Kom igång

Starta-eget-lån: Låna pengar för att starta eget 2022

Har du precis startat eget? Söker du ett lån för att komma igång med din verksamhet? Flera långivare hjälper företag med att starta eget med så kallade starta-eget-lån. Dessa är lån som är tänkta för nystartade företag, företag som inte ännu har en årsredovisning och behöver kapital för att komma igång med sin verksamhet.

För att komma igång med ett starta-eget-lån välj någon utav nedanstående långivare och gå därefter vidare med en eventuell ansökan hos långivaren. För mer information och en recension om en viss långivare innan ansökan, klicka på Läs mer bredvid långivaren som du är intresserad av.

Jämför långivarnas villkor och utbud, välj sedan långivaren som passar ditt behov bäst. Klicka här för att börja.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Ej UC
Nystartat bolag
Företagskredit
Låneförmedlare
 • Qred

  Lån mellan10 000 - 2 000 000 kr
  RäntaFast månadsavgift
  Löptid30 dgr - 1,5 år
  min. Ålder18
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till alla storbanker under öppettider.
  Bet anm OK
  Kontokredit
  Utan säkerhet
  Lån till nystartat företag
  Qred recension
  Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 6 mån med en fast månadsavgift på 3 000 kr ger en totalkostnad på 218 000 kr för lånet. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr. Qred använder sig utav en fast månadsavgift och därmed tillkommer ingen månadsränta för lånet.
 • Froda

  Lån mellan10 000 - 2 000 000 kr
  RäntaFast månadsavgift
  Löptid30 dgr - 3 år
  min. Ålder20
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till alla storbanker under öppettider.
  Bet anm OK
  Ej UC
  Utan säkerhet
  Lån till nystartat företag
  Utan borgen
  Froda recension
  Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 6 mån med en fast månadsavgift på 2 433 kr ger en totalkostnad på 214 600 kr för lånet. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr. Froda använder sig utav en fast månadsavgift och därmed tillkommer ingen månadsränta för lånet.
 • OPR Företagslån

  Lån mellan30 000 - 500 000 kr
  RäntaFast månadsavgift
  Löptid30 dgr - 1,5 år
  min. Ålder18
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till alla storbanker under öppettider.
  Bet anm OK
  Ej UC
  Utan säkerhet
  Lån till nystartat företag
  OPR Företagslån recension
  Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 6 mån med en fast månadsavgift på 8 056 kr ger en totalkostnad på 248 340 kr för lånet. Startavgift: 695 kr, aviavgift: 0 kr. OPR Företagslån använder sig utav en fast månadsavgift och därmed tillkommer ingen månadsränta för lånet.
 • BestRate

  Lån mellan50 000 - 3 000 000 kr
  Ränta2,95% - 170%
  Löptid1 år - 5 år
  min. Ålder18
  Bet anm OK
  Kontokredit
  Utan säkerhet
  Lån till nystartat företag
  Utan borgen
  Låneförmedlare
  BestRate recension

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

  Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 12 år med en nominell ränta på 5,5 % (effektiv ränta 5,69 %) ger en totalkostnad på 273 744 kr för lånet (1 901 kr per månad. 144 avbetalningar). Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.
 • Creddo

  Lån mellan10 000 - 10 000 000 kr
  RäntaBeror på bank
  Löptid30 dgr - 5 år
  min. Ålder18
  Lån till nystartat företag
  Låneförmedlare
  Creddo recension
  Räkneexempel: Startavgift: 0 kr, aviavgift: Beror på bank.
 • Behöver du hjälp med att hitta en långivare som passar?Klicka här för att begränsa din sökning.

  Lendo

  Lån mellan50 000 - 2 000 000 kr
  Ränta2,95% - 29,95%
  Löptid1 år - 15 år
  min. Ålder18
  Bet anm OK
  Utan säkerhet
  Lån till nystartat företag
  Utan borgen
  Låneförmedlare
  Lendo recension
  Räkneexempel: Vid ett lån på 600 000 kr, återbetalningstid 12 år med en nominell ränta på 5,42 % (effektiv ränta 5,56 %) ger en totalkostnad på 817 408 kr för lånet (5 677 kr per månad. 144 avbetalningar). Startavgift: från 0 kr kr, aviavgift: 0 kr.

Om starta-eget-lån

När man startar ett eget företag är utgifterna i princip alltid större än intäkterna under den första tiden. Ett ”starta-eget-lån”, eller uppstartslån som det också kallas, är lån som gör tillvaron enklare fram tills dess att intäkterna börjar rulla in och kommer ikapp med utgifterna.

Att ansöka om starta-eget-lån

Ansökningsförfarandet när du vill låna pengar till en verksamhet är lite speciell och skiljer sig dessutom åt mellan olika kreditgivare. Eftersom det är en nystartad verksamhet finns det inte några bokslut eller andra siffror som kreditgivaren kan utgå ifrån vid bedömningen om du ska beviljas ett lån. Det är därför mycket möjligt att du måste presentera en affärsplan tillsammans med en budget. Kreditgivaren har då tillgång till någon form av underlag för att kunna skapa sig en uppfattning om dig och ditt företags möjligheter att driva en vinstgivande verksamhet.

Säkerhet i samband med nyföretagarlån

Vilken typ av kredit du erhåller beror bland annat på vilken företagsform som du bedriver din verksamhet i. Driver du din verksamhet som enskild firma är du automatiskt personligen ansvarig för lånet. Har du valt att driva din verksamhet i form av ett aktiebolag är du i regel inte personligen ansvarig. Det är då aktiebolaget som är låntagare och därmed är det endast aktiebolaget som är ansvarigt för lånet.

Emellertid är det mycket möjligt att kreditgivaren kräver att du tecknar en personlig borgen för aktiebolagets lån. Om så är fallet blir du tvungen att betala tillbaka lånet om aktiebolaget går i konkurs, eller om det av någon annan anledning inte kan betala tillbaka lånet. Kräver banken säkerhet eller du driver verksamheten som enskild firma bör du därför tänka till både en och två gånger innan du bestämmer dig för att låna pengar.

Läs mer: Lån till enskilda firmor

Det grundläggande

Vad är starta-eget-lån?

"Starta-eget-lån" är lån som används till att starta ett eget företag.

Kan man få företagslån till nystartade företag?

Ja. Många långivare erbjuder lån till nystartade företag.

Hur mycket kan man låna för att starta eget?

Hur mycket man kan låna är olika hos olika långivare. Klicka här för att se hur mycket man kan låna.

Hur vet jag om jag kan få ett företagslån?

Oavsett om ditt företag går riktigt bra, eller i värsta fall dåligt, kan du ibland vara i behov av ett företagslån. Anl...