Mikrolån

Allt Om Mikrolån: Guide, Jämför 23+ Lån och Ansök 2024
Payup P icon
Loanstep

Bästa mikrolånet 2024

Loanstep är det bästa mikrolånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna, och kreditupplysningen genomförs hos Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). Loanstep accepterar en betalningsanmärkning, förutsatt att den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.

Payups Topplista: Bästa mikrolånen 2024

 • LoanstepBäst Överlag 2024
 • NorthmillBäst för Låg Ränta
 • EkomniNyast
 • FerratumBäst för Låg Kreditvärdighet
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • Klara LånBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FlexkontotBäst för Snabb Utbetalning
 • MeraxBäst för Kreditupplysning hos Dun & Bradstreet
 • ViaContoBäst för Kreditupplysning hos Creditsafe

Jämför 23 st. mikrolån

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 23 st. erbjudanden
 • Nyhet: Direktutbetalning via Swish!
  Flexkontot logo

  Flexkontot

  Betyg: 3.5/5
  Kredit mellan3 000 -
  30 000 kr
  Ränta43,98%
  LöptidLöpande
  Uppl.avgift475 kr
  Använder D&B
  Kontokredit
  Stöd för Swish
  Mikrolån

  Det här är en högkostnads­kredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Krediten har 43,98% nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 120 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 76,80%. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 440 kr.
 • Högst beviljandegrad hos Payup
  Ferratum logo

  Ferratum

  Betyg: 4.0/5
  Kredit mellan1 000 -
  40 000 kr
  Ränta44%
  LöptidLöpande
  Uppl.avgift0 kr
  Utb. Dygnet runt
  Använder Creditsafe
  Kontokredit
  Stöd för Trustly
  Mikrolån

  Det här är en högkostnads­kredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 755,29 kr (snitt 2563 kr per månad). Effektiv årsränta: 51,84%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 42,4999795%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Alla Mikrolån 2024

Vad är mikrolån?

Mikrolån, även kända som minilån, är små, ofta kortfristiga lån som ges till individer utan tillgång till traditionella banktjänster. Lånebeloppen varierar, men är generellt mindre än vad som erbjuds av traditionella banker. Mikrolån är avsedda att vara lättillgängliga, med enklare kreditkontroller än standardbanklån, vilket gör dem till ett populärt val för personer med låg kreditvärdighet eller de som behöver snabb finansiering.

Konceptet med mikrolån har sina rötter i de utvecklingsländer där traditionell bankverksamhet ofta är otillgänglig för en stor del av befolkningen. Under 1970-talet blev mikrolån framträdande genom arbete av ekonomer som Muhammad Yunus, grundare av Grameen Bank i Bangladesh. Yunus’ arbete med att tillhandahålla små lån till fattiga utan krav på säkerhet banade väg för mikrolån som ett verktyg för fattigdomsbekämpning. För detta arbete tilldelades han Nobels fredspris 2006.

I Sverige har mikrolån utvecklats till att bli en del av det bredare finansiella systemet, ofta tillgängliga genom digitala plattformar som SMS-lån eller online-snabblån. Dessa lån används ofta för att täcka oväntade utgifter eller som en tillfällig lösning vid ekonomiska svårigheter. Globalt sett fortsätter mikrolån att spela en viktig roll i utvecklingsländer, där de hjälper småföretagare och individer att finansiera allt från affärsverksamhet till utbildning och hälsovård. Dock skiljer sig användningen och regleringen av mikrolån avsevärt mellan olika länder, beroende på lokala ekonomiska och lagstiftningsmässiga förutsättningar.

Hur mikrolån fungerar

Mikrolån fungerar som små, kortfristiga lån som ofta tillhandahålls utan de traditionella bankkraven på säkerhet eller omfattande kreditkontroller. Dessa lån är avsedda att vara snabba och lättillgängliga. Låntagaren ansöker vanligtvis digitalt och får svar inom kort tid. När lånet beviljas, överförs pengarna direkt till låntagarens konto. Återbetalningen av lånet, inklusive ränta och avgifter, sker vanligtvis inom en kort tid, ofta inom 30, 60 eller 90 dagar till några månader.

Nedan utforskar vi de olika formerna som dessa lån kan ta. Det är viktigt att förstå dessa skilda typer för att fullt ut uppskatta mångfalden och flexibiliteten i mikrolånemarknaden. Från digitala online snabblån till mer personliga peer-to-peer-lån, varje typ erbjuder unika egenskaper och möter olika behov hos låntagare.

 • Online snabblån: Online snabblån är tillgängliga genom digitala plattformar och webbplatser. Dessa lån ansöks om och hanteras helt online, vilket möjliggör en snabb och bekväm process för låntagaren. Online snabblån är populära på grund av deras tillgänglighet och enkla ansökningsprocess.
 • SMS-lån: SMS-lån är en form av mikrolån där ansökan görs via en enkel textmeddelande. Låntagaren skickar ett SMS med önskat lånebelopp och nödvändig information, och lånet behandlas därefter. Denna typ av lån är känd för sin hastighet och minimala byråkrati.
 • Peer-to-peer-lån: Peer-to-peer-lån (P2P) är en form av mikrolån där individer lånar ut pengar till andra individer utan inblandning av traditionella finansinstitut. Dessa lån sker ofta via online plattformar som matchar låntagare med investerare som vill låna ut sina pengar.

Räntorna och avgifterna för mikrolån kan variera avsevärt. Generellt sett tenderar mikrolån att ha högre räntor jämfört med traditionella banklån på grund av deras kortfristiga karaktär och högre risk. Avgifter kan inkludera uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och förseningsavgifter. Det är viktigt för låntagare att noggrant granska dessa kostnader för att förstå den totala återbetalningsbeloppet.

Lånevillkoren för mikrolån är ofta strikt definierade, med tydliga återbetalningsplaner. Återbetalningstiden för mikrolån varierar men är ofta kort, från några veckor till några månader. Låntagare bör vara medvetna om återbetalningstiderna och säkerställa att de kan uppfylla dessa åtaganden för att undvika förseningsavgifter och andra negativa konsekvenser.

Användningsområden för mikrolån

Mikrolånens flexibilitet och tillgänglighet har lett till en rad olika användningsområden, från individuella behov till småföretagande och utvecklingsprojekt i U-länder. Dessa användningsområden speglar mikrolånens mångsidighet och deras förmåga att anpassa sig till olika ekonomiska behov och situationer.

Mikrolån för privatpersoner

Mikrolån för privatpersoner är ofta inriktade på att täcka akuta finansiella behov. Dessa kan inkludera:

 • Oväntade utgifter som medicinska kostnader eller reparationer.
 • Kortsiktiga finansiella luckor, till exempel mellan löneperioder.
 • Finansiering av mindre inköp eller evenemang, såsom nödvändiga hushållsinventarier eller bröllopsgåvor. Privatpersoner väljer ofta mikrolån på grund av den snabba behandlingstiden och den minimala handläggningsprocessen jämfört med traditionella banklån.

Mikrolån för företagare

För småföretagare och entreprenörer kan mikrolån vara ett viktigt verktyg för att:

 • Starta eller expandera en verksamhet.
 • Köpa inventarier eller utrustning.
 • Täcka kortsiktiga kapitalbehov eller kassafluktuationer. I Sverige och andra utvecklade länder används mikrolån ofta för att stimulera småföretagande, medan de i utvecklingsländer kan vara avgörande för att starta en verksamhet och skapa inkomstkällor.

Mikrolån för U-länder

I U-länder har mikrolån en djupgående påverkan genom att:

 • Möjliggöra för låginkomsttagare att investera i sina småföretag.
 • Förbättra tillgången till utbildning och hälsovård genom att tillhandahålla nödvändiga medel.
 • Främja ekonomisk självständighet, särskilt bland kvinnor och marginaliserade grupper. Mikrolån i dessa regioner ses inte bara som finansiella instrument utan också som verktyg för social förändring och utveckling.

Sammanfattningsvis spelar mikrolån en viktig roll i att tillhandahålla finansiella resurser till olika grupper i samhället. Från att hjälpa individer i akuta ekonomiska situationer till att stödja småföretagande och bidra till utvecklingen i U-länder, har mikrolån visat sig vara ett flexibelt och värdefullt verktyg.

Svensk lagstiftning kring mikrolån

Mikrolånens växande popularitet har medfört behovet av noggrann juridisk och finansiell reglering för att skydda både långivare och låntagare. Denna reglering varierar markant mellan olika länder och regioner.

I Sverige regleras mikrolån, precis som andra finansiella produkter, av Finansinspektionen. Viktiga aspekter i den svenska lagstiftningen inkluderar:

 • Krav på att alla långivare måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva verksamhet.
 • Stränga regler kring kreditprövning för att förhindra överbelåning och oskäliga lånevillkor, i enlighet med konsumentkreditlagen.
 • Tak för räntor och avgifter för att motverka ocker.
 • Tydlig information till konsumenter om lånevillkor, total kostnad och återbetalningsplan. Dessa regler syftar till att skapa en mer transparent och säker marknad för mikrolån.

Internationellt sett varierar regleringen av mikrolån stort. I många utvecklingsländer är regleringen mindre strikt, vilket ibland leder till högre räntor och mindre skydd för låntagaren. Internationella organisationer som Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) arbetar dock för att främja god praxis och hållbara modeller för mikrolån, speciellt i utvecklingsländer.

Konsumenträttigheter är en central del av regleringen kring mikrolån. Dessa rättigheter innefattar:

 • Rätt till tydlig och transparent information om lånet.
 • Rätt till en rimlig kreditprövning.
 • Skydd mot orättvisa inkassopraktiker och ocker.
 • Möjlighet att anmäla klagomål och få tvister prövade i domstol eller via konsumentombudsmannen. Dessa skydd är avgörande för att säkerställa att mikrolån förblir ett säkert och rättvist alternativ för konsumenterna.

Den juridiska och finansiella regleringen utgör en viktig del i hanteringen av mikrolån, med syftet att balansera branschens dynamik och skydda de inblandade parterna. I Sverige, som i många andra länder, är denna reglering en avgörande faktor för att upprätthålla en sund och rättvis marknad för mikrolån.

Fördelar och nackdelar

Mikrolån har både fördelar och nackdelar som påverkar både låntagare och samhället i stort. Dessa aspekter måste vägas mot varandra för att förstå mikrolånens fulla inverkan.

Fördelar med mikrolån

Mikrolån erbjuder flera fördelar som bidrar till deras popularitet och användbarhet, särskilt för de som har begränsad tillgång till traditionella finansiella tjänster.

 • Ekonomisk tillgänglighet: Tillhandahåller kredit till individer utan tillgång till traditionella banktjänster.
 • Snabbhet och bekvämlighet: Relativt enkel och snabb ansöknings- och utbetalningsprocess.
 • Främjar entreprenörskap och utveckling: Stödjer småföretagande och kan bidra till ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer.

Risker och nackdelar

Trots dess fördelar, innebär mikrolån också vissa nackdelar och risker. Dessa aspekter är viktiga att beakta för att fullt ut förstå mikrolånens komplexitet.

 • Höga räntor och avgifter: Ofta högre kostnader jämfört med traditionella lån.
 • Kortsiktiga lösningar och skuldsättning: Risk för skuldcykler på grund av korta återbetalningstider.
 • Potentiellt exploaterande praktiker: Risk för utnyttjande av låntagare genom aggressiva inkassometoder och ocker.

Etiska aspekter

Mikrolån väcker även etiska frågor som rör både långivarnas och låntagarnas ansvar och välbefinnande. Dessa aspekter är avgörande för en hållbar och rättvis mikrolånemarknad.

 • Social påverkan: Behov av balans mellan affärsmål och socialt ansvar.
 • Ansvarsfull utlåning: Viktigt med principer för ansvarsfull utlåning och låntagarens förmåga att återbetala.
 • Transparent kommunikation: Ärliga affärspraktiker och tydlig information till låntagare är avgörande.

Ansökningsprocessen för mikrolån

För att förstå hur mikrolån fungerar i praktiken är det viktigt att granska processen från ansökan till godkännande, inklusive kreditbedömning och exempel på vanliga långivare och deras produkter.

 1. Förberedelse: Potentiella låntagare bör först samla nödvändig information och dokument, såsom ID-handlingar, inkomstuppgifter och bankkontodetaljer.
 2. Val av långivare: Nästa steg är att välja en lämplig långivare. Detta kan innebära att jämföra olika långivare baserat på räntor, avgifter, återbetalningstider och kundrecensioner.
 3. Online ansökan: De flesta mikrolån ansöks om online. Ansökningsformuläret kräver personlig och finansiell information.
 4. Inskickande: Efter att ha fyllt i ansökan skickas den in för granskning. De flesta långivare kräver bara signering med BankID.

Efter inskickande av ansökan genomgår låntagaren en kreditbedömning, inklusive en kreditupplysning, där långivaren kontrollerar kreditvärdighet och inkomst för att säkerställa återbetalningsförmåga. Grundläggande krav kan innefatta åldersgräns, stabil inkomst och bosättning i relevant land. Godkännande och utbetalning av lånet sker snabbt vid positivt besked.

Alternativ till mikrolån

Även om mikrolån erbjuder relativt smidig tillgång till kapital, finns det flera andra finansieringsalternativ som kan vara lämpligare beroende på individens eller företagets behov och situation. Dessa alternativ inkluderar traditionella banklån, statliga och kommunala stöd, samt alternativ inom den ideella sektorn.

Traditionella banklån

Traditionella banklån skiljer sig från mikrolån genom att erbjuda längre återbetalningstider och generellt sett lägre räntor, vilket kan vara mer fördelaktigt för låntagare på lång sikt. Dessa lån är ofta lämpliga för större investeringar eller projekt, med större lånebelopp tillgängliga. De kommer dock med striktare kreditkrav och kan kräva säkerhet, vilket inte är fallet för mikrolån. Inom denna kategori finns också blancolån och privatlån, som är osäkrade lån utan krav på säkerhet, men de kräver ofta en god kreditvärdighet.

Statliga och kommunala stöd

Statliga och kommunala stöd erbjuder en annan väg, särskilt för de som söker finansiellt stöd för specifika ändamål som att starta ett företag. Dessa organ kan erbjuda subventionerade lån, bidrag och även rådgivningstjänster. De kan också ha sociala program riktade mot särskilda grupper i samhället, såsom ungdomar eller låginkomsttagare, för att främja ekonomisk välfärd och utveckling.

Ideella sektorns alternativ

Ideella sektorn erbjuder ytterligare alternativ genom icke-vinstdrivande organisationer som ger lån eller finansiellt stöd, ofta med minimala räntor. Crowdfunding är ett annat populärt alternativ som möjliggör för individer och företag att samla in pengar från allmänheten för sina projekt eller idéer. Det finns också samhällsbaserade spar- och låneföreningar, som fungerar genom att medlemmarna sparar och lånar pengar inom en gemenskap, vilket främjar ömsesidig hjälp och stöd.

Dessa alternativ till mikrolån erbjuder olika fördelar och passar olika behov. För dem som överväger ett lån är det därför viktigt att utforska dessa olika möjligheter för att hitta den mest lämpliga och ekonomiskt gynnsamma lösningen för deras specifika situation.

5 populära mikrolån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidAnsökningskravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Utbetalningar dygnet runt (Ja/Nej)Not
Flexkontot 3,5/53 000 kr30 000 kr43,98%43,98%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
475 kr25 kr/månD&BNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

Ferratum 4,0/51 000 kr40 000 kr44%44%LöpandeLöpandeÅlder: 21 år
Inkomst: Deklarerad inkomst
0 kr0 - 19 kr/månCreditsafeNejJa

Det här är en högkostnads­kredit

Merax 3,5/53 000 kr30 000 kr43,98%43,98%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
475 kr0 - 25 kr/månD&BNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

ViaConto 4,0/51 000 kr30 000 kr43,5%43,5%1 mån24 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
400 - 3445 kr60 kr/månCreditsafeNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

Vivus 3,0/52 000 kr50 000 kr44%44%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
285 kr0 krCreditsafeNejJa

Det här är en högkostnads­kredit

Vanliga frågor och svar