Gröna Lån

Gröna Lån: Jämför De Bästa Lånen För En Hållbar Satsning

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Coop Bank

Bästa gröna lånet 2024

Coop Bank är det bästa gröna lånet för lån på 100 000 kr. Hos Coop Bank, även känd som MedMera Bank, kan du låna mellan 15 000 kr och 600 000 kr. Löptiden sträcker sig mellan 2 och 12 år. När du ansöker får du svar på din ansökan direkt på skärmen. Lånet betalas ut inom 1-2 arbetsdagar. Coop Bank erbjuder följande hållbarhetsrabatt: 0,5% på låneränta, 1% för medlemmar.

Räkneexempel: Ett lån om 165 000 kr, med en löptid på 10 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 240 112 kr, fördelat på 120 månadsbetalningar om 2009 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 - 495 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.

Topplista: Bästa gröna lånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för gröna lån.

 • Coop BankBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • ZmartaNyast
 • Svea BankBäst för Låg Kreditvärdighet
 • LendoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Jämför gröna lån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra 17 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder gröna lån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 15 st. erbjudanden
 • Erbjuder ränterabatt 1% för Coop-medlemmar
  Coop Bank logo

  Coop Bank

  Betyg: 3.5/5Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
  Lån mellan
  15 000 -
  600 000 kr
  Ränta
  5,20 -
  16,95%
  Löptid
  2 år -
  12 år
  Uppl.avgift
  0 - 495 kr
  Accepterar medsökande
  Grönt lån
  Hållbarhetsrabatt: 0,5% på låneränta, 1% för medlemmar.
  Detaljerad information om Coop Bank
  EgenskapInformation
  Lånebelopp15 000 - 600 000 kr
  Ränta (Effektiv)5,20% - 16,95% (5,33% - 23,86%)
  Löptid2 år - 12 år
  KreditupplysningUC
  Uppläggningsavgift0 - 495 kr
  Aviseringsavgift0 - 35 kr/mån
  Förseningsavgifter
  • Påminnelseavgift: 60 kr
  • Dröjsmålsränta: 0,67% per månad
  • Inkassoavgift: 180 kr
  Andra avgifter
  • Aviseringsavgift: Vid användning av autogiro tillkommer ingen aviseringavgift. För pappersfaktura tillkommer dock en avgift om 35 kr per månad.
  UtbetalningstidUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
  Utbetalning under helg/kvällCoop Bank erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
  BetalningsanmärkningarNej, Coop Bank accepterar inte betalningsanmärkningar.
  Räntefri periodNej, Coop Bank erbjuder ingen räntefri period.
  Samla lånNej, Coop Bank erbjuder inte samlingslån.
  MedsökandeJa, Coop Bank tillåter medsökande.
  Krav

  För att få lån hos Coop Bank behöver du uppfylla följande krav:

  • Måste vara minst 20 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 240 000 kr/år
  • Måste ha en god betalningshistorik utan betalningsanmärkningar
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Låna med mobilenJa, hos Coop Bank kan du låna med mobilen.
  Mer om erbjudande på coop.se
  Räkneexempel: Ett lån om 165 000 kr, med en löptid på 10 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 240 112 kr, fördelat på 120 månadsbetalningar om 2009 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 - 495 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.
 • Ger svar på ansökan direkt
  Advisa logo

  Advisa

  Betyg: 4.0/5Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
  Lån mellan
  5 000 -
  600 000 kr
  Ränta
  4,54 -
  33,18%
  Löptid
  1 år -
  20 år
  Antal partners
  37 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Grönt lån
  Hållbarhetsrabatt: Upp till 0,10% rabatt på gröna bolån.
  Detaljerad information om Advisa
  EgenskapInformation
  Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
  Ränta (Effektiv)4,54% - 33,18% (4,54% - 33,18%)
  Löptid1 år - 20 år
  KreditupplysningUC
  UppläggningsavgiftBeror på långivare
  AviseringsavgiftBeror på långivare
  UtbetalningstidUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
  Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
  BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
  Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
  Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
  MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
  Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 37 olika banker och långivare.
  Krav

  För att få lån hos Advisa behöver du uppfylla följande krav:

  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 120 000 kr/år
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
  Mer om erbjudande på advisa.se
  Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en rörlig nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad är ett grönt lån?

Ett grönt lån är en speciell typ av lån utan säkerhet, även kallat privatlån eller blancolån, som du kan ta för att finansiera mindre, privat- eller företagsledda projekt som är bra för miljön. Exempel på användningsområden inkluderar:

 • Att renovera din bostad för att installera solceller eller byta ut ett gammalt uppvärmningssystem till en mer energieffektiv lösning som jord- eller bergvärme.
 • Köpa en elbil istället för en bil som drivs av fossila bränslen.
 • Investera i energieffektiva maskiner för ditt företag.
 • Bygga en ny fastighet som uppfyller höga miljöstandarder.

Målet med gröna lån är att underlätta för både privatpersoner och företag att göra miljövänliga val och därmed bidra till en mer hållbar utveckling.

Denna typ av lån är oftast utformade med särskilda villkor som gör dem mer attraktiva än traditionella lån, som till exempel lägre räntor eller flexibla återbetalningsplaner, förutsatt att pengarna används på ett miljövänligt sätt.

Kriterier för gröna lån

För att ett lån ska kunna klassas som ett ”grönt lån”, finns det ett antal kriterier som måste uppfyllas. Dessa kriterier är i regel mer anpassade för privatpersoner och mindre företag och kan inkludera:

 • Syftet med lånet: Pengarna ska användas för ett specifikt, miljövänligt ändamål. Det kan vara att renovera bostaden för energieffektivitet, installera solpaneler eller köpa en elbil.
 • Dokumentation: Låntagaren måste kunna visa upp dokumentation som styrker att lånet verkligen går till ett miljövänligt ändamål. Detta kan vara fakturor, kvitton eller certifikat.
 • Återbetalningsplan: Många banker erbjuder förmånliga återbetalningsvillkor för gröna lån, men det är oftast ett krav att du som låntagare följer en bestämd återbetalningsplan.
 • Ränta och avgifter: Gröna blancolån kan komma med lägre räntor och färre avgifter jämfört med vanliga blancolån, men detta varierar mellan olika långivare.
 • Uppföljning och rapportering: Vissa långivare kan kräva en form av uppföljning för att säkerställa att pengarna har använts enligt de gröna kriterierna. Det kan vara genom att du skickar in en slutrapport eller uppdaterar banken regelbundet.

Genom att uppfylla dessa kriterier kan du som privatperson eller företagare få tillgång till finansiering som inte bara gynnar dig ekonomiskt, utan även bidrar till en mer hållbar utveckling.

Syftet med gröna lån

Gröna lån har både miljömässiga och ekonomiska fördelar, vilket gör dem till en attraktiv finansieringsmöjlighet för de som vill bidra till en mer hållbar värld. Nedan kommer vi att fördjupa oss i dessa aspekter för att ge en helhetsbild av varför dessa lån blir allt mer populära, både bland privatpersoner och företag.

Miljömässiga mål

Syftet med gröna lån sträcker sig längre än bara den finansiella aspekten; de har också ett tydligt miljömässigt fokus. Genom att erbjuda attraktiva villkor för lån som finansierar miljövänliga projekt, är målet att accelerera omställningen till en mer hållbar livsstil och ekonomi. Det kan innebära en rad olika saker, som att:

 • Minska koldioxidutsläpp och andra växthusgaser genom att stödja övergången till förnybar energi och energieffektiva lösningar.
 • Främja hållbara transportmedel, som elbilar och cyklar, för att minska användningen av fossila bränslen.
 • Stödja hållbart byggande och renovering, vilket inkluderar användningen av hållbara material och energieffektiva teknologier.

Genom att göra det ekonomiskt fördelaktigt att investera i gröna alternativ, hoppas man kunna påverka både privatpersoner och företag att göra mer hållbara val.

Ekonomiska fördelar

Förutom de uppenbara miljömässiga fördelarna kommer gröna lån ofta med ekonomiska incitament som gör dem attraktiva för låntagaren. Dessa kan inkludera:

 • Lägre räntor: Många gröna lån erbjuder lägre räntor jämfört med traditionella blancolån. Detta kan resultera i en avsevärd besparing över tid.
 • Flexibla återbetalningsplaner: Vissa långivare kan erbjuda mer flexibilitet i återbetalningsplanen om du uppfyller de gröna kriterierna, vilket kan vara en stor fördel för vissa projekt som kan ha varierande inkomstflöden.
 • Inga eller lägre avgifter: Gröna lån kan också ha färre eller lägre avgifter, såsom uppläggnings- eller administrationsavgifter, jämfört med traditionella lån.
 • Förmånliga skattevillkor: I vissa fall kan gröna investeringar komma med skattemässiga fördelar, antingen genom avdrag eller genom skattesubventioner.

Genom att kombinera dessa ekonomiska fördelar med de miljömässiga vinsterna kan gröna lån erbjuda en win-win-situation för låntagaren och samhället som helhet, och därigenom uppmuntra till en mer hållbar utveckling.

Historisk bakgrund

Innan vi granskar den nuvarande situationen kring gröna lån, är det informativt att förstå deras ursprung och utveckling över tid. Det hjälper oss att bättre förstå den inverkan de haft och de möjligheter som finns framåt. Nedan kommer vi att belysa den historiska bakgrunden till gröna lån, både inom Sverige och internationellt.

Utvecklingen av gröna lån i Sverige

I Sverige har gröna lån vuxit fram som en reaktion på den ökande medvetenheten om klimatförändringar och behovet av hållbar utveckling. Denna trend har parallellt stimulerat intresset för andra hållbara finansiella produkter, såsom gröna elavtal, vilket ytterligare understryker samhällets strävan efter miljömässig hållbarhet. Från att initialt ha varit en nischprodukt har de blivit allt mer vanliga och accepterade i det breda samhället, tack vare en kombination av statliga initiativ, medvetna konsumenter och företagens växande fokus på hållbarhet. Den svenska marknaden har även varit innovativ i att anpassa dessa lån till både privatpersoner och företag, och i att erbjuda varierande räntor och villkor baserade på hur ”grönt” det finansierade projektet är.

Internationella trender

Internationellt har gröna lån också sett en snabb tillväxt, särskilt inom det senaste decenniet. Detta har i stor utsträckning varit drivet av internationella avtal och initiativ som Parisavtalet, samt av en allmän ökning i global medvetenhet om klimatfrågor. Utvecklingen har också påverkats av globala finansinstitutioner som Världsbanken, som har gröna obligationsprogram, och av internationella standarder som Green Loan Principles (GLP), vilka har hjälpt till att standardisera vad som utgör ett ”grönt lån”. Denna globala utveckling har i sin tur påverkat marknaden i Sverige, både genom att inspirera och genom att skapa internationella ramar som svenska långivare kan följa.

Kostnaden för energilån ligger mellan 10% och 30% i ränta plus tillhörande avgifter, till exempel uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter. Exakt hur mycket ett energilån kostar för dig beror på vilken långivare du väljer att ansöka om lånet hos, hur god din kreditvärdighet är, vilken löptid du väljer och hur mycket du väljer att ansöka om lån för. För att veta exakt hur mycket ett energilån hade kostat för dig behöver du besöka en långivares hemsida, ange beloppet du vill söka ett lån på och se kostnaden för lånet på långivarens hemsida.

Aktörer inom gröna lån

För att fullt ut förstå dynamiken och potentialen med gröna lån är det viktigt att känna till de olika aktörerna som är involverade. De inkluderar inte enbart långivare utan även mottagare av dessa lån, vilka båda spelar en viktig roll i att forma marknaden och driva den mot en mer hållbar framtid. Nedan kommer vi att gå igenom hur banker, företag och privatpersoner agerar inom detta område.

 • Banker och finansinstitut: Banker och andra finansinstitut är de primära långivarna när det gäller gröna lån. De har en avgörande roll i att definiera kriterierna för vad som anses vara ett grönt projekt och i att erbjuda förmånliga villkor för att stimulera miljövänliga investeringar. Många av dessa institutioner har också tagit fram egna hållbarhetsrapporter och följer internationella standarder som Green Loan Principles för att säkerställa att deras lån verkligen bidrar till en hållbar utveckling.
 • Företag: Företag är en annan viktig aktör inom området för gröna lån. För många företag är tillgången till gröna finansieringsmöjligheter en del av deras övergripande hållbarhetsstrategi. De använder dessa lån för allt från att investera i hållbar teknologi till att förbättra sin energieffektivitet eller minska sin klimatpåverkan. Ofta går detta hand i hand med en större företagsstrategi som också kan inkludera saker som hållbarhetsrapportering och företagssamhällsansvar.
 • Privatpersoner: Privatpersoner blir allt mer aktiva i den gröna lånesektorn, framför allt genom mindre renoveringsprojekt och investeringar som syftar till att göra deras hem mer energieffektiva. Med förmånliga räntor och flexibla återbetalningsplaner blir det allt mer ekonomiskt attraktivt för privatpersoner att välja gröna lån för deras personliga projekt. Detta speglar en bredare samhällstrend där allt fler människor blir medvetna om sin personliga påverkan på miljön och söker sätt att bidra till en mer hållbar livsstil.

Typer av gröna lån

Gröna lån kommer i olika former och storlekar, anpassade för olika behov och projekt. Det är viktigt att förstå dessa olika typer för att kunna navigera i det växande landskapet av gröna finansieringsmöjligheter. Nedan kommer vi att gå igenom de vanligaste typerna av gröna lån som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

 • Gröna privatlån: Gröna privatlån är ofta blancolån utan säkerhet som privatpersoner kan använda för miljövänliga projekt eller inköp. Exempelvis kan dessa lån användas för att finansiera installation av solpaneler på taket, täta till fönster för bättre värmeisolering eller uppgradera gamla vitvaror till energieffektiva modeller. Genom att göra sådana förändringar i hemmet kan man både minska sin energiförbrukning och sina utsläpp. Vanligtvis har dessa lån förmånligare räntor och villkor jämfört med vanliga privatlån, förutsatt att lånet används för ett miljövänligt ändamål. För de som är intresserade av sådana lån, är det värt att påpeka att alla långivare som listas ovan är lån av denna typ.
 • Gröna bolån: Gröna bolån är en specifik typ av hypotekslån som är avsett för bostäder som uppfyller vissa miljökrav, som exempelvis energieffektivitet eller användning av hållbara byggmaterial. I Sverige kan det innebära att bostaden har en viss energiklass eller att den är byggd med miljöcertifierade metoder och material. Dessa lån kan erbjuda lägre räntor eller andra förmånliga villkor.
 • Gröna företagslån: För företag som siktar på att genomföra gröna projekt finns gröna företagslån. Dessa lån kan användas för en rad olika ändamål, inklusive investering i förnybar energi, effektivisering av produktionsprocesser eller inköp av energieffektiv teknologi. Långivare kan erbjuda dessa lån med särskilda villkor, som lägre räntor eller längre amorteringstider, för att göra det mer attraktivt för företag att investera i hållbara initiativ.
 • Gröna obligationer: Gröna obligationer är skuldförbindelser utformade för att finansiera miljöprojekt. De ges ofta ut av stora organisationer, inklusive statliga myndigheter och finansinstitut. I Sverige och internationellt har dessa obligationer blivit alltmer populära som ett sätt för investerare att placera sina pengar i hållbara projekt, samtidigt som de får en finansiell avkastning. Dessa instrument spelar en allt viktigare roll i att rikta kapital mot hållbar utveckling.

Hur man kvalificerar för ett grönt lån

Att kvalificera sig för ett grönt lån innebär vanligtvis att man måste uppfylla en rad specifika kriterier som gäller utöver de som krävs för traditionella lån. Detta kan variera beroende på långivare och lånetyp, men i allmänhet finns det några gemensamma aspekter. Nedan kommer vi att gå igenom de grundläggande kriterierna du måste uppfylla och vilken typ av dokumentation och certifiering som kan krävas.

Grundläggande kriterier

De grundläggande kriterierna för att kunna få ett grönt lån skiljer sig inte mycket från de som gäller för ett vanligt lån. Det inkluderar vanligtvis:

 • God kreditvärdighet: En stabil kredithistorik och en god kreditvärdighet ökar chansen att få lånet beviljat.
 • Inkomst: En stabil inkomst om det är en privatperson eller affärsintäkt om det är ett företag.
 • Syftet med lånet: Du måste kunna specificera och motivera det miljövänliga syftet med ditt lån.

Förutom dessa grundläggande kriterier måste du också kunna visa att ditt projekt eller inköp är miljövänligt enligt långivarens specifika riktlinjer.

Dokumentation och certifiering

För att styrka att du uppfyller de gröna kriterierna krävs ofta en form av dokumentation eller certifiering. Det kan vara:

 • Fakturor eller kvitton: För att visa att pengarna har gått till ett grönt projekt.
 • Energicertifikat: För gröna bolån där bostaden måste uppfylla vissa energieffektivitetsstandarder.
 • Tekniska specifikationer: Om du installerar en teknologisk lösning, till exempel solpaneler, kan du behöva visa upp tekniska specifikationer och bevis på att teknologin är miljövänlig.
 • Projektplan och budget: Särskilt för företag och större projekt kan en detaljerad projektplan och budget krävas.

Genom att tillhandahålla nödvändig dokumentation och eventuella certifieringar kan du öka dina chanser att kvalificera för ett grönt lån med förmånliga villkor.

Räntor och villkor

När det gäller gröna lån kan räntor och villkor variera, men de tenderar generellt att vara mer förmånliga än för traditionella lån. Detta är delvis en incitamentsmekanism för att uppmuntra fler människor och företag att investera i miljövänliga projekt. Nedan tittar vi närmare på hur dessa räntor och villkor ofta skiljer sig från traditionella lån, samt andra faktorer som kan påverka dem.

 • Ränteskillnader jämfört med traditionella lån: Gröna lån erbjuds ofta med en lägre ränta jämfört med vanliga lån. Detta är en del av incitamentet för att göra miljövänliga val. Den exakta räntan kan dock variera beroende på långivare, din kreditvärdighet och projektets specifika egenskaper.
 • Reporänta och dess påverkan: Reporäntan, som fastställs av Sveriges Riksbank, är en av de viktigaste faktorerna som påverkar räntenivån på alla lånetyper, inklusive gröna lån. När reporäntan stiger eller sjunker kan det ha en direkt inverkan på kostnaden för ditt gröna lån. Det är därför viktigt att ha detta i åtanke när du överväger ett långfristigt miljöprojekt. För en aktuell lägesbild ligger reporäntan i skrivande stund på 4%, vilket kan påverka räntenivåerna för gröna lån.
 • Låneperiod och amortering: Gröna lån kan ha olika låneperioder och amorteringsplaner. Det är inte ovanligt att gröna lån har längre löptider, särskilt om de är avsedda för större projekt som förväntas ha en långsiktig positiv miljöpåverkan. Vissa långivare kan också erbjuda flexibla amorteringsplaner, som gör det lättare att hantera lånet utifrån projektets utveckling och eventuella inkomster det genererar.

För- och nackdelar med gröna lån

Gröna lån har vuxit i popularitet på grund av deras förmåga att främja hållbar utveckling och klimatpositiva projekt. Men som med alla finansiella beslut är det viktigt att överväga både fördelar och nackdelar. Nedan kommer vi att utforska de miljövänliga aspekterna av dessa lån, de ekonomiska övervägandena och eventuella potentiella fallgropar.

Miljövänliga aspekter

Gröna lån har den inneboende fördelen att de främjar miljövänliga projekt. De kan dock också ha vissa begränsningar när det gäller deras verkliga effekt på miljön.

Fördelar:

 • Direkt inverkan: Ditt projekt eller inköp bidrar direkt till en mer hållbar livsstil eller affärsmodell.
 • Stimulerar grön teknologi: Ökad efterfrågan på gröna lån kan uppmuntra innovation och utveckling av grön teknologi.

Nackdelar:

 • Begränsat omfång: Ett enskilt projekt kommer sannolikt inte att lösa större, systemiska miljöproblem.
 • Felaktig användning: Risken finns att vissa projekt inte lever upp till deras gröna löften.

Ekonomiska överväganden

Ekonomiska faktorer spelar en stor roll i beslutet att ta ett grönt lån. Nedan följer några ekonomiska för- och nackdelar att tänka på.

Fördelar:

 • Lägre räntor: Ofta lägre ränta jämfört med traditionella lån.
 • Skattefördelar: Vissa gröna investeringar kan vara skattefria eller ge rätt till skattereduktioner.

Nackdelar:

 • Högre initiala kostnader: Gröna teknologier och projekt kan ha högre uppstartskostnader, även om de är billigare i det långa loppet.
 • Begränsad tillgänglighet: Gröna lån är populära och ibland begränsade i antal, vilket kan göra dem svåra att få.

Potentiella fallgropar

Innan du tar ett grönt lån är det viktigt att vara medveten om de potentiella fallgropar som kan förknippas med dem.

 • Stränga kriterier: De stränga kraven för att få ett grönt lån kan vara svåra att uppfylla, vilket kan begränsa tillgängligheten för vissa låntagare.
 • Långa bindningstider: Vissa gröna lån kan sträcka sig över flera år, vilket betyder att du behöver betala tillbaka lånet under en lång tid. Det kan vara en nackdel om din ekonomiska situation skulle förändras eller om du finner det svårt att klara av de månatliga betalningarna.

Förståelse för dessa olika aspekter kan hjälpa dig att göra ett mer informerat val när det kommer till att ta ett grönt lån. Det kan också underlätta din planering och förberedelse inför lånet, så att du kan maximera både de ekonomiska och miljövänliga fördelarna.

Lagar och regelverk

Att förstå de juridiska aspekterna som omgärdar gröna lån är avgörande, både för långivare och låntagare. Lagar och regelverk kan påverka vilka projekt som kan vara berättigade gröna lån, samt vilka skyldigheter och rättigheter både låntagaren och långivaren har. Nedan går vi igenom svenska lagar och förordningar samt relevanta EU-direktiv och internationella överenskommelser som påverkar gröna lån.

Svenska lagar och förordningar

I Sverige regleras gröna lån och andra former av hållbar finansiering av en rad lagar och förordningar. Dessa kan inkludera allt från konsumentkreditlagar till specifika förordningar kring miljövänliga teknologier.

 • Konsumentkreditlagen: Regelverk som skyddar konsumenter genom att ställa krav på transparens och rättvis behandling av låntagare.
 • Hållbarhetsrapportering: Enligt vissa regelverk måste företag som tar gröna lån kunna redovisa hur dessa medel har använts för att uppfylla hållbarhetskriterier.

EU-direktiv och internationella överenskommelser

Utöver nationell lagstiftning, påverkas gröna lån också av EU-direktiv och internationella överenskommelser. Dessa kan ha en direkt eller indirekt effekt på villkoren och kriterierna för gröna lån.

 • EU:s hållbara finansieringsförordning: Detta direktiv syftar till att styra kapitalflöden mot en mer hållbar ekonomi och kan påverka vilka projekt som är berättigade till gröna lån.
 • Parisavtalet: Internationell överenskommelse med målet att begränsa global uppvärmning. Detta påverkar den övergripande riktningen för gröna investeringar och lån.

Förståelse för dessa lagar och regelverk kan hjälpa både långivare och låntagare att bättre navigera i landskapet av gröna lån och göra mer informerade beslut.

Hur man ansöker om ett grönt lån med Payup

Om du är intresserad av att ansöka om ett grönt lån kan Payup förenkla processen och hjälpa dig fatta ett mer informerat beslut. Nedan går vi igenom hur ansökningsprocessen fungerar med Payup och vilka dokument som kan vara nödvändiga.

Ansökningsprocessen

Ansökningsprocessen hos Payup är huvudsakligen digital för att göra det så enkelt och effektivt som möjligt för dig som låntagare. Processen består av flera steg:

 1. Välj alternativ: Jämför de tillgängliga lånealternativen och välj det som bäst uppfyller dina krav.
 2. Online-ansökan: Gå vidare till den valda långivarens webbsida och fyll i ett online-ansökningsformulär. Detta steg tar oftast inte mer än några minuter, beroende på vilken information som behövs.
 3. Preliminär bedömning: Efter att du har fyllt i och skickat in ansökningsformuläret genomförs en kreditbedömning. Detta inkluderar en kreditupplysning och eventuellt en hållbarhetsbedömning, om långivaren har sådana specifika krav. Du kommer att bli informerad om eventuella ytterligare dokument eller information som behövs för att komplettera din ansökan. Denna del av processen kan ta allt från några timmar till några dagar, men du behöver oftast inte göra något annat än att avvakta besked.
 4. Slutlig granskning: Beroende på utfallet i bedömningen kommer du att bli informerad om att din ansökan antingen har beviljats eller avslagits. Du får oftast detta besked direkt efter bedömningen är klar.

Genom att förstå dessa steg kan du bättre förbereda dig och veta vad du kan förvänta dig under ansökningsprocessen.

Nödvändiga dokument

För att långivaren ska kunna göra en korrekt bedömning av din ansökan krävs vissa dokument och uppgifter från dig:

 • ID-handlingar: Dessa kan antingen vara digitala (t.ex. BankID eller Freja eID) eller fysiska (t.ex. en bild av ditt körkort eller pass).
 • Projektinformation: Om långivaren ställer specifika hållbarhetskrav kan du behöva redovisa detaljer och eventuella certifikat eller utvärderingar kring projektet som lånet ska finansiera.

5 populära långivare som erbjuder gröna lån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidÅlders- och inkomstkravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Not
Coop Bank 3,5/515 000 kr600 000 kr5,20%16,95%24 mån144 mån20 år, 240 000 kr/år0 - 495 kr0 - 35 kr/månUCNej
Advisa 4,0/55 000 kr600 000 kr4,54%33,18%12 mån240 mån18 år, 120 000 kr/årBeror på långivareBeror på långivareUCJa (37)
Sambla 4,0/55 000 kr600 000 kr4,54%33,18%12 mån240 mån18 år, 8 400 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (37)
Enklare 4,0/55 000 kr600 000 kr5,07%33,46%12 mån240 mån20 år, 10 000 kr/månBeror på långivareBeror på långivareUCJa (35)
Svea Bank 3,0/510 000 kr400 000 kr8,40%25,95%24 mån180 mån20 år, 180 000 kr/årMåste ha en årsinkomst på minst 180 000 kr/år. Önskar du låna 200 000 kr eller mer så måste du ha en medlåntagare som tjänar minst 90 000 kr/år. Vid betalningsanmärkningar så får du bara låna mindre belopp, dock så är inkomstkravet också mindre då: 120 000 kr/år.495 kr25 - 45 kr/månUCNej

Vanliga frågor och svar

Att ta ett grönt lån påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som andra lån. Det är därför viktigt att du som låntagare ser till att du kan uppfylla återbetalningskraven.

Detta varierar mellan olika långivare. I vissa fall kan det vara möjligt att omförhandla villkoren på ett befintligt lån för att omvandla det till ett grönt lån, men det beror på långivarens policy och de specifika omständigheterna.

Behandlingstiden för en ansökan om ett grönt lån kan variera men är ofta snabbare om du har all nödvändig dokumentation klar. Generellt kan det ta allt från några timmar till några arbetsdagar.

I Sverige och inom EU finns det olika former av skattelättnader och subventioner för gröna investeringar. Det kan därför vara en god idé att undersöka vilka möjligheter som finns för ditt specifika projekt.

Om lånet inte används enligt de gröna kriterierna kan det medföra att du inte längre uppfyller villkoren för det gröna lånet. Detta kan leda till att lånet omvandlas till ett traditionellt lån med andra villkor, som ofta är mindre förmånliga.

Ett vanligt missförstånd är att gröna lån automatiskt kommer med lägre räntor. Även om det ofta är fallet, är det inte en garanti och villkoren kan variera mellan olika långivare.