Kom igång

P2P-Lån: Låna Pengar av Privatpersoner 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Loanstep

Bästa P2P-lånet 2023 enligt Payup

Loanstep är det bästa P2P-lånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån på belopp upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna och kreditupplysningen tas hos Bisnode. Loanstep godtar en betalningsanmärkning om den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Se Loansteps villkor
Räkneexempel: Ett lån taget 2022-07-29 med kreditbelopp på 15 750 kr till 21,85% bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 816 kr, ger en effektiv ränta på totalt 30,49%. Totalt att betala är 20 332 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SaveLend tillhandahåller. Kreditförmedling sker i samarbete med SaveLend’s peer-to-peer lending. Återbetalningstid 1-24 månader.

Payups Topplista: Bästa P2P-lånen 2023

Jämför P2P-lån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder P2P-lån 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Villkor för P2P-lån:

Lägsta lånebelopp10 000 kr
Högsta lånebelopp25 000 kr
Lägsta ränta33,46%
Högsta ränta0%
Uppläggningsavgift mellan0 kr - 0 kr
Löptid mellan1 dag - 2 år

Räkneexempel

Ett lån om 20 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 24,95% (effektiv ränta på 28,01%), resulterar i en total kostnad av 22 805 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 1901 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 kr.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst ränta (genomsnittlig) När du ser ett räntespann, som 2,95% - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst ränta (genomsnittlig) beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till låg ränta visas först.
Lägst ränta
(spann)Sorteringsalternativet Lägst ränta (spann) visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Högst beviljandegrad
Nyast

Vad ett P2P-lån är

Ett P2P-lån, även känt som ”peer-to-peer-lån”, är en låneform som gör det möjligt för individer eller företag att låna direkt från varandra utan att behöva involvera en traditionell bank eller finansinstitut som mellanhand.

Lånen görs möjliga med hjälp av P2P-plattformar, där långivare (som vill låna ut pengar) registrerar sig, öppnar ett konto och gör en insättning. Låntagare (som vill låna pengar) besöker hemsidan och fyller i en ansökan. P2P-plattformen tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning. Om låntagarens riskprognos matchar den risk långivaren angav att de var villiga att ta, så kommer långivarens innehav att allokeras till låntagaren, och lånet kommer att betalas ut. Den ränta som låntagaren nu betalar för lånet kommer att gå till långivaren, vilket ger dem avkastning på sina pengar.

Låneformen har blivit ett populärt sätt att låna pengar, eftersom det kan ge förmånliga lånevillkor för låntagare och samtidigt vara ett fördelaktigt sätt att investera för långivare.

Hur de fungerar

P2P-lån fungerar på precis samma sätt som vanliga privatlån och det finns inga skillnader i hur lånen fungerar för dig som lånar pengar.

Lånen fungerar så här:

 1. Du fyller i en låneansökan på P2P-plattformens hemsida.
 2. Plattformen behandlar din ansökan, tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning.
 3. Du får svar om du beviljats eller inte.
 4. Om du beviljats lånet så kommer det att betalas ut till dig, precis som ett vanligt lån, och om du nekas så kommer det inte att betalas ut till dig.

Vanligtvis får du svar på din ansökan inom 1 arbetsdag, dock kan du även få svar direkt, om du väljer att låna hos en långivare som erbjuder direkt utbetalning. Så snart du fått svar, och om du beviljats, så kommer lånet att betalas ut till dig, antingen direkt om du valt en långivare som erbjuder direkt utbetalning eller inom några bankdagar.

Hur du ansöker

För att ansöka om ett P2P-lån gör du så här:

 • Skrolla upp till listan över P2P-lån ovan.
 • Ange beloppet du söker ett lån på.
 • Välj ett lån ur listan och gå vidare.
 • Fyll i en ansökan.
 • Signera med BankID och skicka in.

Du får vanligtvis svar inom 1-2 arbetsdagar och om din ansökan beviljas så betalas lånet ut till dig inom några bankdagar. Väljer du ett lån som erbjuder direkt utbetalning kan du få lånet på ditt konto direkt, inom bara någon minut från att din ansökan beviljats. Det kan vara ett bra alternativ om du är i behov av ett lån akut.

Krav

För att få ett P2P-lån krävs det att du uppfyller följande krav:

 • Myndig (18+ år gammal)
 • Folkbokförd i Sverige
 • Bankkonto med svensk bank
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet du ansöker om

Uppfyller du kraven kan du få P2P-lån, dock kan vissa långivare ibland ställa ytterligare krav, till exempel att du inte har några betalningsanmärkningar eller att du är äldre än 20 år. Du kan se vilka krav som gäller när du klickar på Grundkrav bredvid ett lån ovan.

Relaterat: Lån med låga krav

Fördelar

Fördelarna med P2P-lån är flera:

 • Fördelaktiga villkor: Eftersom låntagare inte behöver betala någon mellanhand kan de få fördelaktiga villkor som är lägre än traditionella blancolån.
 • Snabbare process: P2P-lån godkänns ofta snabbare än traditionella banklån.
 • Flexibilitet: Många P2P-långivare erbjuder flexibla betalningsplaner som gör det möjligt för låntagare att betala tillbaka lånet i sin egen takt.
 • Färre krav: De flesta P2P-långivare ställer inte höga krav eller krav på säkerhet för att få ett lån.

Att ta ett P2P-lån ger fördelar till både låntagare och långivare. För låntagare kan det vara en snabb och bekväm process med låga räntor och för långivare är det ett sätt att få låneavkastning. Det är dock viktigt att man också är medveten om nackdelarna samt riskerna med P2P-lån innan man ansöker om dem.

Nackdelar

P2P-lån är ett alternativ till traditionella lån, men det finns vissa nackdelar och risker som man bör vara medveten om.

Nackdelarna och riskerna med P2P-lån är följande:

 • Risk för oseriösa P2P-plattformar: Eftersom P2P-lån möjliggörs av P2P-plattformar är det viktigt att man läser på om plattformen och är säker på att den är legitim innan man bestämmer sig för att använda den.
 • Högre avgifter: Med P2P-lån är det vanligt att långivare tar ut högre uppläggnings- och startavgifter än vad bankerna gör. Du bör alltid ta reda på hur hög uppläggningsavgiften är innan du ansöker. Vanliga uppläggningsavgifter kan vara mellan 150 och 400 kr.
 • Låga lånebelopp: Det är normalt sett låga lånebelopp man kan få med P2P-lån. Lånebeloppen uppgår vanligtvis till maximalt 50 000 kr.

Det är viktigt att man är medveten om nackdelarna och riskerna med P2P-lån innan man ansöker eftersom det kan finnas betydande konsekvenser om man inte kan betala tillbaka dem i tid. Att ta ett P2P-lån är ett stort ansvar och det är viktigt att man har en plan för att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.

Vanliga frågor och svar