Huslån

Huslån – låna pengar till husköpet 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
200 000
600 000
Vill du ansöka med en medsökande?

Ett urval av våra partners

AdvisaSamblaSvea BankZmartaLendoLånekollCompricerOrdna Bolån

Jämför låneförmedlare av huslån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra låneförmedlare som specialiserar sig på huslån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 8 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Lånebelopp
600 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
6
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Förmedlar huslån
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp10 000 - 20 000 000 kr
Nominell räntaBeror på långivare
Effektiv räntaBeror på långivare
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 6 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
  • Minst 18 år gammal
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inkomst på minst 10 000 kr/mån
  • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa låneförmedlarna av huslån 2024

Vår metod

Vi utvärderade 7 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för huslån.

Här är vår topplista över de bästa låneförmedlarna av huslån 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov. För att se vår kompletta sammanställning, besök bästa låneförmedlarna av huslån 2024.

  • AdvisaBäst Överlag 2024
  • SamblaBäst för Låg Kreditvärdighet
  • CompricerBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Hur fungerar ett huslån?

Ett huslån är det lån du tar för att finansiera ditt husköp. Med ett pantbrev så används bostaden som säkerhet för lånet. Bostadens marknadsvärde och din betalningsförmåga är det som avgör hur mycket pengar du får låna. När du påbörjar din husjakt är det bra att kontakta bankerna för att se hur stort lånelöfte du kan få. Ett lånelöfte är, precis som det låter, ett löfte om hur mycket pengar du kan få låna till din nya bostad. När du sedan hittar din bostad och ger dig in i en budgivning vet du hur mycket pengar du har till ditt förfogande.

Bolånetak

2010 infördes ett bolånetak som ersätter begreppen topplån och bottenlån. Bolånetaket innebär att du kan låna upp till max 85 procent av bostadens värde, där bostaden är bankens säkerhet. Du som köpare ska sedan betala in resterande 15 procent ur egen ficka, det vill säga betala kontantinsats.

Handpenning

Till skillnad mot kontantinsatsen (som är en del av bolånet) är handpenningen en typ av försäkran att köpet kommer att gå igenom. Handpenningen utgör 10 procent av köpeskillingen och betalas tidigt i affären, oftast vid kontraktsskrivning.

För många kan pengar till kontantinsatsen eller till handpenningen innebära en stressfaktor, men oftast går det att ta ett lån till kontantinsatsen eller ett handpenningslån utöver bolånet. Detta innebär att du tar ytterligare ett lån, det lägre lånet brukar få en högre räntekostnad då den inte har någon säkerhet.

Är huset i behov av renovering?

Om du köper ett hus som är i behov av renovering eller andra förbättringar bör du även räkna på hur stor kostnaden för renoveringen kan bli innan du köper huset. Har du inte pengar över till renoveringen finns det möjlighet att låna pengar till renovering.

Vanliga frågor och svar

Enklast ansöker man genom långivarens hemsida eller genom att ringa dem.

Vid ansökan om huslån kollar banken på faktorer som din inkomst, anställningshistorik, kreditvärdighet, skuldkvot, egendomsvärde och din insats.

Valet mellan rörlig och bunden ränta beror på individuella preferenser och marknadsförhållanden. Rörlig ränta varierar med marknaden, medan bunden ränta är fast under en bestämd period.

Hur mycket du kan låna för köp av hus beror på flera faktorer som inkomst, kreditvärdighet och långivarens regler. Generellt sett är det ofta 4,5 gånger din bruttoinkomst.

Relaterad läsning