Fritidshuslån

Fritidshuslån: Låna pengar till fritidshus 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
100 000
600 000
Vill du ansöka med en medsökande?

Ett urval av våra partners

AdvisaSamblaFreedom FinanceSvea BankZmartaEnklareBank NorwegianCoop MedMera BankLendoMarginalen Bank

Jämför fritidshuslån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra fritidshuslån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 18 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Lånebelopp
500 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
6
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp10 000 - 20 000 000 kr
Nominell räntaBeror på långivare
Effektiv räntaBeror på långivare
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 6 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 10 000 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa fritidshuslånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 46 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för fritidshuslån.

Här är vår topplista över de bästa fritidshuslånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • AdvisaBäst Överlag 2024
 • EnklareBäst för Låg Kreditvärdighet
 • CompariBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Vad är ett fritidshuslån?

Ett fritidshuslån är ett lån som används för att finansiera köpet av ett fritidshus. Det är ett vanligt lån som erbjuds av banker och långivare. Lånet kan ofta ha en lägre ränta än ett vanligt bostadslån, eftersom det är en mindre investering, och det är vanligtvis förknippat med långa återbetalningstider.

Relaterat: Utforska fritidslån

Så fungerar fritidshuslån

Fritidshuslån fungerar på samma sätt som vanliga bolån. Du ansöker om lånet och får ett lånebelopp baserat på din inkomst och kreditvärdighet. Du betalar sedan tillbaka lånet med ränta.

När du lånar pengar till fritidshus kan du, precis som med bolån, bara låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande 15% behöver du betala själv. Den resterande delen kallas för ”kontantinsats” eller ”handpenning”.

Kan du inte betala hela kontantinsatsen själv finns lånealternativ: Lån till kontantinsats/handpenning.

Regler för fritidshuslån

När du tar ett fritidshuslån så gäller följande:

 • Du kan bara låna upp till 85% av fritidshusets värde.
 • Du behöver betala resterande 15% kontant, själv, ur egen ficka.
 • 15% betalningen kallas för ”kontantinsats” eller ”handpenning”.
 • Du kan låna till kontantinsatsen, men då tar du ett blancolån för att göra det, och dessa lån har högre räntor än fritidshuslånen du tar.
 • När du tar ett fritidshuslån så får du ett lånelöfte, som är ett löfte från banken att du kommer få lånet.
 • Fritidshuslånet betalas aldrig ut till dig, det betalas alltid från långivaren direkt till säljaren.

Det är viktigt att man är medveten om vad som gäller för fritidshuslån innan man bestämmer sig för att gå vidare med ett lån.

Krav för att få ett fritidshuslån

För att få ett fritidshuslån krävs det att du måste:

 • Vara över 18 år.
 • Ha en fast inkomst som är tillräcklig för att täcka lånets kostnader.
 • Ha en god kreditvärdighet.
 • Ha en god ekonomisk historia.
 • Ha tillräckligt med pengar för att täcka kontantinsatsen.

För att få ett fritidshuslån måste du uppfylla alla ovanstående punkter. Du måste också kunna visa att du har råd med att betala tillbaka lånet. För att göra detta, kommer du behöva ha ett sparande som kan täcka eventuella kostnader som uppstår under lånets löptid.

Relaterat: Vad banken tittar på när du ansöker om fritidshuslån

Om lånelöfte

När du ansöker om fritidshuslån får du ett s.k. lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett dokument som ges av en bank eller annan kreditgivare som garanterar dig ett lån om vissa villkor uppfylls. Lånelöftet innehåller vanligtvis information om de villkor som banken kräver för att bevilja lånet, och är ett dokument som lovar att du kommer få lån, så länge villkoren är uppfyllda.

När du har ett lånelöfte så kan du ta ut ett lån utan att behöva ansöka igen.

Fritidshuslån för pensionärer

Fritidshuslån är ett bra sätt för pensionärer att få tillgång till ett eget boende, med goda villkor. Det finns olika banker och långivare som erbjuder fritidshuslån, och de kan även beviljas för pensionärer.

Det är vanligt att långivare har ålderskrav på 65 år, dock finns det långivare som beviljar lån även åt äldre låntagare.

För att få ett fritidshuslån som pensionär behöver du därför göra följande:

 1. Skrolla upp till listan över fritidshuslån ovan.
 2. Välj ett lån ur listan.
 3. Gå vidare till lånet och se om långivaren beviljar lån till låntagare äldre än 65 år.

Det finns många långivare som beviljar fritidshuslån till pensionärer, dock behöver man se vad som gäller med olika lån innan man ansöker. Genom att se om långivaren kan bevilja lån till pensionärer över 65 år kan du vara säker på att du har chans till att få lån, innan du ansöker.

Försäkring för fritidshus

När du köper ett fritidshus är det viktigt att du försäkrar huset, eftersom det ger dig skydd och trygghet om något skulle inträffa.

En fritidshusförsäkring ger dig ersättning om en skada skulle ske på ditt fritidshus. Vanliga exempel är brand, översvämningsskador, inbrott och andra händelser. Om du skulle vara tvungen att reparera eller ersätta ditt fritidshus på grund av en olycka så kan försäkringen hjälpa dig spara mycket pengar.

Alla som äger ett fritidshus borde ha en försäkring, eftersom det är en av de viktigaste försäkringarna man kan teckna.

Vanliga frågor och svar

Du ansöker enklast om fritidshuslån på en långivares hemsida. Vill du inte ansöka via hemsidan kan du ofta även ringa till långivaren eller besöka deras bankkontor.

Fördelarna med fritidshuslån är att du kan låna pengar till att köpa ett fritidshus, d.v.s. delbetala ett fritidshusköp, och att du inte behöver betala för hela husköpet kontant.

Nej, det är inte högre ränta på lån till fritidshus. Skillnaden i räntor ligger på lån med och lån utan säkerhet. Lånar du pengar till fritidshus med säkerhet är det precis samma ränta som ett vanligt bolån.

Relaterad läsning