Maskinfinansiering & maskinlån

Finansiera maskinköp

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
50 000
3 000 000

Ett urval av våra partners

FrodaFedeltaQredOPR FöretagslånApprovaCapcitoCorpiaSvea BankCapitalBox

Jämför maskinfinansiering

Vi hjälper dig att snabbt jämföra maskinfinansiering så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 17 st. erbjudanden
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Ger offert efter ansökan
Löptid
30 dgr -
3 år
Uppl.avgift
0 kr
Använder D&B
Detaljerad information om Froda
EgenskapInformation
BolagsformerFroda erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFroda ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Froda accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenNej, Froda erbjuder inte företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Froda erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Froda erbjuder inte factoring.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som går i personlig borgen
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Froda kan du låna med mobilen.

Topplista: Bästa maskinlånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för maskinlån.

Här är vår topplista över de bästa maskinlånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • FrodaBäst Överlag 2024
 • KreaBäst för Med EU-garanti
 • CorpiaBäst för Låg Kreditvärdighet
 • FakturinoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FedeltaBäst för Snabb Utbetalning

Vad är maskinlån och maskinfinansiering?

Maskinlån, eller maskinfinansiering, är ett företagslån som ger företag möjlighet att köpa nya eller begagnade maskiner genom att låna de nödvändiga medlen från en finansiell institution. Termen ”maskinlån” kan innefatta olika former av lån och leasingavtal. Dessa lån är ofta säkerställda, vilket innebär att maskinen som köps fungerar som säkerhet för lånet. Detta minskar riskerna för långivaren och kan bidra till mer förmånliga räntor för låntagaren.

Det finns en bred variation av maskiner och utrustning som kan finansieras genom maskinlån. Exemplen inkluderar:

 • Industriella maskiner: Detta omfattar allt från produktionslinjeutrustning till specialmaskiner för specifika industriella processer.
 • Byggnads- och anläggningsutrustning: Så som grävmaskiner, bulldozrar och andra tunga maskiner som används inom byggsektorn.
 • Lantbruksutrustning: Inkluderar traktorer, skördemaskiner och andra maskiner som används inom jordbruket.
 • Teknisk utrustning för IT och kommunikation: Såsom servrar och telekommunikationsutrustning som är nödvändig för drift av moderna företag.
 • Kontorsutrustning: Inkluderar högteknologiska skrivare, kopiatorer och annan kontorsmekanik.

Genom att tillhandahålla finansiering för en mängd olika maskintyper, underlättar maskinlån för företag i alla sektorer att modernisera och expandera sin verksamhet. Varje typ av maskinlån kommer med specifika villkor anpassade efter typen av utrustning och de individuella behoven hos det låntagande företaget.

Skillnaden mellan maskinlån och andra typer av företagslån

Maskinlån skiljer sig från andra typer av företagslån, såsom företagslån utan säkerhet, kontokrediter eller fakturabelåning, främst genom sitt syfte och säkerhetskrav. Till skillnad från lån utan säkerhet, där kreditvärdigheten hos företaget spelar en stor roll, baseras maskinlån oftast på värdet av den maskin som köps. Detta minskar riskerna för långivaren och kan resultera i lägre räntor för låntagaren. Dessutom är maskinlån begränsade till inköp av fysiska tillgångar, vilket är en väsentlig skillnad jämfört med mer flexibla kreditlinor som kan användas för en rad olika utgifter.

Hur maskinlån fungerar

Maskinlån fungerar genom att ett företag ansöker om finansiering hos en bank eller ett finansbolag för att köpa specifik utrustning eller maskiner. När lånet beviljas betalar långivaren direkt till säljaren av utrustningen, och företaget börjar sedan återbetala lånebeloppet enligt överenskomna villkor. Betalningarna inkluderar ränta och eventuella avgifter, och är ofta fördelade över en period som motsvarar maskinens förväntade livslängd. Om företaget väljer ett säkerställt maskinlån, fungerar den finansierade utrustningen som säkerhet för lånet, vilket innebär att långivaren har rätt att återta utrustningen om låntagaren inte kan uppfylla sina betalningsåtaganden.

Att överväga maskinlån kräver en noggrann övervägning av dess fördelar och risker för att avgöra om det passar företagets finansiella strategi.

Fördelar:

 • Kapitalbevarande: Företag behöver inte binda upp stora kapitalbelopp på en gång, vilket hjälper till att bevara kassaflödet.
 • Skattefördelar: Räntekostnader och avskrivningar på utrustningen kan vara avdragsgilla.
 • Tillgång till ny teknik: Företag kan investera i den senaste tekniken och därmed förbättra sin produktivitet och effektivitet.

Nackdelar:

 • Total kostnad: Den totala kostnaden för att köpa utrustning via ett maskinlån kan bli högre än att köpa utrustningen direkt på grund av räntor och avgifter.
 • Skuldbörda: Maskinlån lägger till en skuldbörda på företaget, vilket kan påverka kreditvärdigheten.
 • Risken för teknologisk föråldring: Med snabb teknologisk utveckling kan utrustningen bli föråldrad innan lånet är återbetalat.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan företag fatta välgrundade beslut om huruvida maskinlån är en lämplig finansieringsform för deras specifika behov och situation.

Alternativ till maskinlån

Förutom traditionella maskinlån finns det andra finansieringsalternativ som företag kan överväga när de behöver skaffa maskiner och utrustning. Dessa alternativ inkluderar leasing och hyrköp, var och en med sina unika egenskaper och fördelar.

Leasing av maskiner

Leasing innebär att företaget hyr utrustningen för en förutbestämd period. Denna period är ofta kortare än utrustningens totala livslängd, och betalningarna görs regelbundet under leasingperioden. Det finns två huvudtyper av leasing:

 • Operationell leasing: Här är leasingperioden vanligtvis kortare än utrustningens totala livslängd, och risken för att utrustningen blir föråldrad ligger på leasinggivaren. Efter leasingperiodens slut returneras utrustningen till leasinggivaren.
 • Finansiell leasing: Också känd som kapitalleasing, där leasingperioden täcker en stor del av utrustningens förväntade livslängd. I praktiken fungerar detta som ett köp, med option att köpa utrustningen i slutet av leasingperioden till ett reducerat pris.

Hyrköp av maskiner

Hyrköp liknar leasing men med en avgörande skillnad: i slutet av avtalsperioden övergår äganderätten av utrustningen till köparen. Detta alternativ involverar vanligtvis en initial insats följt av regelbundna betalningar, och i slutet av avtalsperioden betalar köparen en slutlig ”köpoption” för att äga utrustningen.

Jämförelse mellan maskinlån, leasing och hyrköp

Här följer en detaljerad jämförelse av de tre populära finansieringsalternativen maskinlån, leasing och hyrköp för att hjälpa företag att förstå vilket alternativ som bäst möter deras specifika behov och situationer.

 • Kostnadseffektivitet: Maskinlån kan vara kostsammare på lång sikt på grund av räntor och avgifter, men erbjuder äganderätt från början. Leasing kan vara mer kostnadseffektivt i termer av kassaflöde och skatteavdrag. Hyrköp kombinerar leasingens kassaflödesfördelar med eventuell äganderätt.
 • Skatteregler: Leasingbetalningar kan ofta dras av som en företagskostnad, vilket reducerar den skattepliktiga inkomsten. Vid maskinlån avskrivs utrustningen och räntan är avdragsgill.
 • Flexibilitet och risk för föråldring: Leasing erbjuder mer flexibilitet för företag som behöver modern teknik och vill undvika risken för teknologisk föråldring. Med maskinlån och hyrköp bär företaget risken för att utrustningen blir föråldrad.
 • Äganderätt: Maskinlån och hyrköp leder till äganderätt, vilket kan vara fördelaktigt för utrustning med lång livslängd. Leasing innebär ingen äganderätt, vilket kan vara en nackdel för företag som önskar kapitalvaror som långsiktiga tillgångar.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan företag välja det finansieringsalternativ som bäst passar deras behov, ekonomiska situation och långsiktiga strategi för hantering av utrustning och teknologi.

Processen för att ansöka om maskinlån

Att förstå processen för att ansöka om maskinfinansiering är avgörande för företag som överväger denna typ av lån. Processen involverar flera steg från initial ansökan till slutligt godkännande och utbetalning av lånet.

Steg för att ansöka om maskinfinansiering

Att navigera i processen för maskinfinansiering kräver en förståelse för de olika stegen från start till slut. Nedan följer de viktigaste stegen i ansökningsprocessen:

 1. Behovsanalys: Det första steget är att noggrant identifiera och definiera företagets behov av maskinutrustning. Det är viktigt att specificera vilken typ av maskin som behövs, dess kostnad och hur den passar in i företagets långsiktiga strategi.
 2. Val av långivare: Nästa steg är att välja en passande finansieringspartner. Detta kan vara en bank, ett finansbolag eller andra kreditinstitutioner som erbjuder maskinlån. Jämför olika långivares villkor, räntor och avgifter.
 3. Ansökningsförberedelser: Förbered nödvändig dokumentation som krävs för att styrka företagets ekonomiska ställning och projektets genomförbarhet.
 4. Ansökan: Skicka in ansökan tillsammans med all nödvändig dokumentation till den valda långivaren. Detta kan ofta göras online eller genom ett personligt möte med en banktjänsteman.
 5. Kreditbedömning: Långivaren granskar ansökan och genomför en kreditbedömning för att avgöra företagets kreditvärdighet och projektets risknivå.
 6. Godkännande och avtalsskrivning: Om ansökan godkänns, formuleras ett låneavtal som båda parter måste godkänna och underteckna. Detta avtal specificerar lånebeloppet, räntan, återbetalningsplanen och andra villkor.
 7. Utbetalning: Slutligen betalas lånebeloppet ut direkt till säljaren av utrustningen, och företaget kan påbörja användningen av den nya maskinen.

Nödvändig dokumentation

För att ansöka om ett maskinlån behöver företag vanligtvis tillhandahålla följande dokumentation:

 • Företagets finansiella rapporter: Balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalyser.
 • Affärsplan och budget: Dokument som visar hur maskinen kommer att användas och dess förväntade inverkan på företagets verksamhet.
 • Kostnadsförslag för utrustningen: Offert eller proforma-faktura från säljaren av maskinen.
 • Registreringsbevis och företagsdokumentation: Bevis på företagsregistrering och eventuell annan relevant juridisk dokumentation.

Bedömning av kreditvärdighet och andra krav

En grundlig bedömning av företagets kreditvärdighet och andra relaterade krav är en central del av långivarens beslutsprocess. Här är de huvudelement som tas i beaktande när en ansökan utvärderas:

 • Kreditvärdighet: Långivaren kommer att genomföra en kreditupplysning och kreditkontroll för att bedöma företagets tidigare kredithistorik och nuvarande ekonomiska ställning.
 • Säkerhetskrav: För säkerställda lån krävs att den köpta maskinen ställs som säkerhet.
 • Ägarnas eller direktörernas kreditvärdighet: I vissa fall kan personlig borgen från företagets ägare eller direktörer krävas.

Genom att följa dessa steg och förbereda nödvändig dokumentation kan företag öka sina chanser att få en maskinfinansiering godkänd, vilket möjliggör viktiga investeringar i verksamhetens framtida tillväxt och effektivitet.

Ekonomiska överväganden av maskinlån

Att förstå de ekonomiska aspekterna av maskinlån är avgörande för företag som överväger denna typ av finansiering. Här diskuterar vi de olika kostnaderna som är förknippade med maskinlån, hur räntor och avgifter påverkar den totala kostnaden, samt hur man kan räkna ut den totala kostnaden för ett maskinlån.

Kostnader associerade med maskinlån

Kostnaderna för ett maskinlån sträcker sig bortom det uppenbara lånebeloppet och inkluderar flera ytterligare faktorer:

 • Räntekostnader: Detta är kostnaden för att låna pengar, uttryckt som en procent av det utlånade beloppet. Räntan kan vara fast eller rörlig beroende på låneavtalet.
 • Uppläggningsavgifter: Många långivare tar ut en initial avgift för att administrera lånet. Denna avgift kan betalas uppfront eller läggas till det totala lånebeloppet.
 • Avgifter för tidig återbetalning: Vissa långivare kan ta ut en avgift om lånet återbetalas före den avtalade lånetiden.
 • Försäkringar: Beroende på lånevillkoren kan det krävas att låntagaren tecknar en försäkring för att skydda utrustningen mot skador eller förlust.

Räntor och avgifter

Räntor och avgifter varierar beroende på flera faktorer, inklusive låntagarens kreditvärdighet, lånebeloppet, lånets löptid, och den ekonomiska miljön. Låntagaren bör jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet. Det är också viktigt att förstå om räntan är fast eller rörlig:

 • Fast ränta: Räntan förblir konstant över hela låneperioden, vilket ger förutsägbarhet i kostnaderna.
 • Rörlig ränta: Räntan kan ändras baserat på marknadsförhållanden, vilket kan innebära lägre initiala kostnader men också osäkerhet över tid.

Att räkna ut total kostnad för ett maskinlån

För att beräkna den totala kostnaden för ett maskinlån måste följande tas i beaktande:

 1. Beräkna den totala räntekostnaden över låneperioden. Detta görs genom att applicera räntesatsen på det utestående lånebeloppet, anpassat för varje betalning som görs.
 2. Lägg till eventuella uppläggningsavgifter och andra administrativa avgifter som kan appliceras direkt eller distribueras över låneperioden.
 3. Inkludera kostnader för försäkringar om dessa krävs.
 4. Överväg effekten av eventuella förtida återbetalningsavgifter om lånet återbetalas i förtid.

Ett exempel för att illustrera detta:

 • Antag ett lån på 1 000 000 SEK med en ränta på 5% per år och en löptid på 5 år.
 • Antag en uppläggningsavgift på 10 000 SEK.
 • Månadsbetalningen beräknas med en amorteringsplan.

För att göra en sådan beräkning kan det vara lämpligt att använda en lånekalkylator som automatiskt tar hänsyn till dessa faktorer, eller att manuellt skapa en amorteringstabell som visar varje betalnings påverkan på det kvarstående lånebeloppet samt hur mycket av varje betalning som går till ränta jämfört med amortering.

Juridiska aspekter av maskinlån

Att navigera de juridiska aspekterna av maskinfinansiering är avgörande för att säkerställa både företagets och långivarens intressen. Det är viktigt att noggrant förstå kontraktet och de juridiska förpliktelserna innan ett maskinlån ingås. Här går vi igenom de viktigaste juridiska övervägandena, inklusive kontraktsstrukturen och hantering av egendomsrätt samt säkerheter.

Juridiska överväganden vid maskinfinansiering

När det gäller maskinfinansiering finns det flera juridiska punkter som både låntagare och långivare måste överväga:

 • Kreditavtal: Detta dokument reglerar villkoren för lånet, inklusive lånebelopp, ränta, återbetalningsschema, förtida återbetalningsregler, och vad som händer vid utebliven betalning.
 • Säkerhetsavtal: Eftersom de flesta maskinlån är säkrade lån, innebär detta att ett säkerhetsavtal etableras där den finansierade maskinen agerar som säkerhet. Detta dokument specificerar långivarens rättigheter att återta utrustningen om låntagaren inte kan uppfylla sina betalningsförpliktelser.
 • Juridisk due diligence: En noggrann granskning av företagets juridiska och finansiella ställning bör göras för att identifiera potentiella risker. Detta kan inkludera att kontrollera företagets kreditvärdighet, tidigare skulder, och befintliga säkerhetsåtaganden.

Kontrakt och avtal

När ett maskinlån ska upprättas, är det avgörande att kontraktet och övriga avtal är tydliga och omfattande:

 • Tydlighet i villkoren: Alla punkter och villkor bör vara tydligt angivna i avtalet för att undvika missförstånd och framtida tvister.
 • Flexibilitet och force majeure: Avtalet bör även inkludera klausuler som tar hänsyn till oförutsedda händelser och hur dessa ska hanteras.
 • Juridisk rådgivning: Det är klokt för både låntagaren och långivaren att anlita juridisk expertis för att granska alla dokument innan de undertecknas för att säkerställa att alla juridiska aspekter är korrekt adresserade.

Egendomsrätt och säkerheter

Egendomsrätt är en central fråga i maskinfinansiering:

 • Egendomsrätt under låneperioden: Normalt sett har långivaren en form av egendomsrätt eller åtminstone säkerhetsintresse i maskinen tills lånet är fullt återbetalt.
 • Registrering av säkerhetsintressen: Det kan krävas att säkerhetsintressen registreras i relevanta register för att säkerställa att dessa är juridiskt bindande mot tredje part.
 • Frigörande av säkerhet: När lånet är fullständigt återbetalt bör låntagaren se till att få dokumentation som visar att långivarens säkerhetsintresse har avslutats och att full egendomsrätt överförs till låntagaren.

Genom att noggrant hantera dessa juridiska aspekter kan företag skydda sig mot framtida juridiska problem och säkerställa att finansieringsprocessen för maskinköp går smidigt.

Fallstudier och exempel

Att studera både framgångsrika och misslyckade fall inom maskinfinansiering kan ge värdefulla insikter och bidra till att forma bästa praxis för företag som överväger denna typ av finansiering. Nedan följer några exempel och analyser av olika scenarier i maskinfinansiering.

Exempel på framgångsrik maskinfinansiering

 • Fallstudie 1: Expansionsprojekt i tillverkningsindustrin Ett medelstort tillverkningsföretag ansökte om maskinlån för att finansiera inköp av en ny produktionslinje. Med hjälp av lånet kunde företaget dubbla sin produktionskapacitet och därmed möta den ökade efterfrågan från sina kunder. Tack vare väl förberedd dokumentation och tydlig kommunikation med långivaren genomfördes finansieringen smidigt. Företaget lyckades inte bara betala tillbaka lånet i förtid utan ökade också sin marknadsandel markant.

Analys av misslyckade maskinlån

 • Fallstudie 2: Felaktig teknologiinvestering Ett småföretag inom tillverkningssektorn tog ett maskinlån för att investera i avancerad teknologi som visade sig vara för komplicerad för deras specifika behov. Företaget hade inte gjort tillräcklig due diligence kring teknologins lämplighet och effektivitet, vilket ledde till låg användning och ineffektivitet. Detta resulterade i ekonomiska svårigheter och oförmåga att betala tillbaka lånet, vilket ytterligare förvärrades av en hög ränta och stränga lånevillkor.

Lärdomar och bästa praxis

Från dessa fallstudier kan flera viktiga lärdomar och bästa praxis dras:

 • Grundlig behovsanalys: Innan man ansöker om maskinlån bör företag utföra en omfattande analys av sina behov och hur den nya utrustningen passar in i företagets långsiktiga strategi.
 • Due diligence: Det är avgörande att göra en grundlig teknisk och ekonomisk utvärdering av den utrustning som ska finansieras. Detta inkluderar att förstå teknologin, dess underhållskrav och dess inverkan på företagets operationer.
 • Kommunikation med långivare: Tydlig och öppen kommunikation med långivaren om företagets finansiella situation och planer kan leda till bättre lånevillkor och undvikande av missförstånd.
 • Flexibla finansieringsalternativ: Utforska olika finansieringsalternativ som leasing eller hyrköp kan ge flexibilitet och minska risken för teknologisk föråldring.
 • Juridiska överväganden: Det är viktigt att noggrant granska och förstå alla juridiska dokument och avtal innan de undertecknas för att säkerställa att alla parter är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter.

Genom att ta till sig dessa lärdomar kan företag öka sina chanser att framgångsrikt genomföra maskinfinansiering och undvika de fallgropar som kan leda till ekonomisk stress eller misslyckande.

Vanliga frågor och svar

Långivare använder flera kriterier för att bedöma en ansökan om maskinlån, inklusive företagets kreditvärdighet, historisk finansiell prestation, framtida kassaflödesprognoser, branschtillhörighet och den specifika utrustningens värde som säkerhet.

Ja, det är möjligt att ansöka om maskinlån för både ny och begagnad utrustning. Villkoren kan dock variera beroende på utrustningens ålder och skick, vilket kan påverka både lånevillkor och räntor.

Ja, under vissa omständigheter kan villkoren för ett maskinlån omförhandlas. Detta kan inkludera räntesats, återbetalningstid och andra avgifter, särskilt om företagets finansiella situation har förändrats eller om marknadsräntorna har förändrats.

Om ett företag inte kan betala tillbaka sitt maskinlån, kan långivaren utöva sin rätt att återta utrustningen som säkerhet. Detta kan följas av en försäljning av utrustningen för att återhämta det skyldiga beloppet. Ytterligare juridiska åtgärder kan också vidtas beroende på lånevillkoren.

Inflation kan påverka kostnaden för maskinlån genom att öka både priserna på ny utrustning och räntesatser. Detta kan leda till högre månatliga betalningar och ökad total lånekostnad över tid. För en djupare förståelse av hur inflation påverkar finansieringskostnader, läs gärna vårt detaljerade inlägg om effekterna av inflation på företagslån.

Relaterad läsning