Billån till företag

Låna pengar till bilköp åt företag

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
50 000
2 000 000

Ett urval av våra partners

FrodaFedeltaQredOPR FöretagslånApprovaCapcitoCorpiaSvea BankCapitalBox

Jämför billån till företag

Vi hjälper dig att snabbt jämföra billån till företag så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket kostar bilen?

Hittade 17 st. erbjudanden
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Ger offert efter ansökan
Löptid
30 dgr -
3 år
Uppl.avgift
0 kr
Använder D&B
Billån utan säkerhet
Detaljerad information om Froda
EgenskapInformation
BolagsformerFroda erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFroda ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Froda accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenNej, Froda erbjuder inte företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Froda erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringNej, Froda erbjuder inte factoring.
Krav för att få ansöka
 • Godkänd för F-skatt
 • Ansökande som går i personlig borgen
 • Ansökande som är folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Froda kan du låna med mobilen.

Topplista: Bästa billånen till företag 2024

Vår metod

Vi utvärderade 17 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för billån till företag.

Här är vår topplista över de bästa billånen till företag 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • FrodaBäst Överlag 2024
 • KreaBäst för Med EU-garanti
 • CorpiaBäst för Låg Kreditvärdighet
 • FakturinoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FedeltaBäst för Snabb Utbetalning

Alla Billån till företag 2024

Här hittar du en komplett översikt över alla alternativ för billån till företag på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig.

Vad är ett billån till företag?

Ett billån till företag är en typ av finansiering där ett företag lånar pengar för att köpa ett eller flera fordon till sin verksamhet. Detta lån är avsett för användning i företagets namn och betalas tillbaka över tid enligt överenskomna villkor med långivaren, vilket kan vara en bank eller ett finansbolag. Genom att lånet är i företagets namn, baseras godkännandet och villkoren på företagets ekonomiska hälsa snarare än individens, vilket skiljer det från privata billån.

Skillnaden mellan billån för privatpersoner och företag

Det finns flera distinkta skillnader mellan billån för privatpersoner och företag. Först och främst är det juridiska och finansiella förutsättningar som skiljer sig åt. Privatpersoner måste oftast visa upp en stabil inkomst och ha en god kreditvärdighet för att kvalificera sig för ett billån. För företag, å andra sidan, granskas företagets totala ekonomiska situation, inklusive kreditvärdighet och tidigare årsredovisningar, för att bedöma lånevillkor.

En annan viktig skillnad är hur lånen struktureras. Företagslån kan inkludera alternativ som leasing och billån med restvärde som inte alltid är tillgängliga eller lika vanliga för privatlån. Billån med restvärde innebär att en del av bilens pris betalas vid låneperiodens slut, vilket kan ge företag en större flexibilitet genom lägre månadskostnader under låneperioden och en större slutbetalning. Dessa alternativ kan erbjuda större flexibilitet för företag som regelbundet behöver uppdatera sin fordonsflotta eller hantera varierande kassaflöden.

Dessutom kan företag dra nytta av skattemässiga fördelar genom att avskriva kostnaden för fordonet som en del av företagets driftskostnader, vilket inte är möjligt för privatpersoner. Detta gör billån till företag till ett potentiellt kraftfullt verktyg för att optimera skattebetalningar och förbättra företagets ekonomiska hälsa.

Varför välja billån till företag?

Att välja att finansiera fordon genom ett billån erbjuder flera fördelar för företag som strävar efter att optimera sin kapitalanvändning och finansiella planering. Denna finansieringsform underlättar inte bara förvärvet av nödvändiga fordon utan bidrar även till en mer förutsägbar budgethantering.

Ekonomiska fördelar med att ta billån som företag

Att finansiera fordon genom billån erbjuder flera ekonomiska fördelar som kan hjälpa företag att effektivisera sin kapitalanvändning och förbättra sin finansiella hälsa. Här är några nyckelaspekter:

 • Kapitalbevarande: En av de största fördelarna med billån till företag är möjligheten att bevara företagets kapital. Genom att inte betala hela köpesumman direkt frigörs kapital som istället kan användas för andra investeringar eller för att stärka företagets likviditet. Detta är särskilt värdefullt för företag som behöver stora fordonsparker eller dyr utrustning för att driva sin verksamhet.
 • Budgetkontroll: Med fasta månadskostnader blir det lättare för företag att budgetera och planera sina utgifter. Ett billån struktureras ofta med regelbundna, förutsägbara avbetalningar, vilket hjälper företag att undvika oväntade kostnadsposter och behålla en stabil ekonomi.
 • Förbättrad kreditvärdighet: Regelbunden och punktlig återbetalning av ett billån kan också bidra till att stärka företagets kreditvärdighet. En stark kreditprofil kan vara avgörande för att säkra framtida finansiering under gynnsammare villkor.

Möjligheter till skatteavdrag

Billån till företag erbjuder inte bara finansiella utan även skattemässiga fördelar som kan bidra till att minska den totala kostnaden för fordon. Nedan listas de viktigaste skatteförmånerna:

 • Avskrivningar: Företag kan dra av kostnaden för fordonet genom avskrivningar, vilket minskar det skattepliktiga resultatet. Detta är en betydande fördel jämfört med privatpersoner, eftersom det direkt påverkar företagets nettoresultat positivt.
 • Ränteavdrag: Räntekostnaden på billånet är oftast avdragsgill. Detta innebär att företag kan reducera sin skattebörda genom att dra av räntebetalningarna från företagets beskattningsbara inkomst.
 • Leasingförmåner: För företag som väljer att leasa sina fordon, till exempel genom operationell leasing, kan hela leasingavgiften ofta dras av som en verksamhetskostnad. Detta inte bara förenklar administrationen utan minskar även den skattepliktiga inkomsten.

Sammanfattningsvis, billån till företag erbjuder både finansiella och skattemässiga fördelar som kan ha en betydande inverkan på ett företags ekonomi och dess långsiktiga tillväxtstrategier. Genom att utnyttja dessa fördelar kan företag effektivisera sin fordonsfinansiering och förbättra sin ekonomiska ställning.

Olika typer av billån tillgängliga för företag

För företag som överväger att finansiera fordon finns det flera olika finansieringsalternativ att välja mellan. Varje alternativ har sina egna fördelar och kan passa olika typer av företag beroende på deras specifika behov och ekonomiska strategier.

Traditionellt billån

Detta är den mest grundläggande formen av billån där företaget lånar en viss summa pengar för att köpa ett fordon och betalar sedan tillbaka lånet över tid med ränta. Detta alternativ innebär oftast att företaget äger fordonet direkt, vilket gör det möjligt för dem att fritt hantera och eventuellt sälja fordonet som de önskar. Detta alternativ är särskilt fördelaktigt för företag som planerar att behålla sina fordon långsiktigt.

Leasing

Ett populärt alternativ för företag som föredrar att inte binda upp kapital eller som behöver byta ut sina fordon regelbundet. Leasing innebär att företaget betalar för användningen av fordonet under en bestämd tidsperiod, vilket ofta resulterar i lägre månadskostnader jämfört med ett traditionellt billån.

 • Operationell leasing: Även känd som operativ leasing, innebär detta att företaget hyr fordonet under en period men äger det inte. Det är en form av leasing som oftast inkluderar service och underhåll, vilket kan minska de oväntade kostnaderna för företaget. Vid kontraktets slut returneras fordonet till leasinggivaren, vilket ger företaget möjlighet att byta till nyare modeller.
 • Finansiell leasing: I denna form av leasing har företaget en option att köpa fordonet vid leasingperiodens slut till ett förutbestämt restvärde. Detta är fördelaktigt för företag som förväntar sig att fordonets värde kommer att vara högre än restvärdet, vilket gör det till en kostnadseffektiv metod att förvärva fordon.

Billån med restvärde och dess effekter

Denna finansieringsform innebär att företaget betalar lägre månatliga avbetalningar under låneperioden, men avslutar med en större engångsbetalning vid periodens slut. Detta kan vara en attraktiv alternativ för företag som förväntar sig en förbättrad ekonomisk situation i framtiden eller som planerar för stora inkomster som kan täcka den stora slutbetalningen. Genom att sprida ut kostnaderna på detta sätt kan företag lättare hantera kontantflödet och samtidigt få tillgång till dyrare fordon som annars skulle vara svåra att finansiera.

Varje finansieringsform erbjuder unika fördelar och kan anpassas för att möta specifika affärsbehov. Det är viktigt för företag att noggrant överväga sina alternativ och välja den finansieringslösning som bäst stödjer deras affärsmodell och ekonomiska mål.

Hur man ansöker om ett billån för företag

Att ansöka om ett billån för ett företag kräver noggrann förberedelse och förståelse av processen. Här går vi igenom steg för steg hur man framgångsrikt kan ansöka om ett billån, vilka dokument som behövs och vad man kan förvänta sig avseende tidsram för godkännande.

Steg för steg-process

För att navigera i ansökningsprocessen för ett billån till företag på ett effektivt sätt, följ dessa steg:

 1. Bedöm ditt finansieringsbehov: Innan du ansöker, identifiera behovet av finansiering. Besluta om typ av fordon, hur många fordon som behövs, och om du vill ha ett traditionellt lån eller leasing.
 2. Jämför olika långivare och erbjudanden: Undersök olika långivare, inklusive banker, finansbolag och specialiserade kreditinstitut. Jämför räntor, villkor, och avgifter för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet för ditt företag.
 3. Samla nödvändiga dokument: Se till att du har alla nödvändiga dokument redo innan du ansöker. Detta inkluderar årsredovisningar, bokslut, kreditrapporter och juridiska dokument som bekräftar företagets rätt att ingå avtal.
 4. Ansök om lånet: Fyll i låneansökan med all nödvändig information om företaget och fordonet. Se till att all information är korrekt och aktuell.
 5. Lämna in ansökan och vänta på kreditbedömning: Skicka in ansökan tillsammans med alla nödvändiga handlingar. Långivaren kommer att genomföra en kreditbedömning för att avgöra företagets kreditvärdighet.
 6. Godkännande och låneutbetalning: Efter godkännandet kommer låneavtalet att upprättas som båda parter undertecknar. Därefter sker utbetalningen av lånebeloppet enligt överenskomna villkor.

Viktiga dokument och information som krävs

När du förbereder din ansökan om billån för företag är det viktigt att ha alla relevanta dokument tillgängliga. Här är en lista över de viktigaste dokumenten som du behöver samla ihop:

 • Juridiska dokument: Bevis på företagets registrering och behörighet att ingå avtal.
 • Ekonomiska rapporter: Senaste årsredovisningar och bokslut.
 • Fordonsspecifikation: Detaljerad information om fordonet, inklusive pris, modell, ålder och skick.
 • Affärsplan: En aktuell affärsplan kan också krävas för att visa på företagets framtidsutsikter och finansiell stabilitet.

Tidsram för godkännande

Tidsramen för att få ett billån godkänt kan variera beroende på långivaren och omständigheterna kring ansökan. Vanligtvis kan man förvänta sig ett svar inom några dagar till ett par veckor efter att alla dokument har lämnats in. Vissa långivare kan erbjuda snabbare behandlingstid för förkvalificerade eller befintliga kunder.

Att förstå och följa dessa steg noggrant kommer att hjälpa ditt företag att navigera i processen för att säkra ett billån mer effektivt. Korrekt förberedelse och fullständighet i ansökan är avgörande för att snabbt och smidigt få tillgång till finansieringen som ditt företag behöver för att växa.

Fallstudier och exempel: Företag som har nyttjat billån

Att titta på konkreta exempel kan ge värdefulla insikter i hur olika företag har använt billån för att stödja och utveckla sin verksamhet. Nedan presenteras några fallstudier som belyser hur företag i olika branscher och av olika storlek har dragit nytta av billån.

Fallstudie 1: Transportföretaget

 • Bakgrund: Ett medelstort transportföretag specialiserar sig på logistik och distribution inom Norden. Företaget behövde uppdatera sin lastbilsflotta för att ersätta äldre modeller och förbättra bränsleeffektiviteten.
 • Lösning: Företaget beslutade att använda sig av finansiell leasing för att finansiera förvärvet av tio nya lastbilar. Genom att välja leasing kunde de hålla nere de initiala kostnaderna och sprida utbetalningarna över lastbilarnas förväntade användningsperiod.
 • Resultat: Leasingen möjliggjorde för företaget att modernisera sin flotta utan att belasta företagets kassaflöde. De nya, mer bränsleeffektiva lastbilarna ledde även till lägre driftskostnader och stärkte företagets konkurrenskraft.

Fallstudie 2: Byggföretaget

 • Bakgrund: Ett växande byggföretag som stod inför behovet av att snabbt expandera sin fordonspark för att kunna hantera flera stora projekt samtidigt.
 • Lösning: Företaget valde ett traditionellt billån för att finansiera köpet av flera arbetsfordon, inklusive skåpbilar och lätta lastbilar. Genom att säkra ett billån med konkurrenskraftig ränta kunde de effektivisera köpprocessen och snabbt få tillgång till nödvändiga fordon.
 • Resultat: Med de nya fordonen kunde företaget effektivt möta de ökade transportkraven från de nya projekten, vilket bidrog till ökad produktivitet och förmåga att hålla tidplanerna.

Fallstudie 3: IT-konsultföretaget

 • Bakgrund: Ett IT-konsultföretag behövde en representativ och pålitlig bilpool för sina anställda som regelbundet besöker klienter.
 • Lösning: Företaget beslutade att använda operationell leasing för att tillhandahålla flera företagsbilar. Detta val innebar att företaget kunde undvika stora kapitalutlägg och istället betala en fast månadskostnad som inkluderade service och underhåll.
 • Resultat: Leasingavtalet gav företaget flexibiliteten att enkelt uppdatera sin fordonsflotta var tredje år, vilket garanterade att de alltid hade tillgång till moderna och effektiva bilar. Detta förstärkte företagets image och bidrog till högre anställdanöjdhet.

Dessa exempel visar på bredden av tillämpningar och fördelarna med olika typer av billån. Genom att anpassa finansieringsmetoden efter företagets behov och ekonomiska förutsättningar kan företag effektivt skala upp sin verksamhet och möta marknadens krav.

Vanliga fallgropar och hur man undviker dem

När företag överväger billån eller leasingavtal finns det flera potentiella fallgropar som kan medföra oväntade kostnader eller komplikationer. Att vara medveten om dessa och förstå hur man undviker dem kan hjälpa företag att fatta mer informerade och ekonomiskt fördelaktiga beslut.

Felaktiga lånevillkor

Problem: En vanlig fallgrop är att inte noggrant granska eller missförstå lånevillkoren, vilket kan inkludera allt från räntesatser till återbetalningstid och dolda avgifter. Detta kan leda till att företaget hamnar i en situation där lånekostnaderna blir högre än förväntat.

Lösningar:

 • Granska noggrant: Innan du signerar ett låneavtal, se till att du noggrant granskar alla villkor. Om något är oklart, tveka inte att fråga långivaren för en fullständig förklaring.
 • Jämför erbjudanden: Ta dig tid att jämföra olika låneerbjudanden. Detta inkluderar räntor, avgifter och andra lånevillkor.
 • Använd rådgivare: Överväg att konsultera med en ekonomisk rådgivare eller jurist som kan hjälpa till att granska och förhandla fram villkor som gynnar ditt företag.

Vanliga misstag vid leasingavtal

Problem: Leasingavtal kan vara komplexa och innehålla villkor som kan vara svåra att förstå och hantera. Vanliga misstag inkluderar att inte förstå avtalets längd, restvärden, kilometerbegränsningar, och vad som händer vid avtalsslut.

Lösningar:

 • Förstå avtalets struktur: Se till att du förstår alla aspekter av leasingavtalet, inklusive vad som händer om avtalet bryts i förtid, vilka underhållsåtaganden som ingår och hur restvärden beräknas.
 • Planera för framtiden: Tänk på hur dina behov kan förändras över tid och hur detta påverkar leasingavtalet. Om ditt företag växer, kan du behöva justera avtalet för att inkludera fler fordon eller högre användning.
 • Regelbunden granskning: Överväg regelbunden granskning av leasingavtalet för att säkerställa att det fortfarande möter ditt företags behov och att du inte betalar för mer än du behöver.

Genom att vara medveten om dessa potentiella fallgropar och vidta förebyggande åtgärder för att undvika dem, kan företag säkerställa att de får mest värde från sina billån och leasingavtal. Det är avgörande att hålla sig informerad och vid behov söka råd från finansiella experter för att navigera i dessa komplexa finansiella beslut.

Vanliga frågor och svar

Vanliga avgifter inkluderar uppläggningsavgift, aviavgift, och i vissa fall en tidig återbetalningsavgift om lånet betalas av i förtid. Det är viktigt att noga granska dessa avgifter i låneavtalet för att förstå den totala kostnaden för lånet.

För att omförhandla ett befintligt billån bör du först kontrollera ditt nuvarande låneavtal för eventuella omförhandlingsklausuler eller straff för tidig betalning. Därefter kan du kontakta din långivare för att diskutera möjliga nya villkor baserat på din nuvarande ekonomiska situation och marknadens ränteläge.

Det är möjligt att få ett billån för företag utan personlig borgen, särskilt om företaget har en stark kreditvärdighet och en stabil ekonomisk historik. Men i vissa fall, speciellt för nystartade företag eller de med svagare kreditvärdighet, kan långivare kräva en personlig borgen från företagets ägare eller ledare.

Ja, billån för företag kan inkludera finansiering för olika typer av fordon såsom lastbilar, bussar, arbetsfordon och till och med specialfordon beroende på företagets behov och verksamhetstyp.

Om ett företag misslyckas med att betala tillbaka sitt billån kan långivaren initiera en återtagandeprocess för att återta fordonet. Detta kan också negativt påverka företagets kreditvärdighet och förmåga att få framtida finansiering. Det är viktigt att kontakta långivaren omedelbart vid ekonomiska svårigheter för att diskutera möjliga lösningar.

Relaterad läsning