar som inte var planerade från början.
 • Fel val av lån: Att välja fel typ av lån eller långivare kan leda till högre räntor och avgifter än nödvändigt. Jämför olika lånealternativ och välj det som bäst passar dina behov och ekonomiska omständigheter.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag och vidta åtgärder för att undvika dem, kan du öka chansen för en framgångsrik renovering och en positiv låneupplevelse.

Juridiska och regulatoriska aspekter

Att vara informerad om de juridiska och regulatoriska aspekterna av att låna pengar till renovering är avgörande för att undvika potentiella problem och säkerställa att du följer alla tillämpliga lagar och regler.

Låneregler och regelverk i Sverige

I Sverige regleras lån och krediter av ett antal lagar och förordningar som syftar till att skydda både låntagare och långivare. Några av de viktigaste reglerna kring lån inkluderar krav på kreditprövning, där långivare måste bedöma låntagarens förmåga att återbetala lånet, samt informationskrav där långivare måste förse låntagare med klar och tydlig information om lånevillkoren, inklusive räntor, avgifter och andra kostnader. Dessutom finns det regler som behandlar konsumentskydd, till exempel rätten till förtida återbetalning av lånet, vilket möjliggör för låntagaren att betala tillbaka lånet i förtid utan oskäliga kostnader. Detta regelverk syftar till att säkerställa en transparent och rättvis låneprocess för alla inblandade parter.

Skatteavdrag och andra regulatoriska överväganden

I vissa fall kan ränteutgifter på lån som används för att finansiera renoveringar vara avdragsgilla i deklarationen. Detta gäller särskilt för renoveringar som ökar fastighetens värde eller som är nödvändiga för att upprätthålla fastighetens skick. Det kan också finnas andra skattemässiga överväganden beroende på din personliga ekonomiska situation och typen av renoveringsprojekt. Det är klokt att rådgöra med en skatterådgivare eller revisor för att få en klar förståelse för alla skattemässiga implikationer och möjligheter till avdrag innan du påbörjar ditt renoveringsprojekt.

Det kan också finnas andra regulatoriska överväganden, till exempel krav på bygglov eller andra tillstånd, särskilt för större renoveringsprojekt eller ombyggnationer. Att säkerställa att alla nödvändiga tillstånd erhålls och att projektet följer alla tillämpliga byggkoder och regler är avgörande för att undvika potentiella rättsliga problem och säkerställa projektets framgång.

5 populära renoveringslån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Advisa 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån
Sambla 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån
Freedom Finance 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 mån
Svea Bank 3,5/510 000 kr400 000 kr8,40%25,95%24 mån180 mån
Zmarta 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 mån

Vanliga frågor och svar

Det kan vara mer utmanande att få ett lån med låg kreditvärdighet, men det finns långivare som erbjuder lån till personer med som inte har god kreditvärdighet. Det är möjligt att räntorna och avgifterna kommer att vara högre för dessa lån, så det är viktigt att noggrant överväga kostnaderna innan man lånar.

Om ditt renoveringsprojekt går över budget, kan du behöva överväga att söka ytterligare finansiering eller justera projektets omfattning. Det är alltid bäst att ha en buffert inbyggd i din budget för oväntade kostnader.

Många långivare tillåter tidig återbetalning av lån, men vissa kan ha straff eller avgifter för tidig återbetalning. Det är viktigt att kontrollera med din långivare för att förstå villkoren för tidig återbetalning innan du tar ut lånet.

Tiden det tar att bli godkänd för ett renoveringslån kan variera från en långivare till en annan. Det kan ta allt från några timmar till några dagar beroende på långivarens process och om du har alla nödvändiga dokument redo.

Ja, det är möjligt att få ett renoveringslån utan säkerhet, även känt som ett privatlån eller blancolån. Räntorna kan vara högre jämfört med säkrade lån, eftersom långivaren tar en större risk.

Det rekommenderas starkt att endast använda renoveringslånet för det avsedda syftet, det vill säga renovering. Användning av lånet för andra ändamål kan strida mot lånevillkoren och kan leda till juridiska konsekvenser.

Relaterad läsning