Kom igång

Blancolån: Jämför och Hitta De Bästa Lånen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Loanstep

Bästa blancolånet 2023 enligt Payup

Loanstep är det bästa blancolånet för lån på 10 000 kr enligt Payup. Loanstep erbjuder lån på belopp upp till 25 000 kr. Lånet är kostnadsfritt de första 14 dagarna och kreditupplysningen tas hos Bisnode. Loanstep godtar en betalningsanmärkning om den är äldre än 6 månader. Loanstep är ingen högkostnadskredit.

Se Loansteps villkor
Räkneexempel: Ett lån taget 2022-07-29 med kreditbelopp på 15 750 kr till 21,85% bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 816 kr, ger en effektiv ränta på totalt 30,49%. Totalt att betala är 20 332 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SaveLend tillhandahåller. Kreditförmedling sker i samarbete med SaveLend’s peer-to-peer lending. Återbetalningstid 1-24 månader.

Payups Topplista: Bästa blancolånen 2023

 • LoanstepBäst Överlag 2023
 • SevenDay BankBäst för Låg Ränta
 • BinlyNyast
 • SmspengarBäst för Låg Kreditvärdighet
 • Bank NorwegianBäst för Stora Belopp
 • LumifyBäst för Räntefri Period
 • AdvisaBäst för att Jämföra Flera Erbjudanden
 • FerratumBäst för Snabb Utbetalning
 • SaldoBäst för Upplysning hos Bisnode
 • VivusBäst för Upplysning hos Creditsafe

Jämför blancolån

Vi hjälper dig jämföra alla långivare, kreditgivare och banker som erbjuder blancolån 2023. Ange helt enkelt det belopp du söker i lån. Det kommer att filtrera listan. Jämför därefter alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Villkor för blancolån:

Lägsta lånebelopp1 000 kr
Högsta lånebelopp600 000 kr
Lägsta ränta4,01%
Högsta ränta7907,6%
Uppläggningsavgift mellan0 kr - 595 kr
Löptid mellan1 dag - 20 år

Räkneexempel

Ett lån om 20 000 kr, med en löptid på 1 år och en nominell ränta på 24,95% (effektiv ränta på 28,01%), resulterar i en total kostnad av 22 805 kr, fördelat på 12 månadsbetalningar om 1901 kr vardera. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviseringsavgift: 0 kr.

Hur mycket vill du låna?
Filtrera för:
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst ränta (genomsnittlig) När du ser ett räntespann, som 2,95% - 333,31%, representerar det de möjliga räntorna du kan erbjudas. Däremot är din faktiska ränta beroende av en individuell bedömning. Med sorteringsalternativet Lägst ränta (genomsnittlig) beräknar vi medelvärdet av varje räntespann och sorterar lånen så att de med bäst potential till låg ränta visas först.
Lägst ränta
(spann)Sorteringsalternativet Lägst ränta (spann) visar lånen baserat på deras lägsta möjliga ränta. Kom dock ihåg att den angivna räntan inte alltid är den du erbjuds vid ansökan.
Högst beviljandegrad
Nyast

Alla Blancolån hos Payup 2023

Utforska alla dina lånealternativ hos Payup nedan. Jämför och hitta det bästa lånet som passar dig.

Lista över alla Blancolån - 45 st.

Nedan listar vi alla blancolån som är tillgängliga för 2023.

5 st. nya Blancolån

Ständigt lanseras det nya blancolån. Med Payup blir det enklare att hålla koll på de allra senaste. Nedan listar vi de 5 nyaste lånen för 2023.

18 st. Blancolån utan UC

Den som är i behov av lån utan UC har flera alternativ att välja mellan. Nedan listar vi alla blancolån utan UC.

Kom ihåg att "lån utan UC" inte betyder att en kreditupplysning inte tas alls. Det betyder bara att kreditupplysningen inte tas hos UC och att den istället tas hos ett annat kreditupplysningsbolag, som Creditsafe eller Bisnode.

10 st. Blancolån med Creditsafe

Creditsafe är ett av de populäraste alternativen till UC. Nedan listar vi alla tillgängliga blancolån med Creditsafe.

Relaterade kategorier:

9 st. Blancolån med Bisnode

Bisnode är ett annat populärt alternativ till UC. Nedan listar vi alla tillgängliga blancolån med Bisnode.

Relaterade kategorier:

33 st. Blancolån med Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att få lån. Det finns olika långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning, dock brukar kravet vara att anmärkningen inte är nyare än 6 månader.

Nedan listar vi alla tillgängliga blancolån som man kan få hos Payup trots betalningsanmärkningar.

16 st. Blancolån med Direkt Utbetalning

Med direktutbetalning kan du få ett lån utbetalt till ditt bankkonto direkt, utan några dröjsmål. I många fall kan utbetalningen ske inom bara någon minut. Nedan listar vi alla tillgängliga blancolån som finns att få hos Payup med direktutbetalnig.

Vad är ett blancolån?

Blancolån, även kända som privatlån, är en typ av lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa någon form av försäkring för lånet. I kontrast till exempelvis bolån eller billån, där lånet är säkrat med huset eller bilen som du köper, baseras blancolån enbart på din betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det är alltså inte kopplat till en specifik vara eller tjänst, och du kan använda pengarna som du själv önskar. I denna kategori ingår också andra lånetyper som sms-lån, snabblån och mikrolån, som har sina egna särdrag och riskprofiler men också är lån utan säkerhet. Dessa egenskaper gör blancolån och dess varianter till flexibla finansieringslösningar, men också till lån med inneboende risker på grund av dess osäkra natur.

De vanliga beloppen för blancolån i Sverige varierar men kan ligga mellan några tusen upp till flera hundratusen kronor. Räntan på blancolån är oftast högre än för lån som har en säkerhet, just eftersom långivaren tar en större risk. Det är också vanligt att det tillkommer olika typer av avgifter, som uppläggningsavgift eller aviavgift, vilket kan göra lånet dyrare än vad det initialt verkar.

Varför väljer människor att ta blancolån?

Det finns flera anledningar till varför människor väljer att ta blancolån. Nedan följer några av de vanligaste:

Flexibilitet

Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet och inte heller är öronmärkta för en specifik kostnad, erbjuder de en hög grad av flexibilitet. Du kan använda pengarna för nästan vilket ändamål som helst, vare sig det handlar om att finansiera en renovering, köpa en cykel, betala för en resa eller konsolidera befintliga skulder.

Snabbhet och enkelhet

Ansökningsprocessen för blancolån är oftast relativt snabb och smidig, särskilt om du ansöker via en digital plattform. Detta gör det till ett lockande alternativ för dem som behöver tillgång till pengar snabbt och inte har tid eller möjlighet att ordna med säkerhet.

Ingen risk för återtagande av säkerhet

Eftersom blancolån är osäkrade, riskerar du inte att förlora en specifik tillgång (som ett hus eller en bil) om du inte kan betala tillbaka lånet. Däremot kan en misskött återbetalning leda till betalningsanmärkningar och andra långsiktiga konsekvenser för din ekonomiska hälsa.

Kreditvärdighet

För personer med god kreditvärdighet kan blancolån vara en relativt billig finansieringsform, även om räntan generellt sett är högre än för lån med säkerhet.

Konsolidering av skulder

Blancolån kan också användas för att samla flera mindre lån och krediter i ett större lån med en enda ränta och en enda månadsbetalning. Detta kan göra det enklare att hantera skulder och potentiellt sänka de totala lånekostnaderna.

Det är viktigt att vara medveten om de risker och kostnader som är förknippade med blancolån, och att noggrant jämföra olika lånealternativ innan man fattar ett beslut. Ett illa övervägt beslut kring blancolån kan leda till en ohållbar skuldsituation och långvariga ekonomiska problem.

Historisk bakgrund

Blancolån har en lång historia i Sverige, även om den moderna formen har utvecklats och anpassats efter de ekonomiska förutsättningarna och lagstiftningen. Förr i tiden var det främst banker och traditionella finansiella institutioner som erbjöd dessa typer av lån, och de var vanligtvis reserverade för individer med en stabil ekonomi och goda referenser. Med tiden har blancolån blivit mer tillgängliga för en bredare befolkning, särskilt med uppkomsten av internet och digitala låneplattformar.

På 1980-talet och framåt blev det allt vanligare med konsumtionslån, vilket är en form av blancolån. Denna utveckling sammanföll med en växande konsumtionskultur och ett ökande behov av snabb finansiering för olika typer av inköp och investeringar. Samtidigt har det lett till en diskussion om ökad skuldsättning och de potentiella risker detta innebär för hushållen.

De senaste åren har det också kommit striktare regler och lagar kring blancolån i Sverige, med syfte att skydda konsumenter från ocker och ohälsosam skuldsättning. Exempelvis har det införts regler om kostnadstak och krav på tydlig information om effektiv ränta.

Jämförelse med andra länders praxis

När det kommer till blancolån skiljer sig praxis betydligt mellan olika länder, både när det gäller tillgänglighet, räntesatser och reglering.

 • USA: I USA kallas ofta dessa lån för ”personal loans” och är allmänt tillgängliga, både från traditionella banker och online-plattformar. Kreditkortsskulder och studielån är dock mer dominerande former av osäker kredit i landet.
 • Storbritannien: Blancolån är också vanliga i Storbritannien och regleras strikt av Financial Conduct Authority (FCA). Det finns en mängd olika lånealternativ, inklusive ”peer-to-peer” lån och online-långivare.
 • Tyskland: I Tyskland är blancolån mindre vanliga än i Sverige, och det råder en generell kultur av försiktighet när det kommer till lån och krediter. De som erbjuds har vanligtvis lägre räntor jämfört med Sverige.
 • Norden: I de nordiska länderna är situationen liknande den i Sverige, men med vissa skillnader i reglering och räntesatser.

Internationellt sett har Sverige en relativt strikt reglering kring blancolån, med fokus på konsumentskydd och transparenta kostnader. Detta är särskilt relevant i en tid då snabb tillgänglighet av lån via digitala plattformar ökar risken för impulsiva lånebeslut och därmed ohälsosam skuldsättning.

Genom att förstå både den historiska bakgrunden och internationella jämförelser kan vi få en mer nyanserad bild av blancolån och de risker och möjligheter som finns. Det hjälper oss också att förstå varför det är så viktigt med genomtänkta val och god finansiell planering när det kommer till denna typ av lån.

För- och Nackdelar

Blancolån har en rad fördelar och nackdelar som varierar beroende på den individuella låntagarens situation och behov. Det är viktigt att noga överväga dessa innan man beslutar sig för att ta ett blancolån.

Fördelar med blancolån

 • Flexibilitet: En av de största fördelarna med blancolån är dess flexibilitet. Du kan använda lånet för en mängd olika ändamål, från att konsolidera skulder till att finansiera en resa eller renovering.
 • Snabbare tillgänglighet: Blancolån har ofta en snabbare och enklare ansökningsprocess än säkrade lån, särskilt hos online-långivare. Det gör att du kan få tillgång till finansiering relativt omgående.
 • Ingen säkerhet krävs: Blancolån är osäkrade, vilket innebär att du inte behöver sätta upp någon form av säkerhet, som ett hus eller en bil. Det minimerar risken för att förlora en viktig tillgång.
 • Skräddarsydda villkor: Många långivare erbjuder möjlighet att anpassa lånebelopp och återbetalningstid, vilket gör det lättare att matcha lånet med din ekonomiska situation.

Nackdelar och risker

 • Högre ränta: En av de största nackdelarna är den högre räntan jämfört med säkrade lån. Eftersom långivaren tar en högre risk med osäkrade lån, kompenseras detta ofta med högre räntor.
 • Kostnader och avgifter: Förutom räntan kan det tillkomma en rad olika avgifter, som uppläggningsavgifter och aviavgifter. Det är därför viktigt att räkna på den totala kostnaden för lånet, inte bara räntan.
 • Risk för överskuldsättning: Eftersom blancolån är lättillgängliga och snabba att få, kan det leda till impulslånande och ökad skuldsättning. Det är därför viktigt att noggrant planera sin ekonomi.
 • Potentiella kreditupplysningar: När du ansöker om ett blancolån görs en kreditupplysning, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt om du har för många upplysningar registrerade.
 • Betalningsanmärkningar: Misslyckas du med att betala tillbaka lånet i tid kan det leda till betalningsanmärkningar, vilket kan ha långvariga negativa konsekvenser för din ekonomiska situation.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att en bra ekonomisk beslutsprocess alltid bör inkludera en noggrann utvärdering av både fördelar och nackdelar. Blancolån kan vara en bra finansieringslösning i vissa situationer, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och att man verkligen har råd att betala tillbaka lånet.

Så fungerar räntan

Räntan är en av de mest centrala aspekterna att förstå när det gäller blancolån, eftersom den utgör den primära kostnaden för lånet. Det finns flera olika typer av räntor och sätt att beräkna dem, och det är viktigt att förstå dessa för att göra ett välgrundat lånebeslut.

Fast ränta vs. rörlig ränta

Med en fast ränta låser du in en bestämd räntesats för en viss period, oftast mellan 1 och 5 år. Fördelen med detta är att du vet exakt vad dina månadskostnader blir under den perioden, vilket underlättar budgetering. Nackdelen är att du inte får del av eventuellt fallande marknadsräntor under den period räntan är låst.

En rörlig ränta är inte låst utan följer marknadsräntan. Det innebär att dina lånekostnader kan variera över tid. Fördelen är att du kan dra nytta av fallande räntor, men risken är att dina kostnader ökar om räntan går upp.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är en mycket viktig parameter att beakta, eftersom den inkluderar inte bara den nominella räntan utan även eventuella avgifter och kostnader som är förknippade med lånet. Det ger en mer rättvisande bild av den faktiska årliga kostnaden för lånet.

Till exempel kan ett lån med en låg nominell ränta faktiskt vara dyrare än ett lån med en högre nominell ränta om det tillkommer en rad olika avgifter och kostnader. Det är därför det är viktigt att alltid jämföra den effektiva räntan när du överväger olika lånealternativ.

På Payup anges alltid den effektiva räntan bredvid alla typer av lån och krediter, vilket gör det lättare för dig att göra en korrekt jämförelse.

Genom att ha en klar förståelse för hur räntan fungerar, inklusive skillnaderna mellan fast och rörlig ränta samt vikten av effektiv ränta, kan du göra mer välgrundade och ekonomiskt sunda beslut när det kommer till blancolån.

Långivare och låneförmedlare

När det gäller att ta ett blancolån finns det flera aktörer på den svenska marknaden som du kan vända dig till. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa för att göra ett välgrundat val.

Banker

Traditionella banker är den mest klassiska typen av långivare för blancolån. Fördelarna med att låna från en bank inkluderar oftast mer förmånliga räntor och villkor, samt möjligheten att konsolidera alla dina finansiella tjänster under ett och samma tak. Nackdelarna kan inkludera en längre och mer omfattande ansökningsprocess, samt strängare kreditkrav.

Exempel på banker

 • SEB
 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • Nordea

Online-långivare

Online-långivare är företag som specialiserar sig på att erbjuda lån via internet. De skiljer sig från traditionella banker genom att ofta ha en snabbare och mer smidig ansökningsprocess. Många online-långivare är också mer benägna att godkänna lån till personer med lägre kreditvärdighet, dock ofta till högre räntor.

Exempel på online-långivare

Låneförmedlingstjänster

Låneförmedlare agerar som mellanhänder mellan låntagare och långivare. De samlar in din låneansökan och presenterar den för flera olika långivare, vilket ger dig möjligheten att jämföra olika erbjudanden på en och samma plats. Fördelen är att du kan jämföra flera erbjudanden med bara en enda ansökan. Nackdelen är att låneprocessen vanligtvis är längre eftersom den kräver fler moment.

Exempel på låneförmedlingstjänster

Oavsett vilken typ av långivare eller förmedlingstjänst du väljer, är det viktigt att noggrant jämföra villkoren, räntorna och eventuella avgifter. Det är också viktigt att alltid läsa igenom det finstilta och vara säker på att du förstår de fullständiga villkoren för lånet. Detta hjälper dig att göra ett mer informerat val och att finna den lösning som passar bäst för din individuella ekonomiska situation.

Ansökningsprocessen för blancolån hos Payup

Att ansöka om ett blancolån via Payup är en snabb och relativt smidig process, särskilt om du har god förberedelse. Nedan följer en steg-för-steg guide samt en översikt över de dokument som vanligtvis krävs.

Steg-för-steg guide

 1. Förberedelse: Innan du börjar ansökningsprocessen är det bra att göra en budget och räkna på din återbetalningsförmåga. Det ger dig en indikation på hur stort lån du kan hantera.
 2. Jämför långivare: Använd vårt jämförelseverktyg ovan för att hitta en långivare som erbjuder de villkor och den ränta som passar dig bäst.
 3. Samla dokument: Se till att ha alla nödvändiga dokument och uppgifter till hands. Detta underlättar och påskyndar processen.
 4. Ansökan: Fyll i låneansökan hos den valda långivaren. Detta kan göras online och tar vanligtvis bara några minuter.
 5. Kreditupplysning: Långivaren kommer att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet.
 6. Godkännande: Om du godkänns kommer lånet betalas ut till ditt angivna bankkonto, vanligtvis inom några dagar, beroende på långivare.

Nödvändiga dokument

Nedan följer en lista över de dokument och uppgifter som vanligtvis behövs för att ansöka om ett blancolån:

 • Identifikation: Oftast krävs det att du kan identifiera dig med BankID eller motsvarande.
 • Inkomstuppgifter: Lönespecifikationer eller deklaration som styrker din inkomst.
 • Anställningsbevis: Om du är anställd kan det ibland krävas ett anställningsbevis.
 • Uppgifter om boende: Vissa långivare vill veta om du äger eller hyr din bostad och kan kräva dokumentation kring detta.

Kom ihåg att de exakta kraven kan variera mellan olika långivare. Det är alltid en god idé att först kolla med den specifika långivaren för att säkerställa att du har alla nödvändiga dokument och uppgifter redo.

Återbetalning och Amortering

När du har beviljats ett blancolån är nästa viktiga steg att förstå hur återbetalningen och amorteringen fungerar. Dessa aspekter är centrala för att hålla din ekonomi i balans och undvika onödiga kostnader eller problem med långivaren.

Återbetalningsplan

En återbetalningsplan är en överenskommelse mellan dig och långivaren som detaljerar hur lånet ska återbetalas. Planen specificerar ofta:

 • Månadsbetalning: Det belopp som ska betalas varje månad.
 • Amortering: Hur mycket av månadsbetalningen som går till att minska lånebeloppet.
 • Räntekostnader: Hur mycket av månadsbetalningen som går till ränta.
 • Total återbetalningstid: Hur lång tid du har på dig att betala tillbaka hela lånet.
 • Eventuella avgifter: Som till exempel uppläggningsavgift eller aviavgift.

Det är viktigt att följa återbetalningsplanen för att undvika extra avgifter och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet.

Amorteringsfria månader

Vissa långivare erbjuder möjligheten att ta en eller flera amorteringsfria månader. Det betyder att du under dessa månader endast betalar räntan på lånet och inte amorterar, det vill säga inte minskar själva lånebeloppet. Detta kan vara användbart i situationer där du tillfälligt har en ansträngd ekonomi.

Att tänka på:

 • Högre total kostnad: Eftersom lånet inte minskar under de amorteringsfria månaderna kommer du att betala ränta på ett större belopp, vilket kan leda till en högre total lånekostnad.
 • Förlängd återbetalningstid: Om du inte ökar dina månadsbetalningar efter de amorteringsfria månaderna kommer det att ta längre tid att betala tillbaka lånet.

Före du väljer att utnyttja möjligheten till amorteringsfria månader är det viktigt att noga överväga de långsiktiga konsekvenserna och eventuellt diskutera detta med din långivare.

Genom att ha en klar förståelse av din återbetalningsplan och de alternativ som finns tillgängliga, som amorteringsfria månader, kan du göra mer ekonomiskt ansvarsfulla beslut och navigera genom låneprocessen med större säkerhet.

Blancolån och Skatter

När det gäller blancolån är det inte bara räntor och avgifter man behöver ha koll på, utan även de skatteregler som gäller. Nedan går vi igenom några av de viktigaste aspekterna kring skatter och avgifter i samband med blancolån i Sverige.

Är räntan avdragsgill?

I Sverige är räntan på blancolån vanligtvis avdragsgill i deklarationen. Det innebär att du kan göra ett ränteavdrag för de räntekostnader du har haft under året. Avdraget görs direkt på din skatt och motsvarar en del av den betalda räntan.

Hur det fungerar:

 • Du får göra avdrag för 30% av den totala räntekostnaden på ditt blancolån.
 • För att göra ränteavdraget behöver du vanligtvis inte göra något särskilt, då långivaren skickar en kontrolluppgift till Skatteverket med information om hur mycket ränta du har betalat under året.
 • När du fyller i din deklaration kommer denna information vanligtvis att vara ifylld i förväg.

Vilka skatter och avgifter tillkommer?

Förutom räntan kan det också tillkomma andra skatter och avgifter, beroende på långivare och typ av lån. Dessa kan inkludera:

 • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som vissa långivare tar ut för att upprätta lånet vid beviljande.
 • Aviavgift: En mindre månadsavgift om du väljer att få dina fakturor via pappersavi istället för digitalt.
 • Dröjsmålsränta och påminnelseavgift: Om du inte betalar i tid.

Det är viktigt att notera att dessa avgifter inte är avdragsgilla på samma sätt som räntan. Därför är det extra viktigt att läsa igenom låneavtalet noggrant och vara medveten om alla potentiella kostnader som kan tillkomma.

Genom att vara informerad om skatteregler och avgifter kring ditt blancolån kan du undvika oväntade kostnader och göra mer ekonomiskt hållbara val.

Fallgropar och vanliga misstag

När det kommer till blancolån finns det flera fallgropar och misstag som du bör vara medveten om för att undvika problem och potentiella ekonomiska konsekvenser.

Saker att undvika

 • Överskattning av egen ekonomi: Många människor överskattar sin återbetalningsförmåga, vilket kan leda till att de tar ett för stort lån.
 • Förhastade beslut: Att inte jämföra olika långivare eller läsa det finstilta kan leda till att du får sämre villkor än nödvändigt.
 • Oklarhet om ränta och avgifter: Att inte förstå skillnaden mellan nominell och effektiv ränta eller vara omedveten om eventuella dolda avgifter kan göra lånet mycket dyrare än förväntat.
 • Missar i återbetalningen: Om du missar att göra dina betalningar i tid kan det leda till högre avgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning.
 • Användning av blancolån för konsumtion: Även om det är frestande kan det vara riskabelt att använda blancolån för konsumtion snarare än nödvändiga utgifter eller investeringar.

Vad händer vid betalningsanmärkning?

Om du inte betalar ditt blancolån enligt avtalad återbetalningsplan riskerar du att få en betalningsanmärkning. Konsekvenserna av detta kan vara allvarliga:

 • Svårare att få lån: Med en betalningsanmärkning blir det svårare att bli beviljad nya lån, inklusive bolån och andra typer av krediter.
 • Högre räntor: Om du får ett lån trots anmärkning, kommer du sannolikt att erbjudas en högre ränta.
 • Problem med bostad och jobb: Vissa arbetsgivare och hyresvärdar kontrollerar din kreditvärdighet, och en anmärkning kan därmed påverka dina chanser att få jobb eller bostad.
 • Intrång i privatlivet: Kronofogden kan i värsta fall komma att utmäta dina tillgångar för att täcka skulden.

Om du befinner dig i en situation där du inte kan betala tillbaka ditt lån enligt plan, är det bäst att snarast möjligt kontakta din långivare för att diskutera möjliga lösningar. Det kan i vissa fall vara möjligt att förhandla fram en ny återbetalningsplan eller att pausa amorteringen under en period.

Genom att vara medveten om de vanligaste misstagen och fallgroparna kan du navigera mer säkert genom processen att ta och återbetala ett blancolån.

Juridiska aspekter

När du tar ett blancolån är det inte bara ekonomiska faktorer du bör ta hänsyn till, utan även de juridiska aspekterna. Nedan går vi igenom några av de mest relevanta lagarna och reglerna kring blancolån i Sverige, samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som låntagare.

Lagar och regler kring blancolån i Sverige

 • Konsumentkreditlagen: Den här lagen reglerar bland annat vilken information långivare måste ge dig innan du tar ett lån. Det inkluderar att tydligt informera om den effektiva räntan, samt eventuella avgifter och kostnader som kan tillkomma.
 • Konsumentverket: Myndigheten har till uppgift att övervaka och säkerställa att långivare följer konsumentkreditlagen. De kan vidta åtgärder om en långivare bryter mot lagen.
 • Dataskyddsförordningen (GDPR): Denna EU-förordning reglerar hur dina personuppgifter får behandlas av långivare.
 • Inkassolagen: Om du misslyckas med att betala tillbaka ditt lån i tid, och ärendet går till inkasso, reglerar inkassolagen hur inkassoföretaget får gå tillväga.

Rättigheter och skyldigheter för låntagare

Rättigheter

 • Information: Du har rätt att få all nödvändig information om lånet, inklusive den effektiva räntan och eventuella avgifter, innan du skriver under låneavtalet.
 • Ångerrätt: Du har rätt att ångra dig inom 14 dagar från det att lånet har beviljats, utan att ange någon särskild anledning.
 • Förtida återbetalning: Du har rätt att betala tillbaka lånet i förtid utan onödiga hinder eller kostnader, även om det kan finnas vissa undantag.

Skyldigheter

 • Återbetalning: Du är skyldig att följa den återbetalningsplan som du och långivaren har kommit överens om.
 • Information: Du är också skyldig att informera långivaren om eventuella förändringar som kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet, som exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.
 • Korrekt information: När du ansöker om ett lån måste du ge korrekta och fullständiga uppgifter om din ekonomi.

Förståelsen för de juridiska aspekterna kring blancolån kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och skydda dina rättigheter som konsument. Det kan också undvika onödiga problem och avgifter längre fram.

5 populära blancolån hos Payup

LångivarePayup betygBelopp (SEK)Effektiv ränta (%%)Låneperiod (månader)AnsökningskravUppläggningsavgift (SEK)Aviseringsavgift (SEK)Kreditupplysnings­bolagDirektutbetalning (Banker)Låneförmedlare (Antal partners)Betalningsanmärkning accepteras (Ja/Nej)Utbetalningar dygnet runt (Ja/Nej)Not
Loanstep 4,0/510 000 -
25 000 kr
33,46%1 mån -
24 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 150 000 kr/år
0 kr60 kr/månBisnodeUtbetalning samma dag till alla banker vid ansökan på vardagar innan kl. 12:00.NejJaNej
Smspengar 4,0/51 000 -
30 000 kr
68,62 -
708,91%
1 mån -
12 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: Bedöms individuelltBedöms individuellt baserat på hur mycket du vill låna, din inkomst och dina utgifter.
280 kr45 kr/månCreditsafeDirekt utbetalning till Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB vid ansökan under öppettider.NejJaNej

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Ferratum 4,5/51 000 -
45 000 kr
53,31%1 mån -
60 mån
Ålder: 21 år
Inkomst: Deklarerad inkomst
0 kr0 - 19 kr/månCreditsafeDirekt utbetalning till Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank, Utbetalning samma dag till alla andra banker vid ansökan på vardagar innan kl. 13.00.NejJaJa

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Binly 2,5/52 000 -
50 000 kr
12,87 -
236,5%
1 mån -
12 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: Deklarerad inkomst
540 - 5605 kr60 kr/månCreditsafeDirekt utbetalning till Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank dygnet runt, inklusive helger.NejNejJa

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Northmill 4,5/51 000 -
50 000 kr
9,22 -
30,21%
5 mån -
72 mån
Ålder: 18 år
Inkomst: 10 000 kr/mån
0 kr19 krUCUtbetalning samma dag till Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken.NejJaNej

Vanliga frågor och svar