Konsumtionslån

Konsumtionslån: Här Kan Du Låna Pengar Till Konsumtion 2024
Payup P icon
Loanstep

Bästa konsumtionslånet 2024

Loanstep är det bästa konsumtionslånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna, och kreditupplysningen genomförs hos Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). Loanstep accepterar en betalningsanmärkning, förutsatt att den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.

Payups Topplista: Bästa konsumtionslånen 2024

 • LoanstepBäst Överlag 2024
 • Bank NorwegianBäst för Låg Ränta
 • EkomniNyast
 • FerratumBäst för Låg Kreditvärdighet
 • AdvisaBäst för Stora Belopp
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • LendoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FlexkontotBäst för Snabb Utbetalning
 • MeraxBäst för Kreditupplysning hos Dun & Bradstreet
 • ViaContoBäst för Kreditupplysning hos Creditsafe

Jämför 31 st. konsumtionslån

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 27 st. erbjudanden
 • Kostnadsfritt första 14 dagarna
  Loanstep logo

  Loanstep

  Betyg: 4.0/5
  Lån mellan10 000 -
  25 000 kr
  Ränta22,59%
  Löptid1 dag -
  3 år
  Uppl.avgift0 kr
  Använder D&B
  Räntefri period
  Räntefritt erbjudande: 14 dagar för nya & återkommande kunder.
  Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.
 • Innovativ bank med attraktiva produkter
  Northmill logo

  Northmill

  Betyg: 4.5/5
  Kredit mellan1 000 -
  50 000 kr
  Ränta7,90 -
  25,90%
  LöptidLöpande
  Uppl.avgift0 kr
  Utb. Dygnet runt
  Kontokredit
  Stöd för Trustly
  Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr, med en löptid på 5 år och en rörlig nominell ränta på 13,9% (effektiv ränta på 16,88%), resulterar i en total kostnad av 36 237 kr, fördelat på 60 månadsbetalningar om 604 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 19 kr/mån.

Alla Konsumtionslån 2024

Vad är konsumtionslån?

Konsumtionslån är ett samlingsnamn för lån som avser finansiering av konsumtion. Detta innefattar allt från köp av varor som elektronik och möbler till tjänster som resor och utbildning. Till skillnad från målinriktade lån, som exempelvis bolån eller billån där lånet är säkerställt mot en specifik egendom, är konsumtionslån oftast osäkerställda. Det betyder att låntagaren inte behöver ställa någon säkerhet för lånet, vilket innebär en högre risk för långivaren och därmed vanligtvis en högre ränta för låntagaren.

Konsumtionslån går under många namn, beroende på bank, finansinstitut, och ibland även baserat på lånets specifika villkor eller användningsområde. Här är några vanliga synonymer och relaterade termer:

 • Privatlån: En bred term som ofta används för osäkerställda lån som kan användas för en rad olika personliga utgifter.
 • Blancolån: En typ av osäkerställt lån där ingen specifik säkerhet krävs för lånet. Termen kommer från franskans ”blanco” som betyder vit eller tom, vilket syftar på avsaknaden av säkerhet.
 • Snabblån/SMS-lån: Mindre lån med kort återbetalningstid och hög ränta, ofta tillgängliga genom snabba och enkla ansökningsprocesser online.
 • Kontokrediter: En flexibel kreditform som tillåter åtkomst till en förbestämd kreditgräns och där låntagaren betalar ränta endast på det utnyttjade beloppet.

Typer av konsumtionslån

Konsumtionslån finns i olika former, var och en med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Dessa lån kan variera avsevärt när det gäller lånebelopp, återbetalningstid, räntor och andra villkor. Här utforskar vi några av de vanligaste typerna av konsumtionslån.

Blancolån

Blancolån är en form av osäkrat lån där låntagaren inte behöver ställa någon säkerhet för lånet. Eftersom dessa lån bär en högre risk för långivaren, tenderar de att ha högre räntor jämfört med säkrade lån. Blancolån kan användas för en mängd olika syften, såsom renovering av hemmet, köp av bil, eller finansiering av större personliga projekt. Lånebeloppen kan variera stort, och återbetalningstiderna sträcker sig ofta från ett till flera år.

Kreditkortslån

Kreditkort erbjuder en form av rullande kredit där låntagaren har tillgång till ett förbestämt kreditbelopp som kan användas vid behov. Kreditkortslån är flexibla och tillåter användaren att göra inköp upp till en viss gräns och betala tillbaka använda medel över tid, ofta med tillägg av ränta. Om låntagaren betalar tillbaka hela det utnyttjade beloppet inom den räntefria perioden, vanligtvis mellan 30 till 90 dagar, tillkommer vanligtvis ingen räntekostnad. Kreditkort kan dock bära höga räntor för obetalda saldon efter denna period.

Handelskrediter

Handelskrediter är en form av kredit som tillhandahålls av försäljare till kunder för köp av varor och tjänster, vilket möjliggör betalning efter att tjänsten har utnyttjats eller varan har levererats. Denna typ av kredit används ofta i affärstransaktioner men kan också erbjudas till konsumenter i form av butikskort eller köp nu betala senare-planer. Handelskrediter kan erbjuda fördelaktiga villkor som räntefria perioder men kräver vanligtvis att hela beloppet återbetalas inom en bestämd tidsram för att undvika räntor och avgifter.

Snabblån och sms-lån

Snabblån och sms-lån är typer av kortfristiga, osäkerställda lån som ofta karaktäriseras av snabb ansökningsprocess, utbetalning och en relativt hög ränta. Dessa lån är utformade för att ge tillgång till pengar snabbt för att täcka oväntade utgifter eller brådskande finansiella behov. Återbetalningstiderna är vanligtvis korta, ofta från några veckor till några månader. På grund av de höga räntorna och de korta återbetalningstiderna kan dessa lån snabbt bli mycket dyra och bör hanteras med försiktighet.

Varje typ av konsumtionslån har sina för- och nackdelar, och det är viktigt för låntagare att noggrant överväga sina finansiella behov och återbetalningsförmåga innan de tar ett beslut. Att förstå skillnaderna mellan dessa lån kan hjälpa konsumenter att göra mer informerade val och undvika finansiella svårigheter i framtiden.

Varför tar människor konsumtionslån?

Människor tar konsumtionslån av många olika skäl, som alla speglar deras individuella behov, ekonomiska situationer och livsmål. Att förstå dessa motiv kan hjälpa till att belysa varför konsumtionslån är en populär finansiell lösning för många. Nedan utforskar vi några av de vanligaste skälen till att individer väljer att låna pengar för konsumtion, samt fördelarna och nackdelarna med dessa lån.

Olika skäl till att låna pengar för konsumtion

Det finns många skäl till varför människor väljer att ta konsumtionslån, från oförutsedda utgifter till finansiering av livets stora händelser.

 • Oförutsedda utgifter: Livet är oförutsägbart, och oväntade utgifter som medicinska räkningar eller akuta reparationer hemma kan kräva snabb finansiering som inte alltid kan täckas av tillgängliga besparingar.
 • Större inköp: För kostsamma inköp såsom bilar, vitvaror eller renoveringsprojekt kan konsumtionslån erbjuda den nödvändiga finansieringen för att göra dessa investeringar möjliga utan att tömma besparingarna.
 • Samling av skulder: Många väljer att använda konsumtionslån för att samla befintliga skulder till en enda lånesumma med förmånligare villkor, vilket bidrar till en mer överskådlig ekonomisk hantering.
 • Finansiera utbildning: Att betala för utbildning, vare sig det gäller privat- eller yrkesutbildning, är ett annat vanligt skäl att ta konsumtionslån, som ett investering i framtida inkomstpotential.
 • Personliga händelser: Stora livshändelser såsom bröllop, stora jubileer eller drömresor är ofta finansierade genom konsumtionslån för att göra dessa ögonblick extra speciella.

Fördelar och nackdelar med konsumtionslån

Konsumtionslån erbjuder en finansiell flexibilitet som kan vara till stor hjälp i många situationer, men det är viktigt att noggrant överväga både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

 1. Flexibilitet: Konsumtionslån erbjuder stor flexibilitet i hur pengarna kan användas, till skillnad från målinriktade lån.
 2. Tillgänglighet: Ofta enklare att ansöka om och få godkänt än säkerställda lån, särskilt för de utan säkerhet att erbjuda.
 3. Budgethantering: Möjliggör spridning av kostnader över tid, vilket kan hjälpa till att hantera stora utgifter utan att omedelbart påverka individens ekonomi.

Nackdelar:

 1. Högre räntor: Osäkerställda lån bär större risk för långivaren, vilket ofta resulterar i högre räntor för låntagaren.
 2. Skuldsättning: Risken att hamna i en skuldfälla finns om lån inte hanteras ansvarsfullt, särskilt med lån som har höga räntor och avgifter.
 3. Påverkan på kreditvärdighet: Att ta nya lån och hur dessa hanteras kan påverka individens kreditvärdighet, vilket kan påverka framtida låneansökningar.

Att ta ett konsumtionslån är ett stort ekonomiskt beslut som bör övervägas noggrant. Genom att väga de potentiella fördelarna mot nackdelarna kan individer göra informerade val som bäst stöder deras ekonomiska mål och livssituation.

Kostnader och villkor för konsumtionslån

När man överväger att ta ett konsumtionslån är det avgörande att förstå de kostnader och villkor som är associerade med lånet. Dessa faktorer kan påverka den totala kostnaden för lånet avsevärt och därmed ens ekonomiska situation på lång sikt. Nedan belyser vi räntor och avgifter som är vanliga för konsumtionslån, hur återbetalningstider och amorteringsplaner fungerar, samt ger exempel på effektiva räntor för att ge en tydligare bild av lånets totala kostnad.

Räntor och avgifter associerade med konsumtionslån

När du överväger att ta ett konsumtionslån är det viktigt att förstå de olika kostnaderna som kommer med lånet, inklusive räntor och avgifter.

 • Nominell ränta: Den nominella räntan är den grundläggande årliga räntan på ditt lån, exklusive avgifter och andra kostnader. Denna ränta utgör grunden för beräkningen av de räntekostnader du kommer att betala.
 • Uppläggningsavgift: Många långivare tar ut en engångsavgift för att täcka kostnaden för att administrera och upprätta lånet. Denna avgift kan variera beroende på långivaren och lånebeloppet.
 • Aviavgifter: För hantering av månatliga betalningsavier kan en avgift tillkomma. Dessa avgifter kan läggas till varje månad och därmed öka den totala kostnaden för lånet.
 • Effektiv ränta: Den effektiva räntan inkluderar den nominella räntan plus alla avgifter och kostnader associerade med lånet, omräknat till en årlig procent. Den ger en mer heltäckande bild av lånets totala kostnad.

Återbetalningstider och amorteringsplaner

Återbetalningstiden för konsumtionslån kan variera från några månader till flera år, beroende på lånebeloppet och låntagarens betalningsförmåga. Lånet kan ha en fast amorteringsplan, där låntagaren betalar ett fast belopp varje månad som inkluderar både ränta och amortering på lånebeloppet, eller en annuitetsplan, där betalningen är densamma varje månad men fördelningen mellan ränta och amortering förändras över tiden.

Exempel på effektiva räntor

För att illustrera hur effektiva räntor kan variera och påverka kostnaden för ett lån, anta följande scenarion:

 • Lån 1: 50 000 kr med en nominell ränta på 5%, uppläggningsavgift på 500 kr, och aviavgift på 20 kr/månad över 3 år. Den effektiva räntan kan bli cirka 6.15%.
 • Lån 2: 100 000 kr med en nominell ränta på 4%, uppläggningsavgift på 1000 kr, och ingen aviavgift över 5 år. Den effektiva räntan kan bli cirka 4.22%.

Dessa exempel visar hur avgifter och lånevillkor påverkar den effektiva räntan och därmed den totala kostnaden för lånet. Det är viktigt att jämföra effektiva räntor mellan olika låneerbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga lånet baserat på ens individuella behov och ekonomiska situation. Att alltid fråga om och förstå den effektiva räntan innan man accepterar ett lån säkerställer att man får en klar bild av de totala kostnaderna och kan göra en informerad beslut.

Att ansöka om konsumtionslån

Att ansöka om ett konsumtionslån är en process som kräver noggrann övervägning och förberedelse. Genom att förstå stegen i ansökningsprocessen, vilka dokument och information som behövs, samt vikten av att jämföra olika låneerbjudanden, kan du öka dina chanser att få ett lån med de bästa villkoren för din situation. Här går vi igenom dessa aspekter för att ge en tydlig översikt över hur man går tillväga.

Hur går man tillväga?

Att ansöka om ett konsumtionslån är en process som kan sammanfattas i följande steg:

 1. Bestäm ditt lånebehov: Innan du börjar processen, bestäm hur mycket du behöver låna och vad du planerar att använda lånet till. Detta hjälper dig att rikta in dig på rätt typ av lån.
 2. Kontrollera din kreditvärdighet: Din kreditvärdighet kan påverka dina chanser att bli godkänd samt vilka räntor och villkor som erbjuds. Det kan vara bra att först kontrollera din kreditvärdighet för att se var du står.
 3. Jämför olika långivare: Använd jämförelsetjänster online för att jämföra olika långivares erbjudanden, inklusive räntor, avgifter, och villkor.
 4. Samla nödvändiga dokument: Se till att du har alla nödvändiga dokument och information redo innan du ansöker.
 5. Ansök online eller i butik: De flesta långivare tillåter dig att ansöka direkt på deras webbplats, men vissa kan också erbjuda möjligheten att ansöka personligen eller över telefon.

Efter att din ansökan har skickats in, kommer långivaren att genomföra en kreditprövning. Om din ansökan godkänns, kommer utbetalningstiden för lånet att variera beroende på långivaren, men ofta sker utbetalningen inom några bankdagar.

Jämföra olika låneerbjudanden

Det är viktigt att noggrant jämföra olika låneerbjudanden innan du bestämmer dig för att acceptera ett. När du jämför erbjudanden, se till att titta på:

 • Räntor: Jämför den effektiva räntan för att få en helhetsbild av lånekostnaden.
 • Avgifter: Var uppmärksam på uppläggningsavgifter, aviavgifter, och andra tilläggsavgifter.
 • Återbetalningstider: Längre återbetalningstider kan minska din månatliga betalning, men öka den totala kostnaden för lånet.
 • Flexibilitet: Kontrollera om det finns möjligheter för extra inbetalningar eller förtida inlösen utan extra kostnad.

Genom att jämföra olika erbjudanden kan du säkerställa att du får det bästa möjliga lånet för din situation. Kom ihåg att läsa igenom alla villkor noggrant och ställ frågor om något är oklart innan du accepterar ett lån.

Ekonomisk planering och konsumtionslån

Att ta ett konsumtionslån kan vara en praktisk lösning för att finansiera omedelbara behov eller önskemål. Men det är viktigt att noggrant överväga hur detta steg passar in i din bredare ekonomiska planering. En väl genomtänkt strategi för budgetering och hantering av skulder kan hjälpa till att säkerställa att lånet blir en positiv kraft i din ekonomi och inte en källa till finansiell stress.

Budgetering och hantering av konsumtionslån

Att hantera ett konsumtionslån effektivt börjar med solid budgetering och en plan för återbetalning.

 • Skapa en budget: Innan du tar ett konsumtionslån, börja med att upprätta en detaljerad budget som inkluderar dina inkomster, utgifter och sparande. Detta ger en klar bild av hur mycket du har råd att låna och återbetala varje månad utan att äventyra din ekonomiska hälsa.
 • Förstå lånevillkoren: Se till att du fullt ut förstår villkoren för ditt lån, inklusive räntor, avgifter, och återbetalningsschema. Detta hjälper dig att planera för återbetalningarna och undvika oväntade kostnader.
 • Prioritera återbetalningar: Inkludera ditt lån som en fast del i din månatliga budget. Att prioritera återbetalningen av ditt lån hjälper till att minska skuldbördan snabbare och sparar pengar på lång sikt genom minskade räntekostnader.
 • Nödfond: Bygg upp en nödfond om möjligt. Detta ger en finansiell buffert som kan hjälpa dig att hantera oförutsedda utgifter utan att behöva ta ytterligare lån.

Att undvika överkonsumtion och skuldfällor

För att skydda din ekonomiska framtid är det avgörande att undvika de vanligaste fallgroparna som leder till överkonsumtion och skuldfällor.

 • Lev inom dina medel: Undvik frestelsen att låna mer än vad du realistiskt sett kan hantera. Att leva över sina tillgängliga medel kan snabbt leda till en skuldfälla.
 • Använd lån ansvarsfullt: Låna endast för nödvändiga utgifter eller investeringar som förbättrar din finansiella ställning på lång sikt, snarare än för lyxvaror eller impulsköp.
 • Undvik att stapla lån: Att ta nya lån för att betala av befintliga skulder kan förvärra din finansiella situation. Sök efter hållbara lösningar för skuldsanering istället.

Alternativ till att ta ett konsumtionslån

Innan du beslutar dig för att ta ett konsumtionslån, överväg dessa praktiska alternativ som kan erbjuda en mer ekonomisk lösning på dina finansiella behov.

 • Spara i förväg: Det bästa sättet att finansiera en utgift är genom sparande. Att spara upp till ett köp kan ta längre tid, men det sparar dig från räntekostnader och skuldsättning.
 • Använda nödfonden: Om utgiften är oväntad och nödvändig, överväg att använda medel från din nödfond istället för att ta ett lån.
 • Räntefria erbjudanden: För vissa inköp, som vitvaror eller elektronik, kan butiker erbjuda räntefria avbetalningsplaner. Detta kan vara ett mer ekonomiskt sätt att sprida ut kostnaden för en stor utgift.
 • Låna från vänner eller familj: I vissa fall kan det vara möjligt att låna pengar från nära och kära. Detta bör dock hanteras med stor försiktighet för att undvika att skada relationer.

Genom att vara medveten om dessa strategier och alternativ kan du ta mer informerade beslut om att ta konsumtionslån och hantera din ekonomi på ett ansvarsfullt sätt. Att balansera önskan om omedelbar tillfredsställelse mot behovet av långsiktig ekonomisk stabilitet är nyckeln till en sund finansiell framtid.

Juridisk ram och konsumentens rättigheter

Den juridiska ramen kring konsumtionslån är utformad för att skydda konsumenter samtidigt som den fastställer tydliga riktlinjer och ansvar för både låntagare och långivare. Dessa lagar och regler varierar mellan olika länder, men syftet är gemensamt: att säkerställa rättvis handel och transparens inom kreditmarknaden. Här utforskar vi de grundläggande aspekterna av lagar och regler kring konsumtionslån, konsumentens skydd och ansvar, samt vad som händer vid misslyckad återbetalning.

Lagar och regler kring konsumtionslån

För att säkerställa en rättvis och transparent kreditmarknad, regleras konsumtionslån av specifika lagar och regler.

 • Konsumentkreditlagen: Denna lag reglerar de flesta aspekter av konsumentkrediter, inklusive konsumtionslån. Den täcker krav på kreditprövning, information som måste tillhandahållas till konsumenten före avtalets ingående, samt konsumentens rättigheter och skyldigheter.
 • Räntelagen: Anger regler för beräkning av räntor och avgifter. Den skyddar konsumenter mot orimligt höga räntor och straffavgifter vid överträdelser.
 • Dataskyddslagar: Skyddar konsumentens personuppgifter under hela processen, från ansökan till avslutad kredithistorik.

Konsumentens skydd och ansvar

Konsumentens skydd är av högsta prioritet inom lånemarknaden, vilket innebär tydliga rättigheter och ansvar.

Skydd:

 • Rätt till information: Konsumenter har rätt till tydlig, korrekt och fullständig information om lånevillkoren innan de ingår ett avtal. Detta inkluderar information om räntor, avgifter, totalt återbetalningsbelopp och eventuella sanktioner för försenad betalning.
 • Ångerrätt: I många jurisdiktioner har konsumenter rätt att ångra ett låneavtal inom en viss period, vanligtvis 14 dagar efter avtalets ingående, utan att behöva ange någon anledning.
 • Skydd mot orättvisa avtalsvillkor: Lagar skyddar konsumenter mot villkor som skulle kunna anses orättvisa eller otillbörliga.

Ansvar:

 • Återbetalning: Konsumenten är ansvarig för att återbetala lånet enligt avtalet, inklusive räntor och avgifter.
 • Korrekt information: Vid ansökan måste konsumenten tillhandahålla korrekta och kompletta uppgifter om sin ekonomiska situation.
 • Medvetenhet om förändringar: Det är konsumentens ansvar att informera långivaren om eventuella förändringar i den ekonomiska situationen som kan påverka återbetalningsförmågan.

Vad händer vid misslyckad återbetalning?

Misslyckas en låntagare med att uppfylla återbetalningskraven, finns det en tydlig process för hur situationen hanteras.

 • Påminnelser och inkasso: Om en betalning missas, kommer långivaren först att skicka påminnelser. Fortsätter betalningen att utebli kan ärendet överlämnas till ett inkassobolag.
 • Ränta och avgifter: Sena betalningar kan medföra förseningsräntor och påminnelseavgifter, vilket ökar den totala skulden.
 • Betalningsanmärkningar: Missade betalningar kan resultera i betalningsanmärkningar, vilket påverkar konsumentens kreditvärdighet negativt.
 • Rättsliga åtgärder: I värsta fall kan långivaren vidta rättsliga åtgärder för att återkräva skulden, vilket kan leda till löneutmätning eller andra former av skuldsanering.

Det är av yttersta vikt att konsumenter är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter när de tar ett konsumtionslån. Vid ekonomiska svårigheter är det viktigt att snabbt kontakta långivaren för att diskutera möjliga lösningar, såsom omstrukturering av lånet eller betalningsplaner, för att undvika negativa konsekvenser.

Fallstudier och exempel

Att utforska fallstudier och verkliga exempel kan ge insikt i de potentiella konsekvenserna av olika beslut kring konsumtionslån. Genom att betrakta dessa scenarier kan man lära sig värdefulla lektioner om ekonomisk planering, riskhantering och beslutsfattande. Nedan presenteras två fiktiva men realistiska berättelser som illustrerar både positiva och negativa aspekter av att ta konsumtionslån.

Fallstudie 1: Emma’s Renoveringsprojekt

 • Bakgrund: Emma beslutade att renovera sitt kök för att öka värdet på sitt hem. Hon tog ett konsumtionslån på 120 000 kr med en återbetalningstid på 5 år till en effektiv ränta på 5,5%.
 • Beslut: Emma jämförde noggrant olika låneerbjudanden och valde ett lån med en relativt låg ränta. Hon hade också en stabil inkomst och en detaljerad budget som inkluderade låneåterbetalningar.
 • Utfall: Renoveringen ökade värdet på Emmas hem avsevärt mer än kostnaden för lånet, inklusive räntekostnader. Dessutom kunde hon återbetala lånet i förtid tack vare en oväntad bonus från sitt arbete, vilket minskade de totala räntekostnaderna.
 • Lektion: Emma visar vikten av att göra noggrann undersökning och ha en solid ekonomisk plan innan man tar ett konsumtionslån. Hennes beslut att investera i sitt hem visade sig vara ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt.

Fallstudie 2: Jonas och snabblånet

 • Bakgrund: Jonas stötte på oväntade bilreparationer och tog ett snabblån15 000 kr med en mycket hög effektiv ränta på 200% för att täcka kostnaderna.
 • Beslut: Under pressen att snabbt lösa en omedelbar finansiell kris valde Jonas det snabbaste och enklaste lånealternativet utan att fullt ut överväga de långsiktiga konsekvenserna.
 • Utfall: De höga räntorna och avgifterna associerade med snabblånet förvärrade Jonas ekonomiska situation. Han kämpade för att hålla jämna steg med återbetalningarna, vilket ledde till ytterligare skulder och slutligen en betalningsanmärkning.
 • Lektion: Jonas fall understryker riskerna med snabblån och betydelsen av att överväga alternativa finansieringsmetoder. Det visar även hur viktigt det är att planera för oväntade utgifter som en del av en övergripande ekonomisk strategi.

Dessa fallstudier belyser betydelsen av att noggrant överväga beslut kring konsumtionslån. Medan Emma exemplifierar hur ett välplanerat lån kan vara till fördel, illustrerar Jonas de potentiella fallgroparna med bristfällig planering och överilade beslut. Nyckeln ligger i att göra välgrundade val, ha en solid ekonomisk plan, och alltid utforska alternativa lösningar innan man åtar sig finansiella åtaganden.

5 populära långivare som erbjuder konsumtionslån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidAnsökningskravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Utbetalningar dygnet runt (Ja/Nej)Not
Loanstep 4,0/510 000 kr25 000 kr22,59%22,59%1 mån36 månÅlder: 18 år
Inkomst: 150 000 kr/år
0 kr60 kr/månD&BNejNej
Northmill 4,5/51 000 kr50 000 kr7,90%25,90%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: 10 000 kr/mån
0 kr19 kr/månUCNejJa
Compari 2,0/55 000 kr600 000 kr4,54%33,18%12 mån180 månÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
Beror på långivareBeror på långivareUCJa (39)Nej
Lendo 4,0/510 000 kr600 000 kr4,70%33,75%12 mån180 månÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
0 krBeror på långivareUCJa (41)Nej
Zmarta 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 månÅlder: 18 år
Inkomst: 100 000 kr/år
0 krBeror på långivareUCJa (32)Nej

Vanliga frågor och svar