Kom igång

Fritidshuslån: Låna Pengar Till Fritidshus 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Advisa

Bästa fritidshuslånet 2023 enligt Payup

Advisa är det bästa fritidshuslånet för lån på 500 000 kr enligt Payup. Advisa är en låneförmedlare som samarbetar med över 30 olika långivare. När du ansöker hos dem får du flera olika låneerbjudanden som du kan jämföra och välja mellan. En ansökan är kostnadsfri och inte bindande, vilket innebär att du inte behöver gå vidare med något av låneerbjudandena om de inte passar. Du kan låna från 5000 upp till 600 000 kr, och kreditupplysningen tas hos UC.

Se Advisas villkor
Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Payups Topplista: Bästa fritidshuslånen 2023

Jämför 22 st. fritidshuslån

Vi hjälper dig jämföra 22 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder fritidshuslån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst effektiv snittränta När du ser ett effektivt räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska effektiva ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst effektiv snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.
Lägst effektivt räntespannSorteringsalternativet Lägst effektivt räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga effektiva ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Flest beviljade
Nyast
 • Ger svar på ansökan direkt
  Advisa logo

  Advisa

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.
 • Offertgivning direkt efter ansökan
  Sambla logo

  Sambla

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 12 år och en nominell ränta på 6,4% (effektiv ränta på 6,59%), resulterar i en total kostnad av 215 282 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 1495 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad är ett fritidshuslån?

Ett fritidshuslån är ett lån som används för att finansiera köpet av ett fritidshus. Det är ett vanligt lån som erbjuds av banker och långivare. Lånet kan ofta ha en lägre ränta än ett vanligt bostadslån, eftersom det är en mindre investering, och det är vanligtvis förknippat med långa återbetalningstider.

Så fungerar fritidshuslån

Fritidshuslån fungerar på samma sätt som vanliga bolån. Du ansöker om lånet och får ett lånebelopp baserat på din inkomst och kreditvärdighet. Du betalar sedan tillbaka lånet med ränta.

När du lånar pengar till fritidshus kan du, precis som med bolån, bara låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande 15% behöver du betala själv. Den resterande delen kallas för ”kontantinsats” eller ”handpenning”.

Kan du inte betala hela kontantinsatsen själv finns lånealternativ: Lån till kontantinsats/handpenning.

Regler för fritidshuslån

När du tar ett fritidshuslån så gäller följande:

 • Du kan bara låna upp till 85% av fritidshusets värde.
 • Du behöver betala resterande 15% kontant, själv, ur egen ficka.
 • 15% betalningen kallas för ”kontantinsats” eller ”handpenning”.
 • Du kan låna till kontantinsatsen, men då tar du ett blancolån för att göra det, och dessa lån har högre räntor än fritidshuslånen du tar.
 • När du tar ett fritidshuslån så får du ett lånelöfte, som är ett löfte från banken att du kommer få lånet.
 • Fritidshuslånet betalas aldrig ut till dig, det betalas alltid från långivaren direkt till säljaren.

Det är viktigt att man är medveten om vad som gäller för fritidshuslån innan man bestämmer sig för att gå vidare med ett lån.

Krav för att få ett fritidshuslån

För att få ett fritidshuslån krävs det att du måste:

 • Vara över 18 år.
 • Ha en fast inkomst som är tillräcklig för att täcka lånets kostnader.
 • Ha en god kreditvärdighet.
 • Ha en god ekonomisk historia.
 • Ha tillräckligt med pengar för att täcka kontantinsatsen.

För att få ett fritidshuslån måste du uppfylla alla ovanstående punkter. Du måste också kunna visa att du har råd med att betala tillbaka lånet. För att göra detta, kommer du behöva ha ett sparande som kan täcka eventuella kostnader som uppstår under lånets löptid.

Relaterat: Vad banken tittar på när du ansöker om fritidshuslån

Om lånelöfte

När du ansöker om fritidshuslån får du ett s.k. lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett dokument som ges av en bank eller annan kreditgivare som garanterar dig ett lån om vissa villkor uppfylls. Lånelöftet innehåller vanligtvis information om de villkor som banken kräver för att bevilja lånet, och är ett dokument som lovar att du kommer få lån, så länge villkoren är uppfyllda.

När du har ett lånelöfte så kan du ta ut ett lån utan att behöva ansöka igen.

Fritidshuslån för pensionärer

Fritidshuslån är ett bra sätt för pensionärer att få tillgång till ett eget boende, med goda villkor. Det finns olika banker och långivare som erbjuder fritidshuslån, och de kan även beviljas för pensionärer.

Det är vanligt att långivare har ålderskrav på 65 år, dock finns det långivare som beviljar lån även åt äldre låntagare.

För att få ett fritidshuslån som pensionär behöver du därför göra följande:

 1. Skrolla upp till listan över fritidshuslån ovan.
 2. Välj ett lån ur listan.
 3. Gå vidare till lånet och se om långivaren beviljar lån till låntagare äldre än 65 år.

Det finns många långivare som beviljar fritidshuslån till pensionärer, dock behöver man se vad som gäller med olika lån innan man ansöker. Genom att se om långivaren kan bevilja lån till pensionärer över 65 år kan du vara säker på att du har chans till att få lån, innan du ansöker.

Försäkring för fritidshus

När du köper ett fritidshus är det viktigt att du försäkrar huset, eftersom det ger dig skydd och trygghet om något skulle inträffa.

En fritidshusförsäkring ger dig ersättning om en skada skulle ske på ditt fritidshus. Vanliga exempel är brand, översvämningsskador, inbrott och andra händelser. Om du skulle vara tvungen att reparera eller ersätta ditt fritidshus på grund av en olycka så kan försäkringen hjälpa dig spara mycket pengar.

Alla som äger ett fritidshus borde ha en försäkring, eftersom det är en av de viktigaste försäkringarna man kan teckna.

Vanliga frågor och svar