Akutlån

Akutlån: Jämför De 16+ Bästa Lånen och Ansök 2024
Payup P icon
Loanstep

Bästa akutlånet 2024

Loanstep är det bästa akutlånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna, och kreditupplysningen genomförs hos Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). Loanstep accepterar en betalningsanmärkning, förutsatt att den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller.

Payups Topplista: Bästa akutlånen 2024

 • LoanstepBäst Överlag 2024
 • NorthmillBäst för Låg Ränta
 • BinlyNyast
 • FerratumBäst för Låg Kreditvärdighet
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • Klara LånBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FlexkontotBäst för Kreditupplysning hos Dun & Bradstreet
 • ViaContoBäst för Kreditupplysning hos Creditsafe

Jämför 16 st. akutlån

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst snittränta

När du ser ett räntespann, som 2,95 - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst snittränta beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till lägst ränta visas först.

Lägst räntespann

Sorteringsalternativet Lägst räntespann visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.

Flest beviljade
Nyast
Hittade 16 st. erbjudanden
 • Nyhet: Direktutbetalning via Swish!
  Flexkontot logo

  Flexkontot

  Betyg: 3.5/5
  Kredit mellan3 000 -
  30 000 kr
  Ränta43,98%
  LöptidLöpande
  Uppl.avgift475 kr
  Använder D&B
  Kontokredit
  Stöd för Swish
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till alla storbanker genom Swish.

  Det här är en högkostnads­kredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Krediten har 43,98% nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 120 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 76,80%. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 440 kr.
 • Högst beviljandegrad hos Payup
  Ferratum logo

  Ferratum

  Betyg: 4.0/5
  Kredit mellan1 000 -
  40 000 kr
  Ränta44%
  LöptidLöpande
  Uppl.avgift0 kr
  Utb. Dygnet runt
  Använder Creditsafe
  Kontokredit
  Stöd för Trustly
  Direkt Utb.
  Direkt utbetalning till Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank. Utbetalning samma dag till alla andra banker vid ansökan på vardagar innan kl. 13.00.

  Det här är en högkostnads­kredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 755,29 kr (snitt 2563 kr per månad). Effektiv årsränta: 51,84%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 42,4999795%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Alla Akutlån 2024

Vad innebär det att låna pengar akut?

Att låna pengar akut innebär att man tar ett lån på kort varsel för att täcka omedelbara finansiella behov. Dessa lån kännetecknas ofta av snabba ansöknings- och godkännandeprocesser, vilket möjliggör en snabb utbetalning. Dock kan de komma med högre räntor eller avgifter på grund av den bekvämlighet och snabbhet de erbjuder.

Anledningar till akutlån

Det finns en rad anledningar till varför någon kan behöva låna pengar akut:

 1. Oförutsedda medicinska utgifter: Läkarbesök, operationer eller mediciner som inte täcks av försäkringar kan snabbt bli dyra.
 2. Bilreparationer: En bil som plötsligt går sönder kan behöva akuta reparationer, särskilt om det är ens enda transportmedel.
 3. Hemreparationer: Läckande tak, trasiga rör eller andra akuta reparationer kan vara kostsamma.
 4. Betalning av räkningar: För att undvika sent avgifter eller avstängning av tjänster.
 5. Andra oväntade utgifter: Såsom skolavgifter, bröllop eller begravningar.

Hur fungerar akuta utbetalningar?

Ett av de huvudsakliga dragen med akutlån är den snabba utbetalningen. Efter godkännande kan låntagaren få tillgång till de lånade pengarna både genom traditionella metoder som interna banköverföringar och moderna betallösningar:

 • Interna banköverföringar: Denna metod innebär att pengarna överförs direkt mellan bankerna. För låntagaren sker detta smidigt och kräver ingen extra insats. Om långivaren och låntagaren har konton inom samma bank kan överföringen ske nästan omedelbart. I övriga fall kan det ta några timmar upp till en arbetsdag.
 • Moderna betallösningar:
  • Trustly: Trustly möjliggör direkta banköverföringar mellan långivare och låntagare. Systemet fungerar direkt i webbläsaren, vilket gör att låntagare inte behöver några speciella program eller appinstallationer för att använda tjänsten.
  • Zimpler: Precis som Trustly fungerar Zimpler också direkt i webbläsaren, vilket gör det smidigt och enkelt för låntagare. Man behöver inte ladda ner någon separat applikation eller programvara.
  • Swish: Swish skiljer sig från de ovannämnda metoderna genom att det kräver att låntagaren har Swish-appen installerad på sin mobiltelefon. Överföringen sker nästan omedelbart när låntagaren godkänner betalningen via appen.

Den överföringsmetod som ett lån erbjuder visas tydligt på Payup. Titta efter markörerna Stöd för Trustly, Stöd för Swish eller Stöd för Zimpler ovan för att ta reda på vilken överföringsmetod långivaren erbjuder. Om ingen av dessa markörer visas, använder långivaren interna banköverföringar. Tryck på markören Direkt Utb. för att ta reda på till vilka banker långivaren kan göra direkta överföringar.

Olika former av akutlån

Det finns flera typer av akutlån som man kan vända sig till beroende på ens behov:

 • Sms-lån och snabblån: Dessa är mindre lån som ofta kan beviljas inom några timmar eller till och med minuter. De är tänkta att betalas tillbaka snabbt, ofta inom en månad. Sms-lån och snabblån har högre räntor jämfört med andra lånetyper, vilket kan göra dem dyra om man inte betalar tillbaka dem i tid.
 • Kreditkort: Trots att kreditkort de tekniskt sett inte är ”lån”, kan kreditkort ge snabb tillgång till pengar. Dock kan de komma med höga räntor, särskilt om man inte betalar av saldot i tid.
 • Privatlån och blancolån: Dessa är lån som inte kräver någon säkerhet, vilket innebär att de kan användas till vad som helst. Privatlån kan ha lägre räntor än sms-lån eller kreditkort, men räntan kan variera beroende på ens kreditvärdighet.
 • Kontokredit och onlinekredit: En överenskommelse med en online kreditgivare där användaren har ett virtuellt kreditkonto att överföra pengar från vid behov. Snabbt och smidigt, men avgifter och räntor kan variera, så det är viktigt att läsa villkoren.

Det är viktigt att noggrant överväga vilken typ av akutlån som är lämpligast för ens situation och att läsa igenom alla villkor noggrant innan man lånar pengar.

Processen för lån med akut utbetalning genom Payup

För många människor är tid en kritisk faktor när det gäller att ta ett lån, särskilt i akuta situationer. Att förstå hur processen för snabba lån fungerar kan hjälpa låntagare att förbereda sig och hantera sina förväntningar. Nedan följer en steg-för-steg översikt över hur processen fungerar hos Payup:

 1. Jämförelse: Använd vårt verktyg ovan för att jämföra olika akutlån. Välj det som bäst matchar dina behov.
 2. Kravkontroll: Varje lån har sina egna krav. Tryck på ”Detaljer” bredvid det valda lånet för att se dessa krav.
 3. Ansökan: När du är redo, klicka på ”Se erbjudande”. Fyll i nödvändig information i formuläret på långivarens hemsida.
 4. Godkännande: Efter inlämning kan många långivare ge besked inom några minuter.
 5. Utbetalning: Efter godkännande överförs pengarna ofta till ditt konto inom minuter.

Med Payup är målet att göra processen smidig och direkt för våra användare, och se till att de har tillgång till de resurser de behöver när de behöver dem.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar akut

Att låna pengar akut kan vara en lösning i nödsituationer, men som med alla finansiella beslut finns det både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

 • Flexibilitet och tillgänglighet: En av de största fördelarna med akutlån är deras tillgänglighet. Oavsett om det är en oförutsedd medicinsk utgift, en plötslig bilreparation eller en oväntad räkning, kan dessa lån erbjuda den snabba hjälp som krävs. De flesta akutlån har en enkel ansökningsprocess online som kan avslutas på några minuter.

Nackdelar:

 • Risker med höga räntor och avgifter: Akutlån, särskilt sms-lån och snabblån, kan ha mycket höga räntor och avgifter. Om lånet inte betalas tillbaka i tid kan dessa kostnader snabbt ackumuleras, vilket leder till en mycket högre skuld än den ursprungliga lånesumman.
 • Potentiell skuldsättning: På grund av de höga räntorna och avgifterna löper låntagare risken att hamna i en skuldspiral. Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet i tid kan det leda till ytterligare lån, vilket ökar skuldbördan.

Att ta ett akutlån kan vara en lösning när man står inför ekonomiska svårigheter, men det är viktigt att noga överväga både för- och nackdelarna. Även om akutlån kan ge snabb ekonomisk hjälp i nödsituationer, kan de också medföra kostnader som påverkar ens ekonomi på längre sikt. Innan man tar ett sådant lån bör man noggrant undersöka alla aspekter och vara medveten om eventuella risker. Ett klokt beslut tas bäst genom att noggrant granska både de positiva sidorna och de potentiella farorna.

Saker att beakta innan man tar ett akutlån

Innan man beslutar sig för att ta ett akutlån bör man noggrant överväga följande aspekter:

 • Betalningsförmåga: Det är avgörande att bedöma sin egen betalningsförmåga. Hur mycket kan man verkligen betala tillbaka varje månad utan att det påverkar ens ekonomi negativt?
 • Ränta och avgifter: Se till att kontrollera den effektiva räntan, vilket innefattar låneräntan samt tillkommande avgifter och kostnader under lånets löptid. Detta ger en tydligare bild av lånets totala kostnad. På Payup presenterar vi alltid den effektiva räntan för att underlätta för dig.
 • Lånets löptid: Hur lång tid har man på sig att betala tillbaka lånet? Och vad händer om man inte kan betala tillbaka det inom den angivna perioden?
 • Eventuella dolda kostnader: Läs alltid det finstilta. Det kan finnas avgifter eller kostnader som inte framgår tydligt vid första ögonkastet, till exempel uppläggningsavgifter, förseningsavgifter eller avgifter för att lösa lånet i förtid.

I slutändan är beslutet att ta ett akutlån personligt. Det viktigaste är att göra en informerad bedömning baserat på ens nuvarande och framtida ekonomi. Det är också klokt att överväga andra alternativ innan man tar ett lån.

Tips för att hitta bästa akutlånet

Om man befinner sig i en situation där man överväger att ta ett akutlån, är det viktigt att göra en noggrann undersökning för att hitta det bästa alternativet. Nedan följer några hjälpsamma tips:

 • Titta på effektiv ränta: Effektiv ränta tar hänsyn till både den nominella räntan och alla avgifter som kan tillkomma. Det är den mest exakta indikatorn på hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig.
 • Undvik impulslånande: Även om situationen kan kännas brådskande, ta dig tiden att tänka igenom ditt beslut. Undvik att ta ett lån i affekt utan att först ha övervägt alla dina alternativ och konsekvenserna av ditt beslut.
 • Använd Payup: Ta hjälp av Payup som samlar information om olika långivare, deras räntor, avgifter och kundrecensioner. Detta ger en överblick över marknaden och hjälper dig att ta ett informerat beslut.

Rättigheter och skyldigheter som låntagare

När man tar ett lån, är det inte bara viktigt att förstå kostnaden, utan också sina rättigheter och skyldigheter som låntagare.

 • Konsumentkrediter och lagstiftning: I Sverige regleras konsumentkrediter av konsumentkreditlagen. Denna lagstiftning ser till att låntagare är skyddade mot oskäliga villkor och att långivare följer strikta riktlinjer när det gäller marknadsföring, information till konsumenter och avtalsvillkor.
 • Vad händer om man inte kan betala tillbaka?: Om man inte kan betala tillbaka sitt lån kan det få allvarliga konsekvenser. Långivaren kan debitera förseningsavgifter och ränta på det belopp du är skyldig. Om skulden fortsätter att vara obetald kan den överlämnas till inkasso. Om betalningen fortfarande inte görs, kan långivaren välja att gå till Kronofogden för att få hjälp med indrivningen. Detta kan leda till betalningsanmärkningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårt för dig att få lån, hyra bostad eller till och med få vissa jobb i framtiden.

Därför är det avgörande att alltid vara medveten om vad du åtar dig när du lånar pengar och att ha en genomtänkt plan för återbetalning. Om du är osäker på din förmåga att betala tillbaka ett lån, kan det vara klokt att överväga andra alternativ eller rådfråga skuld- och budgetrådgivningen i din kommun.

Alternativ till att låna pengar akut

Innan man bestämmer sig för att ta ett akutlån kan det vara värt att titta på några andra lösningar. Nedan följer några alternativ:

 • Spara upp en nödfond:
  • Fördelar: Genom att kontinuerligt sätta undan pengar i en nödfond har man en buffert för oförutsedda utgifter. Detta innebär att man inte behöver låna pengar när oförutsedda kostnader uppstår, vilket kan hjälpa en att slippa höga räntor och avgifter.
  • Nackdelar: Det kan ta tid att bygga upp en nödfond, särskilt om man har en begränsad inkomst.
 • Förskott på lön:
  • Fördelar: Många arbetsgivare tillåter anställda att få en del av lönen i förskott. Detta kan vara användbart i akuta situationer eftersom det inte är ett lån och därför inte har några räntor eller avgifter.
  • Nackdelar: Att få förskott på lönen betyder att nästa löneutbetalning blir mindre. Det kan leda till ekonomiska utmaningar nästa månad om man inte är noggrann med sin budget.
 • Be om hjälp från familj eller vänner:
  • Fördelar: Att låna pengar från nära och kära kan vara ett räntefritt alternativ, beroende på överenskommelsen. Relationen kan innebära mer flexibilitet i avbetalningsplanen än med en traditionell långivare.
  • Nackdelar: Låna pengar från familj och vänner kan vara komplicerat och om det uppstår missförstånd eller svårigheter med återbetalningen kan det påverka relationen. Det är viktigt att vara tydlig med villkoren och eventuellt kanske skriftligen dokumentera dem för att undvika framtida missförstånd.

Dessa alternativ är bara några av de sätt man kan undvika att behöva ta ett akutlån. Genom att planera framåt och vara medveten om sina alternativ kan man undvika onödiga räntor och avgifter samt potentiella finansiella svårigheter på lång sikt.

Akutlån utan ränta under en viss tidsperiod finns att få

Om du funderar på att ta ett akutlån utan ränta finns det alternativ att överväga. Kom dock ihåg att dessa ”räntefria” alternativ ofta erbjuder en period utan ränta, vanligtvis 14 eller 30 dagar. När denna period löper ut tillkommer en ränta som vanligt. Även om du är säker på din förmåga att återbetala inom den tidsramen, bör du alltid känna till den ränta som kommer att tillämpas, för att undvika oväntade kostnader.

För att ta ett akutlån utan ränta under en viss tid, följ dessa steg:

 1. Besök vår sida om Räntefria lån.
 2. Bocka för filterlådan Utb. Dygnet runt, som du hittar ovanför listan över lån på sidan.
 3. Jämför och välj det lån som bäst passar dina behov.

5 populära långivare som erbjuder akutlån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. LöptidAnsökningskravUppläggningsavgiftAviseringsavgiftKreditupplysningLåneförmedlare (Banker)Utbetalningar dygnet runt (Ja/Nej)Not
Flexkontot 3,5/53 000 kr30 000 kr43,98%43,98%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
475 kr25 kr/månD&BNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

Ferratum 4,0/51 000 kr40 000 kr44%44%LöpandeLöpandeÅlder: 21 år
Inkomst: Deklarerad inkomst
0 kr0 - 19 kr/månCreditsafeNejJa

Det här är en högkostnads­kredit

Merax 3,5/53 000 kr30 000 kr43,98%43,98%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: 120 000 kr/år
475 kr0 - 25 kr/månD&BNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

ViaConto 4,0/51 000 kr30 000 kr43,5%43,5%1 mån24 månÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
400 - 3445 kr60 kr/månCreditsafeNejNej

Det här är en högkostnads­kredit

Vivus 3,0/52 000 kr50 000 kr44%44%LöpandeLöpandeÅlder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuellt
285 kr0 krCreditsafeNejJa

Det här är en högkostnads­kredit

Vanliga frågor och svar