Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet – låna fritt till det du behöver

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
1 000
600 000
Är lånebehovet akut?

Ett urval av våra partners

BrixoNylånFairloBank NorwegianKlicklånLeasyThorn PrivatFinansNorthmillGoodCashLoanstep

Jämför lån utan säkerhet

Vi hjälper dig att snabbt jämföra lån utan säkerhet så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 42 st. erbjudanden
Högst beviljandegrad hos Payup
Kreditbelopp
10 000 kr
Ränta
44%
Löptid
Löpande
Uppl.avgift
0 kr
Utb. Dygnet runt
Använder Creditsafe
Kontokredit
Stöd för Trustly
Utan säkerhet
Detaljerad information om Ferratum
EgenskapInformation
Kreditbelopp1 000 - 40 000 kr
Nominell ränta44%
Effektiv ränta54,05%
LöptidLöpande
KreditupplysningCreditsafe
Uppläggningsavgift0 kr
Aviseringsavgift0 - 19 kr/mån
Uttagsavgift0 kr
Förseningsavgifter
 • Påminnelseavgift: 60 kr
 • Dröjsmålsränta: 2,5% per månad
 • Inkassoavgift: 180 kr
Andra avgifter
 • Aviseringsavgift: Ingen avgift tillkommer för elektroniska fakturor som skickas via e-post. Vid mottagande av pappersfakturor per post tillkommer dock en avgift på 19 kr/månad.
UtbetalningstidFerratum genomför direkt utbetalning till Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank. Utbetalning samma dag till alla andra banker vid ansökan på vardagar innan kl. 13.00.
Utbetalning under helg/kvällFerratum erbjuder utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Ferratum accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Ferratum erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånNej, Ferratum erbjuder inte samlingslån.
MedsökandeNej, Ferratum tillåter inte medsökande.
Krav för att få ansöka
 • Minst 21 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 24 000 kr/år
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Ferratum kan du låna med mobilen.
Högkostnadskredit triangel

Det här är en högkostnads­kredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 43,9999835%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Topplista: Bästa lånen utan säkerhet 2024

Vår metod

Vi utvärderade 46 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för lån utan säkerhet.

Här är vår topplista över de bästa lånen utan säkerhet 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • BrixoBäst Överlag 2024
 • Bank NorwegianBäst för Låg Ränta
 • ValdaNyast
 • FerratumBäst för Låg Kreditvärdighet
 • LendoBäst för Stora Belopp
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • AdvisaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FairloBäst för Snabb Utbetalning
 • CompariBäst för Kreditupplysning hos Dun & Bradstreet
 • Klara LånBäst för Kreditupplysning hos Creditsafe

Alla Lån utan säkerhet 2024

Här hittar du en komplett översikt över alla alternativ för lån utan säkerhet på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig.

Vad innebär ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet, ofta kallat ett blancolån, privatlån eller osäkerställt lån, är en typ av lån där låntagaren inte behöver ställa någon form av säkerhet för lånet, såsom bostad, bil eller andra värdefulla tillgångar. Det innebär att långivaren inte har någon direkt rätt att ta över en specifik tillgång om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Istället baseras lånevillkoren på låntagarens kreditvärdighet, vilket inkluderar inkomst, tidigare skulder, och betalningshistorik. På grund av den ökade risken för långivaren att inte få tillbaka de utlånade pengarna, tenderar räntorna på lån utan säkerhet att vara högre jämfört med lån med säkerhet.

Skillnaden mellan lån med och utan säkerhet

Den grundläggande skillnaden mellan lån med och utan säkerhet ligger i behovet av säkerhet eller pant. För lån med säkerhet krävs att låntagaren ställer något av värde som garanti för lånet. Denna säkerhet fungerar som en skyddsmekanism för långivaren; om låntagaren inte kan fullfölja sina återbetalningsåtaganden, kan långivaren ta kontroll över säkerheten och sälja den för att återhämta de utlånade pengarna. Detta kan inkludera allt från bostäder och bilar till värdepapper och sparande. Tack vare denna säkerhet tenderar lån med säkerhet att ha lägre räntor, eftersom risken för långivaren minskar.

Å andra sidan kräver lån utan säkerhet ingen fysisk säkerhet. Långivarens bedömning baseras istället på låntagarens ekonomiska stabilitet och förmåga att återbetala lånet. Detta gör lån utan säkerhet till ett mer tillgängligt alternativ för personer som inte har tillgångar att använda som säkerhet eller som inte vill riskera sina tillgångar. Dock reflekterar de högre räntorna den större risken som långivaren tar.

Sammanfattningsvis erbjuder både lån med och utan säkerhet viktiga finansiella verktyg för olika behov och situationer. Valet mellan dem bör baseras på en noggrann bedömning av de egna ekonomiska förutsättningarna, risktoleransen och det specifika lånebehovet.

Fördelar med att låna pengar utan säkerhet

Att välja ett lån utan säkerhet kan erbjuda betydande flexibilitet och tillgänglighet för många låntagare. Här är några av de främsta fördelarna som kan göra denna lånetyp till ett attraktivt alternativ:

 • Ingen säkerhet krävs: Det största fördelen är att du inte behöver ha en tillgång som kan användas som säkerhet, vilket gör denna lånetyp tillgänglig för en bredare grupp människor.
 • Flexibilitet: Lån utan säkerhet kan användas för en mängd olika syften, såsom att samla skulder, finansiera större inköp eller täcka oväntade utgifter.
 • Snabbhet: Ansöknings- och utbetalningsprocessen är ofta relativt snabb, vilket är fördelaktigt för dem som behöver tillgång till pengar omgående.
 • Ingen risk för personliga tillgångar: Eftersom lånet inte är säkrat med personliga tillgångar, finns det ingen direkt risk att förlora dessa om man skulle få svårigheter med återbetalningen.

Nackdelar med lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet kommer visserligen med många fördelar, men det är också viktigt att vara medveten om potentiella nackdelar. Här är några av de vanligaste utmaningarna och övervägandena:

 • Högre räntor: För att kompensera för den högre risken det innebär att låna ut pengar utan säkerhet, tar långivarna ut en högre ränta jämfört med säkerställda lån.
 • Strängare ansökningskrav: Eftersom ingen säkerhet ställs krävs det ofta att låntagaren har en god kreditvärdighet för att bli godkänd.
 • Begränsade lånebelopp: Lån utan säkerhet erbjuder ofta lägre lånebelopp jämfört med säkerställda lån, eftersom risken för långivaren är större.
 • Potentiella avgifter: Vissa långivare kan ta ut extra avgifter för lån utan säkerhet, såsom uppläggningsavgifter eller förtida inbetalningsavgifter, vilket kan öka den totala kostnaden för lånet.

Att låna pengar utan säkerhet kan vara en värdefull resurs för många, men det är viktigt att noggrant överväga både fördelar och nackdelar. Det är kritiskt att förstå de fullständiga villkoren för lånet, inklusive räntor och avgifter, och att ha en solid återbetalningsplan på plats.

Typer av lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet kommer i flera olika former, var och en med sina egna specifika egenskaper, användningsområden och villkor. Här är några av de mest vanliga typerna av lån utan säkerhet:

Privatlån / Blancolån

 • Beskrivning: Privatlån, även kända som blancolån, är en typ av lån där låntagaren inte behöver ställa någon säkerhet för att låna pengar. Dessa lån kan användas för en rad olika ändamål, såsom renoveringar, resor, köp av varor eller för att samla befintliga skulder.
 • Användningsområde: Flexibelt, kan användas för nästan vad som helst.
 • Belopp: Vanligtvis från några tusen upp till flera hundra tusen kronor, beroende på långivare och låntagarens kreditvärdighet.

Kreditkort

 • Beskrivning: Kreditkort tillåter användare att göra köp eller ta ut kontanter upp till en viss kreditgräns, med skulden som inte kräver någon säkerhet. Räntan börjar tillämpas om det fulla beloppet inte betalas tillbaka inom en viss period.
 • Användningsområde: Dagliga inköp, resor, nödsituationer, och mer.
 • Belopp: Kreditgränsen bestäms av kreditkortsutgivaren och kan variera stort.

Studielån

 • Beskrivning: I många länder erbjuds studielån utan säkerhet för att täcka kostnader för högre utbildning. Dessa lån kan täcka såväl studieavgifter som levnadskostnader under studietiden.
 • Användningsområde: Utbildningsrelaterade kostnader.
 • Belopp: Beror på utbildningens kostnad och ibland levnadskostnader, med varierande gränser beroende på land och utbildningsinstitution.

Snabblån och sms-lån

 • Beskrivning: Snabblån och sms-lån är typer av mycket kortfristiga lån utan säkerhet, ofta med mycket höga räntor. Dessa är avsedda för akut behov av pengar och har vanligtvis mycket korta återbetalningstider.
 • Användningsområde: Akuta finansiella behov, såsom oväntade utgifter eller tillfälliga ekonomiska underskott.
 • Belopp: Ofta mindre belopp, från några hundra upp till några tusen kronor.

Varje typ av lån utan säkerhet har sina egna för- och nackdelar och passar olika typer av finansiella behov och situationer. Medan privatlån och kreditkort kan erbjuda flexibilitet och bekvämlighet, kan snabblån och SMS-lån bära med sig höga kostnader och bör hanteras med försiktighet. Studielån erbjuder en investering i framtida inkomstpotential men kan också innebära en långsiktig finansiell åtagande. Att noggrant överväga dina behov och din förmåga att återbetala är avgörande innan du tar ett lån utan säkerhet.

Hur man ansöker om ett lån utan säkerhet

Att ansöka om ett lån utan säkerhet är en relativt enkel process, men det är viktigt att vara väl förberedd för att öka chanserna för godkännande och för att säkerställa att du får bästa möjliga villkor. Här följer en steg-för-steg guide:

 1. Utvärdera ditt finansiella behov och förmåga att återbetala: Bestäm hur mycket pengar du behöver och vad du planerar att använda dem till. Gör en budget för att se till att du kan hantera de månatliga återbetalningarna utan att det påverkar din ekonomiska stabilitet negativt.
 2. Kontrollera din kreditvärdighet: Din kreditvärdighet kommer att påverka både din chans att bli godkänd och de villkor som erbjuds. Du kan kontrollera din kreditvärdighet genom att begära en kreditrapport från en kreditupplysningsbyrå.
 3. Jämför olika långivare och erbjudanden: Det finns många långivare som erbjuder lån utan säkerhet, inklusive banker, kreditinstitut och online-långivare. Jämför räntor, avgifter, återbetalningsvillkor och andra relevanta faktorer.
 4. Skicka in ansökan: När du har valt en långivare, fyll i ansökningsformuläret noggrant. Detta kan ofta göras online för snabbare bearbetning.
 5. Vänta på beslut: Långivaren kommer att granska din ansökan, vilket kan inkludera en kreditkontroll. Du kan förvänta dig ett svar inom några timmar till några dagar, beroende på långivaren.
 6. Granska och underteckna låneavtalet: Om din ansökan godkänns, se till att du noggrant läser igenom låneavtalet och förstår alla villkor innan du undertecknar.
 7. Mottagande av lånebeloppet: Efter att låneavtalet är undertecknat och alla eventuella slutgiltiga kontroller är genomförda, kommer lånebeloppet att överföras till ditt konto.

Att vara noggrant förberedd och ha all nödvändig information till hands kan göra ansökningsprocessen smidigare och snabbare. Det är också viktigt att vara realistisk i din ansökan och inte låna mer än du behöver eller har råd att återbetala.

Tips för att hantera och betala av lån utan säkerhet

Att hantera och betala av lån utan säkerhet kan vara en utmaning, men med rätt strategier och disciplin är det fullt möjligt att göra det på ett effektivt sätt. Här är några tips för att hantera dina lån, undvika skuldfällan och förbättra din kreditvärdighet.

Strategier för återbetalning

För att effektivt navigera i återbetalningen av lån utan säkerhet är det avgörande med smarta strategier som anpassas efter din ekonomiska situation.

 • Prioritera högkostnadslån: Fokusera på att betala av de lån som har högst ränta först, samtidigt som du fortsätter att betala minimibeloppet på dina andra lån. Detta kallas ofta för ”snöbollsmetoden” och kan hjälpa dig att minska den totala räntekostnaden över tid.
 • Automatisera betalningar: Genom att automatisera dina månatliga betalningar minskar du risken för försenade eller missade betalningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Överväg omstrukturering eller samling av lån: Om du har flera lån med höga räntor kan det vara värt att undersöka möjligheten att omstrukturera eller samla dessa till ett enda lån med bättre villkor.

Hur man undviker att hamna i skuldfällan

Att undvika skuldfällan kräver proaktiva åtgärder och en stabil grund för dina finansiella beslut.

 • Lev enligt en budget: Skapa en realistisk budget som inkluderar dina månatliga inkomster och utgifter. Se till att du inkluderar dina lånebetalningar som en fast utgift.
 • Undvik ytterligare skulder: Försök att inte ta på dig mer skuld medan du betalar av ett befintligt lån. Använd kreditkort och andra lån endast när det är nödvändigt.
 • Nödfond: Bygg upp en nödfond för oförutsedda utgifter. Detta kan hjälpa dig att undvika att ta nya lån i nödsituationer.

Tips för att förbättra din kreditvärdighet

För att stärka din ekonomiska framtid är det viktigt med åtgärder som direkt förbättrar din kreditvärdighet och ekonomiska stabilitet.

 • Betala räkningar i tid: Att alltid betala räkningar i tid är en av de viktigaste faktorerna för att upprätthålla eller förbättra din kreditvärdighet.
 • Håll koll på din kreditanvändning: Försök att hålla din kreditanvändning låg, helst under 30% av din tillgängliga kreditgräns. Högt kreditutnyttjande kan signalera hög risk för långivare och påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Rätta till fel i kreditrapporten: Kontrollera din kreditrapport regelbundet för eventuella fel eller misstag och begär rättelse om du upptäcker något. Felaktigheter kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Att hantera skulder kräver tålamod, disciplin och en väl genomtänkt plan. Genom att följa dessa tips kan du effektivt hantera och betala av dina lån utan säkerhet, samtidigt som du förbättrar din ekonomiska hälsa och kreditvärdighet.

5 populära lån utan säkerhet hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Ferratum 4,5/51 000 kr40 000 kr44%44%LöpandeLöpande
Brixo 4,5/510 000 kr100 000 kr28,95%28,95%36 mån72 mån
Nylån 4,0/510 000 kr50 000 kr23,95%23,95%60 mån60 mån
Lendo 4,0/510 000 kr600 000 kr5,20%33,93%12 mån180 mån
Compari 2,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,18%12 mån180 mån

Vanliga frågor och svar

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan långivaren anlita inkassoföretag, rapportera förseningen till kreditupplysningsföretag, vilket negativt påverkar din kreditvärdighet, och i värsta fall kan en domstol ge långivaren rätt att kräva in skulden genom löneutmätning eller andra juridiska åtgärder.

Ja, de flesta långivare tillåter förtidig återbetalning av lån utan säkerhet. Det kan dock förekomma att en avgift tas ut för detta, så det är viktigt att först kontrollera villkoren hos din långivare.

Ja, varje gång du ansöker om ett lån genomförs en kreditupplysning som kan påverka din kreditvärdighet. Flera kreditupplysningar under kort tid kan ses som negativt eftersom det kan tyda på att du är i ett akut behov av kredit.

Ja, det är möjligt att ha flera lån utan säkerhet samtidigt, förutsatt att du uppfyller långivarnas ansökningskrav. Dock ökar detta din skuldbörda och kan påverka din ekonomiska stabilitet negativt.

Generellt sett är räntan på lån utan säkerhet högre än för lån med säkerhet eftersom långivaren tar en större risk. Dock varierar räntan beroende på långivare och din kreditvärdighet.

Relaterad läsning