Fastighetslån för företag

Låna pengar till en fastighet utan säkerhet 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
50 000
3 000 000
Utforska alla alternativ

Ett urval av våra partners

FakturinoKreaToborrowZmartaCreddoKomparLendoPonture

Topplista: Bästa fastighetslånen för företag utan säkerhet 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för fastighetslån för företag.

Här är vår topplista över de bästa fastighetslånen för företag utan säkerhet 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • FrodaBäst Överlag 2024
 • ZmartaNyast
 • KreaBäst för Med EU-garanti
 • CorpiaBäst för Låg Kreditvärdighet
 • FakturinoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FedeltaBäst för Snabb Utbetalning

Jämför fastighetslån för företag utan säkerhet

Vi hjälper dig att snabbt jämföra fastighetslån för företag utan säkerhet så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 17 st. erbjudanden
Froda logo

Froda

Betyg: 4.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Ger offert efter ansökan
Löptid
30 dgr -
3 år
Uppl.avgift
0 kr
Använder D&B
Detaljerad information om Froda
EgenskapInformation
BolagsformerFroda erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFroda ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Froda accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenNej, Froda erbjuder inte företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Froda erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Froda erbjuder inte factoring.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som går i personlig borgen
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Froda kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på froda.se
Fakturino logo

Fakturino

Betyg: 4.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
30 dgr -
5 år
Antal partners
38 st.
Låneförmedlare
Erbjuder factoring
Detaljerad information om Fakturino
EgenskapInformation
BolagsformerFakturino erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFakturino ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Fakturino accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenJa, Fakturino erbjuder företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Fakturino erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringJa, Fakturino erbjuder factoring
Antal samarbetspartnersFakturino samarbetar med 38 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Fakturino kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på fakturino.se

Vad är ett fastighetslån för företag?

Ett fastighetslån för företag är ett företagslån som tillhandahålls av banker, finansinstitut eller andra kreditgivare, där företaget lånar pengar för att investera i en fastighet. Fastigheten fungerar vanligtvis som säkerhet för lånet, vilket innebär att kreditgivaren har en säkerhet i fastigheten om lånet inte skulle kunna återbetalas. Detta låter företag utnyttja befintlig kapital utan att behöva binda upp stora mängder kontanter, vilket kan vara avgörande för företagets operationella flexibilitet och expansion.

Fastighetslån spelar en viktig roll i ett företags ekonomiska strategi av flera skäl:

 1. Expansion: Fastighetslån möjliggör för företag att expandera deras verksamhet genom att förvärva nya lokaler eller mark.
 2. Kapitalbevarande: Genom att ta ett lån för fastighetsköp, kan företag behålla sitt kapital för att använda i andra delar av verksamheten, som drift, forskning och utveckling eller marknadsföringsinitiativ.
 3. Skattefördelar: Räntekostnaden på ett fastighetslån kan ofta dras av som en affärskostnad, vilket kan ge skattefördelar.
 4. Värdeökning: Investering i fastigheter innebär också en möjlighet till kapitaltillväxt då marknadsvärdet på fastigheten kan öka över tid.

För många företag utgör tillgången till fastighetsfinansiering grunden för långsiktig planering och strategisk tillväxt. Ett välstrukturerat fastighetslån kan alltså inte bara lösa omedelbara utrymmesbehov utan också förbättra företagets finansiella hälsa genom att optimera dess kapitalstruktur. Denna typ av strategisk finansiering kräver noggrann övervägande och förståelse för både marknadens dynamik och de egna affärsmålen.

Typer av fastighetslån för företag

När företag överväger fastighetsfinansiering finns det en rad olika lånealternativ att välja mellan. Valet av lånetyp beror på företagets specifika behov, ekonomiska situation och långsiktiga mål. Nedan går vi igenom de mest vanliga typerna av fastighetslån som är tillgängliga för företag.

Traditionella banklån

Traditionella banklån är det mest grundläggande och vanliga alternativet för företag som söker fastighetsfinansiering. Dessa lån kräver oftast att företaget kan ställa fastigheten som säkerhet. Lånevillkoren, inklusive räntor och återbetalningsplan, varierar beroende på bankens villkor och företagets kreditvärdighet. Ett traditionellt banklån kan vara attraktivt på grund av dess relativt låga räntor och möjligheten till långa återbetalningstider.

Kommersiella fastighetslån

Kommersiella fastighetslån är specifikt utformade för köp, utveckling eller renovering av kommersiella fastigheter såsom kontorsbyggnader, köpcentrum eller industribyggnader. Dessa lån är generellt sett större till storleken och har ofta mer komplicerade krav på underlag för godkännande än traditionella banklån. Räntorna kan vara fasta eller rörliga beroende på låneavtalet.

Fastighetslån utan säkerhet

Fastighetslån utan säkerhet är mindre vanliga men kan vara ett alternativ för företag med stark kreditvärdighet och solid ekonomisk historik. Eftersom dessa lån inte kräver någon fysisk säkerhet, beror godkännandet på företagets kreditprofil och finansiella styrka. Räntorna är vanligtvis högre jämfört med säkerställda lån på grund av den högre risken för långivaren.

Brygglån

Brygglån är kortfristiga lån som hjälper företag att ”överbrygga” tillfälliga kapitalbehov mellan två transaktioner, till exempel mellan köpet av en ny fastighet och försäljningen av en befintlig. Brygglån har typiskt sett höga räntor och korta löptider, vanligtvis mindre än två år. Dessa lån är användbara för företag som behöver snabb kapital och planerar en snabb exit-strategi.

Omfinansieringslån

Omfinansieringslån möjliggör för företag att omstrukturera befintliga fastighetslån för att dra fördel av bättre lånevillkor, lägre räntor eller för att frigöra kapital för andra användningsområden. Detta kan leda till betydande besparingar över tid eller förbättrad likviditet som kan omdirigeras till andra delar av företaget. Omfinansiering är särskilt användbart när ränteläget förändras till förmån för låntagaren eller när ett företag har förbättrat sin kreditvärdighet. Relaterat: Samla företagslån

Varje typ av lån har sina egna specifika fördelar och nackdelar, och valet bör göras baserat på noggrann analys av företagets behov och framtidsplaner.

Ansökningsprocessen för fastighetslån

Att ansöka om ett fastighetslån kan vara en omfattande och ibland komplex process, beroende på lånets storlek och syfte samt vilken typ av fastighet det gäller. Nedan följer en steg-för-steg-guide som beskriver processen från början till slut, vilka dokument som är nödvändiga och vilka förväntningar man bör ha på tidslinjen för processen.

Steg för steg-guide

För att säkerställa en smidig och framgångsrik ansökningsprocess är det viktigt att följa dessa noggrant utformade steg:

 1. Förberedelse: Innan du ens börjar ansökningsprocessen är det viktigt att ha en tydlig plan för fastigheten och dess användning. Detta inkluderar en affärsplan och budget för de kommande åren.
 2. Välj rätt lånetyp: Baserat på företagets behov och den fastighet som avses att köpas eller utvecklas, välj den lämpligaste lånetypen – traditionellt fastighetslån, kommersiellt fastighetslån, brygglån, etc.
 3. Ansök hos långivare: Ta kontakt med potentiella långivare, vilka kan vara banker, finansinstitut eller alternativa långivare. Diskutera företagets behov och få en inledande uppfattning om möjliga lånevillkor.
 4. Skicka in låneansökan: Komplettera en formell låneansökan där du inkluderar all nödvändig information och dokumentation.
 5. Värdering av fastigheten: Som en del av ansökningsprocessen kommer långivaren att kräva en professionell värdering av fastigheten för att fastställa dess värde och säkerhet för lånet.
 6. Granskning och godkännande: Långivaren kommer att genomföra en grundlig granskning av både företagets ekonomiska situation och fastighetens värde. Detta steg kan ta allt från några veckor till flera månader.
 7. Låneavtal och utbetalning: Om lånet godkänns, kommer låneavtal att upprättas som måste underskrivas av alla parter. Därefter sker utbetalningen av lånebeloppet.

Nödvändiga dokument och information

För en lyckad låneansökan krävs en rad olika dokument:

 • Affärsplan och budget
 • Finansiella rapporter (balansräkning, resultaträkning, cash flow-analys)
 • Kreditrapporter för företaget
 • Juridiska dokument (bolagsordning, registreringsbevis)
 • Detaljer om den aktuella fastigheten (köpekontrakt, tidigare värderingsrapporter)
 • Planer för renovering eller utveckling (om tillämpligt)

Tidsramar och förväntningar

Tidsramen för att få ett fastighetslån kan variera betydligt baserat på lånetyp och långivarens processer. Generellt kan det ta mellan en månad och tre månader från ansökan till utbetalning, men komplexa fall eller stora lån kan ta längre tid. Var redo för en omfattande granskning och ha realistiska förväntningar på hur lång tid processen kan ta.

Genom att noggrant förbereda sig och ha alla nödvändiga dokument tillgängliga kan företag effektivisera ansökningsprocessen och öka sina chanser att få ett godkänt lån under förmånliga villkor.

Fördelar och nackdelar med fastighetslån för företag

Att ta ett fastighetslån är ett betydande beslut för varje företag. Det innebär både möjligheter och risker. En välgrundad förståelse för både de ekonomiska fördelarna och potentiella nackdelarna är avgörande för att fatta väl informerade beslut som stärker företagets långsiktiga framgång.

Ekonomiska fördelar

För många företag representerar fastighetslån en kraftfull möjlighet att förbättra deras ekonomiska status. Här följer några av de främsta ekonomiska fördelarna med att investera i fastighetslån:

 • Kapitaltillväxt: Investering i fastigheter erbjuder möjligheten till värdeökning över tiden. I de flesta fall ökar fastigheternas marknadsvärde, vilket kan generera avsevärda vinster vid försäljning.
 • Skatteavdrag: Räntekostnader på fastighetslån är ofta avdragsgilla som företagsutgifter. Detta kan minska företagets beskattningsbara inkomst och därmed dess skatteskulder.
 • Förbättrad cash flow: Genom att låna medel för att köpa en fastighet, kan företag undvika stora engångsutgifter och bibehålla en mer jämn och hanterbar cash flow. Detta medel kan då användas för att investera i andra tillväxtområden.
 • Inkomstgenerering: Om fastigheten används för uthyrning eller annan affärsverksamhet, kan den generera löpande inkomster som överstiger lånekostnaderna och därmed bidra positivt till företagets nettoresultat.

Potentiella risker och nackdelar

Trots de betydande fördelarna är det viktigt att förstå de risker som följer med att ta ett fastighetslån. Följande punkter lyfter fram några av de viktigaste nackdelarna och farorna som företag kan behöva hantera:

 • Finansiell belastning: Att ta på sig ett lån innebär alltid en skuldsättning. Om företagets inkomster inte räcker för att täcka lånekostnaderna, inklusive räntor och amorteringar, kan detta leda till ekonomiska svårigheter.
 • Fastighetsvärdets fluktuationer: Marknadsvärdet på en fastighet kan fluktuera beroende på externa ekonomiska och marknadsmässiga faktorer som är utanför företagets kontroll. Det finns en risk att värdet på fastigheten sjunker och blir lägre än lånebeloppet (negativt eget kapital).
 • Likviditetsrisk: Långivningsvillkoren kan vara strikta och omfatta höga amorteringskrav, vilket kan påverka företagets likviditet. Om företaget behöver snabb tillgång till kapital kan fastigheten vara svår att sälja snabbt till ett rimligt pris.
 • Juridiska och administrativa krav: Att äga och hantera fastigheter kräver uppfyllnad av juridiska krav, underhåll samt eventuell förvaltning. Detta kan innebära en administrativ börda och medföra ytterligare kostnader.

Det är alltså av största vikt att noggrant överväga både de potentiella fördelarna och nackdelarna med ett fastighetslån i relation till företagets ekonomiska situation och långsiktiga strategi. Ett välplanerat beslut kan använda fastighetslånets fördelar för att stärka företagets position på marknaden, samtidigt som det strategiskt hanterar riskerna.

Juridiska överväganden och avtal

Att förstå de juridiska aspekterna av fastighetslån är av yttersta vikt för företag som överväger sådan finansiering. Rätt hantering av dessa frågor skyddar företaget från oväntade rättsliga problem och säkerställer en stabil grund för framtida operationer. Här nedan följer information om de viktigaste avtalsvillkoren man bör vara uppmärksam på samt vikten av kvalificerad juridisk rådgivning.

Viktiga avtalsvillkor att vara medveten om

När ett företag går in i ett avtal om fastighetslån, finns det flera kritiska avtalsvillkor som bör granskas noggrant:

 • Räntesats och betalningsplan: Detaljerna kring räntesatsen, huruvida den är fast eller rörlig, och den exakta återbetalningsplanen för lånet inklusive eventuella möjligheter till amorteringsfria perioder.
 • Säkerhetskrav: Vilka säkerheter som krävs av långivaren, vanligtvis inkluderar detta inteckning i den fastighet som köps. Detaljerna i hur säkerheten hanteras och vilka rättigheter långivaren har vid utebliven betalning bör förstås helt.
 • Förtidsbetalning: Villkor som rör möjligheten att betala av lånet i förtid och eventuella straffavgifter (förtidsbetalningsavgifter) som kan tillkomma.
 • Covenants: S.k. covenants eller villkor i låneavtalet som föreskriver vissa krav på företaget, såsom underhåll av vissa nyckeltal (till exempel skuldkvot eller likviditetsgrad).
 • Återtaganderätt: Under vilka omständigheter långivaren har rätt att ta över fastigheten (foreclosure), och processen för detta.
 • Garantier och ansvarsfrihet: Vilka garantier företaget måste ge långivaren och vilka omständigheter som kan leda till ansvarsfrihet för långivaren.

Juridisk rådgivning och dess betydelse

Juridisk rådgivning är oumbärlig när det gäller att navigera i de komplexa aspekterna av fastighetslån. Jurister kan hjälpa till att:

 • Granska och förklara låneavtal: Det är kritiskt att förstå varje aspekt av låneavtalet innan det undertecknas. En jurist kan identifiera eventuella problemområden eller ogynnsamma villkor.
 • Förhandla villkor: Erfarna jurister kan förhandla med långivaren för att förbättra villkoren i låneavtalet. Detta kan innefatta allt från räntor till avbetalningsvillkor och säkerhetskrav.
 • Se till efterlevnad: Se till att lånet och dess villkor efterlever alla tillämpliga lagar och regler, vilket minskar risken för framtida legala komplikationer.
 • Hantera juridiska dokument: Jurister kommer också att hantera och säkerställa korrektheten i alla rättsliga dokument som krävs för lånet, från tillträdesavtal till säkerhetsdokument.

Sammanfattningsvis är det avgörande att företag involverar juridisk expertis tidigt i processen för att säkra fastighetslån. Genom att göra det, kan företaget säkerställa att de juridiska aspekterna hanteras korrekt, vilket skyddar företagets intressen och främjar en stabil ekonomisk framtid.

Fallstudier och exempel

Att undersöka verkliga exempel på hur företag har hanterat sina fastighetslån kan ge både insikt och vägledning för andra företag som överväger liknande vägar. Nedan följer några fallstudier som belyser både lyckade och misslyckade låneansökningar, och vad man kan lära sig av dessa erfarenheter.

Fallstudie 1: Lyckad låneansökan för expansion

 • Företag: Ett växande teknikföretag i Stockholm
 • Situation: Företaget behövde större lokaler för att hantera sin växande arbetsstyrka och ökade produktionsbehov. De beslutade sig för att köpa en fastighet som hade potential att både tillgodose nuvarande behov och tillåta framtida expansion.
 • Process: Företaget förberedde noggrant sin låneansökan, inklusive en detaljerad affärsplan och finansiella prognoser som visade på stark tillväxt. De genomgick en grundlig kreditprövning och fastighetsvärdering utförd av en oberoende värderingsman, vilket gav positiva resultat.
 • Utfall: Företaget fick ett fastighetslån med gynnsamma villkor, inklusive en låg ränta och flexibel återbetalningsplan. Expansionen möjliggjorde ökad produktion och bidrog till ökad marknadsandel.
 • Lärdom: Tydlig kommunikation av företagets framtidsvision och dess ekonomiska stabilitet var avgörande för att säkra lånet.

Fallstudie 2: Misslyckad låneansökan på grund av otillräcklig förberedelse

 • Företag: En start-up inom restaurangbranschen i Göteborg
 • Situation: Start-upen sökte ett lån för att öppna sin första restaurang, men hade begränsad erfarenhet inom branschen och en otydlig affärsmodell.
 • Process: Företagets låneansökan innehöll otydliga finansiella dokument och en affärsplan som inte effektivt adresserade potentialen för inkomstgenerering. Deras kreditvärdering påverkades negativt av grundarnas tidigare kredithistorik.
 • Utfall: Låneansökan avslogs på grund av en hög riskprofil och otillräckliga garantier för långivaren.
 • Lärdom: Förberedelse är viktigt; det är viktigt att presentera en robust och realistisk affärsplan och ha en stark kreditvärdighet, särskilt för nya företag inom konkurrensintensiva branscher.

Analyserande kommentar

Dessa exempel illustrerar betydelsen av grundlig förberedelse och förståelse för långivarens krav. Lyckade ansökningar tenderar att vara väl underbyggda med tydliga affärsplaner och starka ekonomiska förutsättningar, medan misslyckanden ofta kan kopplas till brister i dessa områden.

För företag som överväger fastighetslån är det viktigt att inte bara fokusera på den omedelbara effekten av lånet utan också att noggrant överväga dess långsiktiga påverkan på företagets finanser och tillväxtpotential. En professionell och realistisk tillvägagångssätt i ansökningsprocessen ökar chanserna för ett framgångsrikt resultat. Genom att studera både lyckade och misslyckade fall kan företag lära sig att effektivisera sina egna strategier för att säkra och hantera fastighetslån.

Vanliga frågor och svar

Större företag med en etablerad ekonomisk historia och starka finanser har generellt sett lättare att få fastighetslån godkända, tack vare deras bevisade förmåga att hantera ekonomiska åtaganden. Mindre företag och startups kan behöva förse mer omfattande dokumentation och bevis på sin affärsmodells livskraft för att övertyga långivare.

Om en fastighetslåneansökan avslås kan företag överväga alternativa finansieringskällor såsom affärsänglar, venture capital, eller att leasa istället för att köpa. Det är även möjligt att kontakta andra långivare, förbättra de faktorer som ledde till avslaget och försöka igen.

Ja, det är möjligt att kombinera olika typer av lån, såsom traditionella banklån och brygglån, för att finansiera större fastighetsprojekt. Denna strategi kan optimera finansieringsstrukturen och ge flexibilitet under oliutvecklingsfaserna av ett projekt.

Ja, det är möjligt att omförhandla villkoren i ett befintligt fastighetslån, speciellt om din kreditvärdighet har förbättrats eller marknadsräntorna har förändrats. Företag bör diskutera dessa möjligheter med sin långivare för att optimera sina lånevillkor.

Relaterad läsning