Kom igång

Bolån, Ansök med Snabbt Besked

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Zmarta

Bästa bolånet 2023 enligt Payup

Zmarta är det bästa bolånet för lån på 500 000 kr enligt Payup. Zmarta är en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra och hitta lån mellan 5000 och 600 000 kr vid ansökan om privatlån, och mellan 20 000 och 10 000 000 kr vid ansökan om bolån. Genom Zmarta kan du, med bara en enda ansökan, jämföra låneerbjudanden från upp till 35 för att identifiera det erbjudande som bäst passar dina krav och förutsättningar.

Se Zmartas villkor
Räkneexempel: Ett lån om 180 000 kr, med en löptid på 10 år och en rörlig ränta på 6,99% (effektiv ränta på 7,22%), resulterar i en total kostnad av 243 435 kr, fördelat på 120 månadsbetalningar om 2549 kr vardera. Uppläggningsavgift: Beror på långivare. Aviseringsavgift: Beror på långivare.

Payups Topplista: Bästa bolånen 2023

Jämför bolån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder bolån 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Villkor för bolån:

Lägsta lånebelopp10 000 kr
Högsta lånebelopp100 000 000 kr
Lägsta ränta0,85%
Högsta ränta8%
Uppläggningsavgift mellan0 kr - 0 kr
Löptid mellan1 år - 20 år

Räkneexempel

Ett lån om 20 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 24,95% (effektiv ränta på 28,01%), resulterar i en total kostnad av 22 805 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 1901 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 kr.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst ränta (genomsnittlig) När du ser ett räntespann, som 2,95% - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst ränta (genomsnittlig) beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till låg ränta visas först.
Lägst ränta
(spann)Sorteringsalternativet Lägst ränta (spann) visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Högst beviljandegrad
Nyast

Att låna pengar till bostad

Att köpa hus eller lägenhet är en stor affär i livet men med rätt planering och val av rätt lån blir köpet enklare. Ett bolån, eller ett bostadslån som det också kallas, är ett lån som du tar i samband med att du köper en bostad. Bolånet har lägre ränta än andra lån, vilket beror på att bostaden är säkerhet för lånet. Även om de flesta bolån har låga räntor lönar det sig att läsa på och jämföra olika bolån för att hitta det bästa lånet för dig.

Läs mer: Hur använder jag ett pantbrev som ett säkerhet för mitt bolån?

Vad är ett bolån?

Bolån är ett hypotekslån vilket innebär att lånet kräver en säkerhet. Bostaden är det som är säkerhet och om räntor och amorteringarna inte betalas tillbaka har långivaren rätt att sälja bostaden för att få tillbaka lånesumman.

l de flesta fall utgör hypotekslånen 75 till 85 procent av inköpspriset på bostaden. Denna del av lånet kallas ofta för bottenlån. Resterande del av inköpet till bostaden behöver du spara till eller så kan du låna pengar till kontantinsatsen med ett lån utan säkerhet. Denna del av lånet kallas ibland för topplån och har en högre ränta än bottenlånet.

Om du redan äger en bostad kan du även ta ett bolån för att till exempel renovera eller bygga ut. Genom att ta ett huslån blir renoveringen billigare än med ett blancolån, d.v.s. ett lån utan säkerhet.

Tips vid ansökan om bolån

Innan du ansöker om huslån är det en bra idé att lägga lite tid på att gå igenom din privatekonomi. Gör gärna en budget där du skriver upp inkomster och utgifter. Är ni två som ska flytta tillsammans behöver ni ta med alla era sammanlagda uppgifter. Försök att göra en uppskattning av hur mycket det skulle kosta att bo i det nya huset eller lägenheten. I fastighetsmäklarnas annonser brukar det finnas med driftskostnader som går att använda i budgeten.

När du har koll på din eller din familjs ekonomi är nästa steg att jämföra bolån. Räntekostnaderna skiljer sig åt mellan olika banker och även en liten skillnad i procent har stor betydelse för månadskostnaden. Att jämföra räntor är särskilt viktigt om du lånar pengar till kontantinsatsen eftersom ett sådant lån är mycket dyrare än bottenlånet.

När du har valt ut några olika långivare är nästa steg att ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte gör att du vet vilket boende som du har råd med. Det gör också att det går fortare att skriva kontrakt eftersom det första steget i låneprocessen redan är klart när budgivningen är klar.

Vanliga frågor och svar