Kom igång

Fakturabelåning: Belåna Ditt Företags Fakturor 2023

Med fakturabelåning så belånar du ditt företags fakturor. Du använder fakturorna som säkerhet för lån och får på så sätt tillgång till direkta likvida medel utan att behöva vänta på att fakturan ska betalas. Ett annat ord för fakturabelåning är "factoring".

För att komma igång med fakturabelåning välj någon utav factoringbolagen i listan nedan. För mer information om hur fakturabelåning fungerar och hur det går till, klicka här.

Fakturino

Bästa företaget för belåning av fakturor för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Fakturino är det bästa företaget för belåning av fakturor enligt Payup. Hos Fakturino kan du få företagslån och företagskrediter på mellan 10 000 kr och 4 000 000 kr. Fakturino är en låneförmedlare som samarbetar med 30 olika långivare och låneinstitut. De samarbetar även med kreditinstitut som erbjuder factoringlösningar för företag.

Fakturino är en låneförmedlare. Räntan på lån varierar mellan olika samarbetspartners. En individuell kreditbedömning görs som ligger till grund för kreditränta och lånevillkor. Startavgift: 0 kr, aviavgift: Beror på bank.

Jämför & Hitta

Företag som belånar dina fakturor 2023
 • Fakturino
  Fakturino
  Lån mellan20 000 -
  60 000 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid30 dgr -
  5 år
  min. Ålder18
  Direkt Utb.
  Direkt utbetalning till alla storbanker.
  Bet anm OK
  Låneförmedlare
  Lån till nystartat företag
  Utan borgen
  Factoring
  Krav för att få lån hos Fakturino:
  • Folkbokförd i Sverige
  Räkneexempel: Fakturino är en låneförmedlare. Räntan på lån varierar mellan olika samarbetspartners. En individuell kreditbedömning görs som ligger till grund för kreditränta och lånevillkor. Startavgift: 0 kr, aviavgift: Beror på bank.
 • Krea
  Krea
  Lån mellan10 000 -
  30 000 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid30 dgr -
  5 år
  min. Ålder18
  Bet anm OK
  Låneförmedlare
  Lån till nystartat företag
  EU-Garanti
  Utan borgen
  Factoring
  Krav för att få lån hos Krea:
  • Folkbokförd i Sverige
  Räkneexempel: Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.
 • Ponture
  Ponture
  Lån mellan100 000 -
  2 000 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid30 dgr -
  5 år
  min. Ålder20
  Låneförmedlare
  EU-Garanti
  Factoring
  Krav för att få lån hos Ponture:
  • Personlig borgen
  • Minst en årsredovisning
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Folkbokförd i Sverige
  Räkneexempel: Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.

Om fakturabelåning

Uppdaterad av Johan K.

När du driver företag så kommer du sannolikt skicka ut företagsfakturor löpande till dina kunder för produkter eller tjänster som levererats. Det ger intäkter till ditt företag. Dock så finns det en inbyggd utmaning med fakturering.

Företagsfaktureringen görs vanligtvis vid slutet på månaden, med en betaltid på mellan en och tre månader. Det innebär att betalningen inte kommer ditt företag tillhanda förrän flera veckor senare. Samtidigt så behöver du betala ut löner till dig och andra anställda under denna period. Du behöver även betala dina egna leverantörsfakturor, exempelvis utgifter för lokaler, telefoni, företagsbilar och liknande.

Få tillgång till kapital

För att kunna få tillgång till kapital i ditt bolag på kort sikt så finns det olika sätt att gå tillväga. Ett sätt är att titta på företagslån eller företagskrediter för att hantera en period med minskade intäkter. Men ett annat sätt som blivit vanligare på senare tid är factoring, det vill säga att sälja fakturor eller belåna fakturor.

Om belåning

Flera aktörer på marknaden erbjuder fakturaköp till företag. Stora bankerna som nischade nätbaserade kreditgivare.

I stort så innebär factoring att du belånar dina fakturor hos en kreditgivare. Du lämnar alltså dina kundfakturor som pant för att få loss kapital från kreditgivaren. I och med detta så tar kreditgivaren över rättigheten till fakturan och därmed även påminnelser och dialog med din kund.

Den aktör du väljer att belåna dina fakturor hos kommer ta ut en avgift för tjänsten. Storleken på avgiften varierar mellan olika aktörer men det är vanligt med kring 20% av fakturans summa.

Med regress eller utan regress

Factoring kan göras enligt två huvudsakliga principer. Antingen med regress eller utan regress. Det innebär i stort hur risken för utebliven betalning hanteras.

Om du säljer dina fakturor med regress till en kreditgivare så innebär det att kreditgivaren under en period tar över helhetsansvaret. Ofta så handlar det om att aktören hanterar indrivning och påminnelser vid utebliven betalning under 30 dagar. Om kunden fortfarande inte har betalat så kan kreditgivaren använda sin regressrätt och då sälja tillbaka fakturan till dig.

Om du har sålt din faktura utan regress så innebär det att kreditgivaren inte kan sälja tillbaka fakturan till dig. De har inte någon regressrätt. Kreditgivaren tar med andra ord över kreditrisken för fakturan. På grund av den ökade kreditrisken så kommer fakturaköp utan regress att innebära högre avgifter för dig.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad är fakturabelåning?

Fakturabelåning är när man lånar pengar till sitt företag med fakturor som säkerhet.

Hur fungerar fakturabelåning?

När du fakturerar en kund så kan du använda fakturan som säkerhet för ett eventuellt lån. Fakturabeloppet avgör storleken på lånet.

Vad kostar fakturabelåning?

Kostnaden för fakturabelåning varierar mellan olika factoringbolag. Faktorer som kundens kreditvärdighet kan också påverka hur mycket en faktura kostar att belåna.

Är fakturabelåning och factoring samma sak?

Factoring är ett begrepp som syftar på all försäljning och belåning av fakturor för företag. Fakturabelåning och fakturaförsäljning faller båda alltså under factoring.