Blancolån

Blancolån – ansök upp till 600 000 kr

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning.
1 000
600 000
Har du andra lån du vill samla?
Vill du ansöka med en medsökande?

Ett urval av våra partners

AdvisaSamblaFreedom FinanceZmartaLendoCompariEnklareToborrowKlara LånLånekoll

Jämför blancolån

Vi hjälper dig att snabbt jämföra blancolån så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?

Hittade 33 st. erbjudanden
Samarbetar med flest långivare
Lånebelopp
50 000 kr
Ränta
5,20 -
33,99%
Löptid
1 år -
20 år
Antal partners
40
Låneförmedlare
Accepterar medsökande
Blancolån
Detaljerad information om Advisa
EgenskapInformation
Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Nominell ränta5,20% - 33,99%
Effektiv ränta5,30% - 33,99%
Löptid1 år - 20 år
KreditupplysningUC
UppläggningsavgiftBeror på långivare
AviseringsavgiftBeror på långivare
UtbetalningstidAdvisa genomför utbetalning till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 40 olika banker och långivare.
Krav för att få ansöka
 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inkomst på minst 10 000 kr/mån
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
Räkneexempel: Ett lån om 310 000 kr, med en löptid på 12 år och en rörlig nominell ränta på 6,94% (effektiv ränta på 7,17%), resulterar i en total kostnad av 457 643 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 3178 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Topplista: Bästa blancolånen 2024

Vår metod

Vi utvärderade 46 st. långivare baserat på faktorer som informationsförmedling, kostnader, tillgänglighet, villkor, kundnöjdhet och ansökningsprocess. Vi bedömde även egenskaper som lånebelopp, löptider, räntor, avgifter, acceptans av medsökande och kundsupport. Valet av bästa långivare baserades på totalprestation för blancolån.

Här är vår topplista över de bästa blancolånen 2024. Vi har granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för dina behov.

 • AdvisaBäst Överlag 2024
 • MoankBäst för Låg Ränta
 • ValdaNyast
 • VivusBäst för Låg Kreditvärdighet
 • Bank NorwegianBäst för Stora Belopp
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • SamblaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • BrixoBäst för Snabb Utbetalning

Alla Blancolån 2024

Här hittar du en komplett översikt över alla alternativ för blancolån på den svenska marknaden. Listan innehåller både stora och små aktörer, med olika räntor och villkor, för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig. Om du vill veta mer, kan du också läsa om blancolån med betalningsanmärkning.

Vad är ett blancolån?

Blancolån, även kända som privatlån, är en typ av lån utan säkerhet där du lånar pengar utan att behöva ställa någon form av försäkring för lånet. I kontrast till exempelvis bolån eller billån, där lånet är säkrat med huset eller bilen som du köper, baseras blancolån enbart på din betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det är alltså inte kopplat till en specifik vara eller tjänst, och du kan använda pengarna som du själv önskar. I denna kategori ingår också andra lånetyper som sms-lån, snabblån och mikrolån, som har sina egna särdrag och riskprofiler men också är lån utan säkerhet. Dessa egenskaper gör blancolån och dess varianter till flexibla finansieringslösningar, men också till lån med inneboende risker på grund av dess osäkra natur.

De vanliga beloppen för blancolån i Sverige varierar men kan ligga mellan några tusen upp till flera hundratusen kronor. Räntan på blancolån är oftast högre än för lån som har en säkerhet, just eftersom långivaren tar en större risk. Det är också vanligt att det tillkommer olika typer av avgifter, som uppläggningsavgift eller aviavgift, vilket kan göra lånet dyrare än vad det initialt verkar.

Läs mer: Vad är blancolån?

Varför väljer människor att ta blancolån?

Det finns flera anledningar till varför människor väljer att ta blancolån. Nedan följer några av de vanligaste:

 • Flexibilitet: Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet och inte heller är öronmärkta för en specifik kostnad, erbjuder de en hög grad av flexibilitet. Du kan använda pengarna för nästan vilket ändamål som helst, vare sig det handlar om att finansiera en renovering, köpa en cykel, betala för en resa eller samla befintliga skulder.
 • Snabbhet och enkelhet: Ansökningsprocessen för blancolån är oftast relativt snabb och smidig, särskilt om du ansöker via en digital plattform. Detta gör det till ett lockande alternativ för dem som behöver tillgång till pengar snabbt och inte har tid eller möjlighet att ordna med säkerhet.
 • Ingen risk för återtagande av säkerhet: Eftersom blancolån är osäkrade, riskerar du inte att förlora en specifik tillgång (som ett hus eller en bil) om du inte kan betala tillbaka lånet. Däremot kan en misskött återbetalning leda till betalningsanmärkningar och andra långsiktiga konsekvenser för din ekonomiska hälsa.
 • Kreditvärdighet: För personer med god kreditvärdighet kan blancolån vara en relativt billig finansieringsform, även om räntan generellt sett är högre än för lån med säkerhet.
 • Samling av skulder: Blancolån kan också användas för att samla flera mindre lån och krediter i ett större lån med en enda ränta och en enda månadsbetalning, vilket kan förenkla skuldhanteringen.

Det är viktigt att vara medveten om de risker och kostnader som är förknippade med blancolån, och att noggrant jämföra olika lånealternativ innan man fattar ett beslut. Ett illa övervägt beslut kring blancolån kan leda till en ohållbar skuldsituation och långvariga ekonomiska problem.

Historisk bakgrund

Blancolån har en lång historia i Sverige, även om den moderna formen har utvecklats och anpassats efter de ekonomiska förutsättningarna och lagstiftningen. Förr i tiden var det främst banker och traditionella finansiella institutioner som erbjöd dessa lånetyper, och de var vanligtvis reserverade för individer med en stabil ekonomi och goda referenser. Med tiden har blancolån blivit mer tillgängliga för en bredare befolkning, särskilt med uppkomsten av internet och digitala låneplattformar.

På 1980-talet och framåt blev det allt vanligare med konsumtionslån, vilket är en form av blancolån. Denna utveckling sammanföll med en växande konsumtionskultur och ett ökande behov av snabb finansiering för olika typer av inköp och investeringar. Samtidigt har det lett till en diskussion om ökad skuldsättning och de potentiella risker detta innebär för hushållen.

De senaste åren har det också kommit striktare regler och lagar kring blancolån i Sverige, med syfte att skydda konsumenter från ocker och ohälsosam skuldsättning. Exempelvis har det införts regler om kostnadstak och krav på tydlig information om effektiv ränta.

Jämförelse med andra länders praxis

När det kommer till blancolån skiljer sig praxis betydligt mellan olika länder, både när det gäller tillgänglighet, räntesatser och reglering.

 • USA: I USA kallas ofta dessa lån för ”personal loans” och är allmänt tillgängliga, både från traditionella banker och online-plattformar. Kreditkortsskulder och studielån är dock mer dominerande former av osäker kredit i landet.
 • Storbritannien: Blancolån är också vanliga i Storbritannien och regleras strikt av Financial Conduct Authority (FCA). Det finns en mängd olika lånealternativ, inklusive ”peer-to-peer” lån och online-långivare.
 • Tyskland: I Tyskland är blancolån mindre vanliga än i Sverige, och det råder en generell kultur av försiktighet när det kommer till lån och krediter. De som erbjuds har vanligtvis lägre räntor jämfört med Sverige.
 • Norden: I de nordiska länderna är situationen liknande den i Sverige, men med vissa skillnader i reglering och räntesatser.

Internationellt sett har Sverige en relativt strikt reglering kring blancolån, med fokus på konsumentskydd och transparenta kostnader. Detta är särskilt relevant i en tid då snabb tillgänglighet av lån via digitala plattformar ökar risken för impulsiva lånebeslut och därmed ohälsosam skuldsättning.

Genom att förstå både den historiska bakgrunden och internationella jämförelser kan vi få en mer nyanserad bild av blancolån och de risker och möjligheter som finns. Det hjälper oss också att förstå varför det är så viktigt med genomtänkta val och god finansiell planering när det kommer till denna typ av lån.

För- och nackdelar

Blancolån har en rad fördelar och nackdelar som varierar beroende på den individuella låntagarens situation och behov. Det är viktigt att noga överväga dessa innan man beslutar sig för att ta ett blancolån.

Fördelar med blancolån

 • Flexibilitet: En av de största fördelarna med blancolån är dess flexibilitet. Du kan använda lånet för en mängd olika ändamål, från att konsolidera skulder till att finansiera en resa eller renovering.
 • Snabbare tillgänglighet: Blancolån har ofta en snabbare och enklare ansökningsprocess än säkrade lån, särskilt hos online-långivare. Det gör att du kan få tillgång till finansiering relativt omgående.
 • Ingen säkerhet krävs: Blancolån är osäkrade, vilket innebär att du inte behöver sätta upp någon form av säkerhet, som ett hus eller en bil. Det minimerar risken för att förlora en viktig tillgång.
 • Skräddarsydda villkor: Många långivare erbjuder möjlighet att anpassa lånebelopp och återbetalningstid, vilket gör det lättare att matcha lånet med din ekonomiska situation.

Nackdelar och risker

 • Högre ränta: En av de största nackdelarna är den högre räntan jämfört med säkrade lån. Eftersom långivaren tar en högre risk med osäkrade lån, kompenseras detta ofta med högre räntor.
 • Kostnader och avgifter: Förutom räntan kan det tillkomma en rad olika avgifter, som uppläggningsavgifter och aviavgifter. Det är därför viktigt att räkna på den totala kostnaden för lånet, inte bara räntan.
 • Risk för överskuldsättning: Eftersom blancolån är lättillgängliga och snabba att få, kan det leda till impulslånande och ökad skuldsättning. Det är därför viktigt att noggrant planera sin ekonomi.
 • Potentiella kreditupplysningar: När du ansöker om ett blancolån görs en kreditupplysning, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt om du har för många upplysningar registrerade.
 • Betalningsanmärkningar: Misslyckas du med att betala tillbaka lånet i tid kan det leda till betalningsanmärkningar, vilket kan ha långvariga negativa konsekvenser för din ekonomiska situation.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att en bra ekonomisk beslutsprocess alltid bör inkludera en noggrann utvärdering av både fördelar och nackdelar. Blancolån kan vara en bra finansieringslösning i vissa situationer, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och att man verkligen har råd att betala tillbaka lånet.

Så fungerar räntan

Räntan är en av de viktigaste aspekterna att förstå när det gäller blancolån, eftersom den utgör den primära kostnaden för lånet. Det finns flera olika typer av räntor och sätt att beräkna dem, och det är viktigt att förstå dessa för att göra ett välgrundat lånebeslut.

Fast ränta vs. rörlig ränta

Med en fast ränta låser du in en bestämd räntesats för en viss period, oftast mellan 1 och 5 år. Fördelen med detta är att du vet exakt vad dina månadskostnader blir under den perioden, vilket underlättar budgetering. Nackdelen är att du inte får del av eventuellt fallande marknadsräntor under den period räntan är låst.

En rörlig ränta är inte låst utan följer marknadsräntan. Det innebär att dina lånekostnader kan variera över tid. Fördelen är att du kan dra nytta av fallande räntor, men risken är att dina kostnader ökar om räntan går upp.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är en mycket viktig parameter att beakta, eftersom den inkluderar inte bara den nominella räntan utan även eventuella avgifter och kostnader som är förknippade med lånet. Det ger en mer rättvisande bild av den faktiska årliga kostnaden för lånet.

Till exempel kan ett lån med en låg nominell ränta faktiskt vara dyrare än ett lån med en högre nominell ränta om det tillkommer en rad olika avgifter och kostnader. Det är därför det är viktigt att alltid jämföra den effektiva räntan när du överväger olika lånealternativ.

På Payup anges alltid den effektiva räntan bredvid alla lånetyper och krediter, vilket gör det lättare för dig att göra en korrekt jämförelse.

Genom att ha en klar förståelse för hur räntan fungerar, inklusive skillnaderna mellan fast och rörlig ränta samt vikten av effektiv ränta, kan du göra mer välgrundade och ekonomiskt sunda beslut när det kommer till blancolån.

Långivare och låneförmedlare

När det gäller att ta ett blancolån finns det flera aktörer på den svenska marknaden som du kan vända dig till. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa för att göra ett välgrundat val.

Banker

Traditionella banker är den mest klassiska typen av långivare för blancolån. Fördelarna med att låna från en bank inkluderar oftast mer förmånliga räntor och villkor, samt möjligheten att konsolidera alla dina finansiella tjänster under ett och samma tak. Nackdelarna kan inkludera en längre och mer omfattande ansökningsprocess, samt strängare kreditkrav.

Exempel på banker

 • SEB
 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • Nordea

Online-långivare

Online-långivare är företag som specialiserar sig på att erbjuda lån via internet. De skiljer sig från traditionella banker genom att ofta ha en snabbare och mer smidig ansökningsprocess. Många online-långivare är också mer benägna att godkänna lån till personer med lägre kreditvärdighet, dock ofta till högre räntor.

Exempel på online-långivare

Låneförmedlingstjänster

Låneförmedlare agerar som mellanhänder mellan låntagare och långivare. De samlar in din låneansökan och presenterar den för flera olika långivare, vilket ger dig möjligheten att jämföra olika erbjudanden på en och samma plats. Fördelen är att du kan jämföra flera erbjudanden med bara en enda ansökan. Nackdelen är att låneprocessen vanligtvis är längre eftersom den kräver fler moment.

Exempel på låneförmedlingstjänster

Oavsett vilken typ av långivare eller förmedlingstjänst du väljer, är det viktigt att noggrant jämföra villkoren, räntorna och eventuella avgifter. Det är också viktigt att alltid läsa igenom det finstilta och vara säker på att du förstår de fullständiga villkoren för lånet. Detta hjälper dig att göra ett mer informerat val och att finna den lösning som passar bäst för din individuella ekonomiska situation.

Ansökningsprocessen för blancolån hos Payup

Att ansöka om ett blancolån via Payup är en relativt snabb och smidig process, särskilt om du har god förberedelse. Nedan följer en steg-för-steg guide som hjälper dig genom processen.

 1. Förberedelse: Innan du börjar ansökningsprocessen är det bra att göra en budget och räkna på din återbetalningsförmåga. Det ger dig en indikation på hur stort lån du kan hantera.
 2. Jämför långivare: Använd vårt jämförelseverktyg ovan för att hitta en långivare som erbjuder de villkor och den ränta som passar dig bäst.
 3. Samla dokument: Se till att ha alla nödvändiga dokument och uppgifter till hands. Detta underlättar och påskyndar processen.
 4. Ansökan: Fyll i låneansökan hos den valda långivaren. Detta kan göras online och tar vanligtvis bara några minuter.
 5. Kreditupplysning: Långivaren kommer att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet.
 6. Godkännande: Om du godkänns kommer lånet betalas ut till ditt angivna bankkonto, vanligtvis inom några dagar, beroende på långivare.

Återbetalning och amortering

När du har beviljats ett blancolån är nästa viktiga steg att förstå hur återbetalningen och amorteringen fungerar. Dessa aspekter är centrala för att hålla din ekonomi i balans och undvika onödiga kostnader eller problem med långivaren.

Återbetalningsplan

En återbetalningsplan är en överenskommelse mellan dig och långivaren som detaljerar hur lånet ska återbetalas. Planen specificerar ofta:

 • Månadsbetalning: Det belopp som ska betalas varje månad.
 • Amortering: Hur mycket av månadsbetalningen som går till att minska lånebeloppet.
 • Räntekostnader: Hur mycket av månadsbetalningen som går till ränta.
 • Total återbetalningstid: Hur lång tid du har på dig att betala tillbaka hela lånet.
 • Eventuella avgifter: Som till exempel uppläggningsavgift eller aviavgift.

Det är viktigt att följa återbetalningsplanen för att undvika extra avgifter och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet.

Amorteringsfria månader

Vissa långivare erbjuder möjligheten att ta en eller flera amorteringsfria månader. Det betyder att du under dessa månader endast betalar räntan på lånet och inte amorterar, det vill säga inte minskar själva lånebeloppet. Detta kan vara användbart i situationer där du tillfälligt har en ansträngd ekonomi.

Att tänka på:

 • Högre total kostnad: Eftersom lånet inte minskar under de amorteringsfria månaderna kommer du att betala ränta på ett större belopp, vilket kan leda till en högre total lånekostnad.
 • Förlängd återbetalningstid: Om du inte ökar dina månadsbetalningar efter de amorteringsfria månaderna kommer det att ta längre tid att betala tillbaka lånet.

Före du väljer att utnyttja möjligheten till amorteringsfria månader är det viktigt att noga överväga de långsiktiga konsekvenserna och eventuellt diskutera detta med din långivare.

Genom att ha en klar förståelse av din återbetalningsplan och de alternativ som finns tillgängliga, som amorteringsfria månader, kan du göra mer ekonomiskt ansvarsfulla beslut och navigera genom låneprocessen med större säkerhet.

Blancolån och skatter

När det gäller blancolån är det inte bara räntor och avgifter man behöver ha koll på, utan även de skatteregler som gäller. Nedan går vi igenom några av de viktigaste aspekterna kring skatter och avgifter i samband med blancolån i Sverige.

Är räntan avdragsgill?

I Sverige är räntan på blancolån vanligtvis avdragsgill i deklarationen. Det innebär att du kan göra ett ränteavdrag för de räntekostnader du har haft under året. Avdraget görs direkt på din skatt och motsvarar en del av den betalda räntan.

Hur det fungerar:

 • Du får göra avdrag för 30% av den totala räntekostnaden på ditt blancolån.
 • För att göra ränteavdraget behöver du vanligtvis inte göra något särskilt, då långivaren skickar en kontrolluppgift till Skatteverket med information om hur mycket ränta du har betalat under året.
 • När du fyller i din deklaration kommer denna information vanligtvis att vara ifylld i förväg.

Vilka skatter och avgifter tillkommer?

Förutom räntan kan det också tillkomma andra skatter och avgifter, beroende på långivare och typ av lån. Dessa kan inkludera:

 • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som vissa långivare tar ut för att upprätta lånet vid beviljande.
 • Aviavgift: En mindre månadsavgift om du väljer att få dina fakturor via pappersavi istället för digitalt.
 • Dröjsmålsränta och påminnelseavgift: Om du inte betalar i tid.

Det är viktigt att notera att dessa avgifter inte är avdragsgilla på samma sätt som räntan. Därför är det extra viktigt att läsa igenom låneavtalet noggrant och vara medveten om alla potentiella kostnader som kan tillkomma.

Genom att vara informerad om skatteregler och avgifter kring ditt blancolån kan du undvika oväntade kostnader och göra mer ekonomiskt hållbara val.

Fallgropar och vanliga misstag

När det kommer till blancolån finns det flera fallgropar och misstag som du bör vara medveten om för att undvika problem och potentiella ekonomiska konsekvenser.

Saker att undvika

 • Överskattning av egen ekonomi: Många människor överskattar sin återbetalningsförmåga, vilket kan leda till att de tar ett för stort lån.
 • Förhastade beslut: Att inte jämföra olika långivare eller läsa det finstilta kan leda till att du får sämre villkor än nödvändigt.
 • Oklarhet om ränta och avgifter: Att inte förstå skillnaden mellan nominell och effektiv ränta eller vara omedveten om eventuella dolda avgifter kan göra lånet mycket dyrare än förväntat.
 • Missar i återbetalningen: Om du missar att göra dina betalningar i tid kan det leda till högre avgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning.
 • Användning av blancolån för konsumtion: Även om det är frestande kan det vara riskabelt att använda blancolån för konsumtion snarare än nödvändiga utgifter eller investeringar.

Vad händer vid betalningsanmärkning?

Om du inte betalar ditt blancolån enligt avtalad återbetalningsplan riskerar du att få en betalningsanmärkning. Konsekvenserna av detta kan vara allvarliga:

 • Svårare att få lån: Med en betalningsanmärkning blir det svårare att bli beviljad nya lån, inklusive bolån och andra typer av krediter.
 • Högre räntor: Om du får ett lån trots anmärkning, kommer du sannolikt att erbjudas en högre ränta.
 • Problem med bostad och jobb: Vissa arbetsgivare och hyresvärdar kontrollerar din kreditvärdighet, och en anmärkning kan därmed påverka dina chanser att få jobb eller bostad.
 • Intrång i privatlivet: Kronofogden kan i värsta fall komma att utmäta dina tillgångar för att täcka skulden.

Om du befinner dig i en situation där du inte kan betala tillbaka ditt lån enligt plan, är det bäst att snarast möjligt kontakta din långivare för att diskutera möjliga lösningar. Det kan i vissa fall vara möjligt att förhandla fram en ny återbetalningsplan eller att pausa amorteringen under en period.

Genom att vara medveten om de vanligaste misstagen och fallgroparna kan du navigera mer säkert genom processen att ta och återbetala ett blancolån.

Juridiska aspekter

När du tar ett blancolån är det inte bara ekonomiska faktorer du bör ta hänsyn till, utan även de juridiska aspekterna. Nedan går vi igenom några av de relevantaste lagarna och reglerna kring blancolån i Sverige, samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som låntagare.

Lagar och regler kring blancolån i Sverige

 • Konsumentkreditlagen: Den här lagen reglerar bland annat vilken information långivare måste ge dig innan du tar ett lån. Det inkluderar att tydligt informera om den effektiva räntan, samt eventuella avgifter och kostnader som kan tillkomma.
 • Konsumentverket: Myndigheten har till uppgift att övervaka och säkerställa att långivare följer konsumentkreditlagen. De kan vidta åtgärder om en långivare bryter mot lagen.
 • Dataskyddsförordningen (GDPR): Denna EU-förordning reglerar hur dina personuppgifter får behandlas av långivare.
 • Inkassolagen: Om du misslyckas med att betala tillbaka ditt lån i tid, och ärendet går till inkasso, reglerar inkassolagen hur inkassoföretaget får gå tillväga.

Rättigheter och skyldigheter för låntagare

Rättigheter

 • Information: Du har rätt att få all nödvändig information om lånet, inklusive den effektiva räntan och eventuella avgifter, innan du skriver under låneavtalet.
 • Ångerrätt: Du har rätt att ångra dig inom 14 dagar från det att lånet har beviljats, utan att ange någon särskild anledning.
 • Förtida återbetalning: Du har rätt att betala tillbaka lånet i förtid utan onödiga hinder eller kostnader, även om det kan finnas vissa undantag.

Skyldigheter

 • Återbetalning: Du är skyldig att följa den återbetalningsplan som du och långivaren har kommit överens om.
 • Information: Du är också skyldig att informera långivaren om eventuella förändringar som kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet, som exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.
 • Korrekt information: När du ansöker om ett lån måste du ge korrekta och fullständiga uppgifter om din ekonomi.

Förståelsen för de juridiska aspekterna kring blancolån kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och skydda dina rättigheter som konsument. Det kan också undvika onödiga problem och avgifter längre fram.

5 populära blancolån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Advisa 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån
Bank Norwegian 3,5/55 000 kr600 000 kr8,29%19,99%12 mån180 mån
Coop MedMera Bank 4,0/515 000 kr600 000 kr5,20%16,95%24 mån144 mån
Sambla 4,0/55 000 kr600 000 kr5,20%33,99%12 mån240 mån
Brixo 4,5/510 000 kr100 000 kr28,95%28,95%36 mån72 mån

Vanliga frågor och svar

Ja, oftast kan du betala tillbaka ditt blancolån i förtid. Dock kan vissa långivare ta ut en avgift återbetalning i förtid. Det är därför viktigt att läsa igenom låneavtalet noggrant innan du tar ett lån.

Det kan vara svårare att få ett blancolån om du har en betalningsanmärkning, men det är inte omöjligt. Vissa långivare kan vara villiga att låna ut pengar, men räntan kan vara högre och villkoren kan vara mindre fördelaktiga.

Om du har ett blancolån med en rörlig ränta kan din månatliga betalning ändras om räntan ändras. Om du har ett lån med fast ränta kommer din månatliga betalning att förbli densamma under hela lånets löptid.

Ja, du kan ha flera blancolån samtidigt. Men kom ihåg att varje lån ökar din skuldbörda, och det är viktigt att inte ta på sig mer skuld än vad du bekvämt kan betala tillbaka.

Huruvida det är bättre att ta ett blancolån än att använda ett kreditkort beror på dina specifika behov. Blancolån kan ha lägre räntor än kreditkort, men de kräver också ett större åtagande att betala tillbaka. Ett kreditkort kan erbjuda mer flexibilitet, men kan också leda till högre räntekostnader över tid.

Ja, det är ofta möjligt att omförhandla villkoren för ditt blancolån med banken, särskilt om din finansiella situation eller kreditvärdighet har förbättrats sedan du först tog lånet. Men det kan finnas begränsningar och avgifter kopplade till omförhandling, så det är bäst att diskutera dina alternativ med banken direkt.

Relaterad läsning