Kom igång

Investera i Socker: Här Kommer Du Igång 2023

Det finns flera sätt att investera i socker på idag. Ett av de populäraste sätten är genom CFD-kontrakt.

Med CFD-kontrakt så spekulerar man på prisutvecklingen av en underliggande tillgång. När prisutvecklingen i den underliggande tillgången rör sig i en positiv riktning så går värdet på CFD-kontraktet upp i pris, och tvärtom, ifall priset rör sig i en negativ riktning så går även värdet på kontraktet ner i pris.

Med CFD-kontrakt så kan man även spekulera på nedåtgående prisutveckling, såväl som på en uppåtgående prisutveckling. Om man tror på att värdet av socker kommer att sjunka så kan man med andra ord spekulera på en nedåtgående prisutveckling och gå med vinst ifall värdet av socker sjunker, och tvärtom, gå med förlust ifall värdet av socker ökar.

CFD-kontrakt har även en inbyggd, så kallad "hävstångseffekt". Denna fungerar som en slags multiplikator och förstärker utvecklingen i kontraktet jämfört med utvecklingen i den underliggande tillgången. Till exempel så innebär hävstångseffekten 1:2 att kontraktet rör sig med 2% i pris ifall den underliggande tillgången rör sig med 1% i pris. Hävstångseffekter kan ligga på hela 1:20.

CFD är riskfyllda handelsinstrument och det är viktigt att man är medveten om riskerna innan man börjar handla med dem.

För mer information om hur man investerar i socker med hjälp av CFD-kontrakt, klicka här.

För att komma igång med din sockerhandel genom CFD-kontrakt, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen för att investera i socker för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa plattformen för att investera i socker enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa mäklarna för att investera i socker 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023
  Plus500
  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Råvaror

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  86% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG
  Hos IG kan du investera i:
  • Råvaror
  • Optioner

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro
  Hos eToro kan du investera i:
  • Råvaror

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i socker

Uppdaterad av Johan K.

Socker är inte bara för den som känner sötsug, utan det kan också vara en lämplig investering. I alla världsdelar konsumeras det stora mängder av råvaran och det finns flera olika alternativ för dig som vill investera pengar i socker.

Olika sätt att investera i socker

Socker ingår i många produkter utan att vi ens tänker på det, såsom bröd och färdigmat. Även många matprodukter sötas, som till exempel godis, läsk och kakor. Råvarans stora användning gör att den fortsätter vara hett efterfrågad.

För att investera i råvaror så måste du först fundera över hur exponerad du vill vara mot råvaran. Ett sätt att investera i socker är att välja enskilda aktier, som till exempel godistillverkare. Du kan också välja fonder som är kopplade till odling av sockerbetor. Dock så är du endast indirekt exponerad mot sockerpriset när du investerar genom sådana värdepapper, eftersom bolagens värde påverkas av fler faktorer än bara sockerpriset.

Vill du enbart vara exponerad mot priset på socker, eller ”sugar” som råvaran heter på engelska, så kan CFD-kontrakt vara ett alternativ.

CFD-kontrakt är kontrakt som följer prisutvecklingen i underliggande tillgångar, såsom ädelmetaller som guld och silver, eller råvaror såsom vete och majs. Ett CFD-kontrakt har även en inbyggd så kallad ”hävstångseffekt” som förstärker värdeutvecklingen av CFD-kontraktet jämfört med priset på den underliggande tillgången. Till exempel så innebär en hävstångseffekt om 1:2 att ifall sockerpriset ökar med 1 % i pris så ökar CFD-kontraktet med 2 % i värde, och tvärtom, ifall sockerpriset sjunker med 1 % i pris så sjunker CFD-kontraktet med 2 % i värde.

Med CFD-kontrakt så kan man även spekulera på nedgång och inte bara uppgång. Man kan välja att spekulera på att priset på socker ska sjunka. Då går man med vinst ifall sockerpriset går ner i pris, och med förlust ifall sockerpriset går upp i pris.

Klicka här för att komma igång med CFD-handel.

Varför investera i socker?

En bra sak med socker är att så många aktörer är inblandade i produktionen, distributionen och konsumtionen av råvaran, vilket innebär att det blir svårt för någon enskild aktör att kunna påverka sockerpriset.

Behovet av socker är så enormt och världsomspännande att du som investerare kan fokusera på globala trender.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Kan man investera i socker?

Ja, med CFD-kontrakt kan man på ett effektivt sätt investera i socker.

Hur investerar man i socker?

Med CFD-kontrakt kan man investera i socker.

Hur köper man CFD?

Du köper CFD-kontrakt via CFD-mäklare. Se CFD-mäklare

Vilka alternativ har man för att investera i socker?

CFD-kontrakt är ett av de enklaste sätten att investera i socker. Fonder och aktier är andra alternativ.