Solcellslån

Solcellslån: Låna Pengar Till Solceller

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Coop Bank

Bästa solcellslånet 2024

Coop Bank är det bästa solcellslånet för lån på 100 000 kr enligt Payup. Hos Coop Bank, även känd som MedMera Bank, kan du låna mellan 15 000 kr och 600 000 kr. Löptiden sträcker sig mellan 2 och 12 år. När du ansöker får du svar på din ansökan direkt på skärmen. Lånet betalas ut inom 1-2 arbetsdagar. Coop Bank erbjuder följande hållbarhetsrabatt: 0,5% på låneränta, 1% för medlemmar.

Räkneexempel: Ett lån om 165 000 kr, med en löptid på 10 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 240 112 kr, fördelat på 120 månadsbetalningar om 2009 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 - 495 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.

Topplista: Bästa solcellslånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för solcellslån.

 • Coop BankBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • ZmartaNyast
 • Svea BankBäst för Låg Kreditvärdighet
 • LendoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Jämför solcellslån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra 17 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder solcellslån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 15 st. erbjudanden
 • Erbjuder ränterabatt 1% för Coop-medlemmar
  Coop Bank logo

  Coop Bank

  Betyg: 3.5/5Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
  Lån mellan
  15 000 -
  600 000 kr
  Ränta
  5,20 -
  16,95%
  Löptid
  2 år -
  12 år
  Uppl.avgift
  0 - 495 kr
  Accepterar medsökande
  Solcellslån
  Hållbarhetsrabatt: 0,5% på låneränta, 1% för medlemmar.
  Detaljerad information om Coop Bank
  EgenskapInformation
  Lånebelopp15 000 - 600 000 kr
  Ränta (Effektiv)5,20% - 16,95% (5,33% - 23,86%)
  Löptid2 år - 12 år
  KreditupplysningUC
  Uppläggningsavgift0 - 495 kr
  Aviseringsavgift0 - 35 kr/mån
  Förseningsavgifter
  • Påminnelseavgift: 60 kr
  • Dröjsmålsränta: 0,67% per månad
  • Inkassoavgift: 180 kr
  Andra avgifter
  • Aviseringsavgift: Vid användning av autogiro tillkommer ingen aviseringavgift. För pappersfaktura tillkommer dock en avgift om 35 kr per månad.
  UtbetalningstidUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
  Utbetalning under helg/kvällCoop Bank erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
  BetalningsanmärkningarNej, Coop Bank accepterar inte betalningsanmärkningar.
  Räntefri periodNej, Coop Bank erbjuder ingen räntefri period.
  Samla lånNej, Coop Bank erbjuder inte samlingslån.
  MedsökandeJa, Coop Bank tillåter medsökande.
  Krav

  För att få lån hos Coop Bank behöver du uppfylla följande krav:

  • Måste vara minst 20 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 240 000 kr/år
  • Måste ha en god betalningshistorik utan betalningsanmärkningar
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Låna med mobilenJa, hos Coop Bank kan du låna med mobilen.
  Mer om erbjudande på coop.se
  Räkneexempel: Ett lån om 165 000 kr, med en löptid på 10 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 240 112 kr, fördelat på 120 månadsbetalningar om 2009 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 - 495 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.
 • Ger svar på ansökan direkt
  Advisa logo

  Advisa

  Betyg: 4.0/5Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
  Lån mellan
  5 000 -
  600 000 kr
  Ränta
  4,54 -
  33,18%
  Löptid
  1 år -
  20 år
  Antal partners
  37 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Solcellslån
  Hållbarhetsrabatt: Upp till 0,10% rabatt på gröna bolån.
  Detaljerad information om Advisa
  EgenskapInformation
  Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
  Ränta (Effektiv)4,54% - 33,18% (4,54% - 33,18%)
  Löptid1 år - 20 år
  KreditupplysningUC
  UppläggningsavgiftBeror på långivare
  AviseringsavgiftBeror på långivare
  UtbetalningstidUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
  Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
  BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
  Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
  Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
  MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
  Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 37 olika banker och långivare.
  Krav

  För att få lån hos Advisa behöver du uppfylla följande krav:

  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 120 000 kr/år
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
  Mer om erbjudande på advisa.se
  Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad är solcellslån?

Solcellslån, även kända som energilån eller sollån, är en form av grönt lån och i grund och botten lån utan säkerhet. De är inte per definition bundna till ett specifikt syfte såsom köp av solcellspaneler, utan de marknadsförs med fokus på solenergiinvesteringar för att underlätta för låntagare att hitta lämpliga finansieringsalternativ för just denna typ av investering. Dessa lån kan även vara användbara för andra gröna projekt som bergvärme, vilket ytterligare breddar deras användningsområde.

Trots att de inte har ett begränsat användningsområde, är sollån ofta anpassade för att möta de specifika behoven hos de som överväger att investera i solenergisystem. Till exempel kan dessa lån ha konkurrenskraftiga räntor eller flexibla återbetalningsplaner som gör dem attraktiva för potentiella solenergiinvesteringar.

Skillnaden mellan solcellslån och andra typer av lån utan säkerhet ligger i hur de marknadsförs och presenteras för konsumenten. Där andra lån utan säkerhet kan användas för en rad olika ändamål, som att finansiera hemrenoveringar, köpa en bil, samla skulder eller till och med finansiera en resa, är sollån specifikt riktade mot de som överväger att finansiera solenergiprojekt. Detta kan underlätta för låntagare att identifiera och jämföra lån som är lämpliga för deras specifika behov när det gäller investeringar i solenergi.

Genom att marknadsföra dessa lån som lämpliga för solenergiinvesteringar, hjälper långivare konsumenter att enklare navigera i finansieringslandskapet och hitta lån som bäst passar deras behov när det kommer till att installera solceller.

Varför låna pengar till solceller?

Att låna pengar till solceller kan ses som en långsiktig investering med både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Nedan följer några av de viktigaste anledningarna till varför det kan vara fördelaktigt att investera i solceller:

 • Ekonomiska besparingar på lång sikt: Trots den initiala kostnaden för installationen, kan solceller leda till avsevärda besparingar på energiräkningen över tid. Solceller omvandlar solens energi till el, vilket minskar beroendet av köpt el från elnätet. På sikt kan detta resultera i lägre elräkningar och därmed ekonomiska besparingar.
 • Ökad fastighetsvärde: Installation av solceller kan öka värdet på fastigheter. Fastighetsägare som installerar solcellssystem kan se detta som en investering som inte bara ger energibesparingar utan även potentiellt ökar fastighetens marknadsvärde.
 • Stabila energikostnader: Med solceller kan hushåll och företag skydda sig mot framtida energiprisökningar. Solenergi ger en mer förutsägbar och stabil kostnad för elöver tid, i motsats till de fluktuerande priserna på el från det traditionella elnätet.
 • Miljövänlig energikälla: Solenergi är en ren, förnybar energikälla som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar. Genom att använda solenergi minskar man sitt ekologiska fotavtryck och bidrar till en mer hållbar framtid.
 • Statliga bidrag och subventioner: I Sverige och många andra länder finns det ofta statliga bidrag och incitament för installation av solceller, vilket kan göra investeringen ännu mer ekonomiskt fördelaktig.
 • Energi oberoende: Genom att producera sin egen el blir man mindre beroende av externa energikällor. Detta kan vara särskilt fördelaktigt i områden med instabila elnät eller höga elpriser.

Sammanfattningsvis kan ett lån för att finansiera solceller ses som en strategisk investering som inte bara ger ekonomiska fördelar på lång sikt, utan också bidrar till en mer hållbar och miljövänlig energiförsörjning.

Ansökningsprocessen för solcellslån

Att ansöka om ett solcellslån i Sverige är en process som kräver noggrann planering och förståelse för de olika stegen och kraven. Nedan följer en steg-för-steg-guide som belyser de viktigaste momenten i processen:

 1. Förberedelse och research: Börja med att bedöma ditt behov av solceller. Fundera över storleken på det system du behöver och den potentiella kostnaden.
 2. Utforska olika alternativ: Jämför olika långivare och deras erbjudanden. Titta på räntor, avgifter, löptid, och andra villkor.
 3. Skicka in ansökan: Fyll i och skicka in ansökningsformuläret tillsammans med de begärda dokumenten. Detta kan ofta göras online.
 4. Vänta på godkännande: Långivaren kommer att granska din ansökan och fatta ett beslut.
 5. Utbetalning: Efter att avtalet är signerat kommer lånet att betalas ut, ofta direkt till leverantören av solcellssystemet.
 6. Installation av solceller: När finansieringen är säkrad kan du koordinera med en installatör för att påbörja installationen av solcellssystemet.

Att följa dessa steg är avgörande för en framgångsrik ansökningsprocess för ett solcellslån. Det är viktigt att noggrant överväga alla aspekter och jämföra olika alternativ för att hitta det lån som bäst passar dina behov och ekonomiska situation.

Räntor och avgifter vid solcellslån

När du överväger att ta ett solcellslån är det viktigt att förstå de olika typerna av räntor och avgifter som kan tillkomma. Detta hjälper dig att göra en mer informerad bedömning och hitta det mest fördelaktiga lånet för din situation.

Räntetyper

Det är viktigt att förstå de olika typerna av räntor som erbjuds på solcellslån, eftersom de påverkar den totala kostnaden och din månatliga betalning över tid. De två huvudtyperna är fast ränta och rörlig ränta.

 • Fast ränta: Denna ränta förblir konstant under hela låneperioden. Det ger en förutsägbarhet i månadskostnaden och är ofta fördelaktig i en stabil eller stigande räntemiljö.
 • Rörlig ränta: Rörlig ränta kan ändras över tid baserat på marknadsläget. Detta kan innebära lägre initiala kostnader, men också en osäkerhet om framtida betalningar om räntan stiger.

Avgifter

Förutom räntan är det även viktigt att vara medveten om de olika avgifter som kan tillkomma på ett solcellslån. Dessa avgifter kan inkludera uppläggningsavgifter och aviavgifter, vilka båda påverkar den totala kostnaden för lånet.

 • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som tas ut vid lånets start. Det är viktigt att kontrollera storleken på denna avgift eftersom den kan påverka den totala kostnaden för lånet.
 • Aviavgifter: Månadskostnader för administration av lånet. Även om de ofta är små, kan de lägga till en betydande summa över tid.

Tips för att hitta det fördelaktigaste lånet

För att säkerställa att du får det mest fördelaktiga solcellslånet finns det några nyckelaspekter att tänka på. Detta inkluderar att jämföra erbjudanden, förhandla om villkoren, och överväga din långsiktiga ekonomiska planering.

 • Jämför olika långivare: Se över erbjudanden från olika långivare för att hitta de bästa villkoren och räntorna.
 • Räkna på totala kostnaden: Titta inte bara på den månatliga betalningen, utan beräkna den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter.
 • Förhandla om villkoren: Var inte rädd för att förhandla med långivaren. Ibland kan du få bättre villkor, särskilt om du har en god kreditvärdighet.
 • Överväg din ekonomiska framtid: Välj en räntetyp som passar din ekonomiska situation. Om du föredrar stabilitet, kan en fast ränta vara att föredra. Om du är villig att ta en risk för potentiellt lägre räntor, kan en rörlig ränta vara ett alternativ.
 • Se över möjligheter till subventioner: Undersök om det finns statliga subventioner eller bidrag som kan minska din kostnad för att installera solceller.

Genom att noggrant överväga dessa aspekter kan du hitta ett solcellslån som inte bara stödjer din investering i solenergi utan också passar din ekonomiska planering.

Statliga bidrag och subventioner för solceller

I Sverige, liksom i många andra länder, finns det statliga bidrag och subventioner som är avsedda att stimulera investeringar i solenergi. Dessa stöd och incitament kan ha en betydande inverkan på ekonomin i en investering i solceller och därmed på villkoren för solcellslån. Nedan följer en översikt över de vanligaste typerna av statliga stöd och incitament som finns tillgängliga för dem som överväger att investera i solenergi.

 • Investeringsstöd: Detta är ett direkt ekonomiskt stöd som syftar till att minska den initiala kostnaden för installation av solceller. Stödet betalas ofta ut som en procentandel av de totala kostnaderna och kan täcka en betydande del av investeringen.
 • Skattereduktion för grön teknik: Detta är en form av skattelättnad som tillåter hushåll och företag att dra av en del av kostnaden för installation av solceller från skatten.
 • Nettodebitering eller nätnolldebitering: Vissa regler tillåter att överskottsel som produceras av solceller säljs tillbaka till elnätet, vilket skapar en ekonomisk förtjänst för ägaren av solcellssystemet.

När du tar ett solcellslån kan dessa statliga bidrag och subventioner ha en direkt inverkan på lånevillkoren:

 • Minskat lånebelopp: Med statliga bidrag kan den totala kostnaden för installationen minska, vilket i sin tur kan leda till ett mindre lånebelopp och lägre månatliga avbetalningar.
 • Förbättrad återbetalningsförmåga: Subventioner och bidrag kan förbättra din ekonomiska situation genom att minska de totala kostnaderna, vilket gör det lättare att betala tillbaka lånet.
 • Ökad attraktivitet för långivare: Om en del av investeringen täcks av statliga bidrag, kan detta öka din attraktivitet som låntagare eftersom risken för långivaren minskar.

Det är viktigt att noggrant undersöka vilka statliga bidrag och subventioner som finns tillgängliga när du planerar att investera i solceller. Genom att inkludera dessa i din finansiella planering kan du optimera kostnaden för din investering och förbättra villkoren för ditt solcellslån.

Fallstudier och användarexempel på solcellslån

Genom att titta på verkliga exempel och fallstudier av personer som finansierat solceller genom lån, kan vi få en djupare förståelse för processen, dess fördelar och utmaningar. Nedan följer några användarexempel och de lärdomar och insikter som kan dras från dessa erfarenheter.

Familjen Andersson i Skåne

I fallstudien om familjen Andersson i Skåne ser vi hur de beslutade att installera solceller på sitt fristående hus. De ville minska sina energikostnader och bidra till en mer hållbar livsstil. De tog ett solcellslån utan säkerhet med en fast ränta. Installationen ledde inte bara till minskade månatliga energikostnader utan ökade även värdet på deras fastighet. Deras erfarenhet visar hur viktigt det är med en noggrann jämförelse av olika lånealternativ och en realistisk bedömning av besparingspotentialen.

Entreprenören Johan i Stockholm

Entreprenören Johan i Stockholm är ett annat exempel. Han ville minska sitt företags koldioxidavtryck och operativa kostnader genom att installera solceller. Han valde ett lån med rörlig ränta och utnyttjade även statliga subventioner. Som resultat kunde hans företag drastiskt minska sina energikostnader och förbättrade samtidigt sin miljöprofil. Johans fall visar på effektiviteten av att kombinera lån med statliga bidrag, men också vikten av att vara medveten om potentiella räntefluktuationer.

Pensionären Maria i Göteborg

Slutligen har vi Maria från Göteborg, en pensionär som ville säkra låga energikostnader under sin pensionstid. Hon tog ett mindre lån med fast ränta, anpassat till sin begränsade pension. Genom investeringen i solceller minskade hon sina energiräkningar, vilket gav henne större ekonomisk frihet. Marias situation belyser hur viktigt det är för personer med fast inkomst, som pensionärer, att välja en fast ränta för nödvändig säkerhet och förutsägbarhet.

Dessa fallstudier belyser vikten av att noggrant överväga alla aspekter av en solenergiinvestering, inklusive val av lån, räntetyper och möjligheter till statliga bidrag. De visar också på de olika fördelarna som kan uppnås, såsom minskade energikostnader, ökad fastighetsvärde och bidrag till en hållbarare miljö. Varje situation är unik, och det är därför viktigt att anpassa finansieringsbeslutet till de individuella behoven och ekonomiska förutsättningarna.

5 populära långivare som erbjuder solcellslån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidÅlders- och inkomstkravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Not
Coop Bank 3,5/515 000 kr600 000 kr5,20%16,95%24 mån144 mån20 år, 240 000 kr/år0 - 495 kr0 - 35 kr/månUCNej
Advisa 4,0/55 000 kr600 000 kr4,54%33,18%12 mån240 mån18 år, 120 000 kr/årBeror på långivareBeror på långivareUCJa (37)
Sambla 4,0/55 000 kr600 000 kr4,54%33,18%12 mån240 mån18 år, 8 400 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (37)
Enklare 4,0/55 000 kr600 000 kr5,07%33,46%12 mån240 mån20 år, 10 000 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (35)
Svea Bank 3,0/510 000 kr400 000 kr8,40%25,95%24 mån180 mån20 år, 180 000 kr/årMåste ha en årsinkomst på minst 180 000 kr/år. Önskar du låna 200 000 kr eller mer så måste du ha en medlåntagare som tjänar minst 90 000 kr/år. Vid betalningsanmärkningar så får du bara låna mindre belopp, dock så är inkomstkravet också mindre då: 120 000 kr/år.495 kr25 - 45 kr/månUCNej

Vanliga frågor och svar

Ja, det är möjligt att få solcellslån även för lägenheter, men det kan kräva samråd och godkännande från bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren. Det är viktigt att kontrollera de specifika reglerna och möjligheterna för din bostadstyp.

Ja, vissa långivare erbjuder möjligheten att inkludera andra energieffektiviserande åtgärder i samma lån som solcellsinvesteringen. Detta beror på långivarens policy och de specifika villkoren för lånet.

Återbetalningstiden för solcellslån varierar beroende på långivare och lånebelopp, men vanligtvis ligger den mellan 5 och 15 år. Det är viktigt att överväga hur lång återbetalningstid som passar din ekonomiska situation.

Solcellslån i sig är vanligtvis inte avdragsgilla på skatten. Däremot kan vissa kostnader för installation av solceller vara avdragsgilla under vissa förutsättningar. Kontrollera med en skatterådgivare för specifik information.

Installation av solceller kan påverka din fastighetsförsäkring. Det är rekommenderat att kontakta din försäkringsgivare för att se om din nuvarande försäkring täcker solcellssystemet eller om du behöver justera ditt försäkringsskydd.