Varför Ferratum

Ferratum Lån: 2022 Recension
Allt Du Behöver Veta

Ferratum erbjuder en flexibel kredit på upp till 50 000 kr. Ingen UC tas, istället tas kreditupplysningen hos Creditsafe. En lösning för den som behöver en extra buffert.

Vad vi tycker

5.0
PayUp's betyg

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas ur bl.a Svenskt Kvalitetsindex mätningar (SKI). Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Därav betyget

Med en flexibel kredit som är enkel att få och kostnader som är tydliga så är Ferratum ett attraktivt alternativ för många, men finns det några nackdelar med Ferratum?

 • Ferratum

  Lån mellan1 000 -
  50 000 kr
  Effektiv ränta48,93%
  Löptid120 dgr -
  5 år
  min. Ålder21
  Direkt Utb.
  Utbetalning samma dag till Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank. Utbetalning samma dag till alla andra banker vid ansökan innan kl. 13.00.
  Bet anm OK
  Kontokredit
  Utb. Dygnet runt
  Ej UC
  Trustly
  Se lån

  Ferratums grundkrav:

  • Minst 21 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Deklarerad inkomst
  • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

  Räkneexempel: Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 194 kr (snitt 1016 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,93%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,4999985%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.

Fördelar & Nackdelar

Fördelar
 • Flexibel kredit med utbetalning till alla storbanker när som helst på dygnet.
 • Upp till 50 tkr i kredit.
 • Ingen kreditupplysning hos UC.
 • Betalningsanmärkningar är OK.
 • Möjlighet till att förlänga lånet upp till 30 dagar.
Nackdelar
 • Snabblån, vilket innebär en högre ränta jämfört med andra kontokrediter.

Jämför med andra lån

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Räkneexempel: Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 194 kr (snitt 1016 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,93%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,4999985%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Räkneexempel: Vid ett lån på 10 000 kr, återbetalningstid 4 mån med en nominell ränta på 39 % (effektiv ränta 99,5 %) ger en totalkostnad på 12 027 kr för lånet (3006,75 kr per månad, 4 avbetalningar). Startavgift: 395 kr, aviavgift: 0 kr.
Räkneexempel: Vid en kredit på 25 000 kr, återbetalningstid 5 år med en nominell ränta på 13,9 % (effektiv ränta 16,88 %) ger en totalkostnad på 36 237 kr för lånet (604 kr per månad, 60 avbetalningar). Startavgift: 0 kr, aviavgift: 19 kr.

Vanliga frågor och svar

Är Ferratum bluff/bedrägeri?

Nej. Ferratum är inte bluff/bedrägeri. Ferratum är ett seriöst företag med kunder och kontor över hela världen. Ferratum är även noterat på den tyska Frankfurtbörsen. Det innebär att de faller under hård granskning av tyska myndigheter.

Tar Ferratum en kreditupplysning hos UC?

Nej, Ferratum tar en kreditupplysning hos Creditsafe.

Är det OK att låna med betalningsanmärkning hos Ferratum?

Ja, hos Ferratum kan du låna trots betalningsanmärkning.

Vad har Ferratum för grundkrav?

 • Måste ha fyllt 21 år
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Måste ha en deklarerad inkomst

Vad är Ferratums kontaktuppgifter?

Ferratums adress är:
Ferratum Sweden AB
Wennerbergsgatan 10
112 58 Stockholm

Ferratum kan nås på:
E-post: kundtjanst@ferratumbank.se
Telefonnummer: 020 12 30 30

Vad är Ferratums öppettider?

Måndag:08:00-21:00Tisdag:08:00-21:00Onsdag:08:00-21:00Torsdag:08:00-21:00Fredag:08:00-21:00Lördag:11:00-18:00Söndag:11:00-18:00

Komplett recension

Uppdaterad av Johan K.

Ferratums lån kan lämpa sig för den som är ute efter:

Ferratum är en kontokredit. Det betyder att du inte får ett lån utbetalt till ditt bankkonto direkt utan du beviljas en kredit som du kan göra uttag från vid behov. Uttagen gör du genom att logga in på Ferratum.

Lär dig mer om hur kontokrediter fungerar.

Ferratum skiljer sig från andra snabblån i flera bemärkelser. Nedan följer några anledningar till varför Ferratum kan vara ett alternativ för dig.

Så skiljer sig Ferratum ur mängden

Likt andra onlinekrediter så får man en flexibilitet med ett kreditlån av Ferratum. Istället för att få ett lån utbetalt till sitt bankkonto beviljas man istället en onlinekredit som man kan föra över pengar ifrån när behovet uppstår. Det ger en ökad flexibilitet som man enbart får med krediter. Se hur krediter skiljer sig från vanliga lån.

Ferratums kredit skiljer sig från mängden på några sätt:

 • Alla får samma ränta: du vet exakt hur mycket din kredit kommer kosta innan du ens förbrukar den. Du kan även se kostnaden direkt hos Ferratum innan du ansöker om krediten. Se priset hos Ferratum.
 • Inte krånglig att ansöka om.
 • Betalningsanmärkningar tillåts.
 • Inga höga inkomstkrav: en individuell bedömning av din inkomst görs när du ansöker.

Dessa fördelar gör Ferratum till ett alternativ för den som söker en flexibel kredit, vill veta exakt hur mycket krediten kostar och som kanske har haft det svårt att få lån hos andra kreditgivare.

Det finns några punkter där Ferratum kunnat vara bättre:

 • Åldersgränsen är hög: ansökande måste vara 21+ år gammal.
 • Räntan är hög jämfört med andra alternativ. Se andra kontokrediter.

Med det sagt är det inte alla som kan få lån överallt. Den som blivit nekad eller fått ett ”nej” hos många långivare har fortfarande en chans att få lån hos Ferratum.

Om man exempelvis inte har en hög inkomst eller någon fast inkomst, är ensamstående, behöver ett lån trots låg kreditvärdighet eller inte har ett jobb just nu kan Ferratum vara ett alternativ som kan fungera för en.

Kom ihåg: Att räkna på krediten innan du går vidare med en ansökan. Ferratum visar priset på krediten tydligt innan du ansöker. Du kan se exakt hur mycket krediten kommer att kosta. Du kan veta ifall du kommer att ha råd med krediten eller inte. Var säker på att du har råd med krediten innan du går vidare med en ansökan. Till Ferratum

När betalar Ferratum ut lån?

Ferratum erbjuder direkta utbetalningar till alla storbanker:

 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
 • Nordea

Lånen betalas ut direkt när som helst på dygnet: helger, vardagar, kvällar och nätter. Med andra ord får du både helgutbetalning och kvällsutbetalning med Ferratum.

Till alla andra banker erbjuder Ferratum utbetalning samma dag ifall låneansökan skickas in innan kl. 13.00. Ifall låneansökan skickas in efter kl. 13.00 sker utbetalningen nästkommande bankdag.

Hur för man över pengar från Ferratum till sitt bankkonto?

Överföringar gör du från ditt konto hos Ferratum till ditt bankkonto:

 1. Logga in på Mina Sidor hos Ferratum.
 2. Gör en överföring från din kredit till ditt bankkonto.
 3. Utbetalningen sker därefter enligt ovanstående.

Ingen kreditupplysning hos UC

Ferratum använder inte upplysningsbolaget UC (Upplysningscentralen) för sin kreditupplysning, utan de använder istället upplysningsbolaget Creditsafe. Se relationen mellan kreditupplysningar och din kreditvärdighet.

För den som är ute efter ”lån utan UC” kan Ferratum vara ett alternativ.

Återbetalningsprocess

Med Ferratum återbetalar du din kredit med e-faktura. Du anger e-postadressen du vill ha fakturorna skickade till när du skapar ditt konto, därefter skickar Ferratum fakturorna dit en gång i månaden.

Det är viktigt att du håller koll på dina fakturor och inte anger en e-postadress du inte använder. Krediten måste betalas tillbaka och uteblivna betalningar kommer gå vidare till inkasso.

Följande gäller för Ferratums återbetalningsprocess:

 • Autogiro erbjuds ej.
 • Du kan förlänga ditt lån med en betalningsfri månad (du ansöker om det genom att logga in på Ferratum).
 • Det lägsta beloppet du behöver betala tillbaka varje månad är 4% av den förbrukade krediten eller 300 kronor. Beloppet framgår på fakturan.
 • Fakturan skickas med e-post.

Krav

På Payup kan du se Ferratums krav:

 1. Hoppa till Vanliga frågor och svar.
 2. Klicka på Vad har Ferratum för grundkrav?

Ferratum accepterar inte medsökande

Eftersom Ferratum är en relativt liten kontokredit du ansöker om kan du inte ansöka om den med en medsökande. Utbudet av lån med medsökande är stort. För att se lån du kan få med en medsökande, besök sidan Låna pengar med en medsökande.

Andra produkter (företagslån, större privatlån)

Om du varit ute efter ett lån med en medsökande, ett företagslån eller ett större privatlån så kan du ha större tur med Ferratums andra produkter. Ferratum erbjuder nämligen inte bara en kontokredit med ett maxbelopp på 50 000 kr, utan företaget erbjuder även andra produkter:

Om du letar efter ett Ferratum-lån med en medsökande, till exempel, kan det vara Ferratum Prime Loan du varit ute efter. Lånet kan man nämligen få med en medsökande.

Företagslån (CapitalBox)

CapitalBox är Ferratums lösning för företag. Lånet har bland annat följande erbjudanden:

 • Lånebelopp: 20 000 kr – 2 000 000 kr
 • Effektiv ränta: 2,9%
 • Löptid: 180 dgr – 2 år

Och precis som Ferratums andra lösningar är målet att erbjuda lösningar för småföretag som är i behov av resurser. Mer om CapitalBox | Till CapitalBox

Större privatlån (Ferratum Prime Loan)

Ferratum Prime Loan är lösningen för privatpersoner som behöver ett större privatlån.

Här kan man exempelvis få ett lån på upp till 300 000 kr. Lånet betalas ut direkt, och liknar ett traditionellt privatlån jämfört med Ferratums kontokredit.

Lånet kan lämpa sig för den som exempelvis vill låna pengar till något större köp, exempelvis:

Precis som andra privatlån är Ferratum Prime Loan ett blancolån och kan användas för vad som helst. Jämför dock alternativen innan du väljer ett visst lån.

Mer om Ferratum Prime Loan | Till Ferratum Prime Loan

Summering av Ferratum kontokredit

Ferratums kontokredit kan alltså summeras på följande sätt:

 • Har inte höga krav och har hög beviljandegrad.
 • Kan passa den som behöver tillgång till en kontokredit men haft svårt för att få lån hos andra kreditgivare.
 • Är flexibel.
 • Tydlig med kostnaderna (du kan enkelt veta exakt hur mycket du kommer behöva betala innan du ansöker om krediten, direkt på Ferratums hemsida).

Letar man efter något per ovanstående kan Ferratum vara ett alternativ för en.

Se och jämför andra kontokrediter på sidan: Kontokrediter.

Om företaget Ferratum

Ferratum grundades i Helsingfors, Finland, år 2005. Tanken bakom tjänsten var att erbjuda lättillgängliga konsumentkrediter för en fördelaktig ränta.

I en marknad med smslån och snabblån utmärkte sig Ferratum genom att erbjuda konsumenter en kredit. Pengarna betalades alltså inte ut, utan istället kunde man spendera krediten vid behov, på samma sätt som kreditkort fungerar. På så sätt så kunde man få tillgång till pengar när behovet uppstod och samtidigt slapp man långa ansökningsprocesser.

Idag är Ferratum verksamt över hela Europa, börsnoterat på Frankfurt börsen och har över 600 anställda.

Vad Ferratum erbjuder

Hos Ferratum får du en kontokredit. Uppläggningsavgiften är: 0 kr. Aviavgiften är: 0 kr. En kreditupplysning görs alltid när man ansöker om lån och krediter. Hos Ferratum görs kreditupplysningen hos Creditsafe.

Maxbeloppet som du kan låna är: 50 000 kr och det minsta beloppet är: 1 000 kr. Den effektiva räntan är 48,93 %. Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 194 kr (snitt 1016 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,93%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,4999985%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.