Kom igång

Solcellslån: Låna Pengar Till Solceller

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Coop Bank

Bästa solcellslånet 2023 enligt Payup

Coop Bank är det bästa solcellslånet för lån på 100 000 kr enligt Payup. Hos Coop Bank kan du låna mellan 15 000 kr och 500 000 kr. Löptiden sträcker sig mellan 2 och 5 år. När du ansöker får du svar på din ansökan direkt på skärmen. Lånet betalas ut inom 1-2 arbetsdagar.

Se Coop Banks villkor
Räkneexempel: Ett lån om 90 000 kr, med en löptid på 8 år och en nominell ränta på 4,90% (effektiv ränta på 5,50%), resulterar i en total kostnad av 111 051 kr, fördelat på 96 månadsbetalningar om 1165 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.

Payups Topplista: Bästa solcellslånen 2023

Jämför solcellslån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder solcellslån 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Villkor för solcellslån:

Lägsta lånebelopp5 000 kr
Högsta lånebelopp600 000 kr
Lägsta ränta4,01%
Högsta ränta33,18%
Uppläggningsavgift mellan0 kr - 495 kr
Löptid mellan1 år - 20 år

Räkneexempel

Ett lån om 20 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 24,95% (effektiv ränta på 28,01%), resulterar i en total kostnad av 22 805 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 1901 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 kr.

Krav för att ansöka

För att ansöka om ett solcellslån genom Payup behöver du uppfylla följande krav:

  • Myndig (18 år gammal eller äldre).
  • Folkbokförd i Sverige.
  • Har ett bankkonto hos en svensk bank.
  • Har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet.
  • Har inga skulder hos Kronofogden.
  • Uppfyller långivarens specifika krav, som du ser när du klickar på Detaljer bredvid långivaren i listan.
Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst ränta (genomsnittlig) När du ser ett räntespann, som 2,95% - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst ränta (genomsnittlig) beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till låg ränta visas först.
Lägst ränta
(spann)Sorteringsalternativet Lägst ränta (spann) visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Högst beviljandegrad
Nyast
  • Coop Bank logo

    Coop Bank

    Betyg: 3.5/5 Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
    Lån mellan15 000 -
    500 000 kr
    Effektiv ränta4,54 -
    21,51%
    Löptid2 år -
    15 år
    Ålderskrav20 år
    Accepterar medsökande
    Solcellslån
    Hållbarhetsrabatt: 0,5% på låneränta, 1% för Coop-medlemmar.

    Detaljerad information om Coop Bank

    EgenskapInformation
    KreditupplysningUC
    Uppläggningsavgift0 kr
    Administrationsavgift0 - 35 kr/mån
    Förseningsavgifter
    • Påminnelseavgift: 60 kr
    • Dröjsmålsränta: 1% per månad
    • Inkassoavgift: 180 kr
    Andra avgifter
    • Aviseringsavgift: Vid användning av autogiro tillkommer ingen aviseringavgift. För pappersfaktura tillkommer dock en avgift om 35 kr per månad.
    UtbetalningUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
    Utbetalning under helg/kvällCoop Bank erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
    BetalningsanmärkningarNej, Coop Bank accepterar inte betalningsanmärkningar.
    Räntefri periodNej, Coop Bank erbjuder ingen räntefri period.
    Samla lånNej, Coop Bank erbjuder inte samlingslån.
    MedsökandeJa, Coop Bank tillåter medsökande.
    Krav

    För att få lån hos Coop Bank behöver du uppfylla följande krav:

    • Måste vara minst 20 år gammal
    • Måste vara folkbokförd i Sverige
    • Måste ha en inkomst på minst 240 000 kr/år
    • Måste ha en god betalningshistorik utan betalningsanmärkningar
    • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
    Låna med mobilenJa, hos Coop Bank kan du låna med mobilen.
    Räkneexempel: Ett lån om 90 000 kr, med en löptid på 8 år och en nominell ränta på 4,90% (effektiv ränta på 5,50%), resulterar i en total kostnad av 111 051 kr, fördelat på 96 månadsbetalningar om 1165 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 - 35 kr/mån.
  • Advisa logo

    Advisa

    Betyg: 4.0/5 Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
    Lån mellan5 000 -
    600 000 kr
    Effektiv ränta4,54 -
    33,18%
    Löptid1 år -
    20 år
    Ålderskrav18 år
    Låneförmedlare
    Accepterar medsökande
    Solcellslån

    Detaljerad information om Advisa

    EgenskapInformation
    KreditupplysningUC
    UppläggningsavgiftBeror på långivare
    AdministrationsavgiftBeror på långivare
    UtbetalningUtbetalning sker till alla banker inom 1-2 arbetsdagar.
    Utbetalning under helg/kvällAdvisa erbjuder inte utbetalning under helg/kväll.
    BetalningsanmärkningarJa, Advisa accepterar betalningsanmärkningar.
    Räntefri periodNej, Advisa erbjuder ingen räntefri period.
    Samla lånJa, Advisa erbjuder samlingslån.
    MedsökandeJa, Advisa tillåter medsökande.
    Antal samarbetspartnersAdvisa samarbetar med 40 olika banker och långivare.
    Krav

    För att få lån hos Advisa behöver du uppfylla följande krav:

    • Måste vara minst 18 år gammal
    • Måste vara folkbokförd i Sverige
    • Måste ha en inkomst på minst 120 000 kr/år
    • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
    Låna med mobilenJa, hos Advisa kan du låna med mobilen.
    Räkneexempel: Ett lån om 600 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 7,95% (effektiv ränta på 8,25%), resulterar i en total kostnad av 626 150 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 52 179 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Vad ett solcellslån är

Ett solcellslån, även kallat ”sollån”, är en typ av energilån som används till att finansiera installationen av solpaneler, solceller eller andra typer av solenergianläggningar. Syftet med lånen är att göra det möjligt för människor att ta steget mot att använda förnybar energi genom att minska kostnaderna för att köpa och installera en solenergianläggning samt genom att kunna köpa den på avbetalning.

Solcellslån erbjuds vanligtvis av banker, kreditföretag, energibolag eller långivare och kan ha olika villkor och räntor beroende på långivaren. De allra flesta solcellslån är lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver använda någon försäkring för att kunna få lånet.

Solcellslån är gröna lån som kan hjälpa människor att spara pengar på lång sikt genom att minska deras energikostnader och göra dem mindre beroende av fossila bränslen. Dessutom kan installation av solpaneler öka värdet på fastigheten och vara en investering i framtiden.

Relaterat: Bergvärmelån

Grundläggande krav

För att få ett solcellslån så krävs det att du uppfyller följande krav:

  • Du är myndig (18+ år gammal).
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har ett bankkonto med en svensk bank.
  • Du har en tillräcklig inkomst för att betala tillbaka lånet.
  • Du har inga skulder hos Kronofogden.

Uppfyller du kraven så kan du få ett solcellslån. I vissa fall kan långivare dock ställa ytterligare krav som du kan behöva uppfylla, till exempel att du inte har några betalningsanmärkningar eller att din årsinkomst överstiger ett specifikt belopp. För att se exakt vilka krav som krävs för att du ska kunna få ett solcellslån, klicka på Grundkrav bredvid ett lån ovan.

Vad kostar solcellslånet?

Kostnaden för ett solcellslån varierar beroende på flera faktorer, såsom lånebeloppet, låneperioden, räntan, och eventuella avgifter. Räntan på ett solcellslån kan variera från några procent till över tjugo procent beroende på långivaren och dina personliga ekonomiska förutsättningar.

För att få en mer exakt uppfattning om kostnaden för ett solcellslån är det bäst att jämföra erbjudanden från olika långivare och använda lånekalkylatorerna på deras hemsida för att beräkna se dina månatliga avbetalningar och totala lånekostnader. Det är också viktigt att ha i åtanke att installationen av solceller kan ge besparingar på energikostnader på lång sikt, vilket kan bidra till att minska den totala kostnaden för lånet.

Lönsamhet för installation av solceller

Att låna för att köpa solceller kan vara lönsamt på lång sikt, men det beror på flera faktorer, såsom låneräntan, kostnaden för solcellerna, solenergipriserna, och hur mycket energi som solpanelerna kan producera.

Generellt sett är solceller en investering som betalar sig själv över tiden genom att minska dina energikostnader och eventuellt generera överskottsel som du kan sälja tillbaka till elbolaget. Om kostnaden för solcellerna är överkomlig, och om du bor i ett område med tillräckligt mycket solljus och höga elpriser, så kan det vara en god investering att låna pengar till att köpa solceller. Enligt E.ON har solceller en årlig avkastning på 8-10%, vilket betyder att de är en lönsam investering på lång sikt, även om man betalar för dem med lån.

Statliga bidrag för solceller

Från den 1 januari 2023 så gäller ett bidrag för solceller, ett s.k. ”skatteavdrag för grön teknik”, som innebär att 20% av alla installations- och materialkostnader som är förknippade med installationen av solanläggningen är avdragsgilla med 20%, upp till ett belopp på 50 000 kr. Det betyder att du får dra av 20% av alla material- och installationskostnader från din inkomstskatt upp till 50 000 kr. Mer om bidraget på Skatteverkets hemsida

Ansökningsprocess

För att ansöka om ett solcellslån gör du så här:

  1. Skrolla upp till listan över solcellslån ovan.
  2. Ange beloppet du söker finansiering för.
  3. Välj ett lån ur listan och gå vidare.
  4. Fyll i en ansökan.
  5. Signera med BankID och skicka in.

Så snart du skickat in din ansökan kommer långivaren att behandla den och sedan ge ditt ett besked om din ansökan beviljats eller inte. Om din ansökan beviljats så kommer lånet att betalas ut till dig inom 1-3 arbetsdagar, och du kan därefter använda det för att betala för solcellsinstallationen.

Banker som erbjuder solcellslån

Alla banker erbjuder alternativ till den som söker solcellslån, eftersom alla banker erbjuder olika sorters lån utan säkerhet.

Bankerna inkluderar:

  • Nordea
  • SEB
  • Handelsbanken
  • Länsförsäkringar
  • Swedbank
  • Danske Bank
  • SBAB

Innan du tar ett solcellslån med en bank är det viktigt att du jämför de alternativ du kan få av bankerna med varandra, samt att du jämför dem med de alternativ som du kan få på den bredare marknaden, eftersom det inte alltid är säkert på att banken du är kund med har de lägsta räntorna på solcellslån. Jämför du alla lån du kan få med varandra kan du säkerställa att du får ett så fördelaktigt solcellslån som möjligt.

5 populära långivare som erbjuder solcellslån hos Payup

LångivareBeloppEffektiv räntaLöptidÅlderskrav
Coop Bank15 000 kr -
500 000 kr
4,54% - 21,51%2 år -
15 år
20 år
Advisa5 000 kr -
600 000 kr
4,54% - 33,18%1 år -
20 år
18 år
Sambla5 000 kr -
600 000 kr
4,54% - 33,18%1 år -
20 år
18 år
Svea Bank10 000 kr -
400 000 kr
6,09% - 29,99%2 år -
15 år
20 år
Enkelfinans5 000 kr -
600 000 kr
4,02% - 33,18%1 år -
20 år
18 år

Vanliga frågor och svar

Får man rotavdrag på solceller?

Ja, det är möjligt att få rotavdrag på arbetskostnaden för installation av solceller på en privatbostad. Detta gäller för arbetskostnader upp till 50 000 kronor per person och år, och ger en skattereduktion på 30 procent av kostnaden.

Måste man ha bygglov för att sätta upp solceller?

Nej, normalt sett krävs inte bygglov för installation av solceller på tak eller fasad på småhus eller fritidshus. Men det kan finnas undantag beroende på områdets detaljplan och eventuella skyddade kulturmiljöer. Det kan vara bra att rådfråga kommunen.

Hur mycket el får man från solceller på vintern?

Mängden el som genereras från solceller på vintern beror på flera faktorer, inklusive solinstrålning, vinkel och riktning på solpanelerna och eventuell snö på panelerna. Generellt sett kan man förvänta sig en något lägre produktion under vintern jämfört med sommaren.

Kan man bli självförsörjande på el med solceller?

Ja, det är möjligt att bli självförsörjande på el med solceller genom att dimensionera solcellsanläggningen efter behovet av el. Detta kan kräva en större investering och eventuellt också energilager för att klara av att täcka elbehovet vid sämre solförhållanden.