Kom igång

Investera i Vete: Här Kommer Du Igång 2022

Det finns flera sätt att investera i vete på idag. Ett av de populäraste sätten är genom CFD-kontrakt.

Med CFD-kontrakt så spekulerar man på prisutvecklingen av en underliggande tillgång. När prisutvecklingen i den underliggande tillgången rör sig i en positiv riktning så går värdet på CFD-kontraktet upp i pris, och tvärtom, ifall priset rör sig i en negativ riktning så går även värdet på kontraktet ner i pris.

Med CFD-kontrakt så kan man även spekulera på nedåtgående prisutveckling, såväl som på en uppåtgående prisutveckling. Om man tror på att värdet av vete kommer att sjunka så kan man med andra ord spekulera på en nedåtgående prisutveckling och gå med vinst ifall värdet av vete sjunker, och tvärtom, gå med förlust ifall värdet av vete ökar.

CFD-kontrakt har även en inbyggd, så kallad "hävstångseffekt". Denna fungerar som en slags multiplikator och förstärker utvecklingen i kontraktet jämfört med utvecklingen i den underliggande tillgången. Till exempel så innebär hävstångseffekten 1:2 att kontraktet rör sig med 2% i pris ifall den underliggande tillgången rör sig med 1% i pris. Hävstångseffekter kan ligga på hela 1:20.

CFD är riskfyllda handelsinstrument och det är viktigt att man är medveten om riskerna innan man börjar handla med dem.

För att läsa mer om vad CFD-kontrakt är och hur de fungerar, klicka här. För mer information om hur man investerar i vete med hjälp av CFD-kontrakt, klicka här.

För att komma igång med din vetehandel genom CFD-kontrakt, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen för att investera i vete för September 2022

Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa mäklarna för att investera i vete 2022

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2022

  Plus500

  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Råvaror
  • Valutor

  En av världens främstaHos Plus500 kan du spekulera med CFD-kontrakt. Dessa är kontrakt som följer värdet på underliggande tillgångar, som exempelvis råvaror, metaller, aktier, kryptovalutor och nationella valutor. Plus500 omdöme

  Plus500 omdöme
  77% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  Hos IG kan du investera i:
  • Råvaror
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  IG omdöme
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro

  Hos eToro kan du investera i:
  • Råvaror
  • Valutor

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  eToro omdöme
  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i vete

Uppdaterad av Johan K.

Vete är det spannmål som odlas mest i världen och utan stora veteskördar så skulle det snabbt bli problem. Efterfrågan är hög, men utbudet varierar ofta på grund av faktorer som klimat, naturkatastrofer och krig. Det gör att även priset svänger upp och ner. Bland annat därför så kan vete vara en intressant investering.

Varför investera i vete?

En av de bästa anledningarna till att investera i vete, eller ”wheat” på engelska, är att råvaran är en riktig basvara. Vete används främst för att göra vetemjöl som i sin tur används för att göra bröd, pasta och mycket annat. Många av oss äter vete flera gånger om dagen. Befolkningstillväxten fortsätter och det behövs allt mer mat för att undvika svält. Kort sagt så klarar sig världen inte utan sädesslaget.

Om du tänkt investera i råvaror så kan det bli ett sätt att diversifiera din portfölj. Istället för att enbart investera i guld eller andra ädelmetaller så kan det vara klokt att diversifiera risken.

Läs mer: Hur investerar man i guld?

Olika sätt att investera i vete

Ett av de mest grundläggande sätten är att investera i ett land som är en stor veteexportör. Ryssland, Kanada och USA är topp 3, men nackdelen är att fonder som investerar i länder givetvis investerar i mycket annat än bara jordbruk. För att bli mer bunden till prisutvecklingen för vete så går det istället att köpa aktier i stora, internationella aktörer inom veteodling, eller livsmedelsföretag som köper, säljer och lagrar vete. Men det absolut bästa sättet för att få maximal exponering mot ”wheat”, eller vete, är genom CFD-kontrakt.

CFD-kontrakt är derivatinstrument som följer prisutvecklingen i underliggande tillgångar. CFD-kontrakt som följer prisutvecklingen i vete ger ägaren av kontraktet direkt exponering mot prisutvecklingen som sker i vete. Det finns CFD-kontrakt som följer prisutvecklingen i många saker, som guld, silver, aktier som Apple och Tesla, ris, majs och mer. Med CFD-kontrakt kan man med andra ord exponera sig mot prisutvecklingen i olika råvaror som annars hade varit svårare att investera i.

En av världens största handelsplattformarna för CFD är Plus500 och på plattformen hittar du ett stort utbud av råvaror som du kan investera i. En stor fördel med CFD är att du kan tjäna pengar på både upp- och nedgångar, och även få hävstång på din investering. Dock är det viktigt att veta att du förlorar pengar om prisförändringen sker i motsatt riktning. Vad är hävstång?

Vad avgör priset på vete?

Till stor del så handlar det om förhållandet mellan utbud och efterfrågan. Finns det ett överflöd av produkten så går priset i regel ned och om det råder brist så kan priset gå upp. Till exempel så har konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som är två stora veteproducenter, lett till ett högre vetepris eftersom produktionen av vete påverkats negativt av konflikten.

Det kan löna sig att ha koll på världspolitik om man har tänkt på att investera i vete.

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Kan man investera i vete?

Ja, med CFD-kontrakt så kan man på ett effektivt sätt investera i vete.

Hur investerar man i vete?

Med CFD-kontrakt så kan man enkelt investera i vete.

Hur fungerar CFD-kontrakt?

CFD är en förkortning av Contract For Difference. De är ett sorts värdepapper som gör det möjligt att spekulera på pris...

Vilka alternativ har man för att investera i vete?

CFD-kontrakt är ett av de enklaste sätten att investera i vete. Man kan även placera pengar i fonder eller handla aktier i bolag som är exponerade mot råvaran, dock så investerar man då i bolaget och inte i själva råvaran.