Kom igång

Investera i Vete: Här Kommer Du Igång 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Plus500

Bästa plattformen för att investera i vete 2023 enligt Payup

Plus500 är den bästa plattformen för att investera i vete enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Se Plus500s villkor

Bästa mäklarna för att investera i vete 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Plus500

  På Plus500 kan du investera i:
  • Råvaror

  En av världens främsta. På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  På IG kan du investera i:
  • Råvaror
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 kr
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • eToro

  På eToro kan du investera i:
  • Råvaror

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50
  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Anledningar till att investera i vete

En av de bästa anledningarna till att investera i vete (wheat på engelska) är att råvaran är en riktig basvara. Vete används främst för att göra vetemjöl, som i sin tur används för att göra bröd, pasta, såser och mycket annat. Många av oss äter vete flera gånger om dagen utan att tänka på det.

Några vanliga anledningar till att investera i vete är att jordbruksmarknaden är grundläggande för vår livsmedelsförsörjning och ekonomi, att vete är en global råvara som används i många livsmedelsprodukter och kan skapa långsiktig efterfrågan, att investeringar i vete kan ge diversifiering till en investeringsportfölj och minska risk samt att priserna på vete kan vara volatila och skapa möjligheter att dra nytta av prisförändringar. Det är dock viktigt att notera att investeringar i råvaror som vete kan vara volatila och riskabla, och att det krävs noggrann analys och förståelse av marknaden innan man gör en investering.

Hur du investerar i vete

Det finns fyra primära sätt du kan investera i vete:

 1. CFD-kontrakt: En av de mest direkta sätten att investera i vete är genom CFD-kontrakt. Med dem kan du köpa eller sälja kontrakt som bara följer priset på vete, och du kan tjäna pengar om priset på vete går upp, eller förlora pengar om priset på vete går ner. Du kan även spekulera på det motsatta, d.v.s. att du tjänar pengar när priset på vete går ner, och förlora pengar när priset på vete går upp.
 2. ETFs: En annan smart metod är att investera i Exchange Traded Funds (ETFs) som fokuserar på jordbrukssektorn eller på vete specifikt. Genom att köpa en ETF får du exponering mot flera olika veteaktier och din risk sprids ut på flera företag. Exchange Traded Funds översätts till Börshandlade Fonder på svenska.
 3. Aktier: Du kan också köpa aktier i företag som är involverade i veteindustrin, såsom jordbruksföretag, spannmålsproducenter och livsmedelsföretag. Detta ger dig möjlighet att delta i företagens vinst och utveckling.
 4. Optioner: Du kan också köpa optioner på vete, vilket innebär att du har rätt att köpa eller sälja vete till ett visst pris vid ett visst datum. Denna investering kräver mer kunskap och erfarenhet än ETFs och aktier.

Det är viktigt att notera att investeringar i råvaror som vete oftast är förknippade med högre risk än traditionella aktie- och obligationsinvesteringar. Innan du investerar i vete eller någon annan råvara, se till att göra en noggrann analys av marknaden och investera endast de pengar du har råd att förlora.

Var du kan investera i vete

Det finns flera plattformar och mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för vete, inklusive följande:

 1. IG: IG är en mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för vete genom CFD-handel. De tillhandahåller även andra handelsinstrument för råvaror och har ett användarvänligt handelsgränssnitt. IG
 2. Plus500: Plus500 är en mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för vete genom CFD-handel. De erbjuder också andra råvaror och har en lättanvänd handelsplattform. Plus500
 3. eToro: eToro är en social handelsplattform som tillhandahåller investeringsmöjligheter för vete genom CFD-handel. eToro tillåter också investeringar i ETF:er som fokuserar på jordbrukssektorn, inklusive vete. eToro
 4. Avanza: Avanza är en svensk online-mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för vete genom ETF-investeringar. De erbjuder också investeringar i andra råvaror och aktier. Avanza

I listan ovan hittar du alla plattformar du kan använda för att investera i vete. Genom att välja plattformen som passar dig bäst kan du komma igång med din veteinvestering på bästa möjliga sätt.

Det är viktigt att notera att investeringar i vete och andra råvaror kan vara volatila och riskabla, och att det krävs noggrann analys och förståelse av marknaden innan man gör en investering. Det är också viktigt att välja en pålitlig mäklare eller plattform för att säkerställa en säker och pålitlig investering.

Blankning av vete

Blankning av vete innebär att man säljer en vete-position på marknaden, i förväntan om att vetepriset ska falla. Ett alternativ till att fysiskt sälja vete kan vara att använda sig av CFD (Contracts for Difference), som är en typ av finansiellt derivatinstrument.

CFD är en överenskommelse mellan två parter att utbyta skillnaden i pris för en tillgång (till exempel vete) mellan öppnings- och stängningspriset på kontraktet. Istället för att köpa eller sälja den underliggande tillgången direkt, handlar man CFD:er som låter investeraren spekulera i prisrörelser utan att faktiskt äga tillgången.

Genom att använda sig av CFD kan man dra nytta av både stigande och fallande vetepriser, vilket ger investeraren en större flexibilitet och möjlighet att spekulera på tillgångar oavsett marknadsförhållandena. Det är dock viktigt att notera att CFD-handel är riskfyllda handelsinstrument och att man kan förlora pengar lika snabbt som man kan tjäna dem. Det är därför viktigt att man har en tydlig handelsplan och riskhanteringsstrategi på plats innan man börjar handla.

För att blanka vete med CFD skapar du ett konto på en handelsplattform för CFD-kontrakt och väljer att öppna en sälj-position i vete. Din position kommer att tjäna pengar om priset på vete går ner och förlora pengar om priset på vete går upp.

Vanliga frågor och svar

Hur vet man vad man ska investera i?

Det finns inget svar på hur man vet vad man ska investera i, eftersom det beror på många faktorer, såsom personliga mål, risktolerans, marknadsförhållanden och mycket mer. Det är dock viktigt att man gör ordentlig research och söker råd från professionella rådgivare innan man investerar.

Vad använder man vete till?

Vete används huvudsakligen för att producera mjöl som används för att baka bröd, kakor, tårtor och andra bakverk. Det används också för att producera pasta, couscous och andra livsmedel. Utöver detta används vete också i kosmetika, mediciner och som foder för boskap.

Hur många sorters vete finns det?

Det finns tusentals olika sorters vete. De kan klassificeras i huvudgrupperna mjukvete och hårdvete, och kan även delas upp i olika subgrupper, baserat på deras egenskaper och användningsområden. Vanliga vetesorter inkluderar Durumvete, Emmer, Einkorn, Röd vete och Vit vete.

Är vete och havre samma sak?

Nej, vete och havre är inte samma sak. De tillhör båda samma sädesslag men de är olika arter. Havre har en mildare smak än vete och innehåller mer protein och fiber. Havre används vanligtvis för att göra havregryn, medan vete används för att göra mjöl för bakning och andra livsmedelsprodukter.