Juridisk hjälp

Juridisk hjälp: Rättsärenden, avtal, kontrakt & mer

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Lexly

Bästa sättet att få juridisk hjälp 2024

Lexly är det bästa sättet att få juridisk hjälp 2024. Lexly erbjuder privatpersoner och företag juridisk hjälp på ett smidigt och enkelt sätt. Lexly vill göra juridiken tillgänglig för alla med hjälp av innovativ teknik, hög juridisk kompetens och stort fokus på kunden. Tjänsten skräddarsys efter användarens behov tack vare ett kostnadsfritt frågeformulär på hemsidan. Lexly erbjuder även möjligheten att prata med en jurist direkt via telefon och videosamtal.

Jämför juristtjänster i Sverige 2024

Populärast 2024
Lexly logo
 • Digital, juridisk rådgivning
 • Hjälp med avtal
 • För privatpersoner och företag
 • Videosamtal med jurist direkt i appen

Lexly

Digital, juridisk rådgivning direkt i din mobil. För både privatperson och företag. Lexly hjälper dig med allt från avtal och kontrakt till frågor och ärenden.

Vad juridisk hjälp är

Juridisk hjälp är rådgivning och stöd som erbjuds av advokater eller andra juridiska specialister för att hjälpa människor och företag med juridiska frågor. Det kan innebära rådgivning om olika lagar och rättsliga processer, hjälpa till att förbereda dokument eller att representera en person eller ett företag i en domstol eller andra rättsliga forum.

Juridisk hjälp kan erbjudas av jurist- och advokatbyråer, men även av banker. På senare tid har legaltech blivit populärt. Det står för legal technology och betyder juridisk teknologi på svenska. Det är en tjänst som innebär att du kan få hjälp med dina juridiska ärenden digitalt, och du behöver inte besöka fysiska juristbyråer eller advokatfirmor för att diskutera dina ärenden. Exempel på företag som erbjuder legaltech är Lexly.

Så här fungerar det

På samma sätt som man idag kan använda tjänster som Kry och MinDoktor för att tala med legitimerade sjuksköterskor direkt via mobilen, så kan man idag även använda tjänster som Lexly för att tala med certifierade jurister, direkt via mobilen.

Digitala juristbyråer ger en flexibilitet och tillgänglighet som är svår att hitta bland fysiska juristbyråer.

Till exempel kan du:

 • Tala med jurister var du än är.
 • Få svar på komplicerade som enklare frågor.
 • Få rådgivning, hjälp och vägledning.
 • Köpa färdiggjorda avtal och kontrakt.

För dig som behöver hjälp med mindre ärenden, svårare ärenden eller helt enkelt inte vet var du ska börja så kan en digital juristbyrå, som finns på nätet, vara ett bra alternativ att börja från. Lista över digitala juristbyråer som kan hjälpa dig med dina ärenden

De digitala juristbyråerna fungerar så här:

 • Upprätta avtal, köpeavtal, kontrakt och komma igång med juridiska dokument: Besök helt enkelt tjänstens hemsida och beställ den hjälp du behöver. Du betalar direkt på tjänstens hemsida och får det du behöver direkt på mailen. Du kan även kontakta tjänsten direkt, antingen via chatt på hemsidan eller telefon, för att specialanpassa din hjälp och få vägledning, så att du får den hjälp du behöver på rätt sätt.
 • Frågor eller hjälp genom rättsliga processer: Boka helt enkelt ett videomöte med en jurist, antingen online eller direkt via appen, och prata med en jurist för att få svar på dina frågor.

Tjänsterna kan liknas med de ”TeleMed”-tjänster, d.v.s. medicinsk hjälp genom telefonen, som numer används i stor utsträckning. På samma sätt som man kan få snabb hjälp med medicinska ärenden, t.ex. med hjälp av appar som Kry, så kan man numer även få snabb hjälp med juridiska ärenden, t.ex. med hjälp av appar som Lexly, ifall behovet skulle uppstå.

Vad du kan få hjälp med

Digitala juristbyråer kan inte bara ge dig rådgivning och vägledning via mobilen, de kan även hjälpa dig med följande:

Du kan även få hjälp vid:

 • Konflikter
 • Tvister
 • Rättsärenden

De allra flesta digitala juristtjänster erbjuder även kostnadsfria möten och gratis vägledning som hjälper dig hitta till rätt produkt för dina behov.

Gratis juridisk hjälp går att få

Juristbyråer som är digitala erbjuder ofta kostnadsfri och gratis hjälp, som kan hjälpa dig med olika juridiska frågor. Behöver du personlig hjälp, till exempel juridisk representation eller hjälp med diverse rättsärenden, så tillkommer det en kostnad.

Den kostnadsfria hjälpen fungerar så här:

 1. Du bokar ett kostnadsfritt möte med en jurist där du kan ställa frågor och få svar, rådgivning och vägledning.
 2. Hjälpen är kostnadsfri och du betalar inget.
 3. Behöver du ytterligare hjälp, till exempel juridisk representation eller hjälp där juristen utför en tjänst åt dig, såsom att producera köpeavtal eller hjälp med rättsärenden, så kommer det därefter att tillkomma en kostnad. Hur mycket hjälpen hade kostat informerar juristen dig om under mötet.

Hjälp genom hemförsäkringen

I hemförsäkringen ingår rättsskydd, som täcker kostnader som uppstår vid tvister, rättsmål och andra juridiska processer.

Om du har en hemförsäkring så bör du kontakta försäkringsbolaget du är kund hos och ta reda på om de kan hjälpa dig med dina rättsärenden. De kan nämligen ge dig ersättning för juridiska kostnader och utgifter som uppstår i samband med rättsliga ärenden. I vissa fall kommer du att behöva gå via den juristbyrå som försäkringsbolaget har ett samarbete med, men i vissa fall kommer du att även kunna välja vilken juristbyrå som du vill gå via helt själv, så länge juristbyrån är en certifierad sådan. Ta reda på vilken hemförsäkring du har

För företagare

Även företagare kan få juridisk hjälp online. Precis som för privatpersoner så bokar du ett möte med den den juristbyrå som du vill ta hjälp utav och går därefter vidare.

Juristbyråerna som listas ovan är både digitala och erbjuder hjälp till företag.

Priser och Kostnader

Kostnaderna för juridisk hjälp ligger vanligen mellan 1000 kr och 10 000 kr, beroende på vilken hjälp du behöver. Pris för avtal, kontrakt och dokument är vanligtvis mellan 1000 kr och 3000 kr, beroende på avtalet, kontraktet och dokumentet du behöver.

Olika juristbyråer kostar olika, dock brukar följande modell vanligtvis gälla:

 • Möten för hjälp, vägledning och rådgivning är gratis och kostnadsfria.
 • Upprättelse av dokument och avtal kostar, ofta mellan 1000 kr och 3000 kr.
 • Personligt jobb utfört av en legitimerad jurist kostar per arbetad timme.

Eftersom antalet juristbyråer som finns på nätet är få till antal är det inte stora skillnader på priserna, dock tjänar du alltid på att jämföra priserna du kan få hos olika juristbyråer innan du bestämmer dig för att gå vidare med ett.

Priserna på olika avtal och dokument bestäms främst av avtalens och dokumentens storlek. Komplicerade avtal och dokument kostar i regel mer än enklare avtal och dokument. De flesta juristbyråer skriver ut priserna direkt på hemsidan, så att du kan se vilka kostnader som gäller för olika avtal innan du går vidare och lägger en beställning.

Även bankerna erbjuder juridisk hjälp

Även bankerna erbjuder juridisk hjälp.

Till exempel:

 • Nordea
 • SEB
 • Swedbank
 • Handelsbanken
 • Danske Bank
 • M.fl.

Oftast är det rådgivning du får på plats, på bankkontoret, och du behöver boka tid med banken och besöka deras bankkontor för att kunna tala med en jurist och få den hjälp du behöver. Det kan vara ett bra alternativ för den som inte vet var de ska börja och snabbt behöver ha juridisk hjälp.

För att få juridisk hjälp av din bank så behöver du kontakta din bank och boka ett möte. Precis som med digitala juristbyråer så brukar mötet vara kostnadsfritt, du och juristen går igenom din situation och sedan bestämmer ni er för vilka lösningar ni ska ta till.

För pensionärer

Även pensionärer kan få digital juridisk hjälp, precis som alla andra. För att få juridisk hjälp som pensionär väljer du helt enkelt den juristtjänst som passar dig och bokar ett möte. Precis som i alla andra fall så är det inledande mötet kostnadsfritt, och det är sedan de lösningar som du och juristen kommer överens om, som kommer att kosta.

Relaterat: Vilka digitala försäkringar är bäst 2024?

Vanliga frågor och svar

Juridisk hjälp omfattar allt från rådgivning och hjälp till vägledning genom juridiska situationer och hjälp med avtal, köpekontrakt och mer.

Idag finns det lösningar som erbjuder juridisk hjälp online, ofta via app, video- eller telefonsamtal. Du bokar möte via appen och kan därefter prata med en jurist och få hjälp med dina juridiska ärenden direkt.

På Payup hittar du en lista över tjänster som erbjuder digital juridisk hjälp. Se en lista.

De flesta tjänster visar priset för tjänsten direkt på hemsidan innan du lägger en beställning.

Relaterad läsning