Akutlån

Akutlån – låna pengar med akut utbetalning

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

1 000
300 000
Är lånebehovet akut?
När du använder vår tjänst anger du det lånebelopp du söker och dina lånepreferenser. Vi matchar dig sedan med långivare som kan uppfylla dina behov. Du slipper leta efter lämpliga långivare och kan istället fokusera på att jämföra de bästa alternativen. Vår tjänst är kostnadsfri, ej bindande och ingen kreditupplysning tas vid användning. För att kunna ansöka måste du vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige, ha ett bankkonto hos en svensk bank, ha en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet, inte ha några skulder hos Kronofogden och uppfylla långivarens specifika krav som du finner under "Detaljer" bredvid varje långivare.

Ett urval av våra partners

FerratumBrixoFairloKontantfinansMeraxSmspengarNorthmillGF MoneyViaContoVivus

Navigeringsmål

Vad innebär det att låna pengar akut?

Att låna pengar akut innebär att man tar ett lån på kort varsel för att täcka omedelbara finansiella behov. Dessa lån kännetecknas ofta av snabba ansöknings- och godkännandeprocesser, vilket möjliggör en snabb utbetalning. Dock kan de komma med högre räntor eller avgifter på grund av den bekvämlighet och snabbhet de erbjuder.

Anledningar till akutlån

Det finns en rad anledningar till varför någon kan behöva låna pengar akut:

 1. Oförutsedda medicinska utgifter: Läkarbesök, operationer eller mediciner som inte täcks av försäkringar kan snabbt bli dyra.
 2. Bilreparationer: En bil som plötsligt går sönder kan behöva akuta reparationer, särskilt om det är ens enda transportmedel.
 3. Hemreparationer: Läckande tak, trasiga rör eller andra akuta reparationer kan vara kostsamma.
 4. Betalning av räkningar: För att undvika sent avgifter eller avstängning av tjänster.
 5. Andra oväntade utgifter: Såsom skolavgifter, bröllop eller begravningar.

Hur fungerar akuta utbetalningar?

Ett av de huvudsakliga dragen med akutlån är den snabba utbetalningen. Efter godkännande kan låntagaren få tillgång till de lånade pengarna både genom traditionella metoder som interna banköverföringar och moderna betallösningar:

 • Interna banköverföringar: Denna metod innebär att pengarna överförs direkt mellan bankerna. För låntagaren sker detta smidigt och kräver ingen extra insats. Om långivaren och låntagaren har konton inom samma bank kan överföringen ske nästan omedelbart. I övriga fall kan det ta några timmar upp till en arbetsdag.
 • Moderna betallösningar:
  • Trustly: Trustly möjliggör direkta banköverföringar mellan långivare och låntagare. Systemet fungerar direkt i webbläsaren, vilket gör att låntagare inte behöver några speciella program eller appinstallationer för att använda tjänsten.
  • Zimpler: Precis som Trustly fungerar Zimpler också direkt i webbläsaren, vilket gör det smidigt och enkelt för låntagare. Man behöver inte ladda ner någon separat applikation eller programvara.
  • Swish: Swish skiljer sig från de ovannämnda metoderna genom att det kräver att låntagaren har Swish-appen installerad på sin mobiltelefon. Överföringen sker nästan omedelbart när låntagaren godkänner betalningen via appen.

Den överföringsmetod som ett lån erbjuder visas tydligt på Payup. Titta efter markörerna "Stöd för Trustly", "Stöd för Swish" eller "Stöd för Zimpler" ovan för att ta reda på vilken överföringsmetod långivaren erbjuder. Om ingen av dessa markörer visas, använder långivaren interna banköverföringar. Tryck på markören "Direkt Utb." för att ta reda på till vilka banker långivaren kan göra direkta överföringar.

Olika former av akutlån

Det finns flera typer av akutlån som man kan vända sig till beroende på ens behov:

 • Sms-lån och snabblån: Dessa är mindre lån som ofta kan beviljas inom några timmar eller till och med minuter. De är tänkta att betalas tillbaka snabbt, ofta inom en månad. Sms-lån och snabblån har högre räntor jämfört med andra lånetyper, vilket kan göra dem dyra om man inte betalar tillbaka dem i tid.
 • Kreditkort: Trots att kreditkort de tekniskt sett inte är ”lån”, kan kreditkort ge snabb tillgång till pengar. Dock kan de komma med höga räntor, särskilt om man inte betalar av saldot i tid.
 • Privatlån och blancolån: Dessa är lån som inte kräver någon säkerhet, vilket innebär att de kan användas till vad som helst. Privatlån kan ha lägre räntor än sms-lån eller kreditkort, men räntan kan variera beroende på ens kreditvärdighet.
 • Kontokredit och onlinekredit: En överenskommelse med en online kreditgivare där användaren har ett virtuellt kreditkonto att överföra pengar från vid behov. Snabbt och smidigt, men avgifter och räntor kan variera, så det är viktigt att läsa villkoren.

Det är viktigt att noggrant överväga vilken typ av akutlån som är lämpligast för ens situation och att läsa igenom alla villkor noggrant innan man lånar pengar.

Processen för lån med akut utbetalning genom Payup

För många människor är tid en kritisk faktor när det gäller att ta ett lån, särskilt i akuta situationer. Att förstå hur processen för snabba lån fungerar kan hjälpa låntagare att förbereda sig och hantera sina förväntningar. Nedan följer en steg-för-steg översikt över hur processen fungerar hos Payup:

 1. Jämförelse: Använd vårt verktyg ovan för att jämföra olika akutlån. Välj det som bäst matchar dina behov.
 2. Kravkontroll: Varje lån har sina egna krav. Tryck på ”Detaljer” bredvid det valda lånet för att se dessa krav.
 3. Ansökan: När du är redo, klicka på ”Se erbjudande”. Fyll i nödvändig information i formuläret på långivarens hemsida.
 4. Godkännande: Efter inlämning kan många långivare ge besked inom några minuter.
 5. Utbetalning: Efter godkännande överförs pengarna ofta till ditt konto inom minuter.

Med Payup är målet att göra processen smidig och direkt för våra användare, och se till att de har tillgång till de resurser de behöver när de behöver dem.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar akut

Att låna pengar akut kan vara en lösning i nödsituationer, men som med alla finansiella beslut finns det både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

 • Flexibilitet och tillgänglighet: En av de största fördelarna med akutlån är deras tillgänglighet. Oavsett om det är en oförutsedd medicinsk utgift, en plötslig bilreparation eller en oväntad räkning, kan dessa lån erbjuda den snabba hjälp som krävs. De flesta akutlån har en enkel ansökningsprocess online som kan avslutas på några minuter.

Nackdelar:

 • Risker med höga räntor och avgifter: Akutlån, särskilt sms-lån och snabblån, kan ha mycket höga räntor och avgifter. Om lånet inte betalas tillbaka i tid kan dessa kostnader snabbt ackumuleras, vilket leder till en mycket högre skuld än den ursprungliga lånesumman.
 • Potentiell skuldsättning: På grund av de höga räntorna och avgifterna löper låntagare risken att hamna i en skuldspiral. Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet i tid kan det leda till ytterligare lån, vilket ökar skuldbördan.

Att ta ett akutlån kan vara en lösning när man står inför ekonomiska svårigheter, men det är viktigt att noga överväga både för- och nackdelarna. Även om akutlån kan ge snabb ekonomisk hjälp i nödsituationer, kan de också medföra kostnader som påverkar ens ekonomi på längre sikt. Innan man tar ett sådant lån bör man noggrant undersöka alla aspekter och vara medveten om eventuella risker. Ett klokt beslut tas bäst genom att noggrant granska både de positiva sidorna och de potentiella farorna.

Saker att beakta innan man tar ett akutlån

Innan man beslutar sig för att ta ett akutlån bör man noggrant överväga följande aspekter:

 • Betalningsförmåga: Det är avgörande att bedöma sin egen betalningsförmåga. Hur mycket kan man verkligen betala tillbaka varje månad utan att det påverkar ens ekonomi negativt?
 • Ränta och avgifter: Se till att kontrollera den effektiva räntan, vilket innefattar låneräntan samt tillkommande avgifter och kostnader under lånets löptid. Detta ger en tydligare bild av lånets totala kostnad. På Payup presenterar vi alltid den effektiva räntan för att underlätta för dig.
 • Lånets löptid: Hur lång tid har man på sig att betala tillbaka lånet? Och vad händer om man inte kan betala tillbaka det inom den angivna perioden?
 • Eventuella dolda kostnader: Läs alltid det finstilta. Det kan finnas avgifter eller kostnader som inte framgår tydligt vid första ögonkastet, till exempel uppläggningsavgifter, förseningsavgifter eller avgifter för att lösa lånet i förtid.

I slutändan är beslutet att ta ett akutlån personligt. Det viktigaste är att göra en informerad bedömning baserat på ens nuvarande och framtida ekonomi. Det är också klokt att överväga andra alternativ innan man tar ett lån.

Tips för att hitta bästa akutlånet

Om man befinner sig i en situation där man överväger att ta ett akutlån, är det viktigt att göra en noggrann undersökning för att hitta det bästa alternativet. Nedan följer några hjälpsamma tips:

 • Titta på effektiv ränta: Effektiv ränta tar hänsyn till både den nominella räntan och alla avgifter som kan tillkomma. Det är den mest exakta indikatorn på hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig.
 • Undvik impulslånande: Även om situationen kan kännas brådskande, ta dig tiden att tänka igenom ditt beslut. Undvik att ta ett lån i affekt utan att först ha övervägt alla dina alternativ och konsekvenserna av ditt beslut.
 • Använd Payup: Ta hjälp av Payup som samlar information om olika långivare, deras räntor, avgifter och kundrecensioner. Detta ger en överblick över marknaden och hjälper dig att ta ett informerat beslut.

Rättigheter och skyldigheter som låntagare

När man tar ett lån, är det inte bara viktigt att förstå kostnaden, utan också sina rättigheter och skyldigheter som låntagare.

 • Konsumentkrediter och lagstiftning: I Sverige regleras konsumentkrediter av konsumentkreditlagen. Denna lagstiftning ser till att låntagare är skyddade mot oskäliga villkor och att långivare följer strikta riktlinjer när det gäller marknadsföring, information till konsumenter och avtalsvillkor.
 • Vad händer om man inte kan betala tillbaka?: Om man inte kan betala tillbaka sitt lån kan det få allvarliga konsekvenser. Långivaren kan debitera förseningsavgifter och ränta på det belopp du är skyldig. Om skulden fortsätter att vara obetald kan den överlämnas till inkasso. Om betalningen fortfarande inte görs, kan långivaren välja att gå till Kronofogden för att få hjälp med indrivningen. Detta kan leda till betalningsanmärkningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårt för dig att få lån, hyra bostad eller till och med få vissa jobb i framtiden.

Därför är det avgörande att alltid vara medveten om vad du åtar dig när du lånar pengar och att ha en genomtänkt plan för återbetalning. Om du är osäker på din förmåga att betala tillbaka ett lån, kan det vara klokt att överväga andra alternativ eller rådfråga skuld- och budgetrådgivningen i din kommun.

Alternativ till att låna pengar akut

Innan man bestämmer sig för att ta ett akutlån kan det vara värt att titta på några andra lösningar. Nedan följer några alternativ:

 • Spara upp en nödfond:
  • Fördelar: Genom att kontinuerligt sätta undan pengar i en nödfond har man en buffert för oförutsedda utgifter. Detta innebär att man inte behöver låna pengar när oförutsedda kostnader uppstår, vilket kan hjälpa en att slippa höga räntor och avgifter.
  • Nackdelar: Det kan ta tid att bygga upp en nödfond, särskilt om man har en begränsad inkomst.
 • Förskott på lön:
  • Fördelar: Många arbetsgivare tillåter anställda att få en del av lönen i förskott. Detta kan vara användbart i akuta situationer eftersom det inte är ett lån och därför inte har några räntor eller avgifter.
  • Nackdelar: Att få förskott på lönen betyder att nästa löneutbetalning blir mindre. Det kan leda till ekonomiska utmaningar nästa månad om man inte är noggrann med sin budget.
 • Be om hjälp från familj eller vänner:
  • Fördelar: Att låna pengar från nära och kära kan vara ett räntefritt alternativ, beroende på överenskommelsen. Relationen kan innebära mer flexibilitet i avbetalningsplanen än med en traditionell långivare.
  • Nackdelar: Låna pengar från familj och vänner kan vara komplicerat och om det uppstår missförstånd eller svårigheter med återbetalningen kan det påverka relationen. Det är viktigt att vara tydlig med villkoren och eventuellt kanske skriftligen dokumentera dem för att undvika framtida missförstånd.

Dessa alternativ är bara några av de sätt man kan undvika att behöva ta ett akutlån. Genom att planera framåt och vara medveten om sina alternativ kan man undvika onödiga räntor och avgifter samt potentiella finansiella svårigheter på lång sikt.

Akutlån utan ränta under en viss tidsperiod finns att få

Om du funderar på att ta ett akutlån utan ränta finns det alternativ att överväga. Kom dock ihåg att dessa ”räntefria” alternativ ofta erbjuder en period utan ränta, vanligtvis 14 eller 30 dagar. När denna period löper ut tillkommer en ränta som vanligt. Även om du är säker på din förmåga att återbetala inom den tidsramen, bör du alltid känna till den ränta som kommer att tillämpas, för att undvika oväntade kostnader.

För att ta ett akutlån utan ränta under en viss tid, följ dessa steg:

 1. Besök vår sida om Räntefria lån.
 2. Bocka för filterlådan Utb. Dygnet runt, som du hittar ovanför listan över lån på sidan.
 3. Jämför och välj det lån som bäst passar dina behov.

5 populära långivare som erbjuder akutlån hos Payup

LångivarePayup betygmin. Beloppmax. Beloppmin. Räntamax. Räntamin. Löptidmax. Löptid
Ferratum 4,5/51 000 kr40 000 kr44%44%LöpandeLöpande
Brixo 4,5/510 000 kr100 000 kr28,95%28,95%36 mån72 mån
Fairlo 5,0/510 000 kr70 000 kr20%29%LöpandeLöpande
Klara Lån 3,0/55 000 kr150 000 kr6,48%39,5%12 mån96 mån
Kontantfinans 4,0/53 000 kr30 000 kr43,98%43,98%LöpandeLöpande

Vanliga frågor och svar

Nej, akutlån kan variera beroende på långivare, lånebelopp, räntor, avgifter och avtalstid. Det är viktigt att noga läsa igenom villkoren och jämföra olika alternativ innan man tar ett lån.

Nej, det går inte att få akutlån trots skuld hos Kronofogden. För att få ett akutlån behöver du oftast inte ha några skulder hos Kronofogden. De enda lånen du kan få trots skuld hos Kronofogden är pantlån och vissa omstartslån.

Beroende på långivaren och typen av lån kan utbetalningen ske inom några minuter till ett par arbetsdagar. Sms-lån och snabblån brukar vara de snabbaste alternativen.

Ja, om du misslyckas med att betala tillbaka ditt lån i tid kan det leda till betalningsanmärkningar, vilket negativt kan påverka din kreditvärdighet.

Ja, oftast kan du betala tillbaka lånet i förtid. Men det är viktigt att kontrollera om det finns några extra avgifter eller villkor för att göra detta.

Tekniskt sett kan du ta flera akutlån samtidigt, men det är inte något som rekommenderas. Att ta flera lån samtidigt ökar risken för skuldsättning och kan leda till att man hamnar i en skuldfälla.

Relaterad läsning