Energilån

Energilån: Lån för att sänka energikostnaden

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
5 000
300 000
Har du andra lån du vill samla?
Har du skulder hos Kronofogden?
Utforska alla alternativ

Ett urval av våra partners

Svea BankBank NorwegianCoop MedMera BankMarginalen BankMoank

Jämför energilån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra energilån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 15 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Advisa logo

Advisa

Betyg: 4.0/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
5,20 -
33,99%
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
40 st.
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Energilån
Hållbarhetsrabatt: Upp till 0,10% rabatt på gröna bolån.
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Nominell ränta5,20% - 33,99%
Effektiv ränta5,30% - 33,99%
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 40 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 120 000 kr/år
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på advisa.se
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.
Offertgivning direkt efter ansökan
Sambla logo

Sambla

Betyg: 4.0/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
5,20 -
33,99%
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
40 st.
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Energilån
Hållbarhetsrabatt: Upp till 0,10% rabatt på gröna bolån.
Detaljerad information om Sambla
EgenskapInformation
Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Nominell ränta5,20% - 33,99%
Effektiv ränta5,30% - 33,99%
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidSambla genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällSambla erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Sambla accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Sambla erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Sambla erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Sambla tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersSambla samarbetar med 40 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 8 400 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Sambla kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på sambla.se
Räkneexempel: Ett lån om 10 000 kr, med en löptid på 5 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 11 864 kr, fördelat på 60 månadsbetalningar om 198 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa energilånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för energilån.

Här är vår topplista över de bästa energilånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • AdvisaBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • ZmartaNyast
 • Svea BankBäst för Låg Kreditvärdighet
 • SamblaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Vad är energilån?

Energilån, även kända som gröna lån, är speciella låneformer som är avsedda för investeringar i energieffektivisering och installation av förnybara energikällor. Dessa lån kan användas för en rad olika projekt, såsom installation av solpaneler, byte till energieffektiva fönster, förbättring av isolering i bostäder och inköp av energieffektiva vitvaror. Till skillnad från traditionella privatlån, är energilån ofta subventionerade eller erbjuds med förmånliga villkor, såsom lägre räntor eller statliga bidrag, för att uppmuntra fler att genomföra energieffektiviserande åtgärder.

Varför är energilån viktigt för konsumenter och samhället?

Energilån erbjuder en unik möjlighet att investera i framtiden genom att göra våra hem och samhällen mer energieffektiva och hållbara.

För konsumenter erbjuder energilån en möjlighet att minska sina energikostnader över tid. Genom att investera i energieffektivisering minskar man sitt beroende av traditionell energiförbrukning och kan därmed drastiskt minska sina månatliga energiräkningar. Dessutom kan förbättringar i hemmets energieffektivitet öka fastighetens värde och bidra till en mer bekväm och hälsosam boendemiljö.

För samhället spelar energilån en kritisk roll i övergången till en mer hållbar energianvändning. Genom att minska efterfrågan på fossila bränslen bidrar dessa investeringar till minskade koldioxidutsläpp, vilket är avgörande för att bekämpa klimatförändringarna. Vidare stödjer energieffektivisering lokal ekonomi genom att skapa jobb inom grön teknik och tjänster. På en bredare nivå bidrar energilån till att uppnå nationella och globala klimatmål genom att främja en renare och mer hållbar energiförsörjning.

Vilka typer av projekt kan finansieras med energilån?

Energilån kan täcka en bred palett av projekt, alla med målet att förbättra energianvändningen eller öka användningen av förnybara energikällor. Exempel på projekt som kan finansieras med energilån inkluderar:

 • Installation av solpaneler: Finansiering för inköp och installation av solpaneler på taket för att generera egen el.
 • Energieffektiva fönster och dörrar: Uppgradering av befintliga fönster och dörrar till energieffektiva alternativ för att minska värmeförlust.
 • Uppgradering av värmesystem: Byte till energieffektiva värmesystem, såsom värmepumpar eller biobränslesystem.
 • Isolering: Förbättring av bostadens isolering i väggar, tak, och golv för att minska energiförbrukningen för uppvärmning och kylning.
 • Installation av energieffektiva vitvaror: Inköp av högeffektiva vitvaror, såsom kylskåp, diskmaskiner och tvättmaskiner, som använder mindre energi.
 • Energieffektiv belysning: Uppdatering till LED-belysning eller andra energisparande belysningslösningar.

Genom att erbjuda finansiering för dessa typer av projekt, spelar energilån en nyckelroll i att möjliggöra för hushåll och företag att bidra till en mer hållbar och energieffektiv framtid.

Fördelar med energilån

Energilån erbjuder inte bara ekonomiska fördelar på individnivå utan spelar även en avgörande roll för miljöns hållbarhet och samhällets övergripande välfärd.

Ekonomiska besparingar över tid

En av de mest uppenbara fördelarna med energilån är de ekonomiska besparingar de kan medföra över tid. Genom att investera i energieffektivisering och förnybar energi kan hushåll och företag drastiskt minska sina energikostnader. Initiala kostnader för installation eller uppgradering betalas ofta tillbaka genom minskade energiräkningar, vilket resulterar i nettoekonomiska besparingar på lång sikt. Dessutom kan förbättrad energieffektivitet bidra till att skydda låntagare mot framtida energiprisökningar, vilket erbjuder ytterligare ekonomisk stabilitet och besparingar.

Bidrag till en hållbar miljö

Genom att finansiera projekt som minskar energianvändningen och ökar användningen av förnybara energikällor, bidrar energilån direkt till en mer hållbar miljö. Varje steg mot energieffektivisering hjälper till att minska beroendet av fossila bränslen och därmed koldioxidutsläppen som bidrar till global uppvärmning. Investeringar i förnybar energi, som sol- och vindkraft, främjar en renare energiproduktion som är mindre skadlig för planeten. Genom dessa åtgärder stärker energilån den globala strävan mot en mer hållbar och miljövänlig framtid.

Eventuella skattelättnader och subventioner

Energilån kan också komma med förmåner som skattelättnader och subventioner, vilket ytterligare förstärker deras attraktivitet. Många regeringar och lokala myndigheter erbjuder ekonomiska incitament för att uppmuntra investeringar i energieffektivitet och förnybar energi. Dessa kan inkludera direktsubventioner som minskar kostnaden för energieffektiva uppgraderingar, skattereduktioner för kostnader relaterade till energiförbättrande projekt, eller till och med återbetalningar baserade på den energi som genereras av förnybara energisystem. Dessa incitament minskar den initiala finansiella bördan och förbättrar investeringens totala avkastning.

Sammanfattningsvis erbjuder energilån en rad fördelar, inte bara ekonomiskt för enskilda låntagare utan också för samhället och miljön i stort. Genom att underlätta övergången till mer energieffektiva och förnybara energilösningar, spelar energilån en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar och i strävan mot en hållbarare framtid.

Hur man ansöker om energilån

Att ansöka om ett energilån kräver noggrann planering och förberedelse. Följande steg-för-steg-guide är utformad för att hjälpa dig att navigera processen smidigt och öka dina chanser att få ditt lån godkänt.

Steg-för-steg-guide

Att ansöka om ett energilån kan vara en enkel process om du följer rätt steg och förbereder dig väl.

 1. Forska om tillgängliga energilån: Börja med att utforska vilka energilån som finns tillgängliga i ditt område. Ta reda på vilka banker, kreditinstitut eller statliga program som erbjuder dessa lån och vilka specifika villkor som gäller.
 2. Bestäm ditt projekt: Identifiera vilken typ av energieffektiviserings- eller förnybar energiprojekt du vill genomföra. Var specifik om vad projektet innebär och hur det kommer att genomföras.
 3. Beräkna kostnader och besparingar: Gör en uppskattning av de totala kostnaderna för ditt projekt samt de förväntade energibesparingarna eller inkomsterna från förnybar energiproduktion. Dessa uppgifter är viktiga för din låneansökan och för att bedöma projektets lönsamhet.
 4. Samla in nödvändiga dokument: Förbered de dokument och bevis som krävs för att stödja din ansökan. Detta kan inkludera kostnadsförslag, detaljerade projektplaner, och energibesparingsberäkningar.
 5. Ansök om energilån: När du har all nödvändig information och dokumentation, är det dags att formellt ansöka om energilånet. Följ långivarens ansökningsprocess, som kan variera beroende på institution.

Nödvändiga dokument och förberedelser

De specifika dokumenten du behöver när du ansöker om ett energilån kan variera beroende på långivaren, men generellt sett kan du förvänta dig att behöva följande:

 • Personlig identifikation och ekonomiska uppgifter.
 • Detaljerad projektbeskrivning, inklusive syftet med lånet.
 • Kostnadsförslag från entreprenörer eller leverantörer.
 • Beräkningar av förväntade energibesparingar eller inkomster från förnybar energiproduktion.
 • Eventuella tillgängliga energirapporter eller miljöbedömningar.

Bedömning av kreditvärdighet

Långivarens bedömning av din kreditvärdighet är en kritisk del av låneansökningsprocessen. Denna bedömning inkluderar vanligtvis en kreditupplysning samt en granskning av din kredithistorik, inkomster, skulder och andra finansiella förpliktelser. För energilån kan långivaren också ta hänsyn till projektets potential att generera ekonomiska besparingar eller inkomster, vilket kan påverka din betalningsförmåga. För att öka dina chanser att få lånet godkänt, se till att du har en stark kreditprofil och att ditt energiprojekt är välplanerat och ekonomiskt lönsamt.

Genom att noggrant följa dessa steg och förbereda din ansökan, kan du förbättra dina chanser att säkra finansiering för ditt energieffektiviserings- eller förnybara energiprojekt. Energilån erbjuder en unik möjlighet att investera i hållbara energilösningar som inte bara minskar dina energikostnader utan också bidrar positivt till miljön.

Jämförelse av energilånserbjudanden

När du väljer ett energilån är det viktigt att noggrant jämföra olika erbjudanden för att säkerställa att du får det fördelaktigaste lånet för ditt projekt. Här är några viktiga faktorer att överväga och tips på hur du jämför räntor och villkor för att hitta det bästa energilånet.

Viktiga faktorer att överväga

När du står inför valet av energilån är det viktigt att noggrant överväga följande faktorer för att säkerställa att du väljer det lån som bäst passar dina behov.

 • Ränta: Räntan är avgörande för den totala kostnaden för ditt lån. Lägre räntor innebär lägre kostnader över tid. Observera om räntan är fast eller rörlig, eftersom detta påverkar dina framtida betalningar.
 • Återbetalningstid: Längden på återbetalningstiden kan påverka både dina månatliga betalningar och den totala summan du betalar tillbaka. Längre löptider kan minska dina månatliga betalningar men öka den totala räntekostnaden.
 • Avgifter: Undersök om det finns några uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter eller förtida inlösenavgifter. Dessa avgifter kan lägga till betydande kostnader till ditt lån.
 • Flexibilitet: Vissa lån erbjuder flexibilitet i återbetalningen, som möjligheten till betalningsfria månader eller förtida återbetalning utan extra kostnad. Denna flexibilitet kan vara värdefull beroende på din ekonomiska situation.
 • Tillgängliga subventioner och skattelättnader: Vissa energilån kan komma med extra förmåner som statliga subventioner eller skattelättnader. Dessa incitament kan avsevärt minska din nettokostnad för energiprojektet.

Hur man jämför räntor och villkor

Att förstå hur man effektivt jämför räntor och villkor mellan olika energilån är avgörande för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet.

 1. Använd lånekalkylatorer: Många banker och finansinstitut erbjuder lånekalkylatorer på sina webbplatser. Genom att använda dessa kan du få en uppskattning av dina månatliga betalningar och den totala räntekostnaden över lånets löptid.
 2. Be om en effektiv ränta: Den effektiva räntan inkluderar inte bara räntan utan också eventuella avgifter, vilket ger en mer heltäckande bild av lånets kostnad. Jämför den effektiva räntan mellan olika långivare.
 3. Läs det finstilta: Se till att du förstår villkoren i låneavtalet. Detta inkluderar räntan, återbetalningstiden, avgifterna och eventuella sanktioner för förtida återbetalning.

Tips för att hitta det bästa energilånet

Med dessa praktiska tips kan du navigera i lånemarknaden och öka dina chanser att hitta ett energilån som inte bara möter dina finansiella krav utan också stöder dina miljömål.

 • Förhandla: Tveka inte att förhandla om räntor och villkor med långivaren. Speciellt om du har en stark kreditvärdighet kan du ha utrymme för förhandling.
 • Sök hos flera långivare: Genom att ansöka om låneerbjudanden från flera långivare kan du jämföra och välja det bästa erbjudandet. Detta inkluderar traditionella banker, specialiserade finansinstitut och statliga program.
 • Överväg totala kostnaden: Fokusera inte bara på de månatliga betalningarna. Tänk på den totala kostnaden för lånet, inklusive räntor och avgifter, över hela låneperioden.
 • Ta hänsyn till miljöfördelarna: Även om ett lån kan verka dyrare i början, kom ihåg att investeringen i energieffektivitet eller förnybar energi också ger långsiktiga besparingar och bidrar till en mer hållbar framtid.

Genom att noggrant jämföra olika energilånserbjudanden och ta hänsyn till dessa faktorer och tips kan du hitta det lån som bäst passar ditt projekt och din ekonomiska situation.

Fallstudier och exempel på framgångsrika projekt finansierade med energilån

Att utforska fallstudier och exempel på framgångsrika projekt finansierade med energilån ger inte bara en inblick i de möjligheter som energieffektivisering och förnybar energi erbjuder, utan också inspiration och bevis på den faktiska effekten av dessa investeringar. Nedan följer två exempel på hur energilån har använts för att genomföra betydelsefulla projekt som både minskat energiförbrukningen och sparat pengar.

Fallstudie 1: Installation av solpaneler på ett enfamiljshus

 • Bakgrund: En familj bestämde sig för att minska sitt beroende av traditionell energiförsörjning och minska sina energikostnader genom att installera solpaneler på sitt tak.
 • Finansiering: Familjen ansökte om och erhöll ett energilån med förmånliga villkor, inklusive en låg ränta och möjlighet till skattelättnader för investeringen.
 • Resultat: Installationen av solpaneler ledde till en dramatisk minskning av familjens elräkningar, med en besparing på upp till 70% av de tidigare kostnaderna. Projektet kommer att ha betalat sig självt inom några år, och familjen bidrar nu till en minskning av koldioxidutsläppen.

Fallstudie 2: Uppgradering av uppvärmningssystem i en bostadsrättsförening

 • Bakgrund: En bostadsrättsförening ville minska sina energikostnader och förbättra värme- och energieffektiviteten i sina byggnader.
 • Finansiering: Föreningen erhöll ett energilån för att finansiera byte till ett mer energieffektivt uppvärmningssystem, inklusive installation av värmepumpar.
 • Resultat: Den nya uppvärmningen ledde till betydande besparingar på energikostnaderna för hela bostadsrättsföreningen och förbättrade även boendemiljön för dess invånare. Projektet bidrar även till att minska föreningens miljöpåverkan.

Dessa fallstudier illustrerar hur energilån kan ha en positiv inverkan på både individuella och kollektiva energiprojekt. Genom att tillhandahålla nödvändig finansiering underlättar dessa lån för hushåll och organisationer att ta viktiga steg mot en mer hållbar och ekonomiskt fördelaktig energianvändning.

Risker och nackdelar med energilån

Även om energilån erbjuder många fördelar, finns det även potentiella risker och nackdelar som låntagare bör vara medvetna om. Genom att förstå dessa risker kan du bättre navigera i processen för att undvika fallgropar och maximera de positiva effekterna av ditt energisparande projekt.

Potentiella fallgropar och hur man undviker dem

Innan du ansöker om ett energilån är det viktigt att förstå de potentiella riskerna och nackdelarna för att kunna navigera processen på ett säkert sätt. Här är några av de vanligaste fallgroparna och strategierna för att undvika dem:

 • Överskattning av besparingar: En vanlig fallgrop är att överskatta de ekonomiska besparingarna som energieffektiviseringsåtgärder eller installationer av förnybar energi kan medföra. Det är viktigt att göra realistiska beräkningar baserade på noggranna analyser och att inte enbart förlita sig på uppskattningar från leverantörer eller installatörer. Hur man undviker: Använd oberoende energikonsulter för att få en objektiv bedömning av de förväntade besparingarna och basera dina kalkyler på dessa bedömningar.
 • Höga initiala kostnader: Även om energilån kan minska den initiala ekonomiska bördan, kan de totala kostnaderna för ett projekt fortfarande vara höga. Det är viktigt att noggrant överväga om de långsiktiga besparingarna verkligen motiverar de initiala investeringarna. Hur man undviker: Gör en noggrann kostnads-nyttoanalys för att säkerställa att projektet är ekonomiskt hållbart över tid. Ta även hänsyn till eventuella subventioner eller skattelättnader som kan minska den initiala kostnaden.
 • Skuldsättning: Att ta ett energilån innebär, precis som med alla lån, en ökad skuldsättning. Det är viktigt att bedöma din förmåga att hantera de ökade månatliga utgifterna utan att äventyra din ekonomiska stabilitet. Hur man undviker: Gör en detaljerad budget och bedöm din betalningsförmåga noggrant innan du förbinder dig till ett lån. Överväg även alternativa finansieringskällor, såsom egna sparade medel, som kan innebära lägre risk.

Hur lånet påverkar din ekonomi på kort och lång sikt

Att förstå hur ett energilån påverkar din ekonomi kräver en noggrann bedömning både på kort och lång sikt. Här följer en djupare titt på dessa aspekter:

På kort sikt kan ett energilån leda till ökade utgifter på grund av de månatliga lånebetalningarna. Det är viktigt att säkerställa att dessa ytterligare kostnader inte negativt påverkar din månadsbudget eller din förmåga att möta andra finansiella åtaganden.

På lång sikt är målet med energilån att de investeringar de finansierar ska leda till betydande ekonomiska besparingar genom minskade energikostnader. Detta kan förbättra din ekonomiska situation över tid, förutsatt att de förväntade besparingarna realiseras. Dessutom kan förbättringar i energieffektivitet öka värdet på din fastighet, vilket är en annan potentiell ekonomisk fördel.

Sammanfattningsvis är det avgörande att noggrant överväga både de potentiella fördelarna och riskerna med energilån. Genom att göra välgrundade beslut och planera noggrant kan du maximera de positiva effekterna av ditt energiprojekt samtidigt som du undviker fallgropar som kan äventyra din ekonomiska välmående.

5 populära långivare som erbjuder energilån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidÅlders- och inkomstkravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Not
Advisa 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån18 år, 120 000 kr/årBeror på långivareBeror på långivareUCJa (40)
Sambla 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån18 år, 8 400 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (40)
Svea Bank 3,0/510 000 kr400 000 kr8,40%25,95%24 mån180 mån20 år, 180 000 kr/årMåste ha en årsinkomst på minst 180 000 kr/år. Önskar du låna 200 000 kr eller mer så måste du ha en medlåntagare som tjänar minst 90 000 kr/år. Vid betalningsanmärkningar så får du bara låna mindre belopp, dock så är inkomstkravet också mindre då: 120 000 kr/år.495 kr25 - 45 kr/månUCNej
Zmarta 4,0/55 000 kr600 000 kr4,95%29,40%12 mån240 mån18 år, 100 000 kr/år0 krBeror på långivareUCJa (30)
Enkelfinans 2,0/55 000 kr600 000 kr5,07%33,46%12 mån240 mån18 år, 10 000 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (34)

Vanliga frågor och svar

Huruvida du kan använda energilån för att finansiera köp av en elbil beror på långivaren och de specifika villkoren för energilånet. Vissa energilån kan tillåta finansiering av elbilar som en del av ett bredare åtagande för hållbarhet, medan andra kan vara mer inriktade på byggnadsrelaterade energieffektiviseringsprojekt. Kontrollera med din långivare för att se om elbilsinköp är en godkänd användning av lånebeloppet.

Nej, energilån är inte endast tillgängliga för bostadsägare. Många program erbjuder energilån till både bostadsägare och företag, inklusive icke-vinstdrivande organisationer och offentliga institutioner, för att främja energieffektivisering och användning av förnybar energi i en bred skala. Villkoren och tillgängligheten kan dock variera beroende på långivare och plats.

Installation av solpaneler kan potentiellt öka värdet på din fastighet, vilket kan påverka fastighetsskatten. Dock erbjuder vissa regioner skattelättnader eller undantag för solenergiinstallationer för att uppmuntra till användning av förnybar energi. Det är viktigt att kontrollera lokala regler och förmåner för att förstå hur solpanelinstallation kan påverka din fastighetsskatt.

Om du säljer ditt hus innan energilånet är fullständigt återbetalat, måste lånet oftast lösas i samband med försäljningen. I vissa fall kan lånet överföras till den nya ägaren, men detta beror på långivarens policys och villkor i låneavtalet. Det är viktigt att diskutera detta med din långivare och inkludera eventuella överenskommelser i köpekontraktet.

Tiden det tar att få ett energilån godkänt kan variera beroende på långivaren och projektets komplexitet. Generellt sett kan processen ta allt från några dagar till flera veckor. Att ha all nödvändig dokumentation redo kan påskynda processen.

Ja, det är vanligtvis möjligt att ansöka om ett energilån även om du redan har ett bolån. Energiinvesteringar ses ofta som positiva både för att minska löpande kostnader och för att öka värdet på din fastighet. Det är dock viktigt att bedöma din totala skuldsättning och försäkra dig om att du kan hantera ytterligare lånebetalningar innan du förbinder dig.

Relaterad läsning