Kom igång

Fastighetslån: Låna Pengar Till Fastighetsköp 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Advisa

Bästa fastighetslånet 2023 enligt Payup

Advisa är det bästa fastighetslånet för lån på 500 000 kr enligt Payup. Advisa är en låneförmedlare som samarbetar med över 30 olika långivare. När du ansöker hos dem får du flera olika låneerbjudanden som du kan jämföra och välja mellan. En ansökan är kostnadsfri och inte bindande, vilket innebär att du inte behöver gå vidare med något av låneerbjudandena om de inte passar. Du kan låna från 5000 upp till 600 000 kr, och kreditupplysningen tas hos UC.

Se Advisas villkor
Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Payups Topplista: Bästa fastighetslånen 2023

Jämför 22 st. fastighetslån

Vi hjälper dig jämföra 22 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder fastighetslån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst effektiv snittränta När du ser ett effektivt räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska effektiva ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst effektiv snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.
Lägst effektivt räntespannSorteringsalternativet Lägst effektivt räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga effektiva ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Flest beviljade
Nyast
  • Ger svar på ansökan direkt
    Advisa logo

    Advisa

    Betyg: 4.5/5
    Lån mellan5 000 -
    600 000 kr
    Effektiv ränta4,54 -
    33,18%
    Löptid1 år -
    20 år
    Antal partners40 st.
    Låneförmedlare
    Accepterar medsökande
    Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.
  • Offertgivning direkt efter ansökan
    Sambla logo

    Sambla

    Betyg: 4.5/5
    Lån mellan5 000 -
    600 000 kr
    Effektiv ränta4,54 -
    33,18%
    Löptid1 år -
    20 år
    Antal partners40 st.
    Låneförmedlare
    Accepterar medsökande
    Räkneexempel: Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 12 år och en nominell ränta på 6,4% (effektiv ränta på 6,59%), resulterar i en total kostnad av 215 282 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 1495 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad fastighetslån är

Fastighetslån är lån som erbjuds för att köpa, renovera eller bygga fastigheter. Detta inkluderar bostadsfastigheter såsom hus och lägenheter, men kan även inkludera andra fastigheter, såsom kontor, restauranger, gallerior, hyresfastigheter och mer.

Ett fastighetslån erbjuds vanligtvis av banker och andra långivare, och kommer vanligtvis i form av ett långsiktigt lån. Lånen har oftast löptider på upp till 25 år och räntan är oftast bunden under ett visst antal år. Långivarens krav på kreditvärdighet kan variera, men det är vanligt att de kräver att låntagaren har en god ekonomi och en låg skuldsättning.

Vill du ta ett fastighetslån gör du så här:

  1. Skrolla upp till listan över fastighetslån ovan.
  2. Ange beloppet du söker ett lån på.
  3. Välj ett lån ur listan och gå vidare.

Kom ihåg: Fastighetslån kan bara finansiera upp till 85% av fastighetens värde och resten behöver du finansiera med egna pengar. Andelen du behöver finansiera själv kallas för kontantinsats, och trots att det finns lån du kan ta till kontantinsatsen så är de lånen blancolån och är lån som har högre ränta än fastighetslån. Därför är det viktigt att du räknar på lånen och är säker på att du kan betala kontantinsatsen innan du tar ett fastighetslån.

Fördelar

Fastighetslån är ett populärt sätt att finansiera större fastighetsköp, särskilt för att köpa hus eller lokaler.

Fördelarna med att ta ett fastighetslån är flera:

  • Långsiktig och fördelaktig ränta: Fastighetslån har långa löptider och låga räntor som är konkurrenskraftiga gentemot andra lån.
  • Relativt höga lånebelopp: Fastighetslån kan låta dig låna upp till 85% av fastighetsvärdet, vilket gör att du inte behöver betala hela köpbeloppet på en gång.
  • Flexibilitet: Fastighetslån har många flexibla alternativ som du kan välja mellan, såsom bindningstider, amorteringsbelopp, lånebelopp och löptider.
  • Möjlighet till kapitalförstärkning: Genom att använda fastighetslån kan du låna till att förstärka kapitalet, till exempel när du investerar i nya fastigheter eller ökar värdet på befintliga fastigheter.

Oavsett om du planerar att köpa ett hem eller en lokal, kan fastighetslån vara ett utmärkt sätt att finansiera köpet. Det är viktigt att du tar reda på vilka alternativ som passar dina behov och din ekonomi, innan du ansöker om ett lån.

Nackdelar

Fastighetslån är ett vanligt sätt att finansiera köp och renoveringar av fastigheter. Även om det kan vara ett bra sätt att få tillgång till de medel som behövs för att uppfylla dina mål så finns det några nackdelar och risker som du måste vara medveten om.

  • Stora säkerheter: Fastighetslån kräver ofta stora säkerheter till banken, såsom fastigheten du planerar att köpa eller andra fastigheter du redan äger, vilket kan göra det svårt att få sådana lån.
  • Utlåningsgränser: Banker har ofta gränser gällande belopp som kan lånas ut, så det finns en risk för att du inte får tillgång till de medel som du behöver.
  • Risk för förlorad tillgång: Om du inte kan betala tillbaka lånet, kan du förlora säkerheten du försäkrade lånet med.

Trots att det finns risker, är fastighetslån ett bra sätt att få tillgång till de medel som behövs för att förverkliga ditt fastighetsköp. Det är viktigt att du ser över dina alternativ och överväger alla möjliga utfall innan du fattar ett beslut om att ta ett fastighetslån.

Krav

För att kunna få ett fastighetslån krävs det att du uppfyller följande krav:

  • Du är myndig (18+ år gammal).
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har ett bankkonto med en svensk bank.
  • Du har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet.
  • Du har en säkerhet du kan använda för att försäkra lånet, vanligtvis fastigheten som du planerar att köpa.

Du måste även kunna visa att du har tillräcklig inkomst för att betala avgifter och kostnader som är förknippade med fastighetsköpet, såsom el- och driftkostnader, hyror eller fastighetsavgifter och skatter. Fastighetslån är komplexa och det är viktigt att man är välförberedd innan man tar ett fastighetslån. Långivare kan alltid hjälpa dig veta exakt vad som hade krävts för att du skulle ha kunnat få ett lån hos dem.

Relaterat: Lån med låga krav

Hur du ansöker

För att ansöka om ett fastighetslån gör du så här:

  1. Skrolla upp till listan över fastighetslån ovan.
  2. Ange beloppet du söker ett lån på.
  3. Välj ett lån ur listan och gå vidare.
  4. Fyll i en ansökan.
  5. Signera med BankID och skicka in.

Du får oftast svar av långivaren inom 1-3 arbetsdagar, och om din ansökan beviljas så betalas lånet ut till dig några dagar därpå.

Ränta

Räntan på fastighetslån varierar beroende på långivarens villkor och marknadsförhållanden. I allmänhet ligger räntan mellan 5 – 15%, men det kan variera kraftigt beroende på långivaren.

Du kan hitta fastighetslånen med lägst ränta så här:

  1. Skrolla upp till listan över fastighetslån ovan.
  2. Klicka på Sortera efter.
  3. Välj Lägst ränta.

Du kan även besöka sidan Lån med låg ränta, för att se alla lån med låg ränta, såväl fastighetslån som andra sorters lån.

5 populära långivare som erbjuder fastighetslån hos Payup

LångivarePayup betygBelopp (SEK)Effektiv ränta (%)Låneperiod (månader)AnsökningskravUppläggningsavgift (SEK)Aviseringsavgift (SEK)Kreditupplysnings­bolagDirektutbetalning (Banker)Låneförmedlare (Antal partners)Betalningsanmärkning accepteras (Ja/Nej)Utbetalningar dygnet runt (Ja/Nej)Not
Advisa 4,5/55 000 -
600 000 kr
4,54 -
33,18%
12 mån -
240 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
Beror på långivareBeror på långivareUCEj erbjudetJa (40)JaNej
Sambla 4,5/55 000 -
600 000 kr
4,54 -
33,18%
12 mån -
240 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 8 400 kr/mån
Beror på långivareBeror på långivareUCEj erbjudetJa (40)JaNej
Zmarta 4,5/5200 000 -
10 000 000 kr
Beror på långivare12 mån -
240 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 100 000 kr/år
Beror på långivareBeror på långivareUCEj erbjudetJa (32)NejNej
Freedom Finance 4,0/55 000 -
600 000 kr
5,04 -
33,18%
12 mån -
240 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 100 000 kr/årDu behöver inte ha en fast anställning för att låna hos Freedom Finance. Du kan fortfarande få ett lån om du får inkomst från ex deltidsarbete eller A-kassa.
Beror på långivareBeror på långivareUCEj erbjudetJa (32)JaNej
Axo Finans 4,5/55 000 -
600 000 kr
3,99 -
33,32%
12 mån -
240 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 9 200 kr/mån
Beror på långivareBeror på långivareUCEj erbjudetJa (37)JaNej

Vanliga frågor och svar