Jämför företagslån

Jämför företagslån & upptäck det bästa för ditt företag 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
50 000
3 000 000

Ett urval av våra partners

FrodaFedeltaQredOPR FöretagslånApprovaCapcitoCorpiaSvea BankCapitalBox

Jämför företagslån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra företagslån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 17 st. erbjudanden
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Ger offert efter ansökan
Löptid
30 dgr -
3 år
Uppl.avgift
0 kr
Använder D&B
Detaljerad information om Froda
EgenskapInformation
BolagsformerFroda erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFroda ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Froda accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenNej, Froda erbjuder inte företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Froda erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Froda erbjuder inte factoring.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som går i personlig borgen
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Froda kan du låna med mobilen.

Topplista: Bästa företagslånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för företagslån.

Här är vår topplista över de bästa företagslånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • FrodaBäst Överlag 2024
 • KreaBäst för Med EU-garanti
 • CorpiaBäst för Låg Kreditvärdighet
 • FakturinoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FedeltaBäst för Snabb Utbetalning

Alla Företagslån 2024

Här hittar du en komplett översikt över alla alternativ för företagslån på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är en form av finansiering som specifikt riktar sig mot företag och deras unika finansiella behov. Det innebär i grunden att ett företag lånar en summa pengar, som sedan ska återbetalas till långivaren över en överenskommen tidsperiod, tillsammans med ränta och eventuella avgifter. Syftet med lånet kan variera stort, från att finansiera ny utrustning och renoveringar, till att utöka verksamheten eller som arbetskapital för att täcka löpande kostnader.

Olika typer av företagslån

Företagslån kommer i många former, var och en med sina egna specifikationer och användningsområden. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Banklån: Traditionella lån som erbjuds av banker med fasta räntor och återbetalningsplaner. De kan vara säkerställda (kräver säkerhet) eller osäkerställda (kräver ingen säkerhet).
 • Statliga lån och garantier: Lån eller garantier som erbjuds genom statliga program, ofta med förmånliga villkor för att stödja små och medelstora företag.
 • Företagskrediter: Flexibla krediter där företaget får tillgång till en viss kreditgräns som kan användas efter behov.
 • Leasing och factoring: Även om de tekniskt sett inte är lån, erbjuder dessa finansieringsformer alternativa sätt för företag att finansiera utrustning eller förbättra kassaflödet.
 • Online-lån och alternativa långivare: Digitala plattformar och icke-bankinstitutioner som erbjuder snabbare tillgång till kapital, ofta med enklare ansökningsprocesser men ibland högre kostnader.

Kort- vs. långfristiga lån

En annan viktig aspekt att förstå är skillnaden mellan kort- och långfristiga lån, vilket ofta beror på lånets syfte och återbetalningstid.

 • Kortfristiga lån: Dessa lån har vanligtvis en återbetalningstid på mindre än ett år och används ofta för att täcka tillfälliga kassaflödesbehov eller mindre investeringar. De kan komma med högre räntor men erbjuder snabb tillgång till kapital.
 • Långfristiga lån: Lån med en återbetalningstid som sträcker sig över flera år, idealiska för större investeringar som företagsexpansioner eller stora anskaffningar. Dessa lån kräver ofta en mer omfattande ansökningsprocess och kan inkludera säkerhet som en del av låneavtalet.

Att välja mellan kort- och långfristiga lån beror på ditt företags specifika behov, dina framtidsplaner samt din förmåga att hantera återbetalningen. Genom att förstå dessa grundläggande aspekter av företagslån kan du bättre positionera ditt företag för att göra en informerad finansieringsbeslut.

Varför jämföra företagslån?

Att hitta rätt företagslån kan vara en utmaning, men genom att noggrant jämföra olika lån kan du säkerställa att du väljer ett alternativ som bäst passar ditt företags behov och ekonomiska situation. Det finns flera viktiga skäl till varför en jämförelse är avgörande:

Kostnader och räntor

Ett av de uppenbaraste skälen att jämföra företagslån är att hitta ett lån med de lägsta möjliga kostnaderna. Räntan på ett lån kan variera avsevärt mellan olika långivare, och även en liten skillnad i räntesats kan innebära en stor skillnad i den totala kostnaden för lånet. Dessutom kan andra kostnader såsom uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och förtidsbetalningsavgifter också påverka den totala kostnaden. Genom att jämföra dessa faktorer kan du spara pengar och öka ditt företags lönsamhet på lång sikt.

Villkor och krav

Företagslån kommer med en rad olika villkor och krav från långivaren, inklusive krav på säkerhet, personliga borgenärer, och specifika kriterier för kreditvärdighet. Dessa villkor kan ha stor inverkan på ditt företags finansiella flexibilitet och riskexponering. Genom att jämföra villkoren för olika lån kan du hitta ett lån som inte bara har förmånliga ekonomiska förutsättningar, men också villkor som matchar din risktolerans och affärsmodell.

Flexibilitet och anpassningsbarhet

Varje företag har unika behov när det gäller finansiering. Vissa företag kan behöva långfristiga lån för större investeringar, medan andra kan ha behov av kortfristig finansiering för att hantera tillfälliga kassaflödesproblem. Dessutom kan vissa företag värdera möjligheten att kunna betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnader, eller möjligheten att justera lånevillkoren över tid. Genom att jämföra olika lån kan du hitta ett lån som erbjuder den flexibilitet och anpassningsbarhet som ditt företag behöver för att växa och anpassa sig till föränderliga marknadsförhållanden.

Att ta sig tiden att jämföra företagslån kan verka som en tidskrävande process, men fördelarna kan vara betydande. Genom att noggrant överväga kostnader, villkor och lånets flexibilitet kan du säkerställa att du väljer ett finansieringsalternativ som stöder ditt företags långsiktiga framgång och tillväxt. Denna process gör det möjligt för dig att navigera i finansieringslandskapet med större förtroende och säkerhet, och säkerställer att du fattar de bästa möjliga besluten för ditt företag.

Hur man jämför företagslån

Att jämföra företagslån är en viktig process för att säkerställa att du väljer det fördelaktigaste alternativet för ditt företag. Genom att följa några steg och ta hänsyn till viktiga jämförelsekriterier kan du göra en välgrundad bedömning.

Förberedelser innan jämförelse

Innan du börjar jämföra olika företagslån är det viktigt att göra vissa förberedelser:

 1. Definiera ditt finansieringsbehov: Klargör syftet med lånet och hur mycket pengar du behöver. Detta hjälper dig att fokusera din sökning på lämpliga lån.
 2. Bedöm ditt företags finansiella hälsa: Gå igenom ditt företags finansiella rapporter. Långivare kommer att titta på faktorer som kreditvärdighet, årsomsättning och tidigare ekonomisk prestation.
 3. Förbered nödvändiga dokument: De flesta långivare kräver en mängd dokument, inklusive finansiella rapporter, affärsplaner och personlig finansiell information.
 4. Sätt upp en budget för återbetalning: Se till att du realistiskt kan hantera återbetalningarna utan att sätta din verksamhets kassaflöde på spel.

Viktiga jämförelsekriterier

När du har förberett dig väl är det dags att börja jämföra företagslån baserat på några viktiga kriterier:

 • Ränta: Räntan är en av de viktigaste faktorerna att överväga eftersom den direkt påverkar den totala kostnaden för lånet. Jämför både den nominella räntan och effektiva räntan mellan olika långivare för att få en tydlig bild av de faktiska kostnaderna.
 • Avgifter: Utöver räntan kan det tillkomma en rad olika avgifter, som uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och förtidsinlösenavgifter. Var noga med att fråga om alla potentiella avgifter och räkna in dem i den totala lånekostnaden.
 • Återbetalningstid: Lånetiden påverkar både din månatliga återbetalning och den totala räntekostnaden. Längre återbetalningstider kan sänka dina månatliga betalningar men öka den totala kostnaden för lånet.
 • Säkerhet och personliga garantier: Vissa lån kräver säkerhet eller personliga garantier. Förstå vilka tillgångar du behöver sätta som säkerhet eller om du personligen måste stå som garant för lånet, vilket kan påverka din personliga finansiella risk.

Användning av jämförelsetjänster och verktyg

Det finns flera verktyg och tjänster tillgängliga för att hjälpa dig att jämföra företagslån:

 • Online jämförelseplattformar: Dessa webbplatser tillåter dig att jämföra olika lånealternativ baserat på dina inmatade kriterier.
 • Låneförmedlare: Ger tillgång till ett brett utbud av lånealternativ och kan ofta erbjuda exklusiva erbjudanden.
 • Finansiella rådgivare: En professionell rådgivare kan erbjuda skräddarsydda råd baserade på ditt företags unika situation.

Genom att noggrant förbereda dig och överväga dessa kriterier kan du göra en välgrundad jämförelse av företagslån som passar just ditt företags behov och ekonomiska situation.

Att tänka på vid val av företagslån

När du står inför beslutet att välja ett företagslån finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du tar ett välgrundat och fördelaktigt beslut för ditt företag. Det är viktigt att inte bara fokusera på att få tillgång till kapital, utan även att förstå de långsiktiga konsekvenserna av ditt låneval. Här är några kritiska områden att beakta:

Bedöm ditt företags finansiella hälsa

Innan du ansöker om ett lån bör du noggrant granska och bedöma ditt företags finansiella ställning. Detta inkluderar en översyn av din balansräkning, resultaträkning, och kassaflödesanalys för att förstå din förmåga att hantera återbetalningen av lånet. Viktiga nyckeltal att överväga inkluderar:

 • Skuldsättningsgrad: Förhållandet mellan ditt företags totala skulder och dess eget kapital.
 • Likviditetsgrad: Din förmåga att täcka kortfristiga skulder med tillgängliga likvida medel.
 • Kassaflöde: Ditt företags generering av kassaflöde är avgörande för att kunna hantera löpande återbetalningar.

En stark finansiell position kan också ge dig bättre förhandlingsmöjligheter när det gäller lånevillkoren.

Förståelse för låneavtalet

Det är avgörande att du noggrant läser igenom och förstår alla aspekter av låneavtalet innan du signerar det. Var särskilt uppmärksam på:

 • Räntesats och avgifter: Se till att du förstår hur räntan beräknas, om den är fast eller rörlig, samt storleken på eventuella avgifter.
 • Återbetalningsplan: Granska återbetalningsschemat och se till att det överensstämmer med ditt företags kassaflöde och betalningsförmåga.
 • Villkor för förtidslösen: Förstå vad det kostar om du vill eller kan betala tillbaka lånet i förtid.
 • Krav på säkerhet eller borgen: Var medveten om vilka tillgångar du riskerar och om du personligen måste stå som borgensman.

Förhandla om villkoren

Kom ihåg att många aspekter av ett företagslån är förhandlingsbara. Baserat på ditt företags finansiella styrka och kreditvärdighet kan du ha möjlighet att förhandla om mer fördelaktiga villkor. Det kan inkludera lägre räntor, minskade eller inga avgifter, och mer flexibla återbetalningsvillkor. Tips för framgångsrika förhandlingar inkluderar:

 • Var väl förberedd: Ha all relevant finansiell information och dokumentation till hands för att styrka ditt företags ekonomiska hälsa och återbetalningskapacitet.
 • Känn till alternativen: Genom att visa att du har jämfört olika lånealternativ och känner till marknadsräntorna kan du stärka din förhandlingsposition.
 • Var tydlig med dina behov: Förklara varför du behöver lånet och hur det kommer att användas, samt varför vissa villkor eller anpassningar är viktiga för ditt företag.

Att välja rätt företagslån är en viktig beslut som kan ha långtgående effekter på ditt företags finansiella framtid. Genom att noggrant bedöma ditt företags finansiella hälsa, förstå låneavtalets villkor, och aktivt förhandla om dessa, kan du säkerställa att du tar ett välgrundat och strategiskt beslut.

Fallgropar att undvika

När du jämför och väljer företagslån är det viktigt att vara medveten om vanliga fallgropar som kan leda till kostsamma misstag. Genom att känna till dessa och hur man undviker dem kan du säkerställa en mer fördelaktig finansiering för ditt företag. Här utforskar vi några av de mest vanliga misstagen och ger tips på hur du kan undvika dem.

Vanliga misstag vid jämförelse av företagslån

När du navigerar genom processen att välja ett företagslån är det lätt att stöta på hinder som kan göra resan dyrare än nödvändigt. Här är de vanligaste misstagen att hålla utkik efter:

 • Att inte jämföra tillräckligt många alternativ: Många företagare nöjer sig med det första eller mest bekväma låneerbjudandet de får, utan att utforska och jämföra andra alternativ. Detta kan leda till mindre fördelaktiga villkor och högre kostnader.
 • Att fokusera enbart på räntan: Även om räntan är en viktig faktor, är det också avgörande att ta hänsyn till andra avgifter och kostnader, samt villkoren för lånet. Att ignorera dessa kan resultera i en högre total lånekostnad.
 • Att underskatta lånebeloppets storlek: Att låna mer pengar än vad ditt företag faktiskt behöver kan leda till onödigt höga kostnader och ekonomisk stress. Å andra sidan kan ett för litet lånebelopp hindra dig från att uppnå dina affärsmål.
 • Att inte förstå lånevillkoren fullt ut: Komplexa lånevillkor och finstilt text kan dölja avgifter, straff och andra viktiga detaljer. En bristande förståelse för dessa villkor kan leda till oväntade kostnader.
 • Att ignorera lånets flexibilitet: Ett låns flexibilitet när det gäller förtida återbetalning eller anpassning av återbetalningsplanen kan vara avgörande för att anpassa sig till förändrade ekonomiska förhållanden. Att inte ta hänsyn till detta kan begränsa ditt företags ekonomiska manöverutrymme.

Hur du undviker kostsamma misstag

Att undvika dessa vanliga fallgropar kräver medvetenhet och förberedelse. Följ dessa steg för att minimera risken för kostsamma misstag när du väljer företagslån:

 • Gör en omfattande jämförelse: Använd online-verktyg och jämförelsetjänster för att se över ett brett spektrum av långivare och lånealternativ. Detta ger dig en bättre översikt och hjälper dig att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet.
 • Analysera totala lånekostnader: Se till att beräkna den totala kostnaden för varje lånealternativ, inklusive räntor, avgifter och andra kostnader, över hela låneperioden.
 • Bestäm ditt exakta finansieringsbehov: Gör en noggrann kalkyl av hur mycket kapital ditt företag faktiskt behöver och undvik att låna mer än detta.
 • Läs igenom och förstå alla villkor: Ta dig tid att noggrant läsa igenom och förstå låneavtalet. Tveka inte att be om förtydliganden från långivaren eller konsultera med en finansiell rådgivare.
 • Förhandla om villkoren: Kom ihåg att många aspekter av ett låneavtal är förhandlingsbara. Var inte rädd för att diskutera villkoren med din långivare, särskilt om du har en stark förhandlingsposition baserad på ditt företags finansiella hälsa.

Genom att undvika dessa vanliga misstag och följa rekommendationerna för att undvika kostsamma misstag kan du säkerställa att du väljer det bästa möjliga företagslånet för ditt företags behov och framtidsplaner.

Alternativ till traditionella företagslån

För företagare som söker finansiering utanför de traditionella företagslånens ramar finns det flera alternativa finansieringslösningar. Dessa alternativ kan erbjuda flexibilitet, tillgång till kapital och andra fördelar som inte alltid är tillgängliga genom konventionella banklån. Här utforskar vi några av de mest populära alternativen.

Crowdfunding

Crowdfunding har blivit en alltmer populär metod för att finansiera olika typer av projekt och företagsidéer. Genom att använda plattformar som Kickstarter, Indiegogo eller svenska FundedByMe kan företag presentera sina idéer direkt för potentiella investerare – allmänheten. Det finns olika typer av crowdfunding, inklusive:

 • Belöningsbaserad crowdfunding: Bidragsgivare får en belöning eller produkt i utbyte mot sitt ekonomiska stöd.
 • Egenkapitalbaserad crowdfunding: Investerare får en andel i företaget i utbyte mot sitt kapital.
 • Lånebaserad crowdfunding (crowdlending): Bidragsgivare lånar ut pengar till företaget med förväntningen på återbetalning med ränta.

Fördelarna med crowdfunding inkluderar inte bara tillgång till kapital utan också möjligheten att testa och bygga intresse för en produkt eller tjänst.

Affärsänglar och riskkapital

Affärsänglar och riskkapitalbolag erbjuder finansiering i utbyte mot egenkapital i företaget. Affärsänglar är ofta privatpersoner som investerar sina egna pengar i start-up företag i de tidiga skedena, medan riskkapitalbolag vanligtvis investerar större summor pengar i företag med hög tillväxtpotential.

 • Affärsänglar kan också erbjuda värdefull affärsrådgivning och nätverk.
 • Riskkapital är lämpligt för företag som söker en betydande kapitalinsats och som har potential för snabb tillväxt och höga avkastningar.

Båda dessa alternativ innebär dock att företagets ägare måste ge upp en del av sitt ägande och kontroll över företaget.

Leasing och factoring

För företag som behöver utrustning eller som har betydande fordringar kan leasing och factoring vara effektiva finansieringslösningar.

 • Leasing innebär att företaget hyr utrustning eller andra tillgångar för en månadsavgift, vilket undviker behovet av en stor initial investering. Vid leasingavtalets slut kan företaget ofta köpa utrustningen till ett reducerat pris, förnya avtalet eller returnera utrustningen.
 • Factoring innebär att ett företag säljer sina fakturafordringar till ett factoringbolag till ett rabatterat pris. Detta ger omedelbar likviditet och minskar risken för försenade betalningar eller kreditförluster. Factoringbolaget tar sedan över ansvaret för att samla in betalningen från kunden.

Både leasing och factoring kan erbjuda företag flexibla finansieringsalternativ utan de strikta kraven och den långa ansökningsprocessen som ofta är förknippade med traditionella banklån. Genom att välja det finansieringsalternativ som bäst passar deras specifika behov och situation kan företagare effektivt stödja sin verksamhets tillväxt och utveckling.

5 populära företagslån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Froda 4,5/510 000 kr15 000 000 krGer offert efter ansökanGer offert efter ansökan1 mån36 mån
Fakturino 4,5/520 000 kr30 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 mån
Krea 4,5/510 000 kr30 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 mån
Fedelta 4,0/525 000 kr1 000 000 krfr. 6%fr. 6%6 mån36 mån
Toborrow 4,0/5100 000 kr20 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare3 mån36 mån

Vanliga frågor och svar

Starta processen genom att tydligt definiera ditt lånebehov och ditt företags finansiella situation. Samla sedan information om olika långivare och deras erbjudanden. Använd jämförelsetjänster online för att enkelt se olika villkor och räntor sida vid sida.

De viktigaste faktorerna att jämföra inkluderar räntesats, avgifter, återbetalningstid, samt krav på säkerhet och personliga garantier. Det är också viktigt att överväga långivarens rykte och den service de erbjuder.

För att avgöra vilket lån som är mest fördelaktigt, beräkna den totala kostnaden för varje lån över hela låneperioden, inklusive räntor och avgifter. Överväg även hur väl lånets villkor matchar ditt företags behov och betalningsförmåga.

Ja, det är ofta möjligt att förhandla om villkoren för ett företagslån, särskilt om du har ett starkt förhandlingsläge baserat på ditt företags finansiella hälsa. Det kan inkludera bättre räntor, lägre avgifter, och mer flexibla återbetalningsplaner.

Både företagets och din personliga kreditvärdighet spelar en stor roll i långivarnas bedömning och kan påverka de lånevillkor du erbjuds. En högre kreditvärdighet kan leda till bättre räntor och villkor.

Ja, det är möjligt att använda ett företagslån för att samla befintliga skulder till en lägre ränta eller bättre villkor. Detta kan förenkla din skuldförvaltning och potentiellt sänka dina totala kostnader.

Om du står inför två likvärdiga företagslån, överväg att titta på sekundära faktorer såsom kundservice, flexibilitet vid ekonomiska svårigheter, och eventuella ytterligare förmåner. Det kan också vara värt att konsultera med en finansiell rådgivare för personlig rådgivning.

Relaterad läsning