P2P-Lån

P2P-Lån: Låna Pengar av Privatpersoner 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Loanstep

Bästa P2P-lånet 2024

Loanstep är det bästa P2P-lånet för lån på 10 000 kr. Loanstep erbjuder lån upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna, och kreditupplysningen genomförs hos Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). Loanstep accepterar en betalningsanmärkning, förutsatt att den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.

Topplista: Bästa P2P-lånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 1 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för P2P-lån.

Jämför P2P-lån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra långivare, kreditgivare och banker som erbjuder P2P-lån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 1 st. erbjudande
 • Kostnadsfritt första 14 dagarna
  Loanstep logo

  Loanstep

  Betyg: 4.0/5Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
  Lån mellan
  10 000 -
  25 000 kr
  Ränta
  22,59%
  Löptid
  1 dag -
  3 år
  Uppl.avgift
  0 kr
  Använder D&B
  Räntefri period
  Räntefritt erbjudande: 14 dagar för nya & återkommande kunder.
  P2P-lån
  Detaljerad information om Loanstep
  EgenskapInformation
  Lånebelopp10 000 - 25 000 kr
  Ränta (Effektiv)22,59% (33,99%)
  Löptid1 dag - 3 år
  KreditupplysningD&B
  Uppläggningsavgift0 kr
  Aviseringsavgift60 kr/mån
  Förseningsavgifter
  • Påminnelseavgift: 60 kr
  • Dröjsmålsränta: 3% per månad
  • Inkassoavgift: 180 kr
  Andra avgifter
  • Förmedlingsavgift: Loanstep tillämpar en förmedlingsavgift som uppgår till ~9% av det totala lånebeloppet. Om du till exempel lånar 27 500 kr, blir avgiften 2 500 kr. Denna avgift betalas tillbaka månadsvis, integrerad som en del av dina regelbundna återbetalningar.
  UtbetalningstidUtbetalning samma dag till alla banker vid ansökan på vardagar innan kl. 12:00.
  Utbetalning under helg/kvällLoanstep erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
  BetalningsanmärkningarJa, Loanstep accepterar betalningsanmärkningar.
  Räntefri periodJa, Loanstep erbjuder en räntefri period. Erbjudandet är följande: 14 dagar för nya & återkommande kunder.
  Samla lånNej, Loanstep erbjuder inte samlingslån.
  MedsökandeNej, Loanstep tillåter inte medsökande.
  Krav

  För att få lån hos Loanstep behöver du uppfylla följande krav:

  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 150 000 kr/år
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Låna med mobilenJa, hos Loanstep kan du låna med mobilen.
  Mer om erbjudande på loanstep.se
  Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.

Vad ett P2P-lån är

Ett P2P-lån, även känt som ”peer-to-peer-lån”, är en låneform som gör det möjligt för individer eller företag att låna direkt från varandra utan att behöva involvera en traditionell bank eller finansinstitut som mellanhand.

Lånen görs möjliga med hjälp av P2P-plattformar, där långivare (som vill låna ut pengar) registrerar sig, öppnar ett konto och gör en insättning. Låntagare (som vill låna pengar) besöker hemsidan och fyller i en ansökan. P2P-plattformen tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning. Om låntagarens riskprognos matchar den risk långivaren angav att de var villiga att ta, så kommer långivarens innehav att allokeras till låntagaren, och lånet kommer att betalas ut. Den ränta som låntagaren nu betalar för lånet kommer att gå till långivaren, vilket ger dem avkastning på sina pengar.

Låneformen har blivit ett populärt sätt att låna pengar, eftersom det kan ge förmånliga lånevillkor för låntagare och samtidigt vara ett fördelaktigt sätt att investera för långivare.

Hur de fungerar

P2P-lån fungerar på precis samma sätt som vanliga privatlån och det finns inga skillnader i hur lånen fungerar för dig som lånar pengar.

Lånen fungerar så här:

 1. Du fyller i en låneansökan på P2P-plattformens hemsida.
 2. Plattformen behandlar din ansökan, tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning.
 3. Du får svar om du beviljats eller inte.
 4. Om du beviljats lånet så kommer det att betalas ut till dig, precis som ett vanligt lån, och om du nekas så kommer det inte att betalas ut till dig.

Vanligtvis får du svar på din ansökan inom 1 arbetsdag, dock kan du även få svar direkt, om du väljer att låna hos en långivare som erbjuder direkt utbetalning. Så snart du fått svar, och om du beviljats, så kommer lånet att betalas ut till dig, antingen direkt om du valt en långivare som erbjuder direkt utbetalning eller inom några bankdagar.

Hur du ansöker

För att ansöka om ett P2P-lån gör du så här:

 • Skrolla upp till listan över P2P-lån ovan.
 • Ange beloppet du söker ett lån på.
 • Välj ett lån ur listan och gå vidare.
 • Fyll i en ansökan.
 • Signera med BankID och skicka in.

Du får vanligtvis svar inom 1-2 arbetsdagar och om din ansökan beviljas så betalas lånet ut till dig inom några bankdagar. Väljer du ett lån som erbjuder direkt utbetalning kan du få lånet på ditt konto direkt, inom bara någon minut från att din ansökan beviljats. Det kan vara ett bra alternativ om du är i behov av ett lån akut.

Krav

För att få ett P2P-lån krävs det att du uppfyller följande krav:

 • Myndig (18+ år gammal)
 • Folkbokförd i Sverige
 • Bankkonto med svensk bank
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet du ansöker om

Uppfyller du kraven kan du få P2P-lån, dock kan vissa långivare ibland ställa ytterligare krav, till exempel att du inte har några betalningsanmärkningar eller att du är äldre än 20 år. Du kan se vilka krav som gäller när du klickar på Grundkrav bredvid ett lån ovan.

Relaterat: Lån med låga krav

Fördelar

Fördelarna med P2P-lån är flera:

 • Fördelaktiga villkor: Eftersom låntagare inte behöver betala någon mellanhand kan de få fördelaktiga villkor som är lägre än traditionella blancolån.
 • Snabbare process: P2P-lån godkänns ofta snabbare än traditionella banklån.
 • Flexibilitet: Många P2P-långivare erbjuder flexibla betalningsplaner som gör det möjligt för låntagare att betala tillbaka lånet i sin egen takt.
 • Färre krav: De flesta P2P-långivare ställer inte höga krav eller krav på säkerhet för att få ett lån.

Att ta ett P2P-lån ger fördelar till både låntagare och långivare. För låntagare kan det vara en snabb och bekväm process med låga räntor och för långivare är det ett sätt att få låneavkastning. Det är dock viktigt att man också är medveten om nackdelarna samt riskerna med P2P-lån innan man ansöker om dem.

Nackdelar

P2P-lån är ett alternativ till traditionella lån, men det finns vissa nackdelar och risker som man bör vara medveten om.

Nackdelarna och riskerna med P2P-lån är följande:

 • Risk för oseriösa P2P-plattformar: Eftersom P2P-lån möjliggörs av P2P-plattformar är det viktigt att man läser på om plattformen och är säker på att den är legitim innan man bestämmer sig för att använda den.
 • Högre avgifter: Med P2P-lån är det vanligt att långivare tar ut högre uppläggnings- och startavgifter än vad bankerna gör. Du bör alltid ta reda på hur hög uppläggningsavgiften är innan du ansöker. Vanliga uppläggningsavgifter kan vara mellan 150 och 400 kr.
 • Låga lånebelopp: Det är normalt sett låga lånebelopp man kan få med P2P-lån. Lånebeloppen uppgår vanligtvis till maximalt 50 000 kr.

Det är viktigt att man är medveten om nackdelarna och riskerna med P2P-lån innan man ansöker eftersom det kan finnas betydande konsekvenser om man inte kan betala tillbaka dem i tid. Att ta ett P2P-lån är ett stort ansvar och det är viktigt att man har en plan för att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.

Vanliga frågor och svar

Ja, på P2P-plattformar finns det privatpersoner som lånar ut pengar. När du ansöker om ett P2P-lån så är det inte en institution eller en bank som lånar ut pengar till dig, det är en annan privatperson.

Ja, med P2P-lån kan du låna ut dina pengar. Du sätter in pengar på en P2P-plattform och därefter lånar du ut dem till lånesökande.

Du kan låna pengar snabbt hos långivare som erbjuder direktlån. Några populära exempel: Ferratum, Northmill och Flexkontot. Du kan se alla direktlån på sidan Direktlån.

Ja, med P2P-lån kan man låna av privatpersoner. Lånen gör det möjligt för en person att låna pengar direkt av en annan person. Det finns många populära P2P-långivare man kan använda för att ta lån av andra privatpersoner, till exempel Loanstep.