Kom igång

Investera i Silver: Här Kan Du Handla/Blanka 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Plus500

Bästa plattformen för att investera i silver 2023 enligt Payup

Plus500 är den bästa plattformen för att investera i silver enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Se Plus500s villkor

Bästa mäklarna för att spekulera på silver 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Plus500

  På Plus500 kan du investera i:
  • Silver

  En av världens främsta. På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  På IG kan du investera i:
  • Silver
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 kr
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • eToro

  På eToro kan du investera i:
  • Silver

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50
  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Historia och användning av silver

Silver har spelat en central roll i världens ekonomi i tusentals år. Det användes som en av de första formerna av pengar, och har fortsatt att vara en värdefull tillgång genom historien. Idag används silver inte bara som en värdeförvaring, utan även inom olika industrier tack vare dess unika egenskaper, inklusive elektrisk- och termisk ledningsförmåga, reflexionsförmåga och dess antibakteriella egenskaper. Detta bidrar till att hålla efterfrågan på silver hög.

Varför investera i silver?

Investering i silver kan erbjuda ett antal fördelar. Silver är en fysisk tillgång, vilket innebär att det erbjuder ett visst skydd mot inflation och ekonomisk osäkerhet. Dessutom, eftersom silver både har en roll som ädelmetall och en roll inom olika industrier, kan det ge diversifiering till en investeringsportfölj.

Hur man investerar i silver

Det finns flera sätt att investera i silver:

1. Fysiskt Silver

En populär metod att investera i silver är att köpa fysiskt silver i form av mynt eller stänger. Ägandet av fysiskt silver ger dig full kontroll över din investering, men det finns också kostnader för lagring och försäkring att överväga.

2. Silver ETFs (Exchange Traded Funds)

En mer bekväm metod kan vara att investera i silver-ETF:er. Dessa fonder köper och lagrar silver på investerarnas vägnar, vilket ger en enklare väg att få exponering mot silverpriset utan behovet av fysisk förvaring.

3. Aktier i gruvbolag

En annan metod är att investera i företag som jobbar direkt med silver, såsom gruvbolag som utvinner silver. Denna metod ger exponering mot silverpriset men har också risker som är kopplade till företagets operationella prestation.

4. CFDs (Contract For Difference)

CFD:er är finansiella derivat som låter investerare spekulera i prisrörelser på silver utan att äga den fysiska metallen. Genom att handla CFD:er kan investerare tjäna på både stigande och fallande priser, men det finns en betydande risk för förluster, eftersom de allra flesta som spekulerar med CFD förlorar pengar. Alla plattformar som listas ovan är handelsplattformar för CFD:er.

5. Certifikat och Kontrakt

Andra metoder inkluderar investering i silvercertifikat eller terminskontrakt, vilket innebär att köpa rätten att köpa eller sälja silver till ett visst pris på ett framtida datum.

Risker och Fördelar med att investera i silver

Investering i silver, som med alla investeringar, kommer med både potentiella risker och fördelar.

Fördelar:

 • Skydd mot Inflation: Eftersom silver är en fysisk tillgång, kan det erbjuda ett visst skydd mot inflation.
 • Diversifiering: Silver kan erbjuda diversifiering till en portfölj genom att det kan prestera annorlunda i relation till andra tillgångsklasser.
 • Industriell Efterfrågan: På grund av silvers unika egenskaper, finns det en hög efterfrågan från olika industrier.

Risker:

 • Prisvolatilitet: Silverpriset kan vara volatilt och påverkas av ett antal faktorer, inklusive ekonomiska händelser och förändringar i utbud och efterfrågan.
 • Lagringskostnader: För de som investerar i fysiskt silver kan lagrings- och försäkringskostnader vara betydande.
 • Investeringskostnader: Det kan också finnas avgifter och kostnader kopplade till andra investeringsmetoder, såsom ETF:er och aktier.

Sammanfattning

Investering i silver kan erbjuda ett antal fördelar för investerare, inklusive diversifiering och skydd mot inflation. Dock finns det också risker att överväga, inklusive prisvolatilitet och kostnader. Det är viktigt att göra noggrann forskning och eventuellt rådfråga en finansiell rådgivare innan du gör en investering. Oavsett din strategi, bör en förståelse för silvermarknaden och dess dynamik vara en central del av din investeringsprocess.

Vanliga frågor och svar

Är silver en god investering?

Silver kan vara en bra investering för de som söker diversifiering och skydd mot ekonomiska störningar. Men det har också risker, inklusive volatilitet och förvaringskostnader för fysiskt silver.

Hur mycket bör jag investera i silver?

Hur mycket du bör investera i silver beror på din individuella finansiella situation, risktolerans och investeringsmål. Som en allmän regel, bör du inte investera mer än du har råd att förlora.

Kan jag förlora alla mina pengar om jag investerar i silver?

Precis som med alla investeringar, finns det en risk för förlust när du investerar i silver. Men att förlora allt skulle innebära att silverpriset sjunker till noll, vilket historiskt sett är mycket osannolikt. Som alltid, diversifiering kan hjälpa till att minska risken för betydande förluster.

Kan jag bli rik genom att investera i silver?

Trots att det är möjligt att tjäna pengar genom att investera i silver, bör det inte ses som ett snabbt sätt att bli rik. Investering kräver tålamod och strategi.

Hur köper jag fysiskt silver?

Fysiskt silver kan köpas från metallhandlare, myntbutiker och ibland till och med banker. Du kan också köpa det online, men det är viktigt att köpa från en betrodd återförsäljare för att undvika förfalskningar.