Kom igång

Investera i Guld 2022: Här Kan Du Köpa/blanka Guld

Kom igång med din guldspekulering, oavsett om du vill köpa eller blanka guld. Börja med att välja någon utav nedanstående handelsplattformar. För att läsa mer om en viss handelsplattform, klicka på recension. Klicka på Till för att gå vidare till handelsplattformen.

För information om hur man gör för att investera i guld och olika alternativ att tillgå klicka här. För att komma igång, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen för att investera i guld för September 2022

Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa mäklarna för att spekulera på guld 2022

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2022

  Plus500

  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Guld
  • Valutor

  En av världens främstaHos Plus500 kan du spekulera med CFD-kontrakt. Dessa är kontrakt som följer värdet på underliggande tillgångar, som exempelvis råvaror, metaller, aktier, kryptovalutor och nationella valutor. Plus500 omdöme

  Plus500 omdöme
  77% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  Hos IG kan du investera i:
  • Guld
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  IG omdöme
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro

  Hos eToro kan du investera i:
  • Guld
  • Valutor

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  eToro omdöme
  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Så funkar det att investera i guld

Uppdaterad av Johan K.

När världen skakas på olika sätt och börserna känns oroliga vänder många blickarna mot metallen som alltid är gångbar och har använts som valuta i tusentals år, nämligen guld. Men hur går man egentligen till väga för att investera i guld?

Det finns komplicerade alternativ och det finns enklare alternativ.

Flera olika sätt att investera i guld

Kanske tänker du att du måste köpa ett gäng guldtackor för att kunna investera i guld, men det finns betydligt fler sätt att gå tillväga på än så.

Investera i fysiskt guld

När du vill investera i fysiskt guld så vänder du dig till någon av de hemsidor där guld och guldtackor säljs. Några kända sådana är Guldcentralen, Guldcentrum och Tavex. Det kan dock vara ganska bökigt att hitta lämplig förvaring för sina guldtackor, därför väljer många att investera i guld på andra sätt.

Guldbolag

Vill du inte ha guldtackor liggande hemma i kassaskåpet? Då kan det passa bättre att investera i guldbolag. Dessa är bolag som jobbar med guld på olika sätt där en positiv prisutveckling i guld positivt gynnar bolaget. Dock så finns det andra faktorer som påverkar ett bolags lönsamhet. En positiv prisutveckling i guld behöver inte nödvändigtvis betyda att guldbolaget blir mer lönsamt. När man köper aktier i guldbolag och investerar i dessa så behöver man ta hänsyn till andra faktorer som bolagets verksamhet, kostnader och utgifter, intäkter, själva bolagets lönsamhet, och så vidare.

Att investera i guldbolag är ett bra sätt att investera i guld men det är inte det direktaste sättet utan det är en indirekt investering samt så medför det en massa andra risker som man behöver ta hänsyn till, därför vänder sig många till andra sätt att investera i guld.

Guldfonder

Vill du ha en direkt exponering mot guld utan att vara investerad i bolag så kan det passa bättre att investera i guldfonder. De är helt enkelt fonder som placerar sina pengar i fysiskt guld. Det kan vara ett smidigt sätt att få ta del av värdet i guldet utan att det ska kännas svårt eller krångligt. Men det finns fler alternativ.

Guldterminer

Du kan också köpa terminer som låter dig tjäna pengar på metallens ned- och uppgångar, vilket inte är möjligt om du köper faktiskt guld, köper andelar i fonder eller köper andelar i guldbolag. Köper du fysiskt guld så går du bara med vinst vid positiv prisutveckling i guld, medan du med terminer kan välja att spekulera antingen på positiv eller negativ prisutveckling.

En termin är ett slags kontrakt som låter dig köpa guld till ett bestämt pris vid en speciell tidpunkt, oavsett vad guldet är värt just då. Det fungerar alltså ungefär som optioner eller warranter (skillnaden). Terminerna ger dig möjlighet att spekulera i om du tror att guldet kommer att gå upp och ned i värde med hjälp av Bull och Bear. Tror du att guldet kommer att gå upp så investerar du i en ”Bull” guld-termin, medan om du misstänker nedgång så investerar i en ”Bear” guld-termin.

Terminer kan vara krångligt, därför finns CFD-kontrakt som är det enklaste sättet att spekulera på prisutvecklingen i guld.

CFD-kontrakt

Det enklaste sättet att investera i guld är att använda sig utav så kallade CFD-kontrakt.

CFD-kontrakt är kontrakt som följer prisutvecklingen i guld och du kan välja att spekulera på en nedåtgående prisutveckling eller en uppåtgående prisutveckling.

Vid en nedåtgående spekulation så går du med vinst om priset på guld går ned, och med förlust om priset på guld går upp. Om du gör det motsatta så går du med vinst om priset på guld går upp, och med förlust om priset på guld går ned.

Till skillnad från teminer så binder CFD-kontrakt inte dig till något. Du kan när som helst, under marknadens öppettider, sälja dina CFD och hämta hem din vinst eller skära ned på dina förluster.

Du behöver inte äga fysiskt guld eller investera i guldbolag för att spekulera på guld. Du behöver inte heller krångliga med terminer. Med CFD-kontrakt så blir guldspekulationen simpel. Haken med CFD-kontrakt är att det tillkommer en kostnad när du handlar kontraktet.

Med CFD-kontrakt så bakas kostnaden in i den så kallade ”spreaden”. Spreaden är skillnaden mellan kontraktets köp- och säljpris. När du köper ett kontrakt så köper du den till ett pris, i det priset så finns även handelskostnaden inbakad. Kostnaden varierar mellan olika plattformer man handlar vanligtvis om inte mer än 0,1 % av inköpskostnaden.

Det betyder att om du köper guld för 10 000 kr så kan man räkna på en kostnad om runt 10 kr.

Vissa plattformar har en minimiavgift som de tillämpar ifall den procentuella kostnaden inte överstiger minimiavgiften. Till exempel om plattformen har en minimiavgift på 49 kr/handeln och du köper guld för 10 000 kr med en kostnad om 0,1 % så väljer plattformen minimikostnaden istället för den procentuella kostnaden (49 kr istället för 10 kr).

Plattformarnas kostnader framgår alltid på deras hemsida.

Med CFD-kontrakt så klickar du ”Köp” på det kontrakt som du vill göra positiv spekulation på och därefter så är din placering gjord. Vill du spekulera på en nedåtgående prisutveckling i guld klickar du på ”Sälj”.

För en lista på handelsplattformar som erbjuder CFD-handel av guld, klicka här.

Läs mer: Var kan man handla CFD kontrakt?

Blanka guld

Ett annat sätt att handla med ädelmetallen är att ”blanka” den. Kort så kan man säga att ”blankning” innebär att du tjänar pengar på en nedåtgående prisutveckling. Denna typ av spekulation är möjlig med så kallade CFD-kontrakt.

Så fungerar blankning

När du blankar något så innebär det att du lånar en tillgång av någon annan och sedan säljer den. När priset på tillgången sjunker så köper du tillbaka den och lämnar tillbaka den. Du behåller mellanskillnaden.

Dock kan det vara svårt att hitta någon att låna en viss tillgång av. Vidare så kan det vara svårt att juridiskt undvika eventuella tvister och konflikter som kan uppstå. Denna typ av spekulation görs därför enklast genom CFD-kontrakt.

Kontrakten ställs ut av stora institutioner och all utlåning, försäljning och så vidare görs ”under huven”. Som spekulant ser man inget annat än två knappar, ”köp” och ”sälj”. Klickar du på ”sälj” så säljer du en belånad tillgång. Om priset på tillgångar ökar, vilket innebär att du behöver köpa tillbaka den dyrare än du sålt den för, så går du med förlust. När priset på tillgången är densamma som kapitalet du har på ditt konto, det vill säga att du nu behöver köpa tillbaka den för hela kapitalet som du har på ditt konto, då gör plattformen detta automatiskt och din position stängs, och du förlorar pengarna som du haft på ditt konto. Tvärtom om priset på tillgången går ned så går du med vinst och din position kan vara öppen så länge som du vill. När du vill stänga din position så klickar du på ”stäng” och då köper plattformen tillbaka tillgången och du behåller vinsten som du gjort.

Med andra ord så ser man som spekulant inget annat än ”Köp”, ”Sälj” och ”Stäng”. All annan krångel görs under huven och sköts automatiskt av datorer och system på handelsplattformen.

Det är med dessa fördelar som CFD-kontrakt är det smidigaste sättet att spekulera på guldets pris.

Varför investera i guld?

Känns börsen för skakig? Då kanske ädelmetaller och guld kan vara något. Guld, som har den kemiska beteckningen AU, är en av de metaller som anses vara mest värdefull. Historiskt så har världens ekonomier använt guld som reservvaluta. Vid oro så vänder sig därför institutionella investerare och privata investerare till guld som en slags säker investering. Guld har därför agerat som ett alternativ vid på den moderna finansmarknaden.

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Hur kan man investera i guld?

Guld är en populär investering. Precis som andra investeringar medför en guldinvestering risker och därför är det vikti...

Hur fungerar det att investera i guld med CFD-kontrakt?

Med CFD-kontrakt så köper du värdepapper som har guld som underliggande tillgång. Stiger guld i pris så stiger även kontraktets värde i pris. Sjunker det i pris så sjunker kontraktets värde också i pris.

Var kan man handla guld med CFD?

Hos PayUp hittar du handelsplattformar där du kan köpa guld med CFD. Lista över handelsplattformar.

Hur öppnar man ett konto på en handelsplattform?

Hos handelsplattformen väljer du att skapa ett nytt konto. Du går igenom registreringsprocessen och sedan kundkännedomsprocessen (även kallad KYC). Handelsplattformen kommer att verifiera din identitet och inom några arbetsdagar så aktiveras ditt konto.