Kom igång

P2P-Lån: Låna Pengar av Privatpersoner 2023

Vill du låna pengar av andra privatpersoner är P2P-lån ett bra alternativ. Lånen gör det nämligen möjligt för låntagare att låna pengar direkt från enskilda investerare.

För att ta ett P2P-lån, gör så här:

 1. Skrolla ner till listan över P2P-lån nedan.
 2. Ange beloppet du söker ett lån på.
 3. Välj ett lån ur listan.

Kom igång

För information om vad P2P-lån är, hur de fungerar, skillnaderna mellan dem och vanliga lån samt vilka alternativ som finns, klicka här.

Hur du investerar i P2P-lån

Loanstep

Bästa P2P-lånet för Juni 2023

Loanstep är det bästa P2P-lånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån på belopp upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna och kreditupplysningen tas hos Bisnode. Loanstep godtar en betalningsanmärkning, om den är äldre än 6 månader.

Se lån Mer om villkor hos Loanstep

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Ett lån taget 2022-07-29 med kreditbelopp på 15 750 kr till 21,85% bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 816 kr, ger en effektiv ränta på totalt 30,49%. Totalt att betala är 20 332 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SaveLend tillhandahåller. Kreditförmedling sker i samarbete med SaveLend’s peer-to-peer lending. Återbetalningstid 1-24 månader. Startavgift: 0 kr. Aviavgift: 60 kr/avi.

Topplista: Bästa P2P-lånen 2023

LångivarePayup betygLånebeloppEffektiv räntaLöptidLäs mer
Loanstep
Loanstep
4,0/5
Bäst Överlag 2023
10 000 -
25,000 kr
30,49 -
1177%

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

1 dgr -
2 år
Läs mer

Jämför P2P-lån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder P2P-lån hos Payup 2023. Nedan listar vi 1 st. långivare. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det alternativ som passar dina behov bäst.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Lägst ränta (genomsnittlig) Ett räntespann, till exempel: 2,95% - 333,31%, betyder inte att du kommer få den lägsta räntan. En individuell bedömning avgör räntan. Den genomsnittliga räntan visar minsta ränta, plus högsta ränta, för att få fram ett genomsnittligt värde på räntan. Lån med låg genomsnittlig ränta visar på en god möjlighet till låg ränta.
Lägst ränta
(spann)Räntespann visar lånen som har lägsta möjliga räntan. Kom ihåg att det inte är garanterat att du får den lägsta räntan när du ansöker.
Högst beviljandegrad
Nyast
 • Detta är en produkt från en Payup-partner.

  Vi har noggrant granskat och kvalitetssäkrat produkten. Vänligen notera att vårt partnerskap inte påverkar produktens placering eller betyg på vår plattform. Payup kan erhålla provision för köp som förmedlas via vår tjänst.

  Loanstep

  Loanstep

  Betyg: 4.0/5 PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.
  Lån mellan10 000 -
  25 000 kr
  Effektiv ränta30,49 -
  1177%
  Löptid1 dgr -
  2 år
  min. Ålder18
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till alla banker innan 12:00.
  Utan UC
  Räntefri period
  Räntefritt erbjudande: 14 dagar för nya & återkommande kunder.
  Bet.anm. OK
  P2P-lån
  Krav för att få lån hos Loanstep:
  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 150 000 kr/år
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Ett lån taget 2022-07-29 med kreditbelopp på 15 750 kr till 21,85% bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 816 kr, ger en effektiv ränta på totalt 30,49%. Totalt att betala är 20 332 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SaveLend tillhandahåller. Kreditförmedling sker i samarbete med SaveLend’s peer-to-peer lending. Återbetalningstid 1-24 månader. Startavgift: 0 kr. Aviavgift: 60 kr/avi.

Vad ett P2P-lån är

Ett P2P-lån, även känt som ”peer-to-peer-lån”, är en låneform som gör det möjligt för individer eller företag att låna direkt från varandra utan att behöva involvera en traditionell bank eller finansinstitut som mellanhand.

Lånen görs möjliga med hjälp av P2P-plattformar, där långivare (som vill låna ut pengar) registrerar sig, öppnar ett konto och gör en insättning. Låntagare (som vill låna pengar) besöker hemsidan och fyller i en ansökan. P2P-plattformen tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning. Om låntagarens riskprognos matchar den risk långivaren angav att de var villiga att ta, så kommer långivarens innehav att allokeras till låntagaren, och lånet kommer att betalas ut. Den ränta som låntagaren nu betalar för lånet kommer att gå till långivaren, vilket ger dem avkastning på sina pengar.

Låneformen har blivit ett populärt sätt att låna pengar, eftersom det kan ge förmånliga lånevillkor för låntagare och samtidigt vara ett fördelaktigt sätt att investera för långivare.

Hur de fungerar

P2P-lån fungerar på precis samma sätt som vanliga privatlån och det finns inga skillnader i hur lånen fungerar för dig som lånar pengar.

Lånen fungerar så här:

 1. Du fyller i en låneansökan på P2P-plattformens hemsida.
 2. Plattformen behandlar din ansökan, tar en kreditupplysning och gör en riskbedömning.
 3. Du får svar om du beviljats eller inte.
 4. Om du beviljats lånet så kommer det att betalas ut till dig, precis som ett vanligt lån, och om du nekas så kommer det inte att betalas ut till dig.

Vanligtvis får du svar på din ansökan inom 1 arbetsdag, dock kan du även få svar direkt, om du väljer att låna hos en långivare som erbjuder direkt utbetalning. Så snart du fått svar, och om du beviljats, så kommer lånet att betalas ut till dig, antingen direkt om du valt en långivare som erbjuder direkt utbetalning eller inom några bankdagar.

Hur du ansöker

För att ansöka om ett P2P-lån gör du så här:

 • Skrolla upp till listan över P2P-lån ovan.
 • Ange beloppet du söker ett lån på.
 • Välj ett lån ur listan och gå vidare.
 • Fyll i en ansökan.
 • Signera med BankID och skicka in.

Du får vanligtvis svar inom 1-2 arbetsdagar och om din ansökan beviljas så betalas lånet ut till dig inom några bankdagar. Väljer du ett lån som erbjuder direkt utbetalning kan du få lånet på ditt konto direkt, inom bara någon minut från att din ansökan beviljats. Det kan vara ett bra alternativ om du är i behov av ett lån akut.

Krav

För att få ett P2P-lån krävs det att du uppfyller följande krav:

 • Myndig (18+ år gammal)
 • Folkbokförd i Sverige
 • Bankkonto med svensk bank
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet du ansöker om

Uppfyller du kraven kan du få P2P-lån, dock kan vissa långivare ibland ställa ytterligare krav, till exempel att du inte har några betalningsanmärkningar eller att du är äldre än 20 år. Du kan se vilka krav som gäller när du klickar på Grundkrav bredvid ett lån ovan.

Relaterat: Lån med låga krav

Fördelar

Fördelarna med P2P-lån är flera:

 • Fördelaktiga villkor: Eftersom låntagare inte behöver betala någon mellanhand kan de få fördelaktiga villkor som är lägre än traditionella blancolån.
 • Snabbare process: P2P-lån godkänns ofta snabbare än traditionella banklån.
 • Flexibilitet: Många P2P-långivare erbjuder flexibla betalningsplaner som gör det möjligt för låntagare att betala tillbaka lånet i sin egen takt.
 • Färre krav: De flesta P2P-långivare ställer inte höga krav eller krav på säkerhet för att få ett lån.

Att ta ett P2P-lån ger fördelar till både låntagare och långivare. För låntagare kan det vara en snabb och bekväm process med låga räntor och för långivare är det ett sätt att få låneavkastning. Det är dock viktigt att man också är medveten om nackdelarna samt riskerna med P2P-lån innan man ansöker om dem.

Nackdelar

P2P-lån är ett alternativ till traditionella lån, men det finns vissa nackdelar och risker som man bör vara medveten om.

Nackdelarna och riskerna med P2P-lån är följande:

 • Risk för oseriösa P2P-plattformar: Eftersom P2P-lån möjliggörs av P2P-plattformar är det viktigt att man läser på om plattformen och är säker på att den är legitim innan man bestämmer sig för att använda den.
 • Högre avgifter: Med P2P-lån är det vanligt att långivare tar ut högre uppläggnings- och startavgifter än vad bankerna gör. Du bör alltid ta reda på hur hög uppläggningsavgiften är innan du ansöker. Vanliga uppläggningsavgifter kan vara mellan 150 och 400 kr.
 • Låga lånebelopp: Det är normalt sett låga lånebelopp man kan få med P2P-lån. Lånebeloppen uppgår vanligtvis till maximalt 50 000 kr.

Det är viktigt att man är medveten om nackdelarna och riskerna med P2P-lån innan man ansöker eftersom det kan finnas betydande konsekvenser om man inte kan betala tillbaka dem i tid. Att ta ett P2P-lån är ett stort ansvar och det är viktigt att man har en plan för att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.

Vanliga frågor och svar

Finns det någon privatperson som lånar ut pengar?

Ja, på P2P-plattformar finns det privatpersoner som lånar ut pengar. När du ansöker om ett P2P-lån så är det inte en institution eller en bank som lånar ut pengar till dig, det är en annan privatperson.

Kan jag låna ut mina pengar?

Ja, med P2P-lån kan du låna ut dina pengar. Du sätter in pengar på en P2P-plattform och därefter lånar du ut dem till lånesökande.

Var kan man låna pengar snabbt?

Du kan låna pengar snabbt hos långivare som erbjuder direktlån. Några populära exempel: Loanstep, Ferratum och Mobillån. Du kan se alla direktlån på sidan Direktlån.

Kan man låna av privatpersoner?

Ja, med P2P-lån kan man låna av privatpersoner. Lånen gör det möjligt för en person att låna pengar direkt av en annan person. Det finns många populära P2P-långivare man kan använda för att ta lån av andra privatpersoner, till exempel Loanstep.