Finansiera bilköpet

Billån: Jämför De Bästa Lånen Till Att Köpa Bil 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Advisa

Bästa billånet 2023 enligt Payup

Advisa är det bästa billånet för lån på 100 000 kr enligt Payup. Advisa är en låneförmedlare som samarbetar med över 30 olika långivare. När du ansöker hos dem får du flera olika låneerbjudanden som du kan jämföra och välja mellan. En ansökan är kostnadsfri och inte bindande, vilket innebär att du inte behöver gå vidare med något av låneerbjudandena om de inte passar. Du kan låna från 5000 upp till 600 000 kr, och kreditupplysningen tas hos UC.

Se Advisas villkor
Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Payups Topplista: Bästa billånen 2023

Jämför 24 st. billån

Vi hjälper dig jämföra 24 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder billån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket kostar bilen?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst effektiv snittränta När du ser ett effektivt räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska effektiva ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst effektiv snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.
Lägst effektivt räntespannSorteringsalternativet Lägst effektivt räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga effektiva ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Flest beviljade
Nyast
 • Ger svar på ansökan direkt
  Advisa logo

  Advisa

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.
 • Offertgivning direkt efter ansökan
  Sambla logo

  Sambla

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 12 år och en nominell ränta på 6,4% (effektiv ränta på 6,59%), resulterar i en total kostnad av 215 282 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 1495 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som du tar för att köpa en bil, antingen ny eller begagnad. Det är en form av kredit där långivaren, som kan vara en bank, en kreditförening eller en bilhandlare, lånar ut pengar till dig för att köpa en bil. Du återbetalar sedan lånet, vanligtvis med ränta, under en bestämd period, ofta flera år.

Varför du behöver ett billån

Ett billån kan hjälpa dig att köpa en bil som du kanske inte har råd med att betala för direkt. Men, precis som alla finansiella beslut, är det viktigt att överväga både fördelarna och nackdelarna.

Fördelar med billån

 • Bekvämlighet: Ett billån gör det möjligt för dig att köpa en bil omedelbart istället för att behöva spara pengar över tid.
 • Flexibilitet: Det finns en mängd olika billånealternativ tillgängliga, vilket innebär att du kan hitta ett lån som passar din ekonomiska situation.
 • Tillgång till bättre bilar: Med hjälp av ett billån kan du potentiellt ha råd med en nyare, säkrare eller mer bränsleeffektiv bil än vad du skulle ha råd med om du skulle köpa en bil med sparade pengar.

Nackdelar med billån

 • Räntekostnader: Ett billån innebär inte gratis pengar. Du kommer att behöva betala ränta på lånet, vilket kan lägga till en betydande mängd pengar på den totala kostnaden för bilen.
 • Åtagande: Ett billån är ett långsiktigt åtagande, oftast i flera år. Det kräver att du har tillräckligt med inkomst för att täcka dina månatliga betalningar under den tiden.
 • Risk för utmätning: Om du misslyckas med att göra dina betalningar kan din bil bli återtagen av långivaren.

För att göra det bästa beslutet är det viktigt att du överväger både fördelar och nackdelar och väljer det lån som bäst passar dina individuella omständigheter och behov.

Typer av billån

Det finns olika typer av billån tillgängliga, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. De mest populära typerna är traditionella banklån, lån från bilhandlare, online låneplattformar och privatleasing.

 • Traditionella banklån: Traditionella banklån för bilar kommer vanligtvis från banker eller kreditföreningar. Du lånar pengar från banken och betalar tillbaka över tid, vanligtvis med ränta. Fördelen med att använda en traditionell bank är att du ofta kan få konkurrenskraftiga räntor och att du kan ha en personlig relation med din bank, vilket kan vara till hjälp vid förhandlingar om lånets villkor.
 • Lån från bilhandlare: Många bilhandlare erbjuder finansieringsalternativ direkt på plats. Dessa lån kan vara praktiska eftersom du kan ordna finansiering och köpa bilen på samma plats. Men bilhandlare kan ibland erbjuda högre räntor än traditionella banker.
 • Online låneplattformar: Online låneplattformar har blivit allt populärare. De erbjuder snabb och enkel tillgång till olika lånealternativ, och du kan jämföra räntor och villkor från flera långivare på en och samma plats. Dessa plattformar kan ofta erbjuda konkurrenskraftiga räntor, men det är viktigt att läsa det finstilta noggrant. Du kan se flera alternativ för dessa på Payup, ovan.
 • Privatleasing: Privatleasing, eller biluthyrning, innebär att du hyr en bil för en bestämd period istället för att köpa den. Detta kan ha lägre månadskostnader än ett billån, men du äger aldrig bilen. I slutet av leasingperioden måste du antingen lämna tillbaka bilen, köpa den, eller byta till en ny leasingavtal.

Hur man ansöker om ett billån genom Payup

Att ansöka om ett billån genom Payup är en process som innefattar flera steg.

Steg-för-Steg process

 1. Jämförelse: Innan du ansöker om ett billån bör du undersöka olika lånetyper, jämföra räntor och bestämma vad du har råd att betala varje månad. Du gör detta med hjälp av jämförelseverktyget ovan. Ange beloppet du söker ett lån på och jämför de tillgängliga alternativen.
 2. Ansök: När du har valt en långivare går du vidare och fyller i samt skickar in en ansökan.
 3. Godkännande: Efter att du skickat in din ansökan kommer långivaren behandla den och ge dig ett besked.
 4. Utbetalning: Om långivaren godkänt din ansökan, kommer de att betala ut lånet och du kommer att ha pengarna på kontot inom 1-2 arbetsdagar.

Krav för att ansöka om billån

Kraven för att ansöka om ett billån kan variera beroende på långivare, men de inkluderar alltid en kreditkontroll som måste stärka att din kreditvärdighet är god nog för att kunna betala tillbaka lånet. För att se vilka krav specifika långivare ställer, klicka på Detaljer bredvid långivaren ovan.

Att förstå ränta och avgifter

Ränta och avgifter är centrala delar av varje lån, och att förstå hur de fungerar kan hjälpa dig att göra smartare finansiella beslut.

Definition av ränta och avgifter

 • Ränta är den kostnad du betalar för att låna pengar. Den uttrycks som en procentandel av lånebeloppet och betalas oftast månatligen.
 • Avgifter kan inkludera olika typer av kostnader associerade med ditt lån, såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter, eller tidiga återbetalningsavgifter. Dessa avgifter kan variera mycket beroende på långivaren.

Hur ränta och avgifter beräknas

Räntan beräknas vanligtvis som en procentandel av det återstående lånebeloppet. Om du till exempel har ett lån på 100 000 kr med en årlig ränta på 5%, betalar du 5 000 kr i ränta under det första året.

Avgifter kan beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av avgift det är. Till exempel kan en uppläggningsavgift vara en fast kostnad, medan en tidig återbetalningsavgift kan vara en procentandel av det återstående lånebeloppet.

Sätt att minska ränta och avgifter

Det finns flera strategier du kan använda för att minska ränta och avgifter på ditt billån:

 • Förhandla om räntan: Vissa långivare kan vara villiga att sänka räntan om du har stark kredit eller om du kan erbjuda en större insättning.
 • Betalningstid: Ju kortare betalningstid desto mindre ränta betalar du över lånetiden.
 • Jämför långivare: olika långivare erbjuder olika räntor och avgifter, så det lönar sig att jämföra lån innan du gör ditt val.

Hur du kan jämföra billån

När du söker efter det bästa billånet för dig är det viktigt att jämföra olika alternativ.

Faktorer att tänka på när du jämför billån

När du jämför billån bör du överväga följande faktorer:

 • Ränta: Detta är den mest uppenbara faktorn, men det är inte den enda att tänka på. En låg ränta kan vara fördelaktig, men kom ihåg att också titta på avgifterna.
 • Lånets löptid: Ju längre lånets löptid, desto mer kommer du att betala i ränta.
 • Betalningsfrekvens: Hur ofta behöver du göra betalningar? Veckovis, varannan vecka, eller månadsvis?
 • Avgifter: Se till att förstå vilka avgifter som kan tillkomma, inklusive uppläggningsavgifter, aviavgifter och tidiga återbetalningsavgifter.

Bästa verktyg för att jämföra billån

Det finns flera verktyg tillgängliga online som kan hjälpa dig att jämföra billån. Dessa verktyg låter dig ange information om ditt potentiella lån och ger dig sedan en jämförelse av olika långivare baserat på dessa uppgifter. Två populära billånsjämförelsetjänster i Sverige som Payup rekommenderar är Sambla och Zmarta.

Vanliga fallgropar vid jämförelse av billån

När du jämför billån är det viktigt att undvika vissa vanliga misstag:

 • Att bara titta på månadskostnaden: Ett lån med låg månadskostnad kan verka tilltalande, men det kan också innebära en längre löptid och mer betalad ränta över tid.
 • Glömmer bort försäkring och skatt: När du räknar ut hur mycket du har råd att låna, kom ihåg att även inkludera kostnader för försäkring, bränsle och vägskatt.
 • Ignorerar långivarens rykte: En låg ränta kan vara frestande, men om långivaren har dålig kundservice eller dolda avgifter kan det inte vara värt det på lång sikt. Se till att läsa recensioner och gör din research innan du bestämmer dig. Payup rekommenderar Trustpilot för autentiska recensioner. I våra omdömen kan du se långivarens Trustpilot-betyg samt gå vidare till tjänsten för detaljerade kundomdömen.

Konsekvenser av missade betalningar

Att missa betalningar på ditt billån kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive negativ inverkan på din kreditvärdighet och att du förlorar din bil.

 • Inverkan på din kreditvärdighet: Om du missar en betalning på ditt billån kommer det troligen att rapporteras till kreditupplysningsföretagen, vilket kan sänka ditt kreditbetyg. Detta kan göra det svårare för dig att få lån i framtiden, och du kan behöva betala högre räntor på framtida lån.
 • Risken att förlora din bil: Om du inte kan uppfylla dina billåneåtaganden kan långivaren ha rätt att ta tillbaka bilen. Att förlora bilen kan vara mycket störande och kan också försämra din kreditvärdighet. Du kan dessutom bli betalningsskyldig, om bilen säljs för mindre än vad den värderades till i låneavtalet. Långivaren kommer nämligen sälja bilen för att få tillbaka pengarna, och det finns alltid en risk att bilen säljs för mindre än dess värde enligt avtalet.
 • Hur du kan undvika missade betalningar: För att undvika missade betalningar, är det viktigt att budgetera noggrant och se till att du kan betala ditt lån varje månad. Om du har problem med att göra dina betalningar, kontakta din långivare så snart som möjligt. De kan vara villiga att arbeta med dig för att hitta en lösning.

Tips för att hantera ditt billån effektivt

Hantera ditt billån effektivt kan spara dig pengar och stress. Här är några tips.

Hur du kan förbättra din återbetalningsplan

Om du har problem med att uppfylla dina månatliga betalningar kan du kanske omförhandla ditt lån med din långivare. De kanske kan erbjuda dig en lägre månatlig betalning, men det kan innebära en längre löptid på lånet, vilket innebär att du betalar mer ränta över tid.

Tips för att hantera ekonomiska svårigheter

Om du stöter på ekonomiska svårigheter finns det steg du kan ta för att hantera situationen:

 • Kommunicera med din långivare: Om du tror att du kan missa en betalning, kontakta din långivare omedelbart. De kanske kan hjälpa dig genom att ändra din betalningsplan.
 • Översyn av din budget: Se över din budget och se om det finns några onödiga utgifter du kan skära ner på.
 • Sök hjälp: Om du kämpar med dina skulder, överväg att söka hjälp från skuld- och budgetrådgivningen i din kommun. De kan ge dig råd och hjälp för att hantera din situation. För att hitta skuld- och budgetrådgivningen i din kommun, besök Hallåkonsument.

Avancerade strategier för hantering av billån

Det finns också mer avancerade strategier som du kan använda för att hantera ditt billån:

 • Extra betalningar: Om du har extra pengar, överväg att göra extra betalningar på ditt billån. Detta kan hjälpa dig att betala av lånet snabbare och spara pengar på ränta.
 • Omfinansiering: Om räntorna har gått ner sedan du tog ditt lån, eller om ditt kreditbetyg har förbättrats, kan du överväga att omfinansiera ditt lån för att få en lägre ränta.
 • Försäljning av bilen: Om du har svårt att göra dina betalningar och bilen är värd mer än det värde den värderades till på låneavtalet, kan du överväga att sälja bilen och använda pengarna för att betala av lånet.

Billån utan UC

Trots vanlig missuppfattning finns det faktiskt billån man kan få utan UC, dock är de helt vanliga lån utan UC och har följande begränsningar:

 • Relativt lågt maxbelopp: Billån utan UC brukar ha ett maxbelopp mellan 50 000 kr och 100 000 kr.
 • Högre ränta: Lån utan UC har generellt sett högre ränta än lån med UC.
 • Korta löptider: Löptiderna bland lån utan UC är normalt sett kortare än löptiderna bland lån med UC.

Billån utan UC kan passa om du inte kan få billån med UC och om du planerar att köpa en begagnad bil som du inte kan använda som säkerhet för lånet.

För att se vilka billånealternativ som finns tillgängliga utan UC, följ dessa steg:

 1. Besök sidan Låna pengar utan UC.
 2. Ange kostnaden för bilen under Hur mycket vill du låna?
 3. Välj det lån som bäst passar dina behov.

Relaterade sidor:

Billån med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar är inte alltid hinder för att få lån, dock kan man normalt sett förvänta sig sämre villkor och dyrare räntor på de lån som man ansöker om.

För att se vilka billån som finns tillgängliga trots betalningsanmärkning, följ dessa steg:

 1. Besök sidan för Låna pengar med betalningsanmärkning.
 2. Ange priset på bilen som du vill låna pengar till under Hur mycket vill du låna?
 3. Jämför och välj det lån som bäst passar dina förutsättningar och behov.

Relaterade sidor:

Billån utan kontantinsats

Billån utan kontantinsats är en annan benämning för billån utan säkerhet, eftersom bilen inte används som säkerhet vilket leder till att du inte behöver ställa upp med en kontantinsats.

För att se vilka billånealternativ som finns tillgängliga utan säkerhet, följ dessa steg:

 1. Skrolla upp till listan över lån ovan.
 2. Ta bort markeringen på filterlådan Med bilen som säkerhet.
 3. Välj en långivare ur listan.

Billån för studenter

För att ta ett billån som student, följ dessa steg:

 1. Skrolla upp till listan över lån ovan.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj en långivare som har ett ålderskrav som du uppfyller. Du kan se vilket ålderskrav långivaren har under Ålderskrav bredvid långivaren i listan, eller under Krav när du klickar på Detaljer bredvid långivaren i listan.

Du kan låna som 18-åring, 19-åring eller till och med som äldre student. Om du uppfyller långivarens ålderskrav samt övriga krav, så kan du som regel få billån av dem.

Låna till bilköp på huset

Vill du låna pengar till bilköpet ”på huset”, behöver du göra följande:

 1. Ta reda på om du har ett utrymme för ett utökat bolån genom att värdera din bostad med hjälp av en mäklare.
 2. Ansöka om ett utökat bolån med bostaden som säkerhet.
 3. Använda bolånet för att köpa bilen.

Var medveten om följande innan du lånar pengar på huset för att köpa bil:

 • Bolån använder bostaden som säkerhet vilket alltid innebär en risk att du förlorar din bostad om du inte kan betala tillbaka lånet. Det är därför viktigt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du tar detta steg.
 • Du kan bara värdera din bostad var femte år.
 • Din bostad kan endast vara belånad till 85% av dess värde.

Billån för företag

Samma sak som gäller vid billån för privatpersoner gäller även vid billån för företag.

Så här tar du billån till företag:

 1. Besök sidan Företagslån.
 2. Ange beloppet du söker i lån på sidan.
 3. Välj en långivare ur listan på sidan.

Samtliga långivare beviljar företagslån utan säkerhet, vilket betyder att du kan använda lånet åt vad som helst, till exempel åt att köpa en företagsbil.

Du kan sortera lånen efter det billigaste lånet först. Du klickar på Sortera efter på sidan och väljer Lägst räntaKom igång

Relaterade sidor:

Bankerna beviljar också billån

Även bankerna beviljar billån, dock accepterar de inte alltid säkerhet och räntan är inte alltid lägre än den ränta du kan få bland andra privatlån på marknaden. Jämför därför alltid räntan du kan få av bankerna med de räntor du kan få av andra privatlångivare, för att hitta det lån som bäst passar dina krav och förutsättningar.

Bland banker som erbjuder billån tillhör:

 • SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
 • Swedbank
 • Nordea
 • Handelsbanken
 • DNB
 • Danske Bank
 • Länsförsäkringar
 • Skandiabanken
 • M.fl.

Vanliga bilmodeller många lånar pengar till

Billån är en av Sveriges vanligaste lånetyper och det är inte bara elbilar man lånar pengar till. Några av de vanligaste bilmodellerna många tar billån till att köpa är:

 • Volkswagen
 • Nissan
 • Kia
 • Volvo
 • Toyota
 • Renault
 • Skoda
 • Audi
 • Seat
 • BMW
 • Mercedes
 • Tesla
 • Porsche
 • M.fl.

För den fullständiga listan över de populäraste bilmodellerna många svenskar tar billån till att köpa, besök Teknikens Värld.

Vanliga frågor och svar