Kom igång

Brygglån & Överbryggningslån: Kom Igång 2022

Med brygglån täcker du för temporära kostnader som uppstår vid bostadsbyte, till exempel om du har tillträde till din nya bostad men inte ännu lämnat över ditt gamla boende till köparen.

Med ett överbryggningslån täcker du för mellanskillnaden under tiden du byter boende.

För att komma igång med ett överbryggningslån, gör så här:

 1. Ange beloppet du söker i brygglån.
 2. Jämför långivarna i listan.
 3. Välj brygglånet som är attraktivast för dig och gå vidare.

Klicka här för att komma igång.

För information om brygglån och om hur de fungerar, klicka här.

Svea Ekonomi

Bästa brygglånet för December 2022

Svea Ekonomi erbjuder privatlån, bolån och många andra lösningar för privatpersoner och företag. Sveas lån sträcker sig från 10 000 kr upp till 400 000 kr vid privatlån och från 50 000 kr till 9 200 000 kr vid bolån. Du får räntegaranti, personlig rådgivning och kan även köpa till betalskydd. Vid privatlån kan även betalningsanmärkningar godtas.

Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 7 år med en nominell ränta på 7,90 % (effektiv ränta 8,94 %) ger en totalkostnad på 260 988 kr för lånet (3 107 kr per månad, 84 avbetalningar). Startavgift: 395 kr, aviavgift: 0 kr.

Hur mycket vill du låna?

Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Lägst ränta (genomsnittlig) Ett räntespann, till exempel: 2,95% - 333,31%, betyder inte att du kommer få den lägsta räntan. En individuell bedömning avgör räntan. Den genomsnittliga räntan visar minsta ränta, plus högsta ränta, för att få fram ett genomsnittligt värde på räntan. Lån med låg genomsnittlig ränta visar på en god möjlighet till låg ränta.
Lägst ränta
(spann)Räntespann visar lånen som har lägsta möjliga räntan. Kom ihåg att det inte är garanterat att du får den lägsta räntan när du ansöker.
Högst beviljandegrad
Nyast
 • Svea Ekonomi
  Lån mellan50 000 -
  9 200 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid2 år -
  15 år
  min. Ålder20
  Bet anm OK
  Trots Kronofogden
  Svea Ekonomis grundkrav:
  • Minst 20 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inkomst på minst 180 000 kr/årMåste ha en årsinkomst på minst 180 000 kr/år. Önskar du låna 200 000 kr eller mer så måste du ha en medlåntagare som tjänar minst 90 000 kr/år. Vid betalningsanmärkningar så får du bara låna mindre belopp, dock så är inkomstkravet också mindre då: 120 000 kr/år.
  Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr, återbetalningstid 7 år med en nominell ränta på 7,90 % (effektiv ränta 8,94 %) ger en totalkostnad på 260 988 kr för lånet (3 107 kr per månad, 84 avbetalningar). Startavgift: 395 kr, aviavgift: 0 kr.
 • Compricer
  Lån mellan10 000 -
  100 000 000 kr
  Effektiv ränta2,95% -
  46,03%
  Löptid2 år -
  12 år
  min. Ålder18
  Medsökande
  Låneförmedlare
  Compricers grundkrav:
  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inkomst på minst 110 000 kr/år
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

  Räkneexempel: Vid ett lån på 150 000 kr, återbetalningstid 11 år med en nominell ränta på 6 % (effektiv ränta 6,21 %) ger en totalkostnad på 205 567 kr för lånet (1 555 kr per månad. 132 avbetalningar). Startavgift: 0 kr, aviavgift: 0 kr.

Det här är ”Brygglån”

Uppdaterad av Johan K.

Brygglån, även kallade ”överbryggningslån”, är lån som hjälper dig täcka för tillfälliga underskott i kapital, och hjälpa dig finansiellt genom en tillfällig process.

Vanliga exempel är om du är i processen att byta bostad, fått tillträde till ditt nya hem men inte ännu lämnat över ditt gamla boende till den nya ägaren. Under tiden du väntar på att få betalt för ditt gamla boende hjälper brygglånet dig ekonomiskt.

Överbryggningslån var även vanliga under Coronapandemin, när företag behövde tillfällig hjälp för att ta sig igenom Coronakrisen.

Brygglån har vanligtvis följande egenskaper:

 • Flexibla lånebelopp: Kan vara på mellan 20 000 kr och 10 000 000 kr, beroende på långivare.
 • Amorteringsfritt: Sällan krav på amortering.
 • Kort löptid: Löptiden är oftast några månader.

Lånen är alltså till för att ge dig tillfälligt, ekonomisk hjälp för att ta dig igenom en situation.

Så ansöker du

De allra flesta långivare som erbjuder bolån erbjuder även överbryggningslån. För att få ett brygglån, ansök hos en långivare som erbjuder lånetypen eller prova ansöka hos en långivare som erbjuder bolån.

Långivarna i listan ovan är låneförmedlare som samarbetar med långivare som erbjuder bolån.

För att ta reda på om någon av dem erbjuder överbryggningslån, gör därför så här:

 1. Besök en låneförmedlare ur listan.
 2. Kontakta låneförmedlaren.
 3. Fråga om någon av deras samarbetspartners för stunden erbjuder möjlighet till brygglån.

Du kan även få överbryggningslån hos de flesta storbanker, och även Almi. Du kan därför även kontakta ditt bankkontor och se över möjligheterna till brygglån, eller besöka Almi och se om Almis brygglån hade passat dig.

Kostnad

Brygglån är oftast amorteringsfria och har en ränta som kan liknas vid räntan på brygglån. Med andra ord amorterar du inte på brygglån och priset är endast räntan du betalar, som är samma som räntan du får på bolån.

Löptid

Olika långivare har olika långa löptider på brygglån, dock handlar det oftast om några månaders tid. Hos vissa långivare får du ha lånet i maximalt 6 månader, medan du hos andra långivare maximalt får ha lånet i 3 månader. Du bör alltid ta reda på vad som gäller för ditt brygglån innan du ansöker.

Så snart du fått pengarna för din bostad eller kan återbetala överbryggningslånet så behöver du betala tillbaka det.

Du kan inte använda överbryggningslån för handpenning

Överbryggningslån, eller brygglån, kan inte användas för att betala för handpenningen till ett husköp. Vill du låna pengar till kontantinsatsen behöver du ansöka om ett handpenningslån.

Handpenningslån är blancolån och ett slags lån du kan använda till vad som helst, till exempel för att betala för handpenningen till ett husköp. Du kan inte använda något annat lån än blancolån för att betala för kontantinsatsen till ett husköp.

Innan bostadsförsäljning

Du kan inte heller få brygglån innan du sålt din bostad.

För att få ett brygglån så behöver det finnas en ekonomisk klyfta att brygga. Du måste ha sålt ditt hem, köpt ett nytt hem och behöver hjälp under perioden som du byter din bostad.

Utan köpekontrakt eller bolån

Som regel kan du inte få överbryggningslån utan köpekontrakt. Banken vill oftast se ett underskrivet köpekontrakt och överlåtelseavtal innan du beviljar ett brygglån.

Dock kan du naturligtvis få ett brygglån utan ett befintligt bolån. Kravet för att få ett brygglån är att det finns en tydlig övergång du behöver ekonomisk hjälp med. Kan du visa på att du kommer få in pengar, och vad du behöver använda överbryggningslånet till kan du som regel få brygglån.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar
Vad är brygglån?

Brygglån är tillfälliga lån som täcker upp för kapitalunderskott under tiden en process slutförs. Bostadsbyte är ett vanligt exempel.

Kan företag få brygglån?

Ja. Såväl företag som privatpersoner kan få brygglån. Se lista över lån.

Hur mycket kan ett företag få i brygglån?

Anledningarna till varför man kan behöva ett företagslån kan vara flera och eftersom inga två företag är samma kan olik...

Är brygglån och bolån samma sak?

Nej. Bolån betalar för bostadsköp medan brygglån hjälper med bostadsbyte.