Kom igång

Företagslån: Hitta Det Bästa Lånet Till Ditt Företag 2024

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Froda

Bästa företagslånet 2024

Froda är det bästa företagslånet för lån på 200 000 kr enligt Payup. Froda erbjuder företagslån mellan 10 000 kr och 2 000 000 kr. Du får prisförslag några minuter efter inskickad ansökan och lånelöfte samma dag. Froda ger även ett s.k lägsta-pris garanti. Det tillkommer inga avgifter utöver räntan. En ansökan hos Froda är kostnadsfri och inte bindande.

Se Frodas villkor

Payups Topplista: Bästa företagslånen 2024

 • FrodaBäst Överlag 2024
 • ZmartaNyast
 • KreaBäst för Med EU-garanti
 • CapcitoBäst för Låg Kreditvärdighet
 • FakturinoBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FedeltaBäst för Snabb Utbetalning

Jämför 17 st. företagslån

Vi hjälper dig jämföra 17 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder företagslån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.
Lägst räntespannSorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Flest beviljade
Nyast
 • Froda logo

  Froda

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan10 000 -
  15 000 000 kr
  RäntaGer offert efter ansökan
  Löptid30 dgr -
  3 år
  Uppl.avgift0 kr
  Använder D&B
  Froda recension
 • Fakturino logo

  Fakturino

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan20 000 -
  60 000 000 kr
  RäntaBeror på långivare
  Löptid30 dgr -
  5 år
  Antal partners38 st.
  Låneförmedlare
  Erbjuder factoring

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån som ett företag erhåller av en bank eller en annan finansiell institution. I avtalet för ett sådant lån ingår en viss summa pengar som företaget får och som de sedan ska återbetala enligt avtalet villkor, vanligtvis med en tilläggsränta. Lånet kan vara säkrat eller osäkrat. Ett säkrat lån kräver någon form av säkerhet, som fastigheter eller maskiner, medan ett osäkrat lån inte har denna kravställning. Företagslån finns i olika former och storlekar, från små mikrolån till stora affärsutvecklingslån.

Varför behöver företag låna pengar?

Det finns många skäl till varför ett företag kan behöva låna pengar. Nedan följer några vanliga anledningar:

 • Startkapital: Nyetablerade företag kan behöva kapital för att starta verksamheten, investera i utrustning eller anställa personal.
 • Expansion: Etablerade företag kan behöva finansiering för att expandera, öppna nya kontor eller ta sig in på nya marknader.
 • Kassaflödeshantering: Företag med ojämn intäkt kan behöva ett lån för att klara löpande utgifter som löner och leverantörsfakturor.
 • Innovation och utveckling: Företag som vill investera i forskning och utveckling kan behöva extern finansiering.
 • Överbryggning: Om ett företag går igenom en svår period kan ett lån hjälpa till att överbrygga en ekonomisk klyfta tills verksamheten stabiliseras.

Typer av företagslån

För att kunna göra ett välgrundat val gällande finansiering är det viktigt att känna till de olika typerna av företagslån som finns tillgängliga. Nedan följer en översikt över några av de vanligaste finansieringsalternativen.

 • Traditionella företagslån: Detta är den vanligaste formen av företagsfinansiering. Traditionella företagslån beviljas vanligtvis av banker, långivare och andra finansinstitut. Dessa lån kan variera i storlek och villkor, och de kan erbjudas med eller utan krav på säkerhet. Återbetalningsplanerna för dessa lån är oftast strikta och räntan kan vara antingen fast eller rörlig.
 • Mikrolån: Mikrolån är mindre lån som ofta riktar sig till små företag eller startups. Dessa lån har vanligtvis en lägre ränta och mindre strikta ansökningskrav, men lånebeloppet är också begränsat.
 • Företagskredit: Företagskredit kan ta formen av kreditkort eller kreditlinor och ger företaget flexibilitet att låna pengar upp till en viss gräns. Denna typ av lån är bra för att hantera kortsiktiga kassaflödesbehov.
 • Fakturabelåning och factoring: Fakturabelåning, ofta kallat factoring, är en metod där företag säljer sina obetalda fakturor till en tredje part för att snabbt få tillgång till kontanter. Detta är ett användbart sätt att hantera likviditetsbehov utan att behöva vänta på att kunderna betalar sina fakturor.
 • EU-lån: För företag inom Europeiska unionen finns det också möjlighet att söka EU-finansiering. Dessa lån kommer ofta med förmånliga villkor och kan vara särskilt anpassade för små och medelstora företag, innovationer eller regional utveckling.
 • Leasing: Leasing är inte ett lån i traditionell mening men är en form av finansiering. Istället för att köpa utrustning eller fordon kan ett företag hyra dem över en viss period. Detta kan vara fördelaktigt då företaget inte behöver binda upp kapital.
 • Riskkapital och affärsänglar: Riskkapital är pengar som investeras i företag med stor tillväxtpotential i utbyte mot ägandeandelar. Affärsänglar är enskilda investerare som också investerar eget kapital i lovande startups, ofta i utbyte mot minoritetsandelar eller konvertibla skuldebrev.

Varje typ av företagslån har sina egna för- och nackdelar, och det är viktigt att noggrant överväga vilket alternativ som passar ditt företags unika behov och situation bäst. I kommande avsnitt kommer vi att dyka djupare in i hur du kan kvalificera dig för dessa olika lånetyper, samt vad du bör tänka på när du ansöker.

Kriterier för att få ett företagslån

Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att förstå vilka kriterier långivare ofta tittar på. Dessa kriterier kan variera beroende på vilken typ av lån du är intresserad av, men följande punkter är generellt relevanta.

 • Kreditvärdighet: Kreditvärdighet är en av de första sakerna en långivare kommer att titta på. Det inkluderar både företagets kreditbetyg och ibland även ägarens personliga kreditbetyg. Ett högt betyg kan göra det enklare att få lån och kan dessutom resultera i bättre lånevillkor.
 • Affärsplan: Många långivare vill se en fungerande affärsplan som beskriver företagets mål, marknadsanalys, finansiella prognoser och en plan för hur lånet ska användas. En väl genomarbetad affärsplan kan öka dina chanser att få ett lån.
 • Kassaflöde och inkomster: Stabil inkomst och positivt kassaflöde visar att ditt företag är ekonomiskt hälsosamt och sannolikt kan betala tillbaka lånet. Långivare kommer att titta på dina bokslut och balansräkningar för att bedöma detta.
 • Tid i branschen: Företag som har varit aktiva under en längre tid betraktas ofta som mindre riskfyllda ur ett långivarperspektiv. Nyare företag behöver ofta visa upp starkare bevis på lönsamhet och stabilitet för att kompensera för bristen på affärshistoria.
 • Garantier och säkerheter: För vissa lånetyper, som traditionella banklån, kan det krävas någon form av säkerhet eller garanti. Detta kan inkludera fastigheter, fordon, maskiner eller andra tillgångar som långivaren kan ta i anspråk om lånet inte betalas tillbaka som avtalat.

Det är även bra att vara medveten om att dessa kriterier kan variera beroende på vilken typ av bolagsform du har. Oavsett om du driver ett aktiebolag, en enskild firma eller ett handels- eller kommanditbolag, kan det finnas särskilda regler och krav som kan påverka lånebeslutet. Genom att granska de specifika kraven på långivarens webbsida och förbereda dig inför låneansökan, kan du öka dina chanser att få ett lån med bra villkor beviljat.

Ansökningsprocessen

Att ansöka om ett företagslån kan vara en komplex och tidskrävande process. För att göra det hela så smidigt som möjligt är det bra att vara väl förberedd. Nedan går vi igenom de viktigaste stegen i ansökningsprocessen.

 1. Förberedelse och research: Innan du ansöker bör du göra en grundlig undersökning av vilka långivare och låneformer som bäst passar ditt företags behov. Använd Payup för att jämföra räntor, villkor och vilka typer av säkerheter som eventuellt krävs, såsom fastigheter, maskiner eller borgen.
 2. Samla nödvändiga dokument: Det är viktigt att ha alla nödvändiga dokument redo innan du ansöker. Detta inkluderar vanligtvis affärsplan, senaste bokslut och balansräkningar, skattehandlingar, och eventuella bevis på säkerheter.
 3. Ansökan och intervju: När du har allt klart är det dags att fylla i ansökan. Många långivare tillhandahåller idag digitala ansökningsformulär, men i vissa fall kan det också krävas ett digitalt eller personligt möte. Förbered dig på att svara på detaljerade frågor om ditt företag, din affärsplan och hur du tänker använda lånet.
 4. Beslut och utbetalning: Efter att din ansökan har granskats kommer långivaren att fatta ett beslut. Detta kan ta allt från några dagar till flera veckor, beroende på långivare och lånetyp. Om din ansökan godkänns kommer pengarna att betalas ut enligt de avtalade villkoren, och återbetalningsprocessen påbörjas.

Att förstå dessa steg och förbereda dig noggrant kommer inte bara att göra processen smidigare, utan också öka dina chanser att få ett lån med fördelaktiga villkor.

Räntor och avgifter

När du funderar på att låna pengar till företag är det viktigt att förstå de olika räntor och avgifter som kan tillkomma. Detta är avgörande för att kunna beräkna den totala kostnaden för lånet och för att säkerställa att det är ekonomiskt hållbart för ditt företag.

Fast ränta kontra rörlig ränta

 • Fast ränta: Med en fast ränta ändras inte räntesatsen under en bestämd period av lånet. Detta kan vara fördelaktigt för planering och budgetering.
 • Rörlig ränta: En rörlig ränta är i ständig förändring och följer marknadsräntan. Detta kan vara gynnsamt när räntorna är låga, men det medför också en risk om räntorna går upp.

Uppläggningsavgifter

Dessa är engångsavgifter som tas ut när lånet beviljas för att täcka kostnaden för att administrera lånet. Uppläggningsavgiften varierar ofta beroende på lånesumman och kan i vissa fall vara en procentuell avgift av lånebeloppet.

Administrativa avgifter

Utöver räntan kan det också tillkomma administrativa avgifter, som månatliga eller årliga serviceavgifter och aviseringsavgifter. Dessa avgifter bör inkluderas i den totala kostnadsberäkningen för lånet.

Dröjsmålsavgifter

Om du missar en betalning kan dröjsmålsavgifter tillkomma. Dessa avgifter kan vara höga och leda till att den totala lånekostnaden snabbt ökar. Det är därför viktigt att ha en god betalningsplan för att undvika sådana avgifter.

Genom att ha en klar förståelse för dessa räntor och avgifter kan du göra en mer informerad bedömning av vilket lån som passar ditt företag bäst. Det hjälper dig också att jämföra olika lånealternativ på ett mer korrekt sätt.

Viktiga begrepp och fraser kring företagsfinansiering

När du letar information om företagslån kommer du troligen stöta på en rad olika begrepp och fraser. Dessa är viktiga att förstå för att kunna navigera i finansieringsdjungeln. Nedan följer en lista över några av de relevantaste termerna och vad de innebär:

 • Kostnad för företagslån: Detta är den totala summan det kommer att kosta dig att ta ett företagslån, inklusive alla räntor och avgifter. Det är viktigt att kalkylera denna kostnad för att se om lånet är ekonomiskt hållbart för ditt företag.
 • Låna pengar till start-up: Om du är i uppstartfasen kan det vara särskilt utmanande att få ett traditionellt företagslån, men det finns specialanpassade lån och andra finansieringsalternativ som riktar sig till start-ups.
 • Affärsfinansiering: Ett paraplybegrepp som innefattar olika sätt att skaffa kapital för att driva och utveckla ett företag, inte bara genom lån men även via exempelvis riskkapital, affärsänglar och crowdfunding.
 • Lånekalkylator för företag: Ett verktyg som hjälper dig att räkna ut den månatliga återbetalningen och den totala kostnaden för ett företagslån. Används ofta online och kan vara en stor hjälp i planeringsstadiet.
 • Räntesatser för företagslån: De räntesatser som gäller för företagslån och som är avgörande för den totala kostnaden för lånet. Kan vara fasta eller rörliga.
 • Bästa bankerna för företagslån: Olika banker och finansinstitut erbjuder olika typer av företagslån med varierande villkor. Det kan vara värdefullt att jämföra och utvärdera dessa för att hitta det alternativ som passar ditt företag bäst.

Förståelse av dessa begrepp kan ge dig en bättre utgångspunkt när du börjar leta efter det rätta företagslånet. Det kan också hjälpa dig att ställa de rätta frågorna under ansökningsprocessen.

Risker och fällor med företagslån

Att låna pengar till företag kan vara en väsentlig del av företagets finansiering, men det är inte utan risker och potentiella fällor. Nedan lyfter vi fram några av de vanligaste riskerna och vad du bör vara uppmärksam på.

 • Överskuldsättning: En av de största riskerna är att ta på sig mer skuld än vad företaget realistiskt kan hantera. Överskuldsättning kan snabbt leda till finansiella problem och i värsta fall konkurs. Det är därför viktigt att noggrant bedöma företagets betalningsförmåga och inte låna mer än nödvändigt.
 • Räntefällor: Se upp för lockande erbjudanden om extremt låga räntor. Ofta är de bara tillfälliga och kan justeras upp efter en viss period, vilket kan göra lånet mycket dyrare i längden. Läs alltid det finstilta och förstå vilka villkor som gäller.
 • Dolda avgifter: Utöver den uppenbara kostnaden i form av ränta kan det finnas dolda avgifter, som uppläggningsavgifter, administrationsavgifter eller dröjsmålsavgifter, som kan göra lånet dyrare än du initialt trott. Var noga med att förstå alla potentiella kostnader innan du skriver under något avtal.

Genom att vara medveten om dessa risker och fällor kan du göra mer informerade beslut och undvika många vanliga misstag. Det är alltid bättre att vara förberedd och veta vad du ger dig in på när det kommer till företagsfinansiering.

Alternativ till företagslån för finansiering

Även om företagslån ofta är det första man tänker på när det kommer till företagsfinansiering, finns det flera andra alternativ som kan vara mer lämpliga beroende på företagets behov och situation. Nedan följer några av dessa alternativ:

 • Crowdfunding: Crowdfunding innebär att man samlar in pengar från en stor grupp människor, oftast via en onlineplattform. Detta kan vara ett effektivt sätt att finansiera ett specifikt projekt eller en ny produkt. Det finns olika typer av crowdfunding: donation, belöning, lån och aktiebaserad.
 • Bootstrapping: Bootstrapping innebär att du använder företagets egna intäkter för att finansiera verksamheten. Detta är ett riskfritt och kostnadseffektivt sätt att växa, men det kan vara en långsam process och kräver god ekonomisk kontroll.
 • Bidrag och stipendier: Det finns många typer av bidrag och stipendier som kan sökas av företag. Dessa pengar behöver oftast inte betalas tillbaka, vilket gör dem till en attraktiv finansieringskälla. Dock kan processen för att söka och kvalificera sig vara tidskrävande och konkurrensen om medlen är ofta hög.
 • Partnerskap och samarbeten: Att ingå i ett partnerskap eller samarbete med andra företag eller organisationer kan också vara ett sätt att säkra finansiering. Genom att dela på resurser och risker kan båda parterna gynnas. Det är dock viktigt att ha klara och tydliga avtal för att undvika eventuella framtida konflikter.

Att överväga alternativ till företagslån kan vara klokt, särskilt om du har svårt att uppfylla de ofta strikta kraven som traditionella finansinstitut ställer. Varje alternativ har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att noggrant utvärdera vilket som passar ditt företags unika behov och omständigheter bäst.

5 populära företagslån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidAnsökningskravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysnings­bolagLåneförmedlare (Antal partners)Erbjuder factoring
Froda 4,5/510 000 kr15 000 000 krGer offert efter ansökanGer offert efter ansökan1 mån36 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
0 kr0 krD&BNejNej
Fakturino 4,5/520 000 kr60 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
Beror på långivareBeror på långivareUCJa (38)Ja
Krea 4,5/510 000 kr30 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare1 mån60 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuelltVarje låneansökan bedöms individuellt men många av de långivare Krea samarbetar med en omsättning på minst 50 000 kr/mån eller 600 000 kr/år.
Beror på långivareBeror på långivareUCJa (38)Ja
Fedelta 4,5/525 000 kr1 000 000 krfr. 6%fr. 6%6 mån36 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
0 kr0 krUCNejNej
Toborrow 4,0/5100 000 kr20 000 000 krBeror på långivareBeror på långivare3 mån36 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
Beror på långivareBeror på långivareUCJa (20)Nej

Vanliga frågor och svar