Lån med låg ränta

Lån med låg ränta

Att hitta ett lån med låg ränta är avgörande för att hålla kostnaderna nere och göra återbetalningen hanterbar. Med Payup kan du jämföra olika långivares villkor och ansöka direkt för att hitta ett lämpligt alternativ för din ekonomiska situation.

 • Kostnadsfri jämförelse
 • Effektiv, trygg och digital process
 • 48 olika alternativ
 • Sveriges största låneguide sedan 2020
Olika typer av Lån med låg ränta
 • Ett privatlån och blancolån med låg ränta kan användas till vad som helst, utan några specifika krav på vad pengarna går till. Dessa lån kräver ingen säkerhet, vilket ger dig friheten att välja hur du vill använda dem, åt allt från oförutsedda utgifter till planerade investeringar.

  För att se alla tillgängliga privatlån och blancolån med låg ränta, fortsätt att utforska denna sida.

 • Ett snabblån och sms-lån med låg ränta är små, kortfristiga lån som snabbt kan ge dig tillgång till pengar för att täcka akuta eller oförutsedda utgifter. Det är dock viktigt att noga överväga alla kostnader och återbetalningskrav innan du ansöker.

 • Ett samlingslån med låg ränta tillåter dig att samla flera mindre skulder och krediter under ett enda lån. Detta kan förenkla din ekonomiska hantering genom att du får en överskådligare månadsbetalning och potentiellt lägre räntekostnader. Samlingslån är ett effektivt verktyg för att förbättra din skuldsituation och hantera dina betalningar mer effektivt.

 • Ett kreditkort med låg ränta ger dig möjligheten att göra inköp nu och betala senare, vilket kan vara användbart både i vardagen och vid större utgifter. Kreditkort kan också erbjuda fördelar som bonuspoäng, rabatter eller reseförsäkringar beroende på vilka kort du väljer. Det är viktigt att hantera krediterna ansvarsfullt för att undvika höga räntekostnader och avgifter.

 • Ett företagslån med låg ränta är utformade för att stödja företagsverksamheter genom att erbjuda finansiering för en rad olika ändamål inom företaget, såsom expansion, inköp av utrustning eller förbättring av verksamhetens kassaflöde.

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

1 000
300 000
Har du andra lån du vill samla?
Vill du ansöka med en medsökande?
En medsökande kan öka dina chanser att få ditt lån beviljat och förbättra de villkor du erbjuds.
När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning. För att kunna ansöka måste du vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige, ha ett bankkonto hos en svensk bank, ha en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet, inte ha några skulder hos Kronofogden och uppfylla långivarens specifika krav som du finner under "Detaljer" bredvid varje långivare.

Ett urval av våra partners

Bank NorwegianCoop MedMera BankBrixoSvea BankNylånBankyMarginalen BankFairloLeasyThorn PrivatFinans

Navigeringsmål

Vad innebär det att låna pengar med låg ränta?

När man lånar pengar från en bank, ett kreditinstitut eller en annan långivare, betalar man vanligtvis tillbaka mer än det ursprungliga lånebeloppet. Denna extra kostnad för att låna kallas ränta. Ränta kan ses som en ”hyra” eller ”avgift” för att använda någon annans pengar under en viss period. Räntan uttrycks oftast som en procentandel av lånebeloppet och betalas vanligtvis månadsvis eller årligen.

Att ”låna pengar till låg ränta” innebär att den ränta man betalar för lånet är lägre jämfört med genomsnittliga marknadsräntor. Denna lägre ränta kan bero på olika faktorer, inklusive långivarens produkt, låntagarens kreditvärdighet, typen av lån och den övergripande ekonomiska situationen.

Varför är låg ränta viktig när man lånar pengar?

Räntan på ett lån kan påverka en individ eller ett företags ekonomiska situation på flera sätt. De största fördelarna med att ha en låg ränta inkluderar:

 • Ekonomiska besparingar: Ju lägre ränta du har på ditt lån, desto mindre kommer du att betala i totala räntekostnader under lånets löptid. Detta kan innebära stora besparingar, särskilt för större lån som bolån.
 • Månadsbetalningar: En lägre ränta kan också innebära lägre månadsbetalningar, vilket kan göra det enklare att balansera en budget och hantera andra ekonomiska förpliktelser.
 • Flexibilitet: Med lägre ränta kan det vara möjligt att betala av lånet snabbare om du väljer att göra större inbetalningar. Detta kan minska den totala mängden ränta du betalar över tid.
 • Ekonomisk stabilitet: Att ha tillgång till lån med låg ränta kan hjälpa individer och företag att navigera genom ekonomiskt osäkra tider, eftersom lånekostnaderna blir mer hanterbara.

Sammanfattningsvis är räntan en av de mest avgörande faktorerna att beakta när man lånar pengar. Att säkra ett lån med låg ränta kan ha en betydande inverkan på ens ekonomiska välbefinnande, både på kort och lång sikt.

Faktorer som påverkar räntan i Sverige

För att förstå möjligheterna att få ett lån med låg ränta i Sverige är det viktigt att känna till de faktorer som påverkar räntesättningen. Det finns flera komponenter som bidrar till att sätta räntenivån, inklusive Riksbankens styrränta, inflation, din personliga kreditvärdighet, och långivarens egna villkor och riskbedömning.

 • Riksbankens styrränta: Riksbanken, som är Sveriges centralbank, styr landets penningpolitik genom att sätta en styrränta. Denna ränta fungerar som en referensränta för alla andra räntor i ekonomin, inklusive de räntor du får när du lånar pengar. Om Riksbanken höjer styrräntan brukar det leda till att de flesta långivare också höjer sina räntor. Och omvänt, om styrräntan sänks, kan det resultera i lägre räntor för lån.
 • Inflation: Inflation är en annan viktig faktor som påverkar räntenivåerna. Högre inflation gör pengarna mindre värda över tid, vilket ofta leder till att räntorna höjs för att kompensera. Om inflationen är låg eller nära noll kan det skapa en miljö där räntorna är låga. Detta påverkar inte bara styrräntan utan också de räntor som gäller för konsumentlån och andra finansiella produkter.
 • Kreditvärdighet: Din personliga kreditvärdighet spelar en avgörande roll när det kommer till att fastställa vilken ränta du kommer att erbjudas. Kreditvärdighet bedöms oftast genom en kreditupplysning, där faktorer som inkomst, befintliga skulder och tidigare betalningshistorik tas i beaktande. Med hög kreditvärdighet betraktas du som en lägre risk för långivaren, vilket kan resultera i en lägre ränta. Och omvänt kan en låg kreditvärdighet leda till högre räntor eller att du inte blir beviljad ett lån alls.
 • Långivarens villkor och riskbedömning: Slutligen har varje långivare egna villkor och riskbedömning, som också påverkar den ränta du erbjuds. Långivare bedömer risk baserat på en rad olika faktorer inklusive lånetyp, lånebelopp och löptid, samt din personliga finansiella situation. Vissa långivare specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med hög kreditrisk, vilket generellt medför högre räntor. Andra långivare kan vara mer konservativa och endast erbjuda lån till låntagare med lägre kreditrisk, vilket ofta resulterar i lägre räntor.

Grundläggande begrepp

När man talar om lån och finansiering stöter man ofta på specifika termer som kan vara förvirrande för den som inte är insatt. För att förstå processen med att låna pengar och de kostnader som kan uppstå är det viktigt att först bekanta sig med några grundläggande begrepp. Nedan följer en förklaring av några av de vanligaste termerna inom lån och finansiering.

Ränta: Definition och funktion

Ränta är den kostnad en låntagare betalar för att låna pengar. Det kan ses som en ersättning till långivaren för att tillhandahålla kapitalet. Räntan beräknas oftast som en procentandel av det utlånade beloppet, kallat huvudbeloppet, och kan vara antingen fast eller rörlig. En fast ränta förändras inte över tid, medan en rörlig ränta kan variera beroende på marknadsförhållanden.

Effektiv ränta

Effektiv ränta representerar den verkliga årliga kostnaden för ett lån, med hänsyn till både den nominella räntan och alla avgifter eller kostnader som kan tillkomma. Den effektiva räntan ger en mer korrekt bild av lånets totala kostnad och är därför användbar när man jämför olika låneerbjudanden.

Amortering

Amortering avser den process genom vilken ett lån betalas tillbaka över tid. Detta görs vanligtvis genom regelbundna betalningar som täcker både räntan på lånet och en del av huvudbeloppet. Med tiden minskar huvudbeloppet, vilket i sin tur minskar den totala räntekostnaden.

Lånetyper med låg ränta på den svenska marknaden

Det finns många olika lånetyper tillgängliga på den svenska marknaden, och räntan kan skilja sig markant mellan dem. För att fatta ett välgrundat beslut om vilken lånetyp som bäst passar dina behov, är det viktigt att känna till hur varje lån fungerar samt vilka räntor och avgifter som tillkommer. Nedan följer en beskrivning av några av de vanligaste lånen och vad du kan förvänta dig av deras räntesatser.

 • Privatlån: Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte kräver någon säkerhet för lånet, som till exempel en bostad vid ett bolån eller en bil vid ett billån. Därför kan räntan vara högre jämfört med lån som har en säkerhet, men det är fortfarande möjligt att hitta privatlån med konkurrenskraftiga räntor, särskilt om låntagaren har en god kreditvärdighet. Du kan använda Payup för att hitta privatlån som har låg ränta. Besök helt enkelt vår sida om privatlån, rulla ner till vårt jämförelseverktyget för privatlån, tryck på ”Sortera efter” och välj ”Lägst ränta”.
 • Bolån: Bolån är lån som tas för att finansiera köp av fastigheter, vanligtvis bostäder. Eftersom dessa lån accepterar fastigheten som säkerhet, tenderar räntorna att vara lägre jämfört med lån som inte har någon säkerhet. Räntan på bolån kan vara antingen fast eller rörlig. Vanliga bindningstider är mellan 3 månader och 10 år.
 • Billån: Billån är specifika lån avsedda för att finansiera köp av fordon. Dessa lån kan ha fordonet som säkerhet, vilket kan resultera i lägre räntor jämfört med osäkrade lån. Villkoren och räntorna kan variera beroende på låntagarens kreditvärdighet och fordonets ålder och skick.
 • Studielån: I Sverige erbjuder Centrala studiestödsnämnden (CSN) lån till studenter för att finansiera deras utbildning. Dessa lån har generellt sett mycket fördelaktiga räntor, eftersom de är statligt finansierade.
 • Snabblån och sms-lån: Snabblån eller sms-lån är små, kortfristiga lån som ofta har höga räntor och inte kräver någon säkerhet. De är avsedda att ge snabb tillgång till kontanter och betalas vanligtvis tillbaka inom en kort tidsperiod, ofta inom en till tre månader. Vissa långivare kan erbjuda en räntefri period i början av lånetiden, vilket kan underlätta för låntagare som kan återbetala lånet snabbt. Trots deras höga räntor kan vissa individer använda dem med fördel i nödsituationer, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna med sådana lån.
 • Samlingslån: Samlingslån, även känt som skuldfinansieringslån, erbjuder en möjlighet att samla flera mindre skulder och lån till en enda månatlig betalning. Genom att samla dina lån kan du ofta få en lägre sammantagen ränta och bättre överblick över din ekonomi. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du har flera högkostnadslån som kreditkortsskulder eller snabblån. Många långivare erbjuder konkurrenskraftiga räntor för samlingslån, speciellt om du har en stabil inkomst och god kreditvärdighet.

Hur man jämför lån med låg ränta

När du jämför lån med låg ränta är det viktigt att se bortom den initiala räntan och förstå de totala kostnaderna samt villkoren för lånet. För att hitta det mest fördelaktiga lånet bör du:

 • Granska den effektiva räntan: Den effektiva räntan inkluderar alla avgifter och kostnader förutom den nominella räntan, vilket ger en mer rättvis jämförelse mellan olika lån.
 • Läs villkoren noggrant: Detaljerna i lånevillkoren kan avslöja extra avgifter och bindningstider som påverkar lånets totala kostnad.
 • Använd jämförelsetjänster på nätet: Det finns flera oberoende webbplatser som låter dig jämföra olika lån baserat på dina specifika behov och kriterier.
 • Tänk på återbetalningstiden: En längre återbetalningstid kan minska din månadskostnad men öka den totala räntekostnaden. Försök att hitta en balans som passar din ekonomi.
 • Kontakta flera långivare: Genom att kontakta flera långivare, eventuellt via låneförmedlare för enklare jämförelse, kan du få en bättre överblick över marknadens erbjudanden och möjligen förhandla fram bättre villkor.

Genom att följa dessa steg ökar du dina chanser att hitta ett lån med låg ränta som bäst passar dina ekonomiska behov. Kom ihåg att alltid jämföra flera alternativ innan du fattar ett beslut.

Tips för att få lån med låg ränta

Att säkra ett lån med låg ränta kan göra stor skillnad för din långsiktiga ekonomiska situation. Men hur förbättrar man sina chanser att få ett fördelaktigt lån? Nedan följer några tips som kan vara till hjälp.

Höj din kreditvärdighet

En god kreditvärdighet gör dig till en attraktiv låntagare, vilket i sin tur kan leda till en lägre ränta. Det finns flera sätt att höja sin kreditvärdighet:

 • Betala alla dina räkningar i tid.
 • Undvik att ta onödiga krediter eller lån.
 • Ha en stabil inkomst och anställning.
 • Kontrollera din kreditprofil för eventuella felaktigheter och rätta till dem.

Välj rätt sorts lån för ditt behov

Det finns olika slags lån för olika behov, och räntan kan variera avsevärt mellan dem. Till exempel är bostadslån ofta billigare än blancolån eftersom de har en fastighet som säkerhet. Studielån, som är subventionerade av staten, har ofta också låg ränta. Se till att välja den lånetyp som bäst passar ditt specifika behov.

Använd säkerhet för att sänka räntan

Om du kan erbjuda någon form av säkerhet, till exempel en fastighet eller en borgensman, kan du ofta få en lägre ränta. Detta minskar risken för långivaren, vilket i sin tur kan ge dig en mer fördelaktig ränta.

Samla dina lån

Genom att samla flera mindre lån och krediter till ett enda lån kan du ofta förbättra din översikt över ekonomin. Detta gör det också lättare att hålla koll på ekonomin med bara en betalning att tänka på varje månad.

Förhandla direkt med långivaren

Många är inte medvetna om att det faktiskt går att förhandla om räntan. Om du har god kreditvärdighet eller är en befintlig kund hos långivaren, har du ofta en bra utgångspunkt för förhandling. Ta direktkontakt med långivaren och se om det finns utrymme för att sänka räntan på ditt lån.

Genom att följa dessa råd och ta en aktiv roll i din egen ekonomiska situation kan du förbättra dina chanser att få ett lån med så låg ränta som möjligt.

Vanliga misstag att undvika när du söker lån med låg ränta

När det gäller att låna pengar, finns det flera fallgropar man kan hamna i. Det är lätt att enbart fokusera på de uppenbaraste aspekterna som räntan, men det är av stor vikt att även beakta andra faktorer som kan påverka lånets totala kostnad. Nedan följer några vanliga misstag som bör undvikas.

 • Att inte jämföra olika långivare: Det är viktigt att inte nöja sig med det första bästa lånet man hittar. Räntor och villkor kan variera kraftigt mellan olika långivare. Genom att jämföra flera alternativ kan du hitta det fördelaktigaste lånet för din situation.
 • Att endast fokusera på den nominella räntan: Den nominella räntan är bara en del av lånekostnaden. Det är viktigt att inte enbart fokusera på den, eftersom den inte inkluderar andra avgifter och kostnader som kan tillkomma, såsom uppläggningsavgiften och aviavgiften.
 • Att förbise den effektiva räntan: Den effektiva räntan ger en sannare bild av lånet eftersom den tar hänsyn till samtliga kostnader, inklusive räntor och avgifter. Det är därför viktigt att alltid beakta den effektiva räntan när du jämför lån.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag kan du öka dina chanser att få ett så fördelaktigt lån som möjligt. Fokusera på helheten, inte bara enstaka faktorer, och ta dig tiden att göra en noggrann jämförelse.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar med låg ränta

Att låna pengar med låg ränta kan vid första anblicken framstå som enbart fördelaktigt. Men även om det oftast är en bra idé att sträva efter att minimera räntan på ett lån, finns det aspekter som är viktiga att överväga. Nedan går vi igenom några av de fördelar och nackdelar som finns.

Fördelar:

 • Lägre kostnader: En låg ränta minskar de totala kostnaderna för lånet. Man betalar mindre i ränta, vilket kan frigöra medel för andra ändamål.
 • Bättre kassaflöde: Lägre ränta resulterar i lägre månatliga utgifter, vilket kan förbättra ditt kassaflöde.
 • Flexibilitet: Med en lägre ränta har du möjlighet att antingen amortera mer och bli skuldfri snabbare, eller att använda de sparade pengarna till andra investeringar eller utgifter.

Nackdelar:

 • Potentiella dolda avgifter: Var uppmärksam på att dolda avgifter som uppläggningsavgifter och aviavgifter kan göra att ett lån kostar mer än vad den låga räntan får det att verka.
 • Risk för överbelåning: Den låga räntan kan göra det frestande att låna mer än vad som är ekonomiskt ansvarigt, vilket kan leda till överbelåning.

Genom att vara medveten om både fördelarna och nackdelarna kan du göra en mer välgrundad bedömning när du funderar på att låna pengar med låg ränta. Det är alltid klokt att noggrant överväga alla aspekter och eventuellt rådgöra med skuld- och budgetrådgivningen i din kommun innan du tar ett stort lån.

Lagar och regleringar kring lån och räntor i Sverige

När du funderar på att låna pengar i Sverige är det viktigt att vara medveten om de lagar och regler som gäller för lånemarknaden. Nedan följer några av de viktigaste regelverken och myndigheterna du bör känna till.

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen är en av de viktigaste lagarna som reglerar förhållandet mellan långivare och låntagare i Sverige. Lagen innehåller bland annat bestämmelser om:

 • Informationskrav: Långivare måste ge tydlig och fullständig information om lånets villkor, inklusive ränta och avgifter, innan avtalet sluts.
 • Ångerrätt: Låntagare har rätt att ångra kreditavtalet inom 14 dagar efter att det har ingåtts.
 • Räntetak: Det finns regler som begränsar hur hög räntan får vara på vissa typer av konsumentkrediter, som snabblån och SMS-lån.

Finansinspektionens riktlinjer

Finansinspektionen är den myndighet som övervakar finansiella företag i Sverige, inklusive långivare. De har flera riktlinjer och rekommendationer kring:

 • Kreditprövning: Krav på att långivare måste göra en ordentlig kreditbedömning innan de beviljar ett lån.
 • Marknadsföring: Det finns strikta regler kring hur lån får marknadsföras, inklusive krav på att den effektiva räntan alltid måste anges.

Skuldsaneringslagen

En annan viktig lagstiftning är skuldsaneringslagen, som ger privatpersoner en möjlighet att lösa en ohållbar skuldsituation. Lagen har betydelse för de som har svårt att hantera sina lån och skulder. Några viktiga punkter att notera är:

 • Ansökningsprocess: Det är möjligt att ansöka om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten.
 • Bedömning: Myndigheten gör en helhetsbedömning av den ekonomiska situationen och kan besluta om en saneringsplan.
 • Konsekvenser: Under en saneringsperiod betalar låntagaren enligt en förutbestämd plan, och efter perioden skrivs resterande skulder vanligtvis av.

Att känna till dessa lagar och regler kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och undvika fallgropar när du lånar pengar. Det kan också vara klokt att rådgöra med skuld- och budgetrådgivningen i din kommun för att få en full förståelse för hur dessa lagar och regler påverkar din specifika situation.

Hur påverkar makroekonomiska faktorer möjligheten att låna pengar med låg ränta?

Makroekonomiska faktorer har en betydande inverkan på ränteläget och därmed på möjligheten att låna pengar med låg ränta. Nedan följer några faktorer som spelar en roll.

Konjunkturcykler

 • Uppgång: Under en högkonjunktur är det generellt sett lättare att få lån med låg ränta eftersom bankerna har en positiv syn på ekonomin.
 • Nedgång: Under en lågkonjunktur kan räntorna stiga, vilket gör det svårare att få tillgång till billiga lån.

Finanskriser

Globala händelser och deras påverkan på räntan

 • Krig, pandemier och andra större globala händelser kan påverka räntan. Ofta blir långivare mer försiktiga i osäkra tider, vilket kan höja räntorna.

Genom att förstå hur dessa makroekonomiska faktorer påverkar räntan kan du göra mer informerade val och öka chanserna att få lån med låg ränta.

Företagslån med låg ränta

För företag är låg ränta på finansiering avgörande för långsiktig ekonomisk stabilitet. Att säkra bra villkor kräver insikt i marknad och egen ekonomi. Nedan går vi igenom detta mer detaljerat.

Tips och råd för företag som söker låg ränta

 • Håll ordning på ekonomin: En välskött bokföring och goda finansiella rapporter stärker möjligheterna till ett lån med förmånlig ränta.
 • Utforska olika alternativ: Genomför en noggrann marknadsanalys för att hitta det mest gynnsamma lånet.
 • Använd relationer som förhandlingsgrund: Om ditt företag har en långvarig relation med en bank eller annan finansiell aktör, kan detta vara en stark utgångspunkt i förhandlingar.
 • Erbjud säkerheter: Om det är möjligt, använd företagets egna tillgångar som säkerhet för att förhandla fram en lägre ränta.
 • Ta hänsyn till övriga avgifter: Förutom räntan, se till att känna till eventuella extra kostnader som uppläggnings- eller administrationsavgifter.

Med dessa faktorer i åtanke, kan företag förbättra sina chanser att säkra ett lån med låg ränta, vilket kan ha en signifikant inverkan på företagets ekonomiska framtid.

5 populära lån med låga räntor hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Valda 4,0/55 000 kr600 000 kr3,06%29,99%12 mån240 mån
Compricer 4,5/510 000 kr600 000 kr4,70%33,75%24 mån144 mån
Likvidum 4,0/510 000 kr600 000 kr4,95%25,95%12 mån240 mån
Freedom Finance 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 mån
Zmarta 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 mån

Vanliga frågor och svar

För att öka chansen att få ett lån med låg ränta bör du framförallt satsa på att förbättra din kreditvärdighet. Detta kan inkludera att betala dina räkningar i tid, minimera dina befintliga lån och krediter och se till att du har en stabil inkomst. Ett annat sätt är att samla alla dina smålån och krediter till ett större lån med en lägre ränta.

Lån med noll ränta är ovanliga och ofta en tidsbegränsad kampanj från en långivare som ett sätt att attrahera nya kunder. Var alltid noga med att granska de övriga kostnaderna, som uppläggnings- och aviseringskostnaderna, när du överväger ett lån med noll ränta. Noll ränta gäller ofta också enbart under en viss period, varpå räntan kan stiga betydligt.

Fast ränta innebär att räntesatsen är oförändrad under en viss period, vanligtvis mellan 1-10 år. Detta kan vara en fördel om marknadsräntorna stiger, men tvärtom om de faller. Rörlig ränta är vanligtvis baserad på ett räntebärande index och innebär att det kan ändras över tid. Med rörlig ränta kan du dra nytta av en låg marknadsränta men riskerar också att betala mer om den går upp.

Det är inte nödvändigtvis alltid bättre med en låg ränta. Låga räntor är attraktiva, men det är viktigt att beakta andra kostnader och villkor i låneavtalet. Titta alltid på den effektiva räntan, som inkludera alla avgifter och kostnader, för att få en komplett bild av lånens kostnad.

Relaterad läsning