Pantlån

Pantlån: Låna pengar med pant

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Jämför pantlån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra pantlån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 0 st. erbjudanden
 • Inga tillgängliga alternativ.
 • Det här är ett pantlån

  Pantlån är ett sätt du kan låna pengar med pant. Du pantsätter ett föremål som har ett värde och i utbyte mot föremålet får du ett lån som motsvarar ett ungefärligt värde på det föremål som du pantsatt.

  Vanliga föremål som pantsätts är:

  • Elektronik (Mobiler, Datorer, TV, vitvaror, m.m.)
  • Kläder (Märkeskläder, Skor, Jackor, m.m.)
  • Möbler (Soffor, Stolar, Mattor, Bord, m.m.)
  • Smycken (Guldkedjor, Klockor, Halsband, Armband, m.m.)
  • Tavlor (Konstverk, Posters, Affischer, m.m.)
  • Fordon (Cyklar, Skotrar, Mopeder, m.m.)

  Har föremålet något slags värde och går att sälja i butik så kan du som regel pantsätta det och ta ut ett lån med föremålet som säkerhet.

  Så fungerar de

  Pantlån och pantsättning fungerar på följande sätt:

  1. Du besöker en pantbank, antingen online eller fysisk butik.
  2. Du förser pantbanken med det föremål som du vill pantsätta.
  3. Pantbanken värderar föremålet.
  4. Du blir erbjuden ett lån av ett värde som motsvarar det ungefärliga värdet på det pantsatta föremålet.
  5. Du kan välja att acceptera eller tacka nej till lånet.

  Accepterar du lånet så ger du pantbanken det pantsatta föremålet och lånet betalas sedan ut till dig inom några arbetsdagar. Du behöver därefter betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden, oftast inom 1-3 månader, och om du inte kan betala tillbaka lånet i tid så kommer pantbanken att ha rätt att sälja det pantsatta föremålet för att få tillbaka sina pengar.

  Var medveten om följande innan du lånar med pant

  Innan du lånar med pant är det viktigt att du är medveten om följande, för att undvika överraskningar eller negativa upplevelser:

  • Räntan på pantlån är oftast höga.
  • Du får oftast ett lån som motsvarar ett värde som är mindre än värdet på det föremål som du pantsatt, eftersom pantbanken behöver kompensera för tiden det kommer krävas att sälja det pantsatta föremålet samt för risken att det pantsatta föremålet inte kommer att lyckas säljas.
  • Du kan ofta förlänga din återbetalningstid med en månad, men därefter kommer du att behöva betala tillbaka lånet, annars kommer pantbanken att ha rätt att sälja det pantsatta föremålet.

  Räntor

  Räntan på pantlån är oftast mellan 35% och 50%, beroende på vilken pantbank du väljer att ansöka om lånet hos. På Payup kan du alltid se räntan på pantlån när du tittar under Effektiv ränta bredvid ett lån ovan.

  Då kan pantlån lämpa sig

  Det kan finnas många olika situationer där pantlån kan vara lämpliga alternativ.

  Till exempel:

  • Du inte kan få lån hos någon långivare, till exempel på grund av att du har skulder hos Kronofogden, har låg kreditvärdighet eller av någon annan anledning.
  • Du vill låna pengar utan att en kreditupplysning ska tas. Det tas nämligen ingen kreditupplysning överhuvudtaget när du tar ett pantlån.
  • Du behöver låna pengar snabbt, till exempel vid akuta situationer, och du har inga andra alternativ.
  • Du är säker på att du kommer att ha råd med lånet och att du bara behöver tillgång till pengar under en kort temporär tid. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kommer du nämligen att förlora ditt pantobjekt, och du löper då risken att någon annan köper ditt föremål av pantbanken.

  Med andra ord finns det en tid och plats för pantlån, och de kan vara fördelaktiga alternativ när de är det absolut sista alternativet. Men det är viktigt att du är medveten om både riskerna och nackdelarna med lånen, samt är säker på att du kommer att ha råd med det, innan du bestämmer dig för att gå vidare med det.

  Fördelar och Nackdelar

  Det finns många fördelar med pantlån. Inklusive:

  • Tillgång till resurser när du inte har några andra alternativ.
  • Ger folk med låg kreditvärdighet möjlighet att få tillgång till kredit.
  • Kan vara en lösning om man inte kan få lån någonstans.

  Dock finns det också nackdelar som man behöver vara medveten om innan man tar ett pantlån:

  • Höga räntor, oftast mellan 35% och 50%, beroende på pantbank.
  • Korta löptider, oftast mellan 1 och 3 månader, beroende på pantbank.
  • Du löper alltid en risk för att bli av med dina ägodelar om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

  Ta därför alltid pantlån om du är medveten om att du kommer att ha råd med lånet, är säker på att du kommer att ha pengar att återbetala lånet för att lösa ut din pant inom den utsatta tiden och kan acceptera risken för att du förlorar panten om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

  Hur du ansöker

  För att ansöka om ett pantlån, gör så här:

  1. Skrolla upp till listan över pantlån ovan.
  2. Jämför lånen, välj ett lån och gå vidare för att ansöka om det.
  3. Välj att antingen ansöka om lånet online eller i fysisk butik. Om du ansöker om lånet online så kan du skicka värdesaken med posten för att få det värderat, och därefter kan du välja att tacka ja eller nej till lånet. Om du tackar nej så kommer pantbanken att skicka tillbaka värdesaken hem till dig igen med posten.
  4. Acceptera lånet.
  5. Invänta utbetalning.

  Om du accepterar lånet så kommer pantbanken att betala ut lånet till dig inom 1-3 arbetsdagar. Du behöver därefter återbetala lånet inom den utsatta tiden för att få tillbaka din värdesak och om du inte betalar tillbaka lånet i tid så kommer pantbanken att ha rätt att sälja pantobjektet för att få tillbaka sina pengar.

  För vissa objekt krävs det kvitto

  I vissa fall kommer du att behöva visa upp ett kvitto på föremålet som du planerar att pantsätta.

  Vanliga exempel på pantobjekt där du kan behöva visa upp ett kvitto är:

  • Telefoner
  • Datorer
  • TV
  • Vitvaror

  Det är dock inte alltid ett krav på att du behöver visa upp ett kvitto. I vissa fall behöver du inte visa upp något kvitto, till exempel om du pantsätter ett smycke, kläder, en möbel eller annat. För att veta exakt vad som gäller för det objekt du planerar att pantsätta så behöver du kontakta pantbanken.

  Låna med bilen som pant

  Det går till och med att låna pengar med bilen som pant (s.k. ”bilpant”). Det finns nämligen flera pantbanken som accepterar bilar, motorcyklar och andra fordon som pantobjekt vid pantbelåning.

  Pantbanker som accepterar bilpant inkluderar:

  Du ansöker om pantlånet med bilpant via pantbankens hemsida.

  Pant och säkerhet betyder samma sak, men kan syfta på olika saker

  När man talar om lån så betyder ”pant” och ”säkerhet” i princip samma sak: något av värde du använder för att försäkra lånet. Betalar du inte tillbaka lånet inom den angivna tiden så kommer långivaren ha rätt att sälja av panten för att få tillbaka sina pengar.

  Dock finns det olika sorters pant:

  • Små föremål, till exempel mobiltelefoner, klockor, smycken och värdesaker.
  • Stora föremål, till exempel hus, bostäder, bilar och kontorslokaler.

  När du lånar pengar till att köpa en bostad, till exempel, så kommer bostaden att användas som säkerhet till lånet och den kommer också att vara den nödvändiga panten för att få lånet. Men även om bolån är en form av pantlån så är det inte det man direkt tänker på när man talar om ”pantlån”. Istället syftar begreppet ”pantlån” mer på lån som kräver mindre objekt som pant, objekt som man kan sälja i butik.

  Skillnaderna mellan ”säkerhet” och ”pant” är alltså att de båda syftar på samma sak, men i vardagligt tal så menar man oftast mindre föremål när man talar om pantlån och större föremål när man talar om ”lån med säkerhet”.

  Vanliga exempel på lån med säkerhet:

  Vanliga exempel på pantlån är lån med klockor, smycken, kläder och andra mindre värdesaker som pant.

  Relaterat: Låna pengar utan säkerhet

  Värdepapper och aktier som pant

  Aktier, fondinnehav och andra värdepapper är vanliga objekt som kan pantsättas för att få lån, dock är sådana lån, precis som bolån, inte lån du kan få av pantbanker. Värdeobjektet som du pantsätter (aktierna eller värdepapperna) är nämligen inte något som kan säljas i butik och är därför inte något som du kan få ett pantlån för.

  Lån med aktier, fonder och värdepapper som pant är istället lån du kan få av nätmäklare som erbjuder aktiehandel. Vanliga exempel inkluderar Avanza och Nordnet.

  Precis som med alla sorters pantlån så kommer du att använda pantobjektet som säkerhet för att försäkra lånet och om du inte betalar tillbaka lånet i tid så kommer långivaren att sälja pantobjektet för att få tillbaka sina pengar.

  Ingen pantbank betalar mest

  Det finns ingen pantbank som alltid betalar mer än andra. Varje pantbank gör nämligen en individuell bedömning av föremål och ger sedan ett prisförslag. Du kan alltid få ett högre eller ett lägre prisförslag av olika pantbanker, beroende på vad det är för föremål du pantsätter och hur högt pantbanken du pantsätter objektet hos värderar objektet till. Du kan tjäna på att prova olika pantbanker för att se vilken pantbank som hade kunnat betalat dig mest för ditt värdeobjekt.

  Olika pantbanker du kan ansöka om pantlån hos:

  Sefina Pantbank erbjuder en tjänst där du kan värdera dina föremål online och få preliminära prisförslag.

  För att värdera ditt objekt med Sefina digitalt, gör så här:

  1. Besök Sefina Pantbank.
  2. Välj att kontakta kundtjänst.
  3. Välj att värdera ditt objekt digitalt via chatten.
  4. Tala med en kundrådgivare och värdera ditt objekt direkt via chatten.
  5. Diskutera föremålet med rådgivaren och besluta om du vill gå vidare med att skicka in objektet för en ordentlig värdering eller om du hellre provar en annan pantbank.

  Genom att få en preliminär värdering online hos Sefina kan du få en ungefärlig uppskattning om hur mycket föremålet hade kunnat varit värt. Men för att veta exakt hur mycket du hade kunnat få i lån av Sefina kommer du att behöva skicka in objektet och få en ordentlig värdering av det. Inte alla pantbanker erbjuder digital värdering och därför är Sefinas digitala objektvärdering ett smidigt sätt att få en ungefärlig och preliminär värdering av ett pantobjekt, innan man bestämmer sig för att gå vidare och värdera det.

  Vanliga frågor och svar

  Pantlån är lån där föremål används som säkerhet för lånet.

  För att få ett pantlån besöker du en pantbank (antingen online eller fysisk butik). Du tar med ett föremål du vill pantsätta, värderar det och får därefter ett lån utbetalt. Du behöver därefter återbetala lånet i tid, annars har pantbanken rätt att lägga föremålet på försäljning. Lär dig mer.

  Hur mycket du får låna avgörs av hur värdefullt föremålet du pantsätter är. Du kan låna höga belopp med pant.

  När man lånar med pant så tas ingen kreditupplysning överhuvudtaget. Säkerheten för lånet är inte din kreditvärdighet, utan föremålet du pantsätter.

  Relaterad läsning