EU-lån

EU-lån: Företagslån med EU-stöd och EU-garanti

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
10 000
3 000 000
Utforska alla alternativ

Ett urval av våra partners

CreddoLendoKreaToborrowPonture

Topplista: Bästa EU-lånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 5 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för EU-lån.

Här är vår topplista över de bästa EU-lånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • CreddoBäst Överlag 2024
 • PontureNyast
 • LendoBäst för Med EU-garanti
 • KreaBäst för Låg Kreditvärdighet
 • ToborrowBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden

Jämför företagslån med EU-stöd

Vi hjälper dig att snabbt jämföra företagslån med EU-stöd så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 5 st. erbjudanden
Creddo logo

Creddo

Betyg: 3.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
30 dgr -
5 år
Antal partners
19 st.
Låneförmedlare
EU-lån
Detaljerad information om Creddo
EgenskapInformation
BolagsformerCreddo erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutCreddo ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarNej, Creddo accepterar inte betalningsanmärkningar.
Utan borgenNej, Creddo erbjuder inte företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Creddo erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Creddo erbjuder inte factoring.
Antal samarbetspartnersCreddo samarbetar med 19 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som går i personlig borgen
 • God betalningshistorik utan anmärkningar
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Creddo kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på creddo.com
Lendo logo

Lendo

Betyg: 4.0/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
100 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
1 år -
15 år
Antal partners
19 st.
Låneförmedlare
EU-lån
Detaljerad information om Lendo
EgenskapInformation
BolagsformerLendo erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutLendo ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Lendo accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenJa, Lendo erbjuder företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Lendo erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Lendo erbjuder inte factoring.
Antal samarbetspartnersLendo samarbetar med 19 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Lendo kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på lendo.se

Vad är EU-lån?

EU-lån eller EIF-lån är finansiella instrument som utformats för att stödja företag inom Europeiska unionen, särskilt små och medelstora företag (SMF). Dessa lån tillhandahålls inte direkt av EU, utan snarare genom samarbetsprogram med finansiella institutioner som Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF). EU-lånens primära syfte är att stimulera ekonomisk tillväxt och innovation genom att tillhandahålla kapital under mer förmånliga villkor än vad som vanligtvis är tillgängligt på den öppna marknaden.

Företagslån med EU-stöd och de som har EU-garanti är två centrala typer av finansiellt stöd, men de fungerar lite olika:

 • Företagslån med EU-stöd: Dessa lån finansieras delvis av EU:s budget. De syftar till att erbjuda lägre räntor och mer flexibla återbetalningsvillkor jämfört med traditionella lån. Denna typ av lån är ofta riktade mot specifika projekt eller sektorer som EU vill främja, till exempel grön energi eller innovation.
 • Företagslån med EU-garanti: Dessa innebär att EU erbjuder en garanti till långivaren, vilket minskar riskerna för långivaren och underlättar tillgången till finansiering för företag. Denna typ av stöd är särskilt värdefullt för SMF:er som kanske inte har tillräcklig säkerhet eller historik för att säkra traditionell finansiering.

Fördelarna med EU-finansiering för företag

Att använda sig av EU-finansierade företagslån kan medföra en rad fördelar för företag, såsom:

 • Lägre kostnader: EU-stödda lån erbjuder ofta lägre räntor och andra kostnadsfördelar jämfört med marknadsbaserade lån.
 • Flexibla villkor: Företag kan dra nytta av mer flexibla återbetalningsvillkor, vilket kan vara särskilt viktigt under företagets tillväxtfas.
 • Tillgänglighet: För småföretag som ofta har svårigheter att få lån på den traditionella marknaden, kan dessa EU-stödda alternativ vara mer tillgängliga.
 • Förstärkning av innovations- och utvecklingsprojekt: Många EU-lån är specifikt utformade för att stödja innovativa projekt eller de som bidrar till hållbar utveckling, vilket möjliggör för företag att utforska nya idéer och teknologier.

Genom att förstå och utnyttja dessa möjligheter kan företag övervinna finansiella hinder och främja långsiktig hållbarhet och framgång.

Typer av EU-finansierade företagslån

EU-finansierade företagslån erbjuds i olika former, var och en anpassad för att möta specifika behov och mål inom den europeiska företagssektorn. Nedan följer en översikt över de vanligaste typerna av lån och garantier, samt några specifika EU-program och initiativ som är inriktade på företagsfinansiering.

 • Direkta lån: Dessa är lån som tillhandahålls direkt till företag, vanligtvis genom EU:s finansiella institutioner som EIB. De är ofta inriktade på större projekt och kan innefatta stora summor pengar.
 • Lånegarantier: Denna typ innebär att EU ger en garanti till en långivare, vilket minskar risken för långivaren och ökar chansen för företag att få lån. Garantierna kan vara till hjälp för små och medelstora företag som annars skulle ha svårt att få lån.
 • Mikrofinansiering: Riktad till mycket små företag och entreprenörer, inklusive start-ups och mikroföretag. Dessa lån är ofta mindre i storlek men är avgörande för att stödja småskalig företagande och innovation.
 • Riskkapital: Detta innefattar investeringar i företag, oftast start-ups och innovativa små och medelstora företag, där EU genom sina finansiella armar investerar kapital i utbyte mot aktieandelar.

För att stärka företagande och ekonomisk tillväxt inom EU, har en rad specifika program och initiativ utvecklats. Dessa är skräddarsydda för att möta de varierande finansiella behoven hos företag inom unionen, från små entreprenörer till stora företag. Nedan presenteras några av EU:s nyckelinitiativ för företagsfinansiering.

 • COSME-programmet: Detta är EU:s program för konkurrenskraft hos företag och små och medelstora företag, som syftar till att förbättra tillgången till finansiering och stödja företagens tillväxt.
 • Horisont 2020 och Horisont Europa: Dessa är EU:s flaggskeppsprogram för forskning och innovation, som erbjuder finansiering för forskningsprojekt, utvecklingsprojekt, och innovativa idéer, inklusive lån och garantier.
 • Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI): Känd som Junckerplanen, detta initiativ syftar till att locka privata investeringar för att komplettera offentliga medel, fokuserat på strategiska projekt i hela Europa.
 • Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU): Även om den främst är inriktad på jordbrukssektorn, erbjuder denna fond också finansiering och lån till landsbygdsföretag.
 • InnovFin: Detta initiativ är speciellt utformat för att stödja innovatörer och forskare, med en rad olika finansiella produkter, inklusive lån och garantier.

Sammanfattningsvis utgör dessa olika typer av lån och specifika EU-program kärnan i EU:s strävan att stödja företag och främja ekonomisk tillväxt och innovation. Genom att tillhandahålla dessa resurser, erbjuder EU företag möjligheter att utvecklas och växa, samtidigt som man bidrar till en starkare och mer konkurrenskraftig europeisk ekonomi. Varje program och finansieringsform är utformad för att möta olika behov och krav, vilket gör det möjligt för ett brett spektrum av företag att hitta lämplig finansiering för sina specifika projekt och tillväxtplaner.

Ansökningsprocessen och krav

Att ansöka om ett EU-finansierat företagslån kan vara en omfattande process, och det är viktigt för företag att förstå de olika stegen och kraven. Processen och kraven kan variera något beroende på det specifika lånet och det finansiella programmet, men följande är en generell guide.

Steg för att ansöka om ett EU-finansierat företagslån

Stegen för att ansöka om ett EU-finansierat företagslån innebär följande:

 1. Förberedelse och forskning: Det första steget är att noggrant undersöka de olika EU-finansieringsalternativen och välja det som bäst passar företagets behov. Detta inkluderar att förstå villkoren för varje program, som räntor, återbetalningsperioder och eventuella specifika krav.
 2. Bedömning av företagets behov och mål: Innan du ansöker, se till att du har en tydlig bild av ditt företags finansiella behov och hur lånet kommer att användas för att uppnå företagets mål.
 3. Sammanställa nödvändig dokumentation: Beroende på lånet kan detta inkludera affärsplaner, finansiella rapporter, budgetprognoser, beskrivning av projektet som ska finansieras, och information om företagets ägare och ledning.
 4. Kontakta en intermediär eller långivare: De flesta EU-lån till företag tillhandahålls inte direkt av EU utan genom intermediärer som banker och finansiella institutioner. Kontakta en godkänd intermediär för att diskutera din ansökan.
 5. Ansökningsprocessen: Fyll i alla relevanta ansökningsformulär och tillhandahåll den begärda dokumentationen. Det är viktigt att vara noggrann och exakt i denna del av processen.
 6. Ansökningens granskning och godkännande: Efter inlämning kommer din ansökan att granskas. Detta kan ta olika lång tid beroende på lånet och långivaren.
 7. Undertecknande av avtal och utbetalning av lån: Om din ansökan godkänns, kommer du att behöva underteckna ett låneavtal. Efter detta kommer lånet att göras tillgängligt enligt de överenskomna villkoren.

Kriterier och nödvändig dokumentation

De exakta kriterierna och dokumentationskraven varierar, men generellt inkluderar de:

 • Företagets juridiska status: Bevis på registrering och verksamhet inom EU. Detta kan inkludera registreringsbevis, företagsstadgar och andra juridiska dokument.
 • Ekonomisk information: Detta kan omfatta årsredovisningar, skattedeklarationer, finansiella prognoser och aktuella balansräkningar. Denna information används för att bedöma företagets ekonomiska hälsa och förmåga att återbetala lånet.
 • Affärsplan: En detaljerad affärsplan som inkluderar information om företagets produkter eller tjänster, marknad, konkurrenter, ledningsteam och en strategisk plan för tillväxt. Affärsplanen ska också inkludera hur lånet kommer att användas.
 • Projektbeskrivning: Om lånet är avsett för ett specifikt projekt, krävs ofta en detaljerad projektbeskrivning, inklusive mål, tidsplan, budget och förväntade resultat.
 • Kreditupplysningar och säkerheter: Beroende på långivaren och lånebeloppet kan det behövas kreditupplysningar och information om eventuella säkerheter.
 • Bevis på EU-kompatibilitet: Det kan krävas att du visar hur ditt företag eller projekt är i linje med EU:s mål och policyer, såsom innovation, hållbarhet eller regional utveckling.

Det är viktigt att notera att varje långivare och EU-program kan ha sina egna specifika krav och processer, så det är avgörande att noggrant granska riktlinjerna för det specifika programmet eller lånet. Dessutom bör företag vara redo att svara på uppföljningsfrågor och kanske till och med justera sina planer baserat på feedback från långivaren. Att vara väl förberedd och ha alla nödvändiga dokument och planer på plats är nyckeln till en framgångsrik ansökningsprocess.

Fallstudier och praktiska exempel

Att titta på verkliga exempel på hur företag har utnyttjat EU-finansiering kan ge värdefulla insikter i hur dessa lån och garantier kan användas för att driva tillväxt och innovation. Här följer några fallstudier som illustrerar framgångsrika projekt som har gynnats av EU-finansiering.

Innovativ start-up inom grön teknik

Detta exempel på innovativt start-up inom grön teknik belyser hur EU-finansiering kan katalysera utvecklingen av miljövänliga teknologier. Detta företag, startat med en vision om att göra en positiv miljöpåverkan, utnyttjade EU-medel för att bana väg för hållbara energilösningar.

 • Projektbeskrivning: Ett start-up företag inriktat på utveckling av hållbar energiteknik.
 • EU-finansiering: Företaget mottog finansiering genom Horisont 2020-programmet, som stödde deras forskning och utveckling.
 • Resultat: Med hjälp av EU-medel kunde företaget snabbt utveckla och patentera nya teknologier, vilket ledde till en framgångsrik marknadslansering och betydande tillväxt.

SMF inom digital hälsa

I fallet med SMF inom digital hälsa demonstreras effekten av EU-stöd på framväxten av innovativa hälsoteknologier. Med hjälp av EU-finansiering kunde detta företag, som specialiserat sig på digitala hälsolösningar, utveckla och implementera avancerade verktyg som förbättrar patientvården.

 • Projektbeskrivning: Ett småföretag som utvecklar digitala hälsolösningar.
 • EU-finansiering: Företaget fick lån med EU-garanti, vilket möjliggjorde utökning av deras forskningsteam och marknadsföringsinsatser.
 • Resultat: Genom tillgången till kapital kunde företaget accelerera produktutvecklingen och etablera sig som en ledande aktör inom sitt område.

Regional utvecklingsprojekt

Vår tredje fallstudie fokuserar på ett regional utvecklingsprojekt som förvandlade en mindre utvecklad EU-region. Genom att dra nytta av EU-finansiering, kunde projektet stimulera lokal ekonomi, främja turism och bevara regionens unika kulturarv.

 • Projektbeskrivning: Ett projekt för att främja turism och kulturarv i en mindre utvecklad region.
 • EU-finansiering: Projektet finansierades delvis genom Europeiska regionala utvecklingsfonden.
 • Resultat: Finansieringen ledde till förbättrad infrastruktur, ökad turism och ekonomisk tillväxt i regionen.

Analys av hur företag utnyttjat EU-stöd

Genom dessa exempel kan vi se hur EU-finansiering hjälper företag och projekt på olika sätt:

 • Riskminimering: EU-garantier och -stöd minskar risken för företag, vilket gör det möjligt för dem att investera i forskning och utveckling, samt att utforska nya marknader.
 • Tillgång till kapital: Små och medelstora företag, som ofta har svårt att få tillgång till traditionella finansieringskällor, kan med EU-stöd säkra nödvändigt kapital för tillväxt och utveckling.
 • Innovation och teknologiutveckling: EU-finansiering fokuserar ofta på innovation och teknologi, vilket uppmuntrar företag att utveckla nya produkter och tjänster som kan ha stor inverkan på marknaden.
 • Regional utveckling: Genom att rikta in sig på specifika regioner eller sektorer, bidrar EU-lån till ekonomisk utveckling och jobbskapande i områden som behöver det mest.

Dessa fallstudier visar på det breda spektrum av möjligheter som EU-finansiering erbjuder och hur företag kan använda dessa resurser för att uppnå sina mål, oavsett om det handlar om att starta ett innovativt företag, expandera en befintlig verksamhet eller bidra till regional utveckling.

Risker och utmaningar

Även om EU-finansierade företagslån erbjuder många fördelar, finns det också potentiella risker och utmaningar som företag bör vara medvetna om. En förståelse för dessa risker och hur man hanterar dem är avgörande för att säkerställa en framgångsrik och hållbar användning av dessa finansieringsinstrument.

Potentiella risker och nackdelar med EU-lån

EU-finansierade företagslån kan vara ett attraktivt alternativ för företag som söker tillväxt och utveckling. Men trots de många potentiella fördelarna, är det viktigt för företag att förstå de möjliga riskerna och utmaningarna som dessa typer av lån kan innebära innan de ingår ett avtal. Nedan följer några potentiella risker och nackdelar att vara medvetna om:

 • Komplex ansökningsprocess: Processen för att ansöka om EU-finansiering kan vara tidskrävande och komplex, vilket kräver detaljerad dokumentation och ibland stränga kriterier.
 • Förseningar i finansieringen: På grund av den omfattande granskningsprocessen kan det dröja innan finansieringen blir tillgänglig, vilket kan vara problematiskt för projekt med strama tidsramar.
 • Stränga användningsvillkor: EU-lån och bidrag kommer ofta med specifika villkor för hur pengarna får användas, vilket kan begränsa företagets flexibilitet.
 • Återbetalningskrav: Trots förmånliga villkor är EU-lån fortfarande lån som måste återbetalas. Företag måste säkerställa att de kan uppfylla dessa återbetalningskrav över tid.
 • Beroende av extern finansiering: Det finns en risk att företag blir för beroende av extern finansiering, vilket kan påverka deras långsiktiga ekonomiska hållbarhet om de inte utvecklar andra inkomstkällor.

Strategier för riskhantering

För att hantera dessa risker effektivt, kan företag överväga följande strategier:

 • Noggrann planering och förberedelse: Innan man ansöker om ett EU-lån, bör företag säkerställa att de har en solid affärsplan och förståelse för hur medlen kommer att användas. Detta inkluderar att ha realistiska tidsplaner och finansiella prognoser.
 • Förståelse för villkor och krav: Företag bör noggrant läsa och förstå villkoren för lånet, inklusive användningsrestriktioner och återbetalningskrav. Det är viktigt att vara medveten om alla juridiska förpliktelser.
 • Diversifiering av finansieringskällor: Att inte enbart förlita sig på EU-finansiering är nyckeln till ekonomisk hållbarhet. Företag bör utforska olika finansieringsalternativ för att minska beroendet av ett enskilt lån.
 • Risken för förseningar: Ha en backup-plan för finansiering eller projektplanering om det skulle uppstå förseningar i att få EU-finansiering.
 • Effektiv kapitalhantering: När finansieringen väl är säkrad, är det viktigt att hantera kapitalet effektivt och i enlighet med planen som presenterats i ansökan. Detta inkluderar att hålla noggranna register och se till att alla medel används på ett sätt som maximerar företagets tillväxt och utveckling.
 • Regelbunden översyn och justering: Företag bör regelbundet granska sin finansiella situation och justera sina strategier vid behov. Detta kan innebära att anpassa projektplaner, söka ytterligare finansiering eller omstrukturera återbetalningsplaner.

Genom att vara medveten om och proaktivt hantera dessa risker och utmaningar kan företag effektivt utnyttja EU-finansierade företagslån för att främja sin tillväxt och utveckling, samtidigt som de säkerställer en stabil och hållbar ekonomisk framtid. Att balansera möjligheterna som dessa lån erbjuder med de inneboende riskerna kräver noggrann planering och smart finansiell förvaltning, men med rätt strategier på plats kan företag dra stor nytta av EU:s finansiella stöd.

EU-lån i olika EU-länder

EU-finansierade lån och garantier är tillgängliga för företag i alla medlemsstater, men deras tillämpning och tillgänglighet kan variera betydligt beroende på landets specifika ekonomiska situation och de prioriteringar som satts på nationell nivå. Nedan undersöker vi hur EU-lån anpassas och görs tillgängliga i olika medlemsländer, med jämförelser och nationella exempel.

Anpassning och tillgänglighet av EU-lån i olika medlemsländer

EU-lånens tillämpning och tillgänglighet varierar mellan medlemsländerna, reflekterande av varje lands unika ekonomiska förhållanden och prioriteringar. Denna variation är avgörande för att säkerställa att finansieringen möter de specifika behoven hos företag i olika regioner inom EU.

 • Nationella prioriteringar: Varje EU-land kan ha olika prioriteringar baserat på dess unika ekonomiska och sociala behov. Till exempel kan vissa länder fokusera mer på att stödja jordbrukssektorn, medan andra kan fokusera på att främja teknologiska start-ups eller miljövänliga initiativ.
 • Finansiella intermediärer: I de flesta fall tillhandahålls EU-lån genom lokala banker och finansiella institutioner som fungerar som intermediärer. Tillgängligheten och villkoren för dessa lån kan variera beroende på dessa institutioners egna riktlinjer och kapacitet.
 • Samordning med nationella program: I vissa fall kan EU-finansiering samordnas med nationella finansieringsprogram för att skapa synergier och förstärka de ekonomiska effekterna.

Jämförelse och exempel på nationell nivå

För att illustrera hur EU-lån anpassas och används i olika EU-länder, kan vi se på specifika exempel. Dessa fallstudier ger insikt i hur varje land utnyttjar EU-finansieringen för att stödja sina nationella ekonomiska mål och utmaningar.

 • Sverige: I Sverige kan EU-finansierade lån vara särskilt inriktade på att stödja innovation och hållbar utveckling, med starka samarbeten mellan EU-program och nationella initiativ som Vinnova.
 • Tyskland: Tyskland har en stark industriell bas, och EU-lån här kan vara mer inriktade på att stödja små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin, samt att främja forskning och utveckling inom tekniksektorn.
 • Grekland: Med en ekonomi som är starkt beroende av turism och jordbruk, kan EU-finansierade lån i Grekland vara mer inriktade på dessa sektorer, samt på att stödja ekonomisk återhämtning och utveckling.
 • Polen: Polen, med sin växande ekonomi, kan dra nytta av EU-lån för att stödja infrastrukturutveckling och modernisering av industriella processer.

Sammanfattningsvis varierar tillämpningen och tillgängligheten av EU-lån mellan olika EU-länder, beroende på nationella prioriteringar, ekonomiska förhållanden och samarbete mellan EU och nationella finansiella institutioner. Denna mångfald i tillämpning speglar EU:s anpassningsförmåga och engagemang för att möta de specifika behoven i varje medlemsstat, samtidigt som man stärker den övergripande ekonomiska och sociala sammanhållningen inom unionen.

5 populära företagslån med EU-stöd hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidÅlders- och inkomstkravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Erbjuder factoring
Krea 4,5/510 000 kr30 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 mån18 år, Bedöms individuelltVarje låneansökan bedöms individuellt men många av de långivare Krea samarbetar med en omsättning på minst 50 000 kr/mån eller 600 000 kr/år.Beror på långivareBeror på långivareUCJa (38)Ja
Toborrow 4,0/5100 000 kr20 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare3 mån36 mån18 år, Bedöms individuelltBeror på långivareBeror på långivareUCJa (20)Nej
Creddo 3,5/510 000 kr10 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 mån18 år, Bedöms individuelltBeror på långivareBeror på långivareUCJa (19)Nej
Lendo 4,0/550 000 kr5 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare12 mån180 mån18 år, Bedöms individuelltBeror på långivareBeror på långivareUCJa (19)Nej
Ponture 2,5/5100 000 kr2 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 mån18 år, Bedöms individuelltBeror på långivareBeror på långivareUCJa (18)Ja

Vanliga frågor och svar

Nej, alla typer av företag är inte automatiskt berättigade till EU-lån. Berättigande beror på specifika kriterier som fastställs av varje låne- och garantiprogram, inklusive företagets storlek, verksamhetsområde och det specifika projektets karaktär.

Ja, EU-lån kan ofta kombineras med andra finansieringskällor, inklusive nationell finansiering, privata investeringar och andra bidrag. Det är dock viktigt att säkerställa att alla finansieringskällor är kompatibla och uppfyller de specifika villkoren för varje finansieringsform.

Vanliga misstag som företag gör när de ansöker om EU-lån inkluderar bristfällig eller ofullständig dokumentation, otillräckliga affärsplaner, missförstånd av lånevillkor och krav samt underskattning av tidsramar för ansökningsprocessen och fondutbetalningen.

Ja, i Sverige finns det flera organisationer och instanser som erbjuder rådgivning och support för företag som är intresserade av att ansöka om EU-lån. Dessa tjänster kan innefatta hjälp med att förstå och navigera i ansökningsprocessen, rådgivning kring vilka EU-finansieringsalternativ som är mest lämpliga för ett specifikt företag, samt assistans med att uppfylla alla nödvändiga krav och villkor. Bland dessa instanser finns Almi, Tillväxtverket och olika regionala utvecklingsråd, som alla kan erbjuda vägledning och resurser för att underlätta processen för svenska företag att söka EU-finansiering.

Huruvida icke-vinstdrivande organisationer kan ansöka om EU-lån beror på det specifika EU-programmet. Vissa program tillåter icke-vinstdrivande organisationer att ansöka, särskilt de som är inriktade på forskning, utbildning, social innovation eller miljömässig hållbarhet. Det är viktigt att kontrollera de specifika kriterierna för varje program.

Om ett företag inte kan återbetala sitt EU-lån, kan det utsättas för standardförfaranden som liknar de för vanliga banklån. Detta kan inkludera rättsliga åtgärder, och i vissa fall, aktivering av garantier. Det är viktigt att kontakta långivaren omedelbart vid ekonomiska svårigheter.

Ja, precis som med andra typer av lån, kan ett EU-lån påverka ett företags kreditbetyg. God hantering av lånet kan förbättra betyget, medan misslyckande med att uppfylla återbetalningskraven kan ha en negativ inverkan.

Ja, många EU-lån och garantiprogram är utformade för att stödja start-ups och tidiga skeden av företagande, särskilt de som inriktar sig på innovation och teknologisk utveckling.

Relaterad läsning