Affärskreditkort

Affärskreditkort: Jämför De Bästa Affärskorten För Ditt Företag 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Qred Kreditkort

Bästa affärskreditkortet 2024

Qred Kreditkort är det bästa affärskreditkortet enligt Payup 2024. Qredkortet är ett kostnadsfritt kreditkort som gör det enkelt för företag att samla alla vardagsköp och utgifter på en faktura. Kortet är särskilt framtaget för att passa småföretagare och ger upp till 45 räntefria dagar. Det är ett Visakort som kan användas både i Sverige och utomlands, utan valutapåslag. Genom Qred-appen kan du smidigt betala räkningar och få en överblick av samtliga transaktioner.

Jämför affärskreditkort 2024

Kreditkort
Resekort
Utan valutapåslag
Utan avgift
Företagskort
Sortera efter
Mest relevant
Högst betyg
Lägst ränta
Flest beviljade
Högst kreditgräns
Nyast
 • Populärast 2024

  Kostnadsfria företagsutlägg

  Qred Kreditkort logo

  Qred Kreditkort

  Gå vidare Qred Kreditkort recension Betyg: 4.0/5Payup graderar betalkort baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, förmåner, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.

  Kostnadsfria företagsutlägg

  Qred Kreditkort

  Upp till 2 000 000 kr i kredit
  • Kreditgräns:2 000 000 kr
  • Årsavgift:0 kr
  • Ränta (Effektiv):1,95% (1,95%)
  • Räntefritt:45 dagar
  Fördelar:
  • Kostnadsfritt: inga års- eller månadsavgifter.
  • 0 % ränta om saldot betalas varje månad.
  • Snabb och enkel ansökningsprocess.
  • Användarvänlig app.
  • Säker användning.
  • Kan användas utomlands överallt där Visakort accepteras.
  • 0 % valutaväxlingspåslag.
  • Kundsupport via telefon, e-post och chatt.
  Nackdelar:
  • Endast en användare per kort och app.
  • Ingen kundsupport på helgerna.
  • Kan inte användas för att betala fakturor till företag utanför Sverige.
  • Kan inte användas för kontantuttag.
  • Betalkort: krediten betalas tillbaka vid slutet av månaden.
  • Upp till 50 000 kr i kredit.
  • Varje anställd kan ha ett eget kort.
  • Mobilapp som ger en överblick över företagets utgifter och utlägg.
  • Ingen ränta första 45 dagarna.
  • Inga års- eller månadsavgifter för kortet.
  • Ingen uttagsavgift.
  Krav för att kunna få Qred Kreditkort:
  • Måste vara minst 18 år gammal
  • Måste vara folkbokförd i Sverige
  • Måste ha en betalningshistorik fri från betalningsanmärkningar

Vad är ett affärskreditkort?

Affärskreditkort är ett viktigt verktyg i företagsvärlden, utformade för att möta specifika behov när det gäller betalning och pengahantering. De är inte bara en metod för att genomföra affärstransaktioner, utan också en resurs för bokföring och utgiftshantering. Nedan tar vi en närmare titt på de specifika egenskaperna hos dessa kort samt hur de skiljer sig från privata kreditkort.

Definition och grundläggande egenskaper

Ett affärskreditkort, även kallat affärskort, är ett kreditkort som är avsett för företag och deras affärsrelaterade utgifter. Det är ett finansiellt verktyg som företag och organisationer kan använda för att hantera inköp, resekostnader, underhåll och andra affärsutgifter på en effektiv och organiserad sätt. I motsats till ett privat kreditkort är ett affärskreditkort ofta kopplat direkt till företagets bankkonto och har funktioner som underlättar bokföring och redovisning. Det kan också erbjuda specialiserade belöningar, rabatter och förmåner som är skräddarsydda för företagsbehov.

Grundläggande egenskaper av ett affärskreditkort inkluderar ofta:

 • Högre kreditgräns än privatkort
 • Möjlighet till flera kort åt samma konto för anställda
 • Avancerade rapportverktyg för spårning och analys av utgifter
 • Rabattprogram och belöningspunkter på affärsrelaterade inköp
 • Möjlighet till automatisk synkronisering med bokföringsprogram

Skillnader mellan affärskreditkort och privata kreditkort

Det finns flera viktiga skillnader mellan affärskreditkort och privata kreditkort, och dessa skillnader är avgörande när man väljer vilket kort som är lämpligast för en viss användning.

 1. Ansvarsområde: Med ett affärskreditkort är det företaget som är ansvarig för att betala fakturan, inte den enskilda individen, såvida inte annat är avtalat.
 2. Kreditgräns: Affärskreditkort tenderar att ha högre kreditgränser för att passa företagets behov, vilket underlättar större inköp och affärstransaktioner.
 3. Bokföring och Redovisning: Affärskreditkort kommer ofta med redovisningstjänster och rapportverktyg som är anpassade för företagsanvändning. Detta underlättar arbetet med bokföring och budgetuppföljning.
 4. Belöningsstruktur: Belöningssystemen i affärskreditkort är ofta skräddarsydda för affärsrelaterade utgifter som resor, hotell, och kontorsmaterial.
 5. Räntor och Avgifter: Affärskreditkort kan ha andra räntestrukturer och avgifter jämfört med privata kreditkort, inklusive förmåner som lägre ränta på affärsinköp eller ingen årsavgift under det första verksamhetsåret.
 6. Flera Användare: Det är vanligt att affärskreditkort tillåter flera kortinnehavare under samma konto, vilket gör det enklare att hantera anställdas utgifter.

Att förstå dessa skillnader är viktigt för att göra en informerad beslut om vilken typ av kreditkort som bäst uppfyller dina eller ditt företags behov.

Typer av affärskreditkort

Affärskreditkort kommer i olika varianter, anpassade för olika företagsbehov och användningsområden. Det kan vara fördelaktigt att förstå de olika typerna av kort för att bättre kunna utvärdera vilket som passar ditt företags specifika krav och mål. Nedan följer en genomgång av några av de vanligaste typerna av affärskreditkort.

Kort med belöningsprogram

Belöningsprogram är vanliga i affärskreditkort och kan inkludera allt från resepoäng till cashback på inköp. Denna typ av kort är idealisk för företag som har stora utgifter i kategorier där belöningarna är mest fördelaktiga, till exempel rese- och hotellkostnader, kontorsmaterial eller drivmedel.

Du kan se alla affärskreditkort som har belöningsprogram med hjälp av Payup, genom att granska de olika affärskreditkorten som är tillgängliga ovan.

Kort med låg ränta

För företag som förväntar sig att ha en kvarvarande balans från månad till månad kan ett kort med låg ränta vara ett kostnadseffektivt val. Dessa kort har ofta lägre räntor på utestående saldo, vilket kan minska den totala finansiella bördan för företaget.

Du kan använda Payup för att se kort som har låg ränta på följande sätt:

 1. Skrolla upp till vår lista med affärskreditkort ovan.
 2. Tryck på Sortera efter.
 3. Välj Lägst ränta.

Kort med hög kreditgräns

Kort med hög kreditgräns är utformade för företag som behöver större finansiell flexibilitet för att hantera stora inköp eller investeringar. Detta kan vara särskilt användbart för snabbväxande företag eller de som hanterar stora projekt som kräver omfattande resurser.

Du kan se affärskreditkortens kreditgränser på Payup, genom att titta på värdet av Kreditgräns bredvid de olika kortalternativen ovan.

Branschspecifika kreditkort

Vissa kort är anpassade för särskilda branscher och kommer med fördelar som är skräddarsydda för dessa sektorer. Till exempel kan ett kort för byggsektorn erbjuda rabatter på byggmaterial, medan ett kort för resebranschen kan inkludera fördelar som gratis bagage eller prioriterad boarding.

Genom att välja rätt typ av affärskreditkort kan du inte bara göra hanteringen av företagets finanser smidigare, men även dra nytta av specifika fördelar som kan bidra till företagets framgång.

Varför använda affärskreditkort?

Att välja att använda ett affärskreditkort för företagets finansiella behov kommer med en rad fördelar som kan underlätta företagsdriften och bidra till företagets framgång. Nedan går vi igenom några av de påtagligaste fördelarna med att använda ett affärskreditkort.

Likviditet och kassaflöde

Ett affärskreditkort kan vara ett effektivt verktyg för att förbättra företagets likviditet och kassaflöde. Kreditgränsen på kortet fungerar som en tillfällig ”reserv” av kapital som kan användas vid behov, vilket kan vara särskilt värdefullt för små och medelstora företag. Detta kan vara till hjälp för att täcka oväntade utgifter eller för att utnyttja tidsbegränsade affärsmöjligheter utan att dränera företagets kassaflöde.

Bokföring och redovisning

Affärskreditkort erbjuder ofta detaljerade rapporter och övervakningsverktyg som kan kopplas direkt till företagets bokföringssystem. Detta underlättar för redovisningsavdelningen att spåra och kategorisera utgifter, vilket gör det enklare att följa upp och analysera företagets finansiella hälsa. Många kort erbjuder också automatiska alarm och varningar för ovanliga eller misstänkta transaktioner, vilket kan hjälpa till att upptäcka och förebygga bedrägeri.

Användbarhet för affärsresor

För företag som har anställda som reser regelbundet kan ett affärskreditkort med reseförmåner vara väldigt användbart. Dessa kort kan erbjuda förmåner som reseförsäkringar, tillgång till flygplatslounger, och bonuspoäng som kan bytas mot flygresor eller hotellvistelser. Detta kan inte bara göra resandet mer bekvämt, utan också leda till betydande kostnadsbesparingar över tid.

Inköpsförmåner och rabatter

Många affärskreditkort kommer med ett sortiment av inköpsförmåner som kan inkludera allt från rabatter på kontorsmaterial till cashback på specifika typer av inköp. Dessa förmåner kan snabbt addera upp och bidra till att sänka företagets totala driftskostnader. Detta är särskilt värdefullt för företag med stora volymer av regelbundna inköp.

Att använda ett affärskreditkort strategiskt kan alltså erbjuda ett flertal fördelar som går utöver den enkla bekvämligheten att inte behöva använda kontanter eller skriva ut fakturor. Från förbättringar i kassaflödshanteringen till förenklad redovisning och extra förmåner, finns det många skäl för företag att överväga att använda affärskreditkort.

Krav och kvalifikationer för att ansöka

Att förstå vilka kvalifikationer och krav som gäller för att ansöka om ett affärskreditkort är kritiskt för att förbereda en lyckad ansökan. Varje kreditkortsutgivare har sina egna specifika krav, men det finns flera gemensamma faktorer som ofta tas i beaktande. Nedan går vi igenom dessa viktiga aspekter som du bör vara medveten om när du funderar på att ansöka om ett affärskreditkort.

Kreditupplysning och kreditvärdighet

De flesta kreditkortsutgivare kommer att genomföra en kreditupplysning för att bedöma företagets, och ibland ägarens, kreditvärdighet. En hög kreditvärdighet kan inte bara öka chanserna för att bli godkänd, utan kan också leda till bättre villkor som lägre räntor eller högre kreditgränser. Det är därför viktigt att ha en god kreditvärdighet eller ta steg för att förbättra den innan du ansöker.

Företagets storlek och omsättning

Storleken på ditt företag och dess årliga omsättning är andra faktorer som kan påverka din ansökan. Vissa kort är utformade för små och medelstora företag och har lägre krav på omsättning, medan andra är avsedda för större företag och kan ha högre minimikrav. Det är viktigt att söka efter kort som passar ditt företags profil för att öka chansen att din ansökan blir godkänd.

Övriga krav

Förutom de ovanstående grundläggande kvalifikationerna finns det ibland också andra krav som måste uppfyllas. Dessa kan inkludera allt från att företaget måste vara registrerat i Sverige till specifika licenser och tillstånd beroende på din bransch. Det kan också finnas krav på att företaget har varit verksamt under en viss tid eller att det inte har några utestående skulder.

För att maximera dina chanser att få ett affärskreditkort som passar ditt företags behov är det viktigt att noga gå igenom alla krav och kvalifikationer som ställs av kreditkortsutgivaren. Detta inkluderar inte bara att förstå de formella kriterierna, utan också att förbereda företagets finansiella dokumentation och eventuellt även förbättra din egen och företagets kreditvärdighet.

Ansökningsprocessen via Payup

Om du planerar att använda Payup för att hitta det lämpligaste affärskreditkortet för ditt företag, finns det vissa specifika steg och krav att vara medveten om. Payup förenklar och effektiviserar processen genom att samla information om flera kreditkortsutgivare på en och samma plats. Nedan går vi igenom hur du går tillväga när du använder Payup för att ansöka om ett affärskreditkort.

Steg för steg-guide

 1. Förberedelse: Innan du börjar ansökningsprocessen, se till att du har all nödvändig information och dokumentation till hands. Detta inkluderar företagsuppgifter, finansiella rapporter och eventuell annan dokumentation som kan behövas.
 2. Val av kort: Skrolla upp till vår lista över tillgängliga affärskreditkort och identifiera det kort som passar bäst för ditt företags behov. Ta hänsyn till räntor, kreditgränser, belöningsprogram och andra förmåner.
 3. Ansökningsformulär: Fortsätt till kortet och fyll i ansökningsformuläret med all nödvändig information. Detta görs online men kan i vissa fall också göras via post.
 4. Inskickande av dokument: Vid begäran, skicka in de nödvändiga dokumenten, vilka ofta inkluderar finansiella rapporter, verifikation av företagsinformation och eventuella andra nödvändiga handlingar.
 5. Kreditupplysning: Vänta medan kreditkortsutgivaren genomför en kreditupplysning för att bedöma din och företagets kreditvärdighet.
 6. Godkännande eller avslag: Efter att all information har granskats kommer du att få besked om du har godkänts eller inte. Om du godkänns kommer du att få information om ditt kort, inklusive kreditgräns och ränta.

Dokumentation som behövs

Vanligtvis behöver du förbereda följande typer av dokument:

 • Företagsregistrering: Bevis på att företaget är registrerat och verksamt, ofta i form av ett organisationsnummer.
 • Finansiella rapporter: Det kan inkludera allt från senaste bokslut till mer detaljerade finansiella uttalanden beroende på företagets storlek och den specifika kreditkortsutgivaren.
 • Verifikation av företagsinformation: Detta kan inkludera dokument som styrker företagets adress, de som har behörighet att företräda företaget och så vidare.
 • Övrig dokumentation: Detta kan variera beroende på bransch och den specifika kreditkortsutgivaren, men kan inkludera licenser, tillstånd eller andra formella godkännanden som behövs för att bedriva verksamhet.

Genom att förstå och förbereda för dessa steg och krav kan du effektivisera ansökningsprocessen och öka chansen att din ansökan blir godkänd. Detta är avgörande för att kunna dra full nytta av de många fördelar som ett affärskreditkort kan erbjuda.

Risker och nackdelar

Även om affärskreditkort kan erbjuda många fördelar som bättre likviditet och förenklad bokföring, är det viktigt att också vara medveten om de potentiella riskerna och nackdelarna. Dessa kan i värsta fall få negativa ekonomiska konsekvenser för ditt företag. Nedan kommer vi att gå igenom de viktigaste riskerna och nackdelarna med att använda affärskreditkort.

Skuldsättning och räntekostnader

En av de största riskerna med affärskreditkort är möjligheten att snabbt skuldsätta företaget, särskilt om kortet används oansvarigt. Räntorna på affärskreditkort kan vara höga, och om saldot inte betalas i tid kan räntekostnaderna snabbt ackumuleras. Det är därför viktigt att noggrant hantera kortanvändningen och se till att du har en betalningsplan på plats för att undvika onödiga räntekostnader.

Potentiella avgifter och straffräntor

Förutom den vanliga räntan kan det finnas andra potentiella kostnader, såsom årsavgifter, sena betalningsavgifter och övertrasseringar. Vissa kort har också straffräntor som träder i kraft om en betalning missas eller om kreditgränsen överskrids. Det är därför avgörande att noggrant läsa igenom avtalet och vara medveten om alla avgifter och potentiella straff som kan tillkomma.

Risk för bedrägeri och obehörig användning

Som med alla kreditkort finns det en risk för bedrägeri och obehörig användning. Företagskort är inget undantag och kan till och med vara särskilt utsatta om flera anställda har tillgång till kortet. Det är viktigt att ha strikta riktlinjer och övervakningssystem för att minimera denna risk. Många kreditkortsutgivare erbjuder också säkerhetsfunktioner som kan hjälpa till att skydda mot obehörig användning, men det är ändå viktigt att själv vara proaktiv i sin riskhantering.

För att minimera dessa risker är det nödvändigt att noggrant hantera användningen av affärskreditkortet och vara väl informerad om alla potentiella kostnader och risker. Detta inkluderar att regelbundet granska kontoutdrag, sätta upp interna kontroller och säkerställa att alla anställda som har tillgång till kortet är väl informerade om företagets riktlinjer och bästa praxis.

Så skyddar du dig och företaget

För att maximera fördelarna och minimera riskerna med affärskreditkort är det viktigt att vidta adekvata säkerhetsåtgärder. Det inkluderar allt från val av rätt kreditkort med lämpliga säkerhetsfunktioner till interna riktlinjer och rutiner för att hantera eventuella säkerhetsincidenter. Nedan fokuserar vi på hur du kan skydda dig och ditt företag från potentiella risker som kan uppstå vid användning av affärskreditkort.

Säkerhetsåtgärder och verifiering

Att välja ett kort med starka säkerhetsfunktioner är en bra början. Detta kan inkludera funktioner som dubbel autentisering, SMS-notifikationer vid större inköp eller misstänkt aktivitet, samt möjligheten att omedelbart spärra kortet via en app eller onlineportal.

Det är också rekommenderat att ha interna riktlinjer och processer för användningen av affärskreditkort. Det kan exempelvis inkludera:

 • Regler för vilka inköp som får göras med kortet.
 • Vilka anställda som har behörighet att använda företagets kort.
 • Rutiner för regelbunden granskning av korttransaktioner för att upptäcka eventuella oegentligheter.

Hantering av missbruk eller förlust av kortet

Om ett kort går förlorat eller blir stulet, eller om du upptäcker obehörig användning, är det viktigt att agera snabbt. Nedan följer några steg att följa:

 1. Spärra kortet: Det första du bör göra är att omedelbart spärra kortet för att förhindra ytterligare obehörig användning. Detta görs vanligtvis via kreditkortsutgivarens kundtjänst eller onlineportal.
 2. Anmäl till polisen: Om kortet har stulits eller det har skett en obehörig transaktion bör du göra en polisanmälan.
 3. Kontakta kreditkortsutgivaren: Anmäl förlusten eller det obehöriga uttaget till kreditkortsutgivaren. De kan ge dig information om nästa steg i processen och eventuell återbetalning.
 4. Översyn av säkerhetsrutiner: Efter en incident är det en bra idé att granska och eventuellt uppdatera dina säkerhetsrutiner och -riktlinjer för att förhindra framtida incidenter.

Genom att vara proaktiv och implementera starka säkerhetsåtgärder och riktlinjer kan du minimera risken för ekonomisk förlust och andra negativa konsekvenser av att använda affärskreditkort. Detta hjälper dig att bibehålla kortets många fördelar utan att utsätta dig eller ditt företag för onödiga risker.

Affärskreditkortets påverkan på kreditvärdigheten

Affärskreditkort kan ha en direkt påverkan på både företagets och den personliga kreditvärdigheten, beroende på hur kortet används och hanteras. Det är viktigt att förstå dessa dynamiker för att säkerställa att kreditkortet fungerar som en tillgång snarare än en belastning. Nedan går vi igenom hur användning av affärskreditkort kan påverka kreditvärdigheten.

För företaget

Användning av affärskreditkort kan hjälpa till att bygga upp företagets kreditvärdighet om det används på ett ansvarsfullt sätt. Detta inkluderar att:

 • Betala hela fakturan i tid.
 • Undvika att överskrida kreditgränsen.
 • Använda kortet för affärsrelaterade utgifter snarare än personliga utgifter.

En god kredithistorik kan underlätta för företaget att få tillgång till andra former av finansiering i framtiden, som lån eller andra kreditlösningar.

För den personliga ekonomin

I vissa fall kan företagets affärskreditkort även ha en inverkan på ägarens eller direktörens personliga kreditvärdighet. Detta är särskilt sannolikt i småföretag eller enskilda firmor där ägaren personligen ansvarar för företagets skulder.

 • Om företaget inte kan betala tillbaka sin skuld, kan detta negativt påverka ägarens kreditvärdighet.
 • Vissa kreditkortsutgivare rapporterar företagets betalningshistorik till konsumentkreditbyråer, vilket kan påverka ägarens kreditpoäng.

Det är därför viktigt att hålla en strikt separation mellan företagets och den personliga ekonomin och att noggrant övervaka användningen av affärskreditkortet för att skydda bådas kreditvärdighet.

Genom att vara medveten om hur affärskreditkort kan påverka kreditvärdigheten, och genom att agera ansvarsfullt, kan du minimera risken för negativa effekter samtidigt som du tar vara på kortets potentiella fördelar.

Affärskreditkort och skatter

Förutom att ge dig bättre likviditet och förenkla ditt företags bokföring kan ett affärskreditkort även ha en påverkan på ditt företags skattesituation. Det är viktigt att förstå de skatterelaterade aspekterna av att använda ett affärskreditkort, eftersom det kan påverka ditt företags ekonomiska resultat. Nedan går vi igenom hur användning av affärskreditkort relaterar till skatter som moms och avdragsgilla företagskostnader.

Momsåterbäring

Om du använder ditt affärskreditkort för att göra inköp som är relaterade till ditt företag, kan du i de flesta fall dra av momsen. Det är viktigt att:

 • Spara alla kvitton och fakturor som är kopplade till ditt affärskreditkort.
 • Se till att dessa dokument tydligt markerar momsen för varje inköp.
 • Bokföra dessa transaktioner korrekt så att de kan rapporteras vid momsdeklarationen.

Momsåterbäring kan bli en betydande ekonomisk fördel om det hanteras korrekt, så det är viktigt att ha god ordning på all dokumentation.

Skatteavdrag för företagskostnader

Många av de utgifter du gör med ditt affärskreditkort kan vara avdragsgilla som företagskostnader vid inkomstdeklarationen. Detta kan inkludera:

 • Resekostnader
 • Material och inventarier
 • Kostnader för marknadsföring och reklam
 • Eventuella räntekostnader eller avgifter relaterade till kreditkortet

För att dra nytta av dessa avdrag måste du:

 • Hålla en noggrann bokföring där det tydligt framgår vilka utgifter som har gjorts.
 • Spara alla kvitton och fakturor som bevis för de avdragsgilla kostnaderna.
 • Se till att dessa kostnader är strikt relaterade till företagets verksamhet.

För att maximera ditt företags skattefördelar är det viktigt att ha god kännedom om de skatterelaterade aspekterna av att använda ett affärskreditkort. Korrekt hantering och dokumentation är nyckeln till att dra nytta av möjliga avdrag och momsåterbäring.

Regelverk och lagstiftning kring affärskreditkort i Sverige

Att förstå det rättsliga landskapet är viktigt för varje företag som använder eller överväger att använda affärskreditkort. Detta är särskilt viktigt i Sverige där det finns flera regler och lagar som reglerar användningen av kreditkort i företagssammanhang. Nedan kommer vi att behandla två viktiga delar: Finansinspektionens riktlinjer och data- och sekretesslagar.

Finansinspektionens riktlinjer

Finansinspektionen är den myndighet i Sverige som reglerar finansiella marknader. Myndigheten har flera riktlinjer som kreditkortsutgivare måste följa, inklusive:

 • Krav på att utföra en ordentlig kreditupplysning innan ett affärskreditkort utfärdas.
 • Regler för hur räntor och avgifter får beräknas och meddelas.
 • Skyldigheter att informera om potentiella risker med kreditkortsanvändning.

Följaktligen är det viktigt för företag att ha kunskap om dessa riktlinjer för att förstå sina rättigheter och skyldigheter i förhållande till kreditkortsutgivaren.

Data- och sekretesslagar

När det gäller användningen av affärskreditkort i Sverige finns det även specifika regler för hantering av person- och företagsdata. Dessa inkluderar:

 • Dataskyddsförordningen (GDPR): Krav på hur personuppgifter som samlas in via kreditkortstransaktioner ska hanteras.
 • Banksekretess: Reglerar hur och när banken får dela information om företagets finansiella transaktioner.

Överträdelser av dessa lagar kan leda till böter och andra rättsliga påföljder, så det är kritiskt för företag att vara medvetna om sina skyldigheter.

Förståelse för det rättsliga ramverket kring användning av affärskreditkort i Sverige är avgörande för att undvika potentiella fallgropar. Det kan också hjälpa företag att göra mer informerade val när det kommer till val av kreditkortsutgivare och användning av kreditkort i företagsverksamheten.

Checklista: Så väljer du rätt affärskreditkort för ditt företag

Att välja rätt affärskreditkort för ditt företag kan vara en komplex process som involverar flera olika faktorer. Ett väl genomtänkt beslut kan ge ditt företag många fördelar, medan ett felaktigt val kan leda till oönskade konsekvenser. För att göra det enklare har vi utarbetat en checklista som innehåller steg för att utvärdera ditt företags behov och hur du kan jämföra olika erbjudanden.

Steg för att utvärdera behov och erbjudanden

 1. Identifiera företagets behov: Tänk igenom vilka finansiella behov företaget har. Behöver du en hög kreditgräns, låg ränta, eller kanske belöningsprogram?
 2. Budget och kassaflöde: Gör en realistisk uppskattning av företagets ekonomi för att bedöma vilken typ av kreditgräns och vilka villkor som är lämpligast.
 3. Jämför erbjudanden: Använd jämförelsesidor som Payup eller ta offerter direkt från banker och kreditkortsföretag för att jämföra olika affärskreditkort.
 4. Läs det finstilta: Var noga med att gå igenom alla villkor och avgifter, inklusive räntor, årsavgifter och eventuella andra kostnader.
 5. Konsultera rådgivare: Det kan vara klokt att konsultera en finansiell rådgivare eller en revisor för att se till att du gör det fördelaktigaste valet för ditt företag.

Mall för jämförelse och utvärdering

För att strukturera din jämförelse kan det vara hjälpsamt att skapa en tabell eller ett kalkylblad där du listar följande parametrar:

 1. Utgivare: Namnet på banken eller kreditkortsföretaget.
 2. Kreditgräns: Hur hög är den tillåtna kreditgränsen?
 3. Ränta: Vad är den effektiva räntan inklusive alla avgifter?
 4. Årsavgift: Finns det en årsavgift och i så fall, hur mycket?
 5. Förmåner och belöningar: Finns det några lojalitetsprogram, rabatter eller försäkringar som ingår?
 6. Betalningsvillkor: Hur lång är den räntefria perioden och vad gäller för återbetalning?
 7. Krav och kvalifikationer: Vilka är de grundläggande kraven för att ansöka om kortet?

Genom att systematiskt gå igenom dessa steg och använda en jämförelsemall kommer du att ha en bättre utgångspunkt för att välja det affärskreditkort som passar ditt företags behov bäst.

Vanliga frågor och svar

Ja, det är ofta möjligt att ändra kreditgränsen på ditt affärskreditkort. Processen för detta varierar mellan olika utgivare, men det kan kräva en ny kreditupplysning och godkännande från kreditkortsutgivaren.

Det finns generellt ingen övre åldersgräns för att skaffa ett affärskreditkort. Dock kan kreditvärdigheten och företagets finansiella stabilitet påverka godkännandet.

Ja, de flesta affärskreditkort kan användas internationellt. Var dock medveten om att utländska transaktionsavgifter och valutaväxlingsavgifter kan tillkomma.

Huruvida försäkringar på affärskreditkort gäller även för anställda varierar mellan olika kortutgivare och försäkringspaket. Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant för att se vilka som omfattas.

Ja, många moderna affärskreditkort erbjuder integrationer med populära bokföringssystem. Detta kan underlätta för redovisning och skattehantering.

Leveranstiden för ett affärskreditkort kan variera, men det tar ofta mellan en till tre veckor från det att din ansökan har godkänts.

Ja, det finns kreditkort som är speciellt utformade för nystartade eller mindre företag. Dessa kan dock ha lägre kreditgränser och färre förmåner jämfört med kort som riktar sig till etablerade företag.

Om du har gått i personlig borgen för företagets kreditkort kan din personliga kreditvärdighet påverkas negativt om företaget inte kan betala av sin skuld.

Ja, det är möjligt att ha flera affärskreditkort, antingen från samma eller olika utgivare. Varje kort kommer dock med sina egna villkor, avgifter och kreditgränser, så det är viktigt att noggrant överväga detta.