Kom igång

Investera i Soja: Här Kommer Du Igång 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Plus500

Bästa CFD-plattformen för att spekulera på soja 2023 enligt Payup

Plus500 är den bästa CFD-plattformen för att spekulera på soja 2023 enligt Payup. Plus500 är en av världens mest använda CFD-plattformar. De erbjuder ett stort antal CFD-instrument som sträcker sig från kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Kundtjänsten kan nås dygnet runt och insättningar kan göras med alla vanligaste insättningsmetoder, inklusive betalkort, banköverföringar och Trustly.

Se Plus500s villkor

Jämför 3 st. CFD-plattformar för att spekulera på soja 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Plus500

  På Plus500 kan du investera med:
  • Råvaror
  • Valutor

  En av världens främsta. På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100 USD
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  På IG kan du investera med:
  • Råvaror
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 SEK
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • eToro

  På eToro kan du investera med:
  • Råvaror
  • Valutor
  • Aktier
  • Fonder

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50 USD
  76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Anledningar till att investera i soja

En av de bästa anledningarna till att investera i soja är att det är en riktig basvara. Soja används främst för att göra matprodukter som tofu, sojamjölk, sojasås och mycket annat.

Några vanliga anledningar till att investera i soja är att jordbruksmarknaden är grundläggande för vår livsmedelsförsörjning och ekonomi, att soja är en global råvara som används i många livsmedelsprodukter och kan skapa långsiktig efterfrågan, att investeringar i soja kan ge diversifiering till en investeringsportfölj och minska risk samt att priserna på soja kan vara volatila och skapa möjligheter att dra nytta av prisförändringar. Det är dock viktigt att notera att investeringar i råvaror som soja kan vara volatila och riskabla, och att det krävs noggrann analys och förståelse av marknaden innan man gör en investering.

Hur du investerar i soja

Det finns fyra primära sätt du kan investera i soja:

 1. CFD-kontrakt: En av de mest direkta sätten att investera i soja är genom CFD-kontrakt. Med dem kan du köpa eller sälja kontrakt som bara följer priset på soja, och du kan tjäna pengar om priset på soja går upp, eller förlora pengar om priset på soja går ner. Du kan även spekulera på det motsatta, d.v.s. att du tjänar pengar när priset på soja går ner, och förlora pengar när priset på soja går upp.
 2. ETFs: En annan smart metod är att investera i Exchange Traded Funds (ETFs) som fokuserar på jordbrukssektorn eller på soja specifikt. Genom att köpa en ETF får du exponering mot flera olika sojaaktier och din risk sprids ut på flera företag. Exchange Traded Funds översätts till Börshandlade Fonder på svenska.
 3. Aktier: Du kan också köpa aktier i företag som är involverade i sojaindustrin, såsom jordbruksföretag, spannmålsproducenter och livsmedelsföretag. Detta ger dig möjlighet att delta i företagens vinst och utveckling.
 4. Optioner: Du kan också köpa optioner på soja, vilket innebär att du har rätt att köpa eller sälja soja till ett visst pris vid ett visst datum. Denna investering kräver mer kunskap och erfarenhet än ETFs och aktier.

Det är viktigt att notera att investeringar i råvaror som soja oftast är förknippade med högre risk än traditionella aktie- och obligationsinvesteringar. Innan du investerar i soja eller någon annan råvara, se till att göra en noggrann analys av marknaden och investera endast de pengar du har råd att förlora.

Var du kan investera i soja

Det finns flera plattformar och mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för soja, inklusive följande:

 1. IG: IG är en mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för soja genom CFD-handel. De tillhandahåller även andra handelsinstrument för råvaror och har ett användarvänligt handelsgränssnitt. IG
 2. Plus500: Plus500 är en mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för soja genom CFD-handel. De erbjuder också andra råvaror och erbjuder en intuitiv handelsplattform. Plus500
 3. eToro: eToro är en social handelsplattform som tillhandahåller investeringsmöjligheter för soja genom CFD-handel. eToro tillåter också investeringar i ETF:er som fokuserar på jordbrukssektorn, inklusive soja. eToro
 4. Avanza: Avanza är en svensk online-mäklare som tillhandahåller investeringsmöjligheter för soja genom ETF-investeringar. De erbjuder också investeringar i andra råvaror och aktier. Avanza

I listan ovan hittar du alla plattformar du kan använda för att investera i soja. Genom att välja plattformen som passar dig bäst kan du komma igång med din sojainvestering på bästa möjliga sätt.

Det är viktigt att notera att investeringar i soja och andra råvaror kan vara volatila och riskabla, och att det krävs noggrann analys och förståelse av marknaden innan man gör en investering. Det är också viktigt att välja en pålitlig mäklare eller plattform för att säkerställa en säker och pålitlig investering.

Blankning av soja: Att dra nytta av fallande priser

Blankning av soja innebär att man säljer en soja-position på marknaden, i förväntan om att sojapriset ska falla. Ett alternativ till att fysiskt sälja soja kan vara att använda sig av CFD (Contracts for Difference), som är en typ av finansiellt derivatinstrument.

CFD är en överenskommelse mellan två parter att utbyta skillnaden i pris för en tillgång (till exempel soja) mellan öppnings- och stängningspriset på kontraktet. Istället för att köpa eller sälja den underliggande tillgången direkt, handlar man CFD:er som låter investeraren spekulera i prisrörelser utan att faktiskt äga tillgången.

Genom att använda sig av CFD kan man dra nytta av både stigande och fallande sojapriser, vilket ger investeraren en större flexibilitet och möjlighet att spekulera på tillgångar oavsett marknadsförhållandena. Det är dock viktigt att notera att CFD-handel är riskfyllda handelsinstrument och att man kan förlora pengar lika snabbt som man kan tjäna dem. Det är därför viktigt att man har en tydlig handelsplan och riskhanteringsstrategi på plats innan man börjar handla.

För att blanka soja med CFD skapar du ett konto på en handelsplattform för CFD-kontrakt och väljer att öppna en sälj-position i soja. Din position kommer att tjäna pengar om priset på soja går ner och förlora pengar om priset på soja går upp.

Vanliga frågor och svar