Finansiera båtköpet

Låna Pengar Till Båt: Bästa Båtlånen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Advisa

Bästa båtlånet 2023 enligt Payup

Advisa är det bästa båtlånet för lån på 100 000 kr enligt Payup. Advisa är en låneförmedlare som samarbetar med över 30 olika långivare. När du ansöker hos dem får du flera olika låneerbjudanden som du kan jämföra och välja mellan. En ansökan är kostnadsfri och inte bindande, vilket innebär att du inte behöver gå vidare med något av låneerbjudandena om de inte passar. Du kan låna från 5000 upp till 600 000 kr, och kreditupplysningen tas hos UC.

Se Advisas villkor
Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Payups Topplista: Bästa båtlånen 2023

Jämför 26 st. båtlån

Vi hjälper dig jämföra 26 st. långivare, kreditgivare och banker som erbjuder båtlån för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån nedan. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst effektiv snittränta När du ser ett effektivt räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska effektiva ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst effektiv snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.
Lägst effektivt räntespannSorteringsalternativet Lägst effektivt räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga effektiva ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Flest beviljade
Nyast
 • Ger svar på ansökan direkt
  Advisa logo

  Advisa

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.
 • Offertgivning direkt efter ansökan
  Sambla logo

  Sambla

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan5 000 -
  600 000 kr
  Effektiv ränta4,54 -
  33,18%
  Löptid1 år -
  20 år
  Antal partners40 st.
  Låneförmedlare
  Accepterar medsökande
  Räkneexempel: Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 12 år och en nominell ränta på 6,4% (effektiv ränta på 6,59%), resulterar i en total kostnad av 215 282 kr, fördelat på 144 månadsbetalningar om 1495 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad är ett båtlån?

Ett båtlån är en typ av lån som används för att finansiera köpet av en båt. Precis som ett bolån eller billån är båtlån ofta (men inte alltid) lån med säkerhet. Det betyder att båten fungerar som säkerhet för lånet. Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta tillbaka båten och sälja den för att återhämta sina pengar. Båtlånen i listan ovan är lån utan säkerhet, det betyder att du inte behöver använda båten som säkerhet för att kunna få lånet.

Typer av båtlån

Det finns flera olika typer av båtlån att välja mellan, beroende på dina behov och din ekonomiska situation. Nedan följer några av de vanligaste typerna av båtlån:

 • Traditionella båtlån: Dessa lån liknar vanliga personliga lån och kräver ingen säkerhet. De har ofta högre räntor än lån med säkerhet. Alla långivare ovan är sådana båtlån.
 • Båtlån med båten som säkerhet: Dessa lån fungerar som billån, där båten fungerar som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet, kan långivaren ta tillbaka båten. Några av långivarna i listan ovan erbjuder dessa lån som alternativ.
 • Privatlån för båtköp: Ett privatlån kan användas för att finansiera köpet av en båt. Dessa lån har ofta högre räntor än båtlån med säkerhet.
 • Leasing av båt: Istället för att köpa en båt kan du välja att leasa en. Detta innebär att du betalar en månatlig avgift för att använda båten, men du äger den inte.

Vad du bör tänka på innan du tar ett båtlån

Innan du tar ett båtlån, är det viktigt att noggrant överväga din ekonomiska situation och dina behov. Nedan följer några saker att tänka på:

 • Din ekonomiska situation: Kan du verkligen ha råd med en båt? Kom ihåg att det inte bara är kostnaden för båten som du behöver tänka på, utan även underhåll, försäkring och andra relaterade kostnader.
 • Båtens pris och värde: Hur mycket kostar båten och vad är den värd? Kom ihåg att båtar ofta minskar i värde över tid.
 • Lånebelopp och återbetalningstid: Hur mycket behöver du låna och hur länge vill du ha lånet? Kom ihåg att ju längre återbetalningstid du har, desto mer kommer du att betala i ränta.
 • Ränta och avgifter: Vad är räntan på lånet och finns det några avgifter som du behöver betala?

Hur du ansöker om ett båtlån genom Payup

Att ansöka om ett båtlån genom Payup är en relativt smidig process, men det är viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden innan du bestämmer dig. Nedan följer stegen att följa:

 1. Jämför olika långivare: Börja med att skrolla upp till vårt jämförelseverktyg ovan för att jämföra olika långivares erbjudanden. Titta på räntor, avgifter och villkor.
 2. Ansökningsprocessen: När du har valt en långivare, fortsätt vidare till deras webbsida och fyll i ansökningsformuläret. Du kommer att behöva lämna information om din ekonomiska situation och det lån du söker. Om du valt en långivare som erbjuder båtlån med säkerhet, kan du även behöva lämna information om den båt du vill köpa.
 3. Kreditupplysning och kreditvärdighet: Långivaren kommer att göra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Om du har en god kreditvärdighet är det mer troligt att du får ett lån med bra villkor.
 4. Godkännande och utbetalning: Om din ansökan godkänns, kommer lånet att betalas ut till dig inom 2 arbetsdagar. Om du valt ett båtlån med säkerhet, kommer lånet att överföras till säljaren direkt istället.

Faktorer som påverkar båtlånens ränta

Flera faktorer kan påverka räntan på ditt båtlån. Några av de mest betydande inkluderar din kreditvärdighet, din inkomst, båtens kostnad och lånets löptid. Generellt sett, ju bättre din kreditvärdighet och desto stabilare din inkomst, desto lägre blir din ränta. Dessutom kan du ofta få en lägre ränta genom att betala en större kontantinsats och välja en kortare lånetid.

Fördelar och nackdelar med båtlån

Att ta ett båtlån kan ha både fördelar och nackdelar, beroende på din ekonomiska situation och dina behov. Nedan följer några av de viktigaste fördelarna och nackdelarna:

Fördelar:

 • Möjlighet att köpa en båt: Ett båtlån kan göra det möjligt för dig att köpa en båt även om du inte har tillräckligt med pengar sparade.
 • Flexibilitet: Du kan välja en återbetalningsplan som passar din ekonomiska situation och dina behov.
 • Skatteavdrag: I vissa fall kan du dra av räntan på ditt båtlån i din deklaration.

Nackdelar:

 • Räntekostnader: Du kommer att behöva betala ränta på ditt lån, vilket kan göra båten dyrare i slutändan.
 • Risk för skuld: Om du inte kan betala tillbaka ditt lån, kan du hamna i skuld och riskera att förlora din båt.
 • Minskande värde: Båtar minskar ofta i värde över tid, vilket kan göra det svårt att sälja båten för att betala tillbaka lånet.

Alternativ till båtlån

Om du inte vill ta ett båtlån, finns det flera alternativ att överväga:

 • Spara ihop pengar: Om du kan vänta, kan du spara ihop pengar för att köpa en båt kontant. Detta kan ta tid, men du slipper betala ränta och avgifter.
 • Dela båtkostnader med andra: Om du känner någon som också vill ha en båt, kan ni dela på kostnaderna och ägandet av båten.
 • Hyra båt istället för att köpa: Om du bara vill använda en båt ibland, kan det vara mer ekonomiskt att hyra en båt istället för att köpa en.

Låna till båt på huset

Om du äger ett hus och har en del av husets värde i eget kapital, kan du överväga att använda detta kapital för att finansiera köpet av en båt. Detta kallas ofta för att ”låna på huset” och kan vara ett alternativ till ett traditionellt båtlån. Genom att använda ditt hus som säkerhet för lånet kan du ofta få en lägre ränta och mer flexibla återbetalningsvillkor än med ett traditionellt båtlån. Men det är viktigt att komma ihåg att om du inte kan betala tillbaka lånet, riskerar du att förlora ditt hus.

Nedan följer en steg-för-steg lista över hur du kan låna på huset för att finansiera köpet av en båt:

 1. Bedöm ditt eget kapital: Ta reda på hur mycket eget kapital du har i ditt hus. Detta är skillnaden mellan husets marknadsvärde och det belopp du fortfarande är skyldig på ditt bostadslån. Du kan göra denna bedömning genom att kontakta en mäklare och be dem värdera din bostad.
 2. Kontakta din bank eller långivare: Diskutera dina planer med din nuvarande bank eller långivare. De kan ge dig information om hur du kan använda ditt eget kapital för att finansiera köpet av en båt.
 3. Jämför erbjudanden: Om din nuvarande bank eller långivare inte kan erbjuda dig ett lån som passar dina behov, jämför erbjudanden från andra banker eller långivare. Titta på räntor, avgifter och villkor.
 4. Ansök om lånet: När du har hittat en långivare som erbjuder ett lån som passar dina behov, fyll i ansökningsformuläret och lämna in alla nödvändiga dokument.
 5. Få en värdering av ditt hus: Långivaren kommer sannolikt att kräva en värdering av ditt hus för att fastställa dess marknadsvärde och hur mycket eget kapital du har. Här ger du intyget din mäklare gav dig i steg 1.
 6. Godkännande och utbetalning: Om din ansökan godkänns, kommer du att få ett låneavtal att skriva under. När du har skrivit under avtalet, kommer lånet att betalas ut till dig eller direkt till säljaren av båten.
 7. Återbetalning: Börja betala tillbaka lånet enligt de villkor som anges i låneavtalet. Se till att du håller dig till återbetalningsplanen för att undvika att riskera ditt hus.

Kom ihåg att låna på huset för att finansiera köpet av en båt innebär en risk. Om du inte kan betala tillbaka lånet, kan du förlora ditt hus. Därför är det viktigt att noggrant överväga din ekonomiska situation och dina behov innan du tar ett sådant lån.

Vanliga frågor och svar