Kom igång

Brygglån & Överbryggningslån: Kom Igång 2023

Med brygglån täcker du för temporära kostnader som uppstår vid bostadsbyte, till exempel om du har tillträde till din nya bostad men inte ännu lämnat över ditt gamla boende till köparen.

Med ett överbryggningslån täcker du för mellanskillnaden under tiden du byter boende.

För att komma igång med ett överbryggningslån, gör så här:

 1. Ange beloppet du söker i brygglån.
 2. Jämför långivarna i listan.
 3. Välj brygglånet som är attraktivast för dig och gå vidare.

Klicka här för att komma igång.

För information om brygglån och om hur de fungerar, klicka här.

Compricer

Bästa brygglånet för Juni 2023

Compricer är det bästa brygglånet för lån på 100 000 kr enligt Payup. Compricer hjälper dig med att jämföra och hitta privatlån. Du kan ansöka om lån mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Löptiden sträcker sig från 2 år till 15 år. En sedvanlig kreditupplysning tas i samband med ansökan. Compricer gör den hos Upplysningscentralen.

Se lån Mer om villkor hos Compricer
Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 11 år och en nominell ränta på 6% (effektiv ränta på 6,21%), resulterar i en total kostnad av 205 567 kr, fördelat på 132 månadsbetalningar om 1555 kr vardera. Startavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr.

Topplista: Bästa brygglånen 2023

LångivarePayup betygLånebeloppEffektiv räntaLöptidLäs mer
Compricer
Compricer
4,0/5
Bäst Överlag 2023
10 000 -
100,000,000 kr
Beror på bank2 år -
12 år
Läs mer
Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
5,0/5
Nyast
50 000 -
9,200,000 kr
Beror på bank2 år -
15 år
Läs mer

Jämför brygglån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder brygglån hos Payup 2023. Nedan listar vi 2 st. långivare. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det alternativ som passar dina behov bäst.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Lägst ränta (genomsnittlig) Ett räntespann, till exempel: 2,95% - 333,31%, betyder inte att du kommer få den lägsta räntan. En individuell bedömning avgör räntan. Den genomsnittliga räntan visar minsta ränta, plus högsta ränta, för att få fram ett genomsnittligt värde på räntan. Lån med låg genomsnittlig ränta visar på en god möjlighet till låg ränta.
Lägst ränta
(spann)Räntespann visar lånen som har lägsta möjliga räntan. Kom ihåg att det inte är garanterat att du får den lägsta räntan när du ansöker.
Högst beviljandegrad
Nyast
 • Detta är en produkt från en Payup-partner.

  Vi har noggrant granskat och kvalitetssäkrat produkten. Vänligen notera att vårt partnerskap inte påverkar produktens placering eller betyg på vår plattform. Payup kan erhålla provision för köp som förmedlas via vår tjänst.

  Compricer

  Compricer

  Betyg: 4.0/5 PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.
  Lån mellan10 000 -
  100 000 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid2 år -
  12 år
  min. Ålder18
  Låneförmedlare
  Krav för att få lån hos Compricer:
  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 110 000 kr/år
  • Måste ha en betalningshistorik utan betalningsanmärkningar
  • Får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  Räkneexempel: Ett lån om 150 000 kr, med en löptid på 11 år och en nominell ränta på 6% (effektiv ränta på 6,21%), resulterar i en total kostnad av 205 567 kr, fördelat på 132 månadsbetalningar om 1555 kr vardera. Startavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr.
 • Detta är en produkt från en Payup-partner.

  Vi har noggrant granskat och kvalitetssäkrat produkten. Vänligen notera att vårt partnerskap inte påverkar produktens placering eller betyg på vår plattform. Payup kan erhålla provision för köp som förmedlas via vår tjänst.

  Svea Ekonomi

  Svea Ekonomi

  Betyg: 5.0/5 PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.
  Lån mellan50 000 -
  9 200 000 kr
  Effektiv räntaBeror på bank
  Löptid2 år -
  15 år
  min. Ålder20
  Trots Kronofogden
  Bet.anm. OK
  Krav för att få lån hos Svea Ekonomi:
  • Måste vara minst 20 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en inkomst på minst 180 000 kr/årMåste ha en årsinkomst på minst 180 000 kr/år. Önskar du låna 200 000 kr eller mer så måste du ha en medlåntagare som tjänar minst 90 000 kr/år. Vid betalningsanmärkningar så får du bara låna mindre belopp, dock så är inkomstkravet också mindre då: 120 000 kr/år.
  Räkneexempel: Ett lån om 200 000 kr, med en löptid på 7 år och en nominell ränta på 7,90% (effektiv ränta på 8,94%), resulterar i en total kostnad av 260 988 kr, fördelat på 84 månadsbetalningar om 3107 kr vardera. Startavgift: 395 kr. Aviavgift: 25 kr.

Vad ett brygglån är

Ett brygglån, även kallat ”överbryggningslån”, är ett lån som hjälper till att täcka tillfälligt kapitalunderskott, och hjälpa till finansiellt genom en tillfällig process. Vanliga exempel är om du är i processen att byta bostad, fått tillträde till ditt nya hem men inte ännu lämnat över ditt gamla boende till den nya ägaren. Under tiden du väntar på att få betalt för ditt gamla boende kan brygglånet hjälpa dig ekonomiskt. Låneformen var även vanlig under coronapandemin, när företag behövde hjälp för att ta sig igenom krisen.

Brygglån har vanligtvis följande egenskaper:

 • Flexibla lånebelopp: Kan vara på mellan 20 000 kr och 10 000 000 kr, beroende på långivare.
 • Amorteringsfritt: Sällan krav på amortering.
 • Kort löptid: Löptiden är oftast några månader.

Lånen är alltså till för att ge dig tillfälligt, ekonomisk hjälp för att ta dig igenom en situation.

Så ansöker du

De allra flesta långivare som erbjuder bolån erbjuder även överbryggningslån. För att få ett brygglån, ansök hos en långivare som erbjuder lånetypen eller prova ansöka hos en långivare som erbjuder bolån.

Långivarna i listan ovan är låneförmedlare som samarbetar med långivare som erbjuder bolån.

För att ta reda på om någon av dem erbjuder överbryggningslån, gör därför så här:

 1. Besök en låneförmedlare ur listan.
 2. Kontakta låneförmedlaren.
 3. Fråga om någon av deras samarbetspartners för stunden erbjuder möjlighet till brygglån.

Du kan även få överbryggningslån hos de flesta storbanker, och även Almi. Du kan därför även kontakta ditt bankkontor och se över möjligheterna till brygglån, eller besöka Almi och se om Almis brygglån hade passat dig.

Hur mycket du kan få

Hur mycket du kan få i brygglån beror på flera faktorer.

Bland annat:

 • Banken du ansöker hos
 • Bostadens värde
 • Din ekonomi
 • M.m.

För att veta exakt hur mycket du kan få i överbryggningslån behöver du därför besöka en långivares hemsida, ange dina uppgifter och räkna på ditt lån. Du kan alltid se hur mycket du exakt kunnat få i brygglån på långivarens hemsida innan du ansöker. Brygglån

Kostnad

Brygglån är oftast amorteringsfria och har en ränta som kan liknas vid räntan på bolån. Med andra ord behöver du inte betala någon amortering och kostnaden, eller priset, är endast räntan du betalar, som ofta är på samma nivå som räntan du får på bolån.

Löptid

Olika långivare har olika långa löptider och hur länge du får ha brygglån varierar, dock handlar det oftast om några månaders tid. Hos vissa långivare får du ha lånet i maximalt 6 månader och hos andra i 3 månader. Du bör alltid ta reda på vad som gäller för brygglånet du ansöker om innan du ansöker.

Så snart du sålt din bostad och fått dina pengar eller så snart du kan återbetala överbryggningslånet så behöver du betala tillbaka det.

Vad som händer om du inte kan återbetala

Kan du inte betala tillbaka ett överbryggningslån behöver du kontakta banken direkt.

Avbryts din bostadsförsäljning behöver du betala tillbaka brygglånet direkt. Blir bostaden däremot bara inte såld inom avtalad tid behöver du omförhandla brygglånet.

Då kan du inte få överbryggningslån

Det finns vissa situationer där du inte kan få ett överbryggningslån, till exempel för att betala handpenningen till ett husköp, innan du sålt din bostad och om du inte har ett köpekontrakt eller ett lånelöfte.

Till handpenning

Överbryggningslån kan inte användas för att betala för handpenningen till ett husköp. Vill du låna pengar till kontantinsatsen behöver du ansöka om ett handpenningslån. Handpenningslån är blancolån som du kan använda till vad som helst, till exempel för att betala handpenningen till husköpet. Du kan inte använda något annat än blancolån för att betala för kontantinsatsen till ett husköp.

Innan bostadsförsäljning

Du kan inte heller få brygglån om du inte ännu sålt din bostad. För att få ett överbryggningslån så behöver det finnas en ekonomisk klyfta som du behöver brygga och du måste ha sålt din bostad samt köpt en ny bostad för att det ska finnas en period under flytten där du kan komma att behöva ett överbryggningslån.

Utan köpekontrakt eller lånelöfte

Som regel kan du inte få ett överbryggningslån utan köpekontrakt eller lånelöfte. Banken vill oftast se ett underskrivet köpekontrakt och överlåtelseavtal innan de beviljar ett brygglån. Dock kan du naturligtvis få ett brygglån utan ett befintlig bolån. Kravet för att få brygglånet är endast att det finns en tydlig övergång där du behöver få ekonomisk hjälp med. Kan du visa på att du kommer få in pengar efter övergången och vad det är som du behöver använda överbryggningslånet till, så kan du regelmässigt få ett brygglån.

Vanliga frågor och svar

Hur länge får man ha brygglån?

Hur länge man får ha ett brygglån varierar beroende på långivare, men vanligtvis är det mellan 3 till 6 månader.

Vad täcker brygglån?

Vad brygglån täcker beror på vad du behöver lånet till. Brygglån kan täcka köpeskillingen för din bostad, tillfälligt kapitalunderskott i ditt företag och annat som du kan vara i behov av lån till.

Hur mycket kan man få i överbryggningslån?

Hur mycket man kan få i överbryggningslån varierar beroende på långivaren och låntagarens situation. Generellt sett kan man få lån på upp till flera miljoner kronor i överbryggningslån. Du kan se beloppen du kan få i listan ovan.

Hur betalar man brygglån?

Du betalar brygglån på samma sätt som du betalar vanliga lån. Du får fakturor som ska betalas innan förfallodagen, och du kan även betala via autogiro. Om du är sen med att betala din faktura kan dröjsmålsavgifter förekomma.