Kom igång

Sälja Fakturor 2023: Få Tillgång Till Direkta Likvider

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Fakturino

Bästa företaget att sälja fakturor till 2023 enligt Payup

Fakturino är det bästa företaget att sälja fakturor till enligt Payup. Hos Fakturino kan du få företagslån och företagskrediter på mellan 10 000 kr och 4 000 000 kr. Fakturino är en låneförmedlare som samarbetar med 30 olika långivare och låneinstitut. De samarbetar även med kreditinstitut som erbjuder factoringlösningar för företag.

Se Fakturinos villkor
Räkneexempel: Fakturino är en låneförmedlare. Räntan på lån varierar mellan olika samarbetspartners. En individuell kreditbedömning görs som ligger till grund för kreditränta och lånevillkor.

Jämför företag som köper dina fakturor

Vi hjälper dig jämföra alla företag som köper dina fakturor 2023. Jämför de olika alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Företag som köper dina fakturor 2023

Så fungerar det att sälja fakturor

Att sälja fakturor, även kallat ”factoring”, innebär att ett företag säljer sina fakturor och får betalt för dem, utan att behöva vänta på att kunden som fakturerats betalar fakturan. Resultatet är att företaget får in pengar för fakturorna direkt, och inte behöver vänta på att de ska betalas.

Fördelar

Det finns flera fördelar med att sälja fakturor.

Bland annat:

  • Slippa osäkerheten med ifall en faktura betalas eller inte.
  • Få betalt direkt, utan att behöva vänta flera dagar.
  • Inte behöva jaga kunder som inte betalar.
  • Få säkerhet och veta exakt hur mycket företaget tjänar varje månad.
  • I många fall kan du även koppla factoringsystemet till ditt företags bokföringsprogram, vilket innebär enklare bokföring.

Nackdelar

Det finns faktiskt få nackdelar med att sälja fakturor, dock är den främsta att du inte får ut hela fakturabeloppet när du säljer fakturan. Priset för att sälja en faktura är ofta mellan 1-2 % av fakturabeloppet (mer om kostnaden nedan), vilket betyder att du går miste om en del av fakturabeloppet när du säljer fakturan. Dock är det priset du betalar för att sälja fakturan.

Med andra ord, om du är okej med att inte få ut hela fakturabeloppet för att eliminera motpartsrisken så finns det alltså inga nackdelar med att sälja fakturan.

Företag som köper dina fakturor

Så vet du om fakturaförsäljning kan vara något för dig

För att veta om fakturaförsäljning kan vara något för dig, ställ dig själv följande frågor:

  • Är det ofta så att dina kunder inte betalar sina fakturor?
  • Finns det en risk för att dina kunder inte betalar sina fakturor?
  • Vill du slippa jaga kunder som inte betalar sina fakturor?
  • Fakturerar du stora belopp som du inte vill riskera inte ska betalas?

Om du svarat ja på någon av ovanstående frågor så kan fakturaförsäljning vara något för dig.

Hur du kommer igång

Med Payup blir det enklare att komma igång med att sälja fakturor.

Du gör så här:

  1. Skrolla upp till listan över factoringbolag ovan.
  2. Jämför factoringbolagens produkter, priser och erbjudanden. Använder du ett bokföringssystem, exempelvis Fortnox, kan det vara bra att se om en factoringtjänst går att koppla till ditt bokföringssystem.
  3. Gå vidare med factoringbolaget som passar dina behov bäst.

Utvärdera om en tjänst passar dig

Det bästa factoringbolaget är det som passar dina specifika behov bäst. Följande faktorer avgör om ett factoringbolag passar dig eller inte:

  • Pris: Välj en factoringtjänst som är prisvärd (så här vet du om en factoringtjänst är prisvärd).
  • Enkelhet: Du vill inte att en factoringtjänst ska vara komplicerad att använda. Använder du ett bokföringssystem för ditt företag? Se om du kan koppla en factoringtjänst till ditt bokföringssystem för att vidare underlätta och automatisera dina fakturor (i många fall kan du bara ladda upp din faktura till factoringtjänsten, få betalt och inte behöver tänka på redovisningen överhuvudtaget).
  • Kundsupport: Välj en factoringtjänst som har en tillgänglig kundsupport, som du kan kontakta ifall du skulle ha några frågor.

Kostnad

Kostnaden för att sälja fakturor ligger mellan 0-5000 kr per år i årsavgift och mellan 0-2,5% av beloppet på fakturan som du vill sälja. Dock varierar kostnaden väldigt mycket beroende på vilket factoringbolag du väljer att sälja dina fakturor till.

Kostnaden för att sälja fakturor räknas vanligtvis ut så här:

  • Årsavgift: Du betalar vanligen en årsavgift för att få använda tjänsten. Priset kan vara på mellan 0-5000 kr.
  • Limitavgift: Många factoringbolag kan ta ut en kostnad för tillgång till en kredit. Kostnaden kan vara på mellan 0-2,5% av den beviljade krediten.
  • Ränta/Factoringavgift: Beroende på typen factoring betalar du antingen en ränta på krediten du förbrukar, eller en del av fakturabeloppet som pris för att få ta del av tjänsten. Kostnaderna kan vara 4-15% i ränta på den nyttjade krediten eller 1-2% av fakturabeloppet.
  • Fakturahanteringsavgift: Det är vanligt att du behöver betala en administrationsavgift för varje faktura såld. Administrationsavgiften kan vara på mellan 10-60 kr.

Kostnaden för att sälja fakturor varierar alltså beroende på factoringbolag men vanliga priser kan ligga på mellan 0-5000 kr i årsavgift och 1-2% av varje faktura som du säljer. Det är viktigt att du jämför factoringbolag med varandra för att hitta det billigaste och det bästa factoringbolaget som passar dina behov och förutsättningar bäst.

Factoringbolag

Relaterat: Vilka företagskrediter är bäst 2023?

Regress

Ett vanligt förekommande begrepp när man talar om fakturaförsäljning är "regress". Många företag erbjuder nämligen fakturaförsäljning "med eller utan regress".

Regress betyder "vem som bär ansvaret för att en faktura betalas". Med regress betyder att du bär ansvaret för att en faktura betalas, och utan regress betyder att factoringbolaget bär ansvaret för att en faktura betalas.

Begreppen fungerar så här:

  • Med regress: När du säljer en faktura till factoringbolaget och kunden inte betalar fakturan, så har factoringbolaget rätt att returnera fakturan till dig.
  • Utan regress: När du säljer en faktura till factoringbolaget och kunden inte betalar fakturan, så har factoringbolaget inte rätt att returnera fakturan till dig.

För- och Nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med respektive regress-modell.

Fördelarna med regress är:

  • Det går snabbare att sälja fakturorna.
  • Kan vara bra om du säljer fakturor i stora volymer.
  • Vanligtvis billigare.

Nackdelen med regress är naturligtvis att du löper en risk för att en faktura returneras till dig, om kunden inte betalar den.

Om du är rädd för motpartsrisken och inte vill riskera att en faktura returneras till dig så bör du alltid välja att sälja fakturor utan regress. Kom dock ihåg att priset på tjänsten i sådana fall oftast är dyrare och att det oftast tar längre tid att sälja fakturorna (eftersom bolaget kommer göra mer strikta kreditkontroller på kunden innan de köper en faktura).

Vill du däremot sälja så många fakturor som möjligt, inte är rädd för motpartsrisken och bara vill att processen ska gå snabbt till så kan du tjäna mycket på att välja factoring med regress.

Var medveten om: Regress avser bara kreditrisken, inte affärsrisken. Om ett företag inte betalar en faktura för att de, till exempel, gått i konkurs, så kommer fakturan fortfarande returneras till dig, oavsett om du sålt den med eller utan regress.

Förfallna fakturor

De allra flesta factoringbolag köper dina fakturor även om de förfallit, och driver in betalningarna så länge fakturorna inte är bestridna och ska betalas in. Genom att sälja dina förfallna fakturor slipper du driva in betalningar själv samtidigt som du slipper gå miste om potentiella betalningar.

Factoringbolag som köper dina förfallna fakturor

Skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning

Skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning är simpel.

Fakturaköp betyder att en företagare säljer sina fakturor till ett factoringbolag och tar emot ett engångsbelopp som betalning. Fakturabelåning innebär att företagaren istället lånar pengar från factoringbolaget, baserat på värdet av sina fakturor, och om företagaren inte betalar tillbaka lånet så har factoringbolaget rätt att sälja fakturorna för att få tillbaka sina pengar.

Fakturabelåning är ett sätt att få tillgång till kortsiktiga likvider, medan fakturaköp är ett sätt att bli av med fakturor.

Vanliga frågor och svar